Knihu jsem nečetl, ale mohl by mi někdo do spoileru napsat, co všechno Ramsay Jeyne Pool provede? Spoilery mi nevadí, jen jsem to nikde nenašel dopodrobna :D
Nejhorší na tom celém je, že když jim George dovolil ho předběhnout, tak zmizela jediná páka, která ho mohla nutit psát rychleji. Jinými slovy dokončení ságy v roce 2021-3 a to za předpokladu, že udrží současné tempo jedna kniha za 6 let, s tím že seriál skončí opravdu dřív než kniha. Snad ten závěr aspoň bude stát za to.
@up_er Nicméně z předchozích sérií je celkem vidět, že v Ramsayho ložnici vládne Myranda, ne Ramsay, takže doufám že kluci z HBO zase neudělají jejich oblíbenou změnu charakteru o 180° a Myranda zůstane taková jaká je.
Scénáristé GOT jsou opravdu tragédi. Dostali do rukou excelentní předlohu, se skvěle vypointovanými scénami a vynikajícimi dialogy a oni z toho udělaj průměrnej seriál. To, že má seriál vysokou sledovanost, neznamená, že je nějak kvalitní. Rozhodně není. Pominuli lokace a výpravu, tak byl pro mě seriál ve všech ohledech spíše zklamáním.
@Chmur Ber to tak, že ve srovnání s ostatními seriály je to samozřejmě výjimečný počin, mnohem přelomovějším než je předloha mezi knihami(byť i tam je to určitá revoluce a věřím, že za 20 let se o Martinovi bude učit v hodinách literatury na SŠ a VŠ, protože jde o vskutku nadčasové dílo, které bude aktuální pořád), ale ve srovnání s předlohou slabota. A přitom, kdyby tu předlohu víc ctili, mohla to být ještě větší pecka a rozpačitě příjimané poslední dvě série by si udrželi úroveň s jejich předchůdci. Faktem, ale zůstavá, že jestli začnou dělat nějaký čistě svůj materiál, který nebude s knihami mít nic společného(spinn-offy apodobně), tak to samozřejě bude problém. Jinak by mě velmi zájímalo, jak vypadá ta smlouva s ďáblem, kterou Martina uzavřel s HBO, když jim prodával práva na ztvárnění Písně. Nejsem sice odborník v oblasti autorských práv(berte následující s rezervou, ale jestli jim prodal práva pouze na samotnou ságu (to jest těch 7 knih), tak bez jeho dalšího souhlasu, cokoliv jiného točit nemůžou. Vize Jackson mohl zfilmovat Hobita a LOTRA, ale už by nemohl zfilmovat Silmarilion, protože na něj nemá nyní práva.
Myslím, že si tu celkem protiřečíte,... to že ve čtvrté sérii vynechali děj znamená, že jej mohou doplnit v páté či šesté a mohou se tak na konec "Tance" dostat až za dva roky... takže díky plytkosti seriálového děje třeba Martina naopak nepředběhnou (nebo alespoň ne zásadně). Pokud teď budou řešit Dorne, pak Greyjoye, události na Zdi/Zimohrad, tak klidně ještě dva až tři roky můžou žít ze "známého"... Neviděl bych to tragicky. Dunk a Egg / Robert - něco takového navrhoval Martin,... ale nemyslím, že by to byl super nápad, protože by jim skokově zestárli herci Písně... Ale pokud z toho hodlají ždímat po dotočení ságy, pak za mě nic proti (ne že by na mém názoru tvůrcům záleželo :o)).
@Kalam Mekhar Dle tržeb, sledovanosti a recenzí si myslím můžu dovolit nazvat GoT výjimečným počinem. Fargo mám také velmi rád, to je přímo vynikající hlavně díky tandemu Freeman-Thornton, kteří se pohybují v krásném černohumorném příběhu a neodpoustím si udělat mu tady menší reklamu a rozhodně doporučuji všem seriálovým nadšencům. Myslím si, že nejde moc srovnávat Fargo, protože jde o velmi rozdílené věci. Fargo je krutá, černohumorná krimi komedie s dramatickými prvky, zatímco Hra o Trůny je historické fantsy. Já jsem vůbec hrozně neobjektivní, takže takhle z fléku srovnávat nedovedu.
@Stannis_Baratheon: No, jako nepochybuji, že budou chtít "pohnout" dějem ve všech směrech, takže se třeba dozvíme něco nového o Branovi, který už teď byl na hraně konce Tance, ale také říkám, že spousta linek je buď ukrutně pozadu... (třeba Aemon zatím někde v Hostině, Královo přístaviště, Tyrion, paní od oběšenců...), nebo úplně nerozjetá (Dorne, Rovina, Greyjoyové)... Já nepochybuji, že ty linky promažou a ale tím, že my-víme-koho neobsadili možná dávají najevo, že jenom srovnat všechny linky na konec Tance jim může ještě nějakou dobu trvat... podle toho jak si D'n'D namíchají poměr děje a panoramatické pohledy na stáda koz to může být jedna ale třeba i tři série. Údolí dobýt sever... no,... a nebo "Sansa" dorazí místo "Aryi" a dopraví ji Orel místo Lva. Jak říkám, z obrazů těžko usuzovat na děj a ze seriálu těžko usuzovat na děj v knize... Jinak pád Zdi? Ten čekám až za (posledního) příznačně 1000tého Lorda Velitele (takové kulaté číslo může dotat jedině kulatý Tarly :o))... No, uvidíme.
@Chmur Já mám taky oblíbenější seriály než GOT, když pominu ty scénaristické pičičmundičky, které jdou mimo předlohu, tak u mě hodnocení snižuje fakt, že vím, co bude dál. Prostě mi chybí moment překvapení.
Komentáře
:wall: :wall: :-@ :-@ Skoro každej ví, že co má začátek má i konec, ale jakmile jsou v tom peníze, tak kujme železo dokud je žhavé.
Jinak by mě velmi zájímalo, jak vypadá ta smlouva s ďáblem, kterou Martina uzavřel s HBO, když jim prodával práva na ztvárnění Písně. Nejsem sice odborník v oblasti autorských práv(berte následující s rezervou, ale jestli jim prodal práva pouze na samotnou ságu (to jest těch 7 knih), tak bez jeho dalšího souhlasu, cokoliv jiného točit nemůžou. Vize Jackson mohl zfilmovat Hobita a LOTRA, ale už by nemohl zfilmovat Silmarilion, protože na něj nemá nyní práva.
Pokud teď budou řešit Dorne, pak Greyjoye, události na Zdi/Zimohrad, tak klidně ještě dva až tři roky můžou žít ze "známého"... Neviděl bych to tragicky.
Dunk a Egg / Robert - něco takového navrhoval Martin,... ale nemyslím, že by to byl super nápad, protože by jim skokově zestárli herci Písně... Ale pokud z toho hodlají ždímat po dotočení ságy, pak za mě nic proti (ne že by na mém názoru tvůrcům záleželo :o)).
U mě Martin neskutečně klesl a ukázal se jako prodejná děvka.
Já nepochybuji, že ty linky promažou a ale tím, že my-víme-koho neobsadili možná dávají najevo, že jenom srovnat všechny linky na konec Tance jim může ještě nějakou dobu trvat... podle toho jak si D'n'D namíchají poměr děje a panoramatické pohledy na stáda koz to může být jedna ale třeba i tři série.
Údolí dobýt sever... no,... a nebo "Sansa" dorazí místo "Aryi" a dopraví ji Orel místo Lva.
Jak říkám, z obrazů těžko usuzovat na děj a ze seriálu těžko usuzovat na děj v knize...
Jinak pád Zdi? Ten čekám až za (posledního) příznačně 1000tého Lorda Velitele (takové kulaté číslo může dotat jedině kulatý Tarly :o))... No, uvidíme.