!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1169170172174175243

Komentáře

• Myslím, že i papá Bolton říkal, že neví jestli Ramsay zkazil Reeka nebo to bylo naopak.
    Každopádně mladý Bolton je z mého pohledu vyloženě zlá a zkažená postava (podobně jako Hora a Jofrey). V Theonové kapitole v Tanci je popis falešné Aryi (myslím Jenne Pool) jak vypadala měsíc po jejich svatbě. No a s láskou o ni rozhodně nepečoval..
  • Jak mu můžeš vyčítát, že zabil tu hnusnou pragmatickou machiavellistickou zrůdnou svini, jenž vládla stejně dobře jako Stalin?
    Srovnání Tywina se Stalinem trochu pokulhává. Tywin je pragmatický, což Stalin až tak moc nebyl. Navíc se jednalo o psychicky narušeného člověka s paranoidními sklony (Stalin). Zabít otce je jeden z největších hříchu nejen Západozemí, bez ohledu na to jakej je. Některé psychologické směry to označujou jako částečnou sebevraždu a i z biologického hlediska mají na genetické úrovni částečně pravdu. Takže jo. Mě tím taky Tyrion naštval a hrozně u mě klesl. Navíc se k tomu v Tanci neustále vrací, což je neskonale otravné.
    ale Rudá Svatba (to že byla válka to neomlouvá, stejně jako 2. světová válka neomlouvá zvěrstva, co páchali němci, o ukončení války nemůže být také řeč, naopak destabilizovalo to celý region)
    V lásce a válce neplatí pravidla. Zvěrstev se ve válce dopouští všechny strany. Myslíš si, že Američané či Sověti bojovali jenom čestně a bez zbytečné krutosti. Myslím, že lidé z Nagasaki by s tebou nesouhlasili. Ten kdo zaslouží pohrdání jsou zrádci typu Bolton a Frey, ale od Tywina to byl poměrně chytrý tah. On se nikde neprezentoval, že bude s Robbem bojovat čestně. Nebuď tak strašně naivní. Navíc Robb si může za svůj pád nejméně z poloviny sám.
    Co destabilizovalo celej region? Ty si asi četl nějakou jinou knihu.
    Prostě jsem rád, že tenhle vřed na vladě v Západozemí chcípl a je velmi obtížný Tyriona za tohle soudit. Opět se potvrzují slova Králokáta: ,, Je zajímavý, že mnou lidi opovrhuji pro můj nejlepší čin. "
    Tenhle vřed udělal i spoustu dobrých věcí. Navíc mohl Tyriona utratit nebo poslat k Černým. Místo toho si Tyrion užíval luxusu, vzdělání a klátil jednu děvku za druhou. Takže ono není vše tak černobílé, jak to asi vidíš. Neříkám, že je Tywin kladnej hrdina, ale není to ani takovej démon, jak ho popisuješ ty.
  • Lidi, já jen nemám rád když někdo třeba u Lannisterů, Greyjoů, Boltonů a Freů za pár knížek zapomene jaký to jsou hovada a co všechno provedli a začnou je mít rádi, protože se stanou vypravěči (obecně mám pocit, že všichni mají vždy rádi vypravěče, protože pochopí jejich mysl a vžijou se do nich), ale to že jsou něčí kapitoly zábavné a mám třeba rád jednu postavu z rodu (často černou ovci) tak to neznamená, že to začnu přát záporákům z prvního nebo druhého dílu, kteří vypálili Zimohrad, zmrzačili Brana či zabili Neda a Robba
    oni ti záporáci jsou pořád stejní mrkněte se třeba na Cersei

jasně bavil mě Tyrion, ale to neznamená, že nechci, aby umřel ;)

ale myslím, že to je nakonec krása hry o trůny, že to uvidíme ze všech realistických pohledů, bude to dávat smysl a každej bude mít ty své kterým to bude přát..

:D ale Arty fakt Lannisteři?! :P
  • Opravdu jsou všichni Lannisteři, Greyjoyové a Freyové hovada? Já si to tedy nemyslím. Domnívám se, že Martinovi devízou je to, že jeho postavy nejsou černobílé. Samozřejmě, že zde jsou stejně jako v normálním životě psychicky nemocní jedinci se sklonem k brutalitě typu Ramsay nebo Gregor, ale většina postav má své dobré i špatné stránky. Já odmítám vidět Jaimeho, Theona, Victariona a možná i Freye jako klasické záporáky.
  • Nu já vím právě proto to říkám, nikdo tam není černobílý - s Jaimem časem získá člověk prostě soucit a pochopení u Victariona oblibu (nevím co teda vidíte na Theonovi :D) ale právě například Theonovo sejmutí Zimohradu.. ano byl nedoceněný, chtěl se prosadit a dokázat, že je železný, ale právě tím pro mě skončil, protože z druhého pohledu to byl nehorázný podraz proti všem hodnotám či logice.. konec ;)

PS: Frey je klasický záporák jinak by se v tom nevyžíval a přijel hned ve Hře na pomoc Řekotočí
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Chmur no ano aj ked postavy niesu ciernobiele mozes niekomu hodit nalepku zaporak alebo sviniar, parchant atd.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Srovnání Tywina se Stalinem trochu pokulhává. Tywin je pragmatický, což Stalin až tak moc nebyl. Navíc se jednalo o psychicky narušeného člověka s paranoidními sklony (Stalin). Zabít otce je jeden z největších hříchu nejen Západozemí, bez ohledu na to jakej je. Některé psychologické směry to označujou jako částečnou sebevraždu a i z biologického hlediska mají na genetické úrovni částečně pravdu. Takže jo. Mě tím taky Tyrion naštval a hrozně u mě klesl. Navíc se k tomu v Tanci neustále vrací, což je neskonale otravné. lásce a válce neplatí pravidla. Zvěrstev se ve válce dopouští všechny strany. Myslíš si, že Američané či Sověti bojovali jenom čestně a bez zbytečné krutosti. Myslím, že lidé z Nagasaki by s tebou nesouhlasili. Ten kdo zaslouží pohrdání jsou zrádci typu Bolton a Frey, ale od Tywina to byl poměrně chytrý tah. On se nikde neprezentoval, že bude s Robbem bojovat čestně. Nebuď tak strašně naivní. Navíc Robb si může za svůj pád nejméně z poloviny sám.
    Co destabilizovalo celej region? Ty si asi četl nějakou jinou knihu. Tenhle vřed udělal i spoustu dobrých věcí. Navíc mohl Tyriona utratit nebo poslat k Černým. Místo toho si Tyrion užíval luxusu, vzdělání a klátil jednu děvku za druhou. Takže ono není vše tak černobílé, jak to asi vidíš. Neříkám, že je Tywin kladnej hrdina, ale není to ani takovej démon, jak ho popisuješ ty.
    1. Srovnání Stalina a Tywina bylo nadnesené, moc se v tom (zase) rýpeš. Podobnost vidím mezi nimi v tom, že oba byli pro dosazení svých cílů schopni zabít bezpočet neviných lidí. Stalin má zvěrstva na Ukrajině a v pobalstských republikách a Tywin zvěrstva v Králově přístavišti a v Říčních krajínach. To, že se zvěrstva dopouštějí během války všechny strany, neznamená, že to je v pořádku.
    2. Rudá svatba byla chytrý tah, asi jako prase umí létat. I zde se projevila Tywinův pragmatismus. Bolton a Frey byli jenom nástroje, ale hlavou toho celého byl Tywin, viz následující citace:
    Ale ne v tobě, otče. V Tywinu Lannisterovi není žádná krev. „A
    co sprovodilo ze světa Robba Starka? Měkký polštář?“
    „Měl to být šíp na svatební hostině Edmura Tullyho. Ten chlapec
    byl v poli příliš ostražitý. Měl své muže dobře zorganizované a
    obklopoval se průzkumníky a tělesnými strážci.“
    „A tak ho lord Walder zabil pod svou střechou, u svého vlastního
    stolu?“ Tyrion sevřel ruku v pěst. „A co lady Catelyn?“
    „Řekl bych, že tu zabili taky. Pár vlčích kůží. Frey měl v úmyslu
    vzít ji do zajetí, ale zřejmě něco nevyšlo.“
    „Tolik k právům hosta.“
    „Krev je na rukou Waldera Freye, ne na mých.“
    „Walder Frey je zapšklý stařec, který žije proto, aby se mohl
    miliskovat se svou mladou ženou a dumat nad všemi křivdami,
    kterých se mu v životě dostalo. Nepochybuji o tom, že tohle ošklivé
    kuře vyseděl on, ale nikdy by se takové věci neodvážil bez příslibu
    ochrany.“
    Chytrý tah by byl Roba ve Dvojčatech otrávit, aby to vypadalo, jako nehoda. Bez Robba by pod nátlakem Boltona, Freye a dalších, kteří by po smrti Krále Severu ztratili naději podepsali kapitulaci, odevzdali nějaká rukojmí a rozešli by se domů. Ostatně, když hnutí drží jenom jeden člověk, tak stačí odseknout hlavu, tělo se rozpadne samo. Zvlášť, když některé části těla přeběhnou na mou stranu. Tím by zůstali zachovány síly Říčních krajin a Severu, Lannisteři by se nezapsali do dějin zapadozemí opět jako bezpáteřní svině. Seveřani by se vrátili, zničili Krakena i Stannise, Říční lordi by si poradili s Bratrstvem bez praporců. Takhle si já představuju chytrý tah. Ne tohle lití oleje do ohně, která uvrhla Sever a Říční krajiny do naprosté anarchi(Rudá svatba zničila všechny síly, co mohli udržet nějakou bezpečnost), čehož obratně využil Stannis Baratheon :D. A ano uznávám, že Tywin využil Robbovi blbosti.
    3. Jaké dobré věci? Držel pár let Aeryse na uzdě či co? Bez úrážky, ale u Tywina je za každou dobrou věc, co udělal 50 špatností a hlavně spoustu nelogických věci. Viz totho :
    Neřekl jsem ti ovšem, že moje matka čekala tak dlouho, jak to jen slušnost dovolovala, a pak před tvým otcem zavedla řeč na skutečný účel naší návštěvy. O celá léta později, na svém smrtelném loži, se mi svěřila, že lord Tywin nás tehdy příkře odmítl. Jeho dcera byla určena pro prince Rhaegara, jak ji informoval. A když žádala o Jaimeho, aby se oženil s Eliou, nabídl jí místo něho tebe.“ „Což si ona vyložila jako těžkou urážku.“ „Ona to urážka byla. To snad chápeš i ty, ne?“ „Och, samozřejmě.“ Všechno má své kořeny v minulosti, pomyslel si Tyrion, u našich matek a otců a těch před nimi. Jsme loutkami tančícími na strunách těch, kdo přišli před námi, a jednoho dne převezmou ty struny do svých rukou naše děti a budou s námi tančit místo nich. „Nu, princ Rhaegar se nakonec oženil s Eliou z Dorne, nikoli s Cersei z Casterlyovy skály. Mohlo by se tudíž zdát, že tvoje matka to klání přece jen vyhrála.“ „Ona si to myslela,“ přitakal princ Oberyn, „jenže tvůj otec není mužem, který by snadno zapomínal na takové ústrky. Docela jasně to vysvětlil v lekci, kterou uštědřil lordu a lady Tarbeckovým a Reynům z Kastameru. A v Králově přístavišti ji posléze uštědřil mé sestře. Moji přilbu, Dagosi.“ Manwoody mu ji podal - vysokou pozlacenou přilbu s měděným diskem připevněným na hřebeni, sluncem Dorne. Tyrion si všiml, že hledí bylo z přilby odstraněno. „Elia a její děti dlouho čekaly na spravedlnost.“ Princ Oberyn si natáhl měkké červené kožené rukavice a znovu uchopil oštěp. „Ale dnešního dne ji dostanou.“
    Já se ptám, proč Tywin odmítl provdat Jaimeho za Eliu. Odpověď si sebou starý lev, zřejmě vzal do hrobu, ale podle mě tohle byla největší chyba Tywinova života. Kdyby se Jaime oženil s Eliou a odjel s ní a Oberynem do Dorne, nikdy by nedošlo k tomu hnusnému incestu. Bez Elii Martell, by se možná Rhaegar nakonec přece jen oženil se Cersei. A možná by zapomněl na Lyannu. Vím, že se Cersei a Lyannou už hodně spekuluji, ale bez incestu by Západozemí bylo líp, nutno říct mnohem. Tywin nedokázal vidět nebo nechtěl vidět vztah mezi Jaimem a Cersei a nedokázal pochopit, že jeho pravý a opravdoý plnohodnotný syn je Tyrion. Takže on byl možná svého času před Joanninou smrtí, celkem obratný politik, jenže po Joannině smrti se začal chovat až příliš chladně a krutě. A co se týče tvé argmuntace, měli bychom Tywinovi líbat ruce, za to že Tyrionovi dovolil se vzdělávat(on ho nevzdělával, kdyby se Tyrion neučil sám, otci by to bylo jedno), ačkoli je to u rodičů samozřejmost. A že Tyriona nezabil má prostý důvod. Vražda příbuzného je v západozemí příliš velký hřích, Tywin si uvědomoval, že něco takového by ho zdiskreditovalo, což platí i pro to, proč ho neposlal na Zeď. A zabít se ho pokusil přinejmenším jednou, jak svědčí následující ukázka:
    Nechal živé pátrat po mrtvých, Bronna poslal, aby se postaral o jím zajatého rytíře a sám se vydal hledat svého otce. Lord Tywin seděl u řeky a popíjel víno z drahokamy
    zdobeného poháru, zatímco jeho panoš mu rozepínal přezky hrudního plátu. „Pěkné vítězství,“ řekl, když uviděl Tyriona. „Tvoji divocí muži bojovali dobře.“
    Oči jeho otce si ho měřily, světle zelené se zlatými skvrnkami, tak chladné, že Tyriona při pohledu do nich zamrazilo. „Překvapilo tě to, otče?“ zeptal se. „Překazilo to tvoje plány? Předpokládal jsi, že nás všechny pobijí, ne snad?“
    Lord Tywin vyprázdnil svůj pohár. Jeho obličej byl bezvýrazný. „Ano, poslal jsem na levou stranu ty nejméně disciplinované muže. Očekával jsem, že obranu neudrží. Robb Stark je zelenáč, spíš statečný než moudrý. Doufal jsem, že když uvidí, že naše levé křídlo se zhroutilo, vrhne se do té mezery, dychtivý zahnat je na útěk. Jakmile by byl plně zabraný do boje, kopiníci sera Kevana by se otočili, zaútočili by na jeho křídlo a zahnali by ho do řeky, zatímco já bych přivedl zálohu.“
    „A myslel sis, že bude nejlépe poslat mě do středu těch jatek, a přesto mi o svých plánech neříct.“
    „Fingovaný útěk není tak přesvědčivý,“ namítl jeho otec, „a já se nerad svěřuji se svými plány muži, který se bratříčkuje se žoldáky a divochy.“
    „Mrzí mne, že moji divoši ti překazili tvůj tanec.“ Tyrion ze sebe stáhl svůj ocelový pancíř a nechal jej spadnout na zem, mhouře oči bolestí, která bodala v jeho paži.
    A pak samozřejmě při soudu kvůli Joffreymu se Tywin Tyriona vůbec nezastal, protože to pro něj byla perfektní příležitost, jak se svého nenáviděného syna zbavit, aniž by proti tomu někdo mohl něco namítnout.
    Tywin byl zlý, krutý, pragmatický člověk, jehož logiku v některých věceh nechápu. Třeba proč pojmenoval svého druhorozeného syna tradičním Lannisterskou předponou Ty, které se dávalo hlavně dědicům(Tymond, Tyland, Tybolt, Tytos, Tywin) a svého milovaného prvorozeného pojmenoval Jaime. Napadá mě jedině, že si to přála Joanna, jako svou poslední věc než zemřela, co myslíte vy?

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Vlastně si na to rovnou ve zbytku příspěvku odpovídáš sám a v tom dalším taky :)
    Prostě každý má rád něco jiného, a někteří preference mění. U mě byl Tyrion 5. nejoblíbenější postavou. Ale tou otcovraždou si to nesmírně pokazil. A jeho kapitoly v Tanci pro mě byly utrpení (pravda, nejen jeho). Fakt jsem si přála, aby ho Martin odpravil.
    A uznej, že kdyby zemřel ve spárech lva, bylo by to stylové.

Já myslel,že ty Tywina nerada
    Pamatuješ si to dobře. Jeho smrti jsem nelitovala. Ale že to udělal Tyrion mě mrzí velmi.

Jak mu můžeš vyčítát, že zabil tu hnusnou pragmatickou machiavellistickou zrůdnou svini, jenž vládla stejně dobře jako Stalin? Tywin se ho pokusil zabít u Zeleného Bodce, když ho poslal do předvoje, pak ho chtěl nechat popravit za vraždu, kterou nespáchal, vyčítal mu smrt ženy, za kterou nemohl a donutil ho znásilnit vlastní ženu. Osobně přiznávám, že já bych to udělal taky. A nejde jen o to, co udělal Tyrionovi, ale Rudá Svatba (to že byla válka to neomlouvá, stejně jako 2. světová válka neomlouvá zvěrstva, co páchali němci, o ukončení války nemůže být také řeč, naopak destabilizovalo to celý region) Stejně, tak plenění Králova přístaviště a urcitě nešlo o ochranu rodiny.

Úplně normálně. Neměl to dělat. Bylo to hloupé a Tyriona nehodné. Oblíbila jsem si ho i proto, že svůj osud nesl vždycky s určitou grácií, překonával to s ironií a humorem. Takhle se snížil na úroveň svého otce, který neváhal jít přes mrtvoly. Otcovražda je navíc opravdu hnusný zločin. Navíc to vrhlo Tyriona do fáze, kdy jsem přešla od znechucení k nesnášení. A jestli se teď ještě navíc opravdu sčuchne s Daenerys...
    Prostě jsem rád, že tenhle vřed na vladě v Západozemí chcípl
    To jsme dva.
  • @Nevada Klesl až tím? Jen bych chtěl podotknout že předtím nechal nakrájet zpěváka do polévky pro chudinu

Nicméně ještě mě teď napadá, jakou by jste vybrali čistě kladnou postavu. A nevím jestli je vhodné brát v úvahu Rickona...ten toho moc provést nestihl...ale vlastně počkat, jo, to jak (ne)vychoval svoje štěňátto mu, jako adeptovi na tuhle pozici, dost škodí.

Pověz, jak přesně by měl podle Tebe tříletý chlapec vychovat štěně zlovlka?
    Jen podotýkám, že Chundeláč Rickona poslouchal. A že byl Chundeláč divoký? Každý ze zlovlků aspoň zčásti odrážel osobnost svého pána. A zdá se, že určitou divokost, horkokrevnost mají Starkové v rodině. Třeba Arya a Bran v tomhle za Rickonem původně nijak výrazně nezaostávali.

Možná Bran...asi jo. Ale toho zase teďka bude mít ve spárech Bloodraven a nechci malovat čerta na zeď, ale třeba se mu taky může stát že se jednoho krásnýho rána probudí zjistí že stojí na Jiný straně :D Ale duše je to čisťoučká. :twisted:

Proč by probůh Bloodraven táhl s Jinými? Měnič, zelenověštěc, úzce spjatý s dětmi lesa a starými bohy severu.
    @Everett_Young To si pamatuju. Taky poručil zabít Slyntova zástupce cestou ke Zdi.
    Neříkám, že až tím. To byla spíš ta polední kapka.
  • @Stannis_Baratheon pěkně napsáno, Tywina vidím, tak jak říkáš, všechnu krev na Tywinových rukou nelze opodstatnit snahou o ochranu vlastního rodu.
  • @Nevada Já ho nemoralizuju jak měl zlovlka vychovat. Já jen konstatuju. Na výchovu psa je moc mladej, natož vlka nebo nedejbože zlovlka.

No, já teda vůbec netuším co od Bloodravena čekat. A vůbec netuším co jsou zač Jiní. A v neposlední řadě jsem se myslím nikde ani nedočetl, v jakém vztahu byly/jsou děti lesa a Jiní. Co bylo před vybudováním zdi? Jak se bez ní děti lesa chránili před zlými Jinými? Možná magií. A možná se bránit nemuseli, protože jiní jsou zlí až pro první lidi a dál...
    To jsou čisté spekulace, jen se snažím naznačit, že Jiní i Děti lesa jsou pole dosti neorané a víme příliš málo, aby jsme mohli vyvozovat závěry.

Já se ptám, proč Tywin odmítl provdat Jaimeho za Eliu. Odpověď si sebou starý lev, zřejmě vzal do hrobu, ale podle mě tohle byla největší chyba Tywinova života. Kdyby se Jaime oženil s Eliou a odjel s ní a Oberynem do Dorne, nikdy by nedošlo k tomu hnusnému incestu. Bez Elii Martell, by se možná Rhaegar nakonec přece jen oženil se Cersei.

Ale podle zvyklostí by se spíš Elia stěhovala na Casterlyovu skálu za Jaimem. O tom, že by Rhaegar skončil s Cersei dost pochybuju. Už jen proto, že by asi nevystoupil přímo proti vůli svého otce, který už ji jednou odmítl.

A pak samozřejmě při soudu kvůli Joffreymu se Tywin Tyriona vůbec nezastal, protože to pro něj byla perfektní příležitost, jak se svého nenáviděného syna zbavit, aniž by proti tomu někdo mohl něco namítnout.
    Tywin byl zlý, krutý, pragmatický člověk, jehož logiku v některých věceh nechápu. Třeba proč pojmenoval svého druhorozeného syna tradičním Lannisterskou předponou Ty, které se dávalo hlavně dědicům(Tymond, Tyland, Tybolt, Tytos, Tywi než zemřela, co myslíte vy?

Tywinova nenávist vůči Tyrionovi podle mě dlí v tom, že byl Tywin přesvědčený, že Tyrion není jeho syn. Jménu pak bylo možná snahou zakrýt to těžké ponížení, které z toho plynulo.

No, já teda vůbec netuším co od Bloodravena čekat. A vůbec netuším co jsou zač Jiní. A v neposlední řadě jsem se myslím nikde ani nedočetl, v jakém vztahu byly/jsou děti lesa a Jiní. Co bylo před vybudováním zdi? Jak se bez ní děti lesa chránili před zlými Jinými? Možná magií. A možná se bránit nemuseli, protože jiní jsou zlí až pro první lidi a dál...
    To jsou čisté spekulace, jen se snažím naznačit, že Jiní i Děti lesa jsou pole dosti neorané a víme příliš málo, aby jsme mohli vyvozovat závěry.

Děti lesa pomohly lidem porazit Jiné. A taky se pak podílely na stavbě Zdi, do které vložily kouzla, aby ji Jiní nemohli překonat. Ano, ovládají magii, která je před Jinými ochrání a tudíž se nemusejí bát žít na severu. Taky ale nezapomeňme, že Jiní se neobjevili - kolik - 8000 let? Takže jejich volba žít severně od Zdi mohla být prostě jen praktickým rozhodnutím.
  • Vlastně máš pravdu, s tou pomocí při stavbě zdi a magii. Takže pravděpodobně nestojí na jedné straně s Jinými. Uznávám.
  • @Nevada A taky možná nakrájeli Jojena do salátu, co my víme?
    upraveno 23. března 2015
    Možná. Netvrdím, že jsou to sluníčkoví lidičkové. Možná k sobě nalákali Brana z čistě sobeckých důvodů, protože ho potřebují jako náhradu za Bryndena a osud lidí je jim ukradený (i když si to nemyslím). Ale mám problém uvěřit, že to táhnou s Jinými (či je dokonce podle některých teorií ovládají).
  • @Nevada já to beru zase tak, že Tywin Tyriona nenávidí, protože je živou připomínkou jeho vlastního selhání, sám stvořil "zrůdu", která zapříčila smrt jeho milované manželky. Pokud by Tyrion nebyl jeho, nechápu, proč by se ho nezbavil nebo proč by vůbec dopouštěl, aby Joanna donosila bastarda Aeryse, pokud o tom věděl odpočátku.
    Nemusel o tom vědět, aspoň ne od začátku. Mohl mít jen podezření. Nebo mu to Aerys mohl říct až když bylo na Joanně vidět, že je těhotná. A nemohl Tyriona jen tak zabít. Určitým zvráceným způsobem se i Tywin řídil zákony, lidskými i božími. Nemluvě o tom, že zabít syna (i nemanželského) krále by se mu mohlo vymstít. Ale ze všeho nejspíš to byla asi zase ta jeho lannisterská pýcha, která ho donutila Tyriona strpět. Prostě nechtěl, aby se veřejně vědělo, že mu král nasadil parohy a že jeho milovaná manželka byla takovým způsobem pošpiněná (jestli k tomu došlo, rozhodně to Joanna neabsolvovala dobrovolně).
    „Ty se ptáš proč? Ty, který jsi zabil svou matku, abys mohl přijít na svět? Jsi znetvořený, obludný, neposlušný, nenávistný tvor plný závisti, chtíče a mdlého rozumu. Lidské zákony ti dávají právo nosit mé jméno a honosit se mými barvami, protože nemohu prokázat, že nejsi můj. Bohové, kteří mne chtěli naučit pokoře, mne odsoudili k tomu, abych se díval, jak se belháš po světě a nosíš na sobě hrdého lva, kterého měl ve znaku můj otec a jeho otec před ním.
  • @Nevada no dobře přiznávám, že o tom už uvažuji jako o možnosti, ale stále doufám, že se nepotvrdí :) Mimochodem, kdy měl Aerys možnost dostat se k Joanně tak blízko, aby ji mohl znásilnit?
  • To, že se zvěrstva dopouštějí během války všechny strany, neznamená, že to je v pořádku.
    Není. Stejně tak ovšem není v pořádku vyčítat to pouze jedné straně. Je to účelové a pokrytecké.

Opravdu byl Tywin strůjcem Rudé svatby? Jako milovník citací sis možná všiml věty:
    Nepochybuji o tom, že tohle ošklivé kuře vyseděl on, ale nikdy by se takové věci neodvážil bez příslibu ochrany.“
    Já to vidím tak, že nápad dostal Frey a Tywin s tím samozřejmě souhlasil a slíbil veškerou podporu.
    A co se týče tvé argmuntace, měli bychom Tywinovi líbat ruce, za to že Tyrionovi dovolil se vzdělávat(on ho nevzdělával, kdyby se Tyrion neučil sám, otci by to bylo jedno), ačkoli je to u rodičů samozřejmost. A že Tyriona nezabil má prostý důvod. Vražda příbuzného je v západozemí příliš velký hřích, Tywin si uvědomoval, že něco takového by ho zdiskreditovalo, což platí i pro to, proč ho neposlal na Zeď.
    Tak za prvé mohl nechat zabít Tyriona, aby to vypadala jako nehoda. Stalo se? Nestalo. Za druhé poslat někoho na Zeď není až tak těžké, i když se jedná o syna viz. Tarly. Takže co se týká nějaké diskreditace, jsi hodně mimo. Jiná věc je vražda příbuzného. Věřím, že to Tywina zadrželo od nějakého selekčního tahu. Na druhou stranu, to si měl uvědomit i Tyrion. Nevadí mi, že někdo zastřelil Tywina. Vadí mi, že to udělal jeho syn. Chápeš?
    No tak to je dost těžká věc. Přeci jen Tyrion byl hlavním podezřelým a Tywin byl jedním ze soudců. Tyrion se nechoval úplně důvěryhodně a mnohokrát Tywina zklamal. Věřím ale, že k Černým by ho nakonec poslal.
    Třeba proč pojmenoval svého druhorozeného syna tradičním Lannisterskou předponou Ty, které se dávalo hlavně dědicům(Tymond, Tyland, Tybolt, Tytos, Tywin) a svého milovaného prvorozeného pojmenoval Jaime. Napadá mě jedině, že si to přála Joanna, jako svou poslední věc než zemřela, co myslíte vy?
    Zajímavá úvaha. Mezi Lannistery je i hodně lordů, jejichž jméno na Ty nezačíná. Schválně jsem se teď na to díval. Navíc v každém rodu mají svá oblíbená jména, která se v různých obměnách opakují. Tyrion je u Lannisterů celkem oblíbené jméno. Proč ale nedal nějaké oblíbené jméno svému prvorozenému je celkem divné. Může to být náhoda, ale možná nám Martin něco naznačuje. Já si stále myslím, že Tyrion je Lannister jak dělanej:-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    _Já_ napsal(a):

u Victariona oblibu (nevím co teda vidíte na Theonovi :D) ale právě například Theonovo sejmutí Zimohradu.. ano byl nedoceněný, chtěl se prosadit a dokázat, že je železný, ale právě tím pro mě skončil, protože z druhého pohledu to byl nehorázný podraz proti všem hodnotám či logice.. konec ;)

Vidíš, já to mám přesně naopak - Theona lituju a do jisté míry chápu. Victariona bych hodila přes palubu hned bez mrknutí oka.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Stannis_Baratheon Tywin chtěl, aby si Jaime vzal Lysu Tully
  • @Achileus Což mi přijde dost zvláštní. Nebyli Dornové lepší spojenci než Tullyové?
    @Chmur No Tywin napáchal víc než dost, hned v prvním díle bvydal rozkaz k vypálení Říčních krajin a co řádění Vargo Hoata?
    Pokud vím o Tyriona se starali jeho strýčkové (Gerion a Kevan)
    K vraždě Tywin ho celý život ponižoval a zesměšňoval, místo cesty do Svobodných měst mu svěřil dohled nad stokami, přinutil ho dívat se jak znásilňují jeho manželku, poslal ho do nejprudšího boje a odpíral mu Casterlyovu skálu
    Denebola napsal(a):

@Achileus Což mi přijde dost zvláštní. Nebyli Dornové lepší spojenci než Tullyové?

Těžko říct, stejnou otázku můžeme klást u Neda a Catelyn.
    Jeden důvod by byl Západ s Říčními krajinami sousedí

@_Já_ No oblíbených rodů mám vícero: Starky, Tullye, Baratheony a Lannistery :-D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 24. března 2015
    Ale podle zvyklostí by se spíš Elia stěhovala na Casterlyovu skálu za Jaimem. O tom, že by Rhaegar skončil s Cersei dost pochybuju. Už jen proto, že by asi nevystoupil přímo proti vůli svého otce, který už ji jednou odmítl.
    Ne ne, Rudá zmije říkal tohle:
    Jako mladé dívky spolu byly u dvora, jak si náhodou vzpomínám. Společnice princezny Rhaelly?“ „Přesně tak. Dospěl jsem k názoru, že ten plán společnými silami ukuly naše matky. Panoš Zaječí pysk a jemu podobní i různé uhrovité panny, které byly přede mne předváděny, byly pouze mandličkami před hostinou určenými k tomu, aby povzbudily náš apetit. Hlavní chod měl být servírován v Casterlyova skále.“ „Cersei a Jaime.“ „To je ale chytrý trpaslík! Elia a já jsme byli starší než oni, to jistě. Tvému bratrovi a sestře tehdy nemohlo být víc než osm či devět. Nicméně rozdíl pěti či šesti let zas tolik neznamená. A na naší lodi byla prázdná kajuta, velmi pěkná kajuta, nepochybně určená pro osobu urozeného původu. Jako bychom měli v úmyslu vzít zpátky na Sluneční oštěp někoho s sebou. Možná mladé páže. Nebo společnici pro Eliu. Tvoje paní matka měla v úmyslu zasnoubit Jaimeho s mou sestrou, nebo Cersei se mnou. Možná obojí.“
    Samozřejmě Jaime jako Tywinův dědic by se do skály vrátil i se svou manželkou, přinejmenším aby převzal úřad po otcově případné smrti, ale v původním plánu evidentně bylo, že měli odplout s Cersei nebo Jaimem do Slunečního oštěpu,, možná s oběma.
    Úplně normálně. Neměl to dělat. Bylo to hloupé a Tyriona nehodné. Oblíbila jsem si ho i proto, že svůj osud nesl vždycky s určitou grácií, překonával to s ironií a humorem. Takhle se snížil na úroveň svého otce, který neváhal jít přes mrtvoly. Otcovražda je navíc opravdu hnusný zločin. Navíc to vrhlo Tyriona do fáze, kdy jsem přešla od znechucení k nesnášení. A jestli se teď ještě navíc opravdu sčuchne s Daenerys...
    3
    Uznávám, ale na druhou stranu to,co se stalo Tyshe, už moc vtipné nebylo, ale tvůj argument beru a přiznávám, že je to sporné rozhodnutí. Na druhou stranu někdo řekl: ,,Když člověk bojuje s nestvůrami, je obtížné, aby se sám nestvůrou nestal."
    Tywinova nenávist vůči Tyrionovi podle mě dlí v tom, že byl Tywin přesvědčený, že Tyrion není jeho syn. Jménu pak bylo možná snahou zakrýt to těžké ponížení, které z toho plynulo.
    Neymslím si, že by Tyrion byl Aerysův syn. Především by se to rozkřiklo, jak už někdo trefně poznamenal, jedinou příležitost měl Aerys při té svatbě, ale tam bylo poměrně dost lidí, takže by se to rozkřiklo(znáte drby). A Aerys nikam nechodil sám, takže kdyby se nějak pokusil dostat k JOanně později, opět by se to rozkřiklo. Navíc Tyrion zdědil myšlení a povahu po svém otci i vzhled(i když Lannisterové byli oba rodiče), to že má zakrslé nohy a každé oko jiné, bych přičítal spíše rodové degenaraci než Aerysovi. Dnešní genetika prokázala, že není dobrý nápad se ženit se setřenicÍ, tudíž ironicky mohl za Tyrionův vzhled Tywin, že se oženil se svou příbuznou. Ne Aerys+Joanna = Tyrion není moc pravděpodobné, protože tu je Jon Snow.To už je na Martina moc náhod najednou, nemluvě otom, že by Targaryeni museli kromě šílenství trpět ještě nějakou hypersexuální úchylkou :D.
    Proč by probůh Bloodraven táhl s Jinými? Měnič, zelenověštěc, úzce spjatý s dětmi lesa a starými bohy severu.
    Tohle moc nepodceňuj. Jestli si četla Rytíř sedmi království tak ve třetí povídce osobně vystupuje a aspoň na mě nepůsobil dojmem člověka, kterému jde o obecné blaho. Taková velice nebezpečná kombinace Melisandry a Varyse, to charakterizuje Bloodravena nejlépe kvůli jeho magickým a špionážním schopnostem. Z něho prostě to zlo koukalo už tehdy a nemyslím si, že by se za tu dobu změnil. A proč by táhl s jinými? Bloodraven je čaroděj, třeba se při svých toulkách se třetím okem zatoulal svým pohledem za zeď tam se mohl střetnout se samotným Velkým Jiným, který ho buď psychicky zlomil nebo zlákal sliby jako Sauron Sarumana. Nebo se Bloodraven za zeď vydal sám, možná původně chtěl proti jiným bojovat, ale nakonec přeběhl na jejich stranu. A nebo a to je znepokojivé, Jiné možná probudil ze spánku on, přece jen je zajímavé, že ty problém s nimi začali zhruba v době, kdy on je za zdí. Motivace u něj můžou být různá, touha po moci, či jeho vlastní Targaryenské šílenství a tedy potřeba ubližovat pro radost, nebo už je prostě otrokem vůle Velkého Jiného, jako byly prstenové přízraky otroky vůle Saurona. Třeba on pod vlivem Velkého JIného, svými čárami probudil jiné, ale přišel při tom o tělo. Třeba přežil takhle dlouho, protože není tolik zelenověštcem, jako nemrtvým a ti nemohou zemřít. Argumentovat dětmi lesa, jak víme, že jsou to děti lesa? Když může Melisandra provést ten trik s Mancem, jaký problém by pro Bloodravena byl vytvořit iluzí nějakých dětí lesa, aby oklamal svého nového učedníka Brandona Starka, jehož hodlá využít pro obnovu vlastního těla a zničení zdi. Nebo se naplňí Melisandřiny vize a Brandon je šampion Bloodravena, stejně jako je Stannis Melisandřin. Hlavní vůdci jsou Velký Jiný a Pán Světla. Ostatně co my víme, třeba Jiní nejsou žádní démoni, ale přemění uctívači Velkého Jiného.
    Ostatně ve 4. Sérii na to byla určitá narážka s jistým miminkem.
    Co když je Studneoruký obyčejný nemrtvý, co když na Bloodravena jiní neútočí, protože je jejich spojenec. A co když Jojen skončil v kaši, stejně jako v ní možná skončí Meera?
    Zajímavé by bylo, jak by se zachoval sám Brandon. Opět nebezpečná prognóza, Brandon není zlý, ale na druhou stranu, jako nemrtvý či Bíli Chodec, by Brandon nejspíš mohl hýbat nohama, že?
    Navíc nevím nakolik už je pod Bloodravenovým vlivem a jediné, co by ho od tohle mohlo odrazovat je Meera, které se Bloodraven asi zbaví. Nakonec se zrodí Černokněžný princ Zimohradu, nejstrašlivější služebník Velkého Jiného, největší z devítky. :D
    Prostě pochybuji, že Tříoká vrána pomáhá Brandnovi, jen proto, že je to nějaký hodný dědeček Hříbeček a jestli nepracuje pro nemrtvé, tak je přinejmenším na své vlastní straně a má postranní úmysly. Ostatně ruku na srdce, takovýhle troling by nebyl GRRM nepodobný, naopak tohle je přesně jeho styl. A Brandon jako temný čaroděj by byl neskutečně BADASS :D.
    Tudíž nás čekají opravdu velmi temné chvilky, jestli je tahle hypotéza pravdivá.
    Ono vůbec bude zajímavé jak se George rozhodne dál pokračovat. Jestli dál bude pokračovat v té ilinii historických intrik alá Varys, Malíček, Doran, Freyové, Lannisterové atd nebo se překulí do fantasy a čeká nás epický závěr ve stylu Pána Prstenů.
    Protože jakmile jiní prolomí zeď a drac se dostanou do Zápodozemí, tak Malíčkovi dlouhá léta budované intriky vyletí do povětří a nejen jeho. Přece jen se Zombie se moci intrikovat, manipulovat či vyjednávat nedá.
    Ale když se bude nadále držet těch historických intrik, tak spousta těch náznáků, atmosférických až tajuplných prvků a spoustu proroctví, magie atd vyšumí do ztracena.
    A moc možností jak to nějak skloubit nevidím. Zahajuji tuto debatu:
    Co myslíte, že George zvolí? Magii nebo intriky?
    Ja bych si přál magii, ale myslím, že GRRM zvolí intriky.
    Achileus Hmm, dobrý argument. Lysa byla Jaimemu blíž, navíc lepší spojenec, který je hned vedle, než spojenec, který je moc daleko. Dovedu si představit Tywinovo uvažování. Na druhou stranu přinejmenším částečně mohla být Elia lepší partie(o tom, že s tou původní dohodou musel souhlasit s Joannou, těžko by Jaimeho s Cersei provdala vlastnímu manželu navzdory)
    Takže nevím. Já na Jaimeho místě, bych si vybral raději Eliu než Lysu(na Cersei, bych raději úplně zapomněl), i když chápu, že on k tomu moc říct co neměl a moje uvažování vychází z toho, co vím o Elie a Lyse teď.
    @Stannis_Baratheon Lysu dost poznamenal potrat Malíčkova dítěte a manželství s Arrynem, nekalkukuloval Tywin s tím, že by Jaimeho a Lysiny děti měli nárok na Řekotočí?
    K Branovi, Martin na něm pracoval x let, pochybuju, že by začal pomáhat Jiným
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.