Hra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

upraveno 27. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

Finále páté řady je tu!   Stannis pochoduje. Dany je obklopená cizinci. Cersei hledá odpuštění. Jon je vyzván. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

1679111218

Komentáře

• sfik napsal(a):

Jinak detaily z předchozích sérií už si nepamatuju, takže nemůžu s jistotou říci. Já to pochopil tak, že ho zahodila aby nedošlo k její identifikaci.

To se mi nezdá. Neměla by větší štěstí, kdyby poznali, o koho jde? Když ji identifikují jako vdovu po Drogovi, tak ji "jenom" odtáhnou do Vaes Dothrak. Jinak je to prostě maso, co skončí znásilněná, mrtvá nebo jako otrokyně (nebo všechno naráz), v lepším případě jako nová khalova žena nebo žena některého Dothraka.
  • @Denebola Tak kolik stříbrovlasých žen si nějaký dotrak vzal :D Navíc, když ji našel khalasar, který původně byl jejího manžela, takže ji tam takždý stejně zná, takže jediné co s ní udělají je její identifikace :(
  • upraveno 18. června 2015
    p1e9t9r2 napsal(a):

@Denebola Tak kolik stříbrovlasých žen si nějaký dotrak vzal :D Navíc, když ji našel khalasar, který původně byl jejího manžela, takže ji tam takždý stejně zná, takže jediné co s ní udělají je její identifikace :(

Přesně tak, to že Dany poznají hned je nad slunce jasné, proto mi ten prsten hozený do trávy připadal spíše jako znamení, že ji vzali ssebou, že ji našli. Něco jak už ty zmiňovalé spadané listy z Lothorienu, utržené "těma dvěma malýma šmejdama". :)
    @panama46
    panama46 napsal(a):

@SkotR Logika je jasná, je to zrádce, Ned by mu už dávno usekl hlavu, porušil toho dost a kamarádíčkovat se s Divokými, to se nikomu v HLídce nelíbilo. Jsou to nepřátelé a nedá se mu věŕit. Nejde o vpuštění ale o všechno kolem Divokých.

Tak za prvé pochybuji, že by Ned odporoval veliteli, kterého si zvolili, natož aby se podílel na jeho vraždě. S poctivostí jemu vlastní by plnil rozkazy ať už by se mu líbili nebo ne.
    Za druhé to že jsou divocí nepřátelé hlídky je nesmysl, ok nemusí se. Vše je, ale způsobeno tím že už dlouho dobu nebyla žádná bitva s chodci, což zapříčinilo, že Hlídka zapoměla, kdo je jejich pravý nepřítel a soustředí se pouze na divoké.
    Hlídka je štít, který chrání říši lidí, ale né proti llidem, ale proti chodcům (temnotě).

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hech... tie internety
    image
  • Já vím, že jsem to moc nepatří :D ale podle čeho usuzujete, že Hound je živ ? V serialu nejspíš široko daleko nebyl, takže lze předpokládat, že je mrtev, ale v knížce septon řiká, kde ho pohřbil ...
    Pukuos napsal(a):

Já vím, že jsem to moc nepatří :D ale podle čeho usuzujete, že Hound je živ ? V serialu nejspíš široko daleko nebyl, takže lze předpokládat, že je mrtev, ale v knížce septon řiká, kde ho pohřbil ...

No, podle jedné teorie :-D (nejhorší začátek věty), Ohař nezemřel našel ho nějaký septon nebo kdosi a dovedl ho do septa na ostrůvku, kde se nacházela Brienne, kde se údajně nachází. Dá se to podpořit i více argumenty ovšem ty si nepamatuju :-) tento týpek má hodně dobrý argumenty a je to pěkný konspirátor :-D díky němu jsem uvěřil, že Euron=Dario a nikdo mi to už nevymluví, má celkem asi 10 videí o různých teorií :-) a je i hodně sebekritický, že je ta teorie třeba blbost, ale podle těchto indicií je to možné :-)
  • @Pukuos Tak taky problém je, že arya ho oputila, když byl na tom zle, ale žil. Pak teda ten mnich nebo septon či co byl tvrdil, že ho našel a abyl sním až do úplného konce. Jen otázka jetli briene nelhal to vi jenom martin a nás nechává spekulovat. Dokud něčí smrti není svědkem postava s vlastní kapitolou, tak tomu nevěřím :D nebo to tam není popsáno třeba jako Quentina, kde mne překvapilo, že umíral několik dní a neumřel hned.
  • Pro Sandorovo přežití hovoří i fakt že
    na ostrově byl potom dva metry vysoký kulhající mnich který zvládal krotit Ohařova koně, který všechny ostatní nesnášel. Ohař je nejspíše nový hrobník na ostrově.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Navíc v seriáli je jeho návrat vzhledem k oblíbenosti a vynikajícímu herci na snadě. Možná ho dokonce uvidíme jako jednoho z vrabčáků. :D. Navíc proti zombie Gregorovi by v soudu bojem mohl mít vítězící zàvěr jen Ohař. Třeba to byl právě Nejvyšší Vrabčák, co Sandora zachránil.
  • Právě jsem tu slávu dokoukal. Zdejší diskuze je velmi zajímavá, ale kdybych měl číst všechny příspěvky k této epizodě, musel bych si vzít zítra dovolenou, takže přidám jen své vlastní hodnocení:
    GoT podle mne zůstává i nadále v rámci žánru tím zdaleka nejlepším, ale ono moc dobrých fantasy seriálů není, že :-? ...
    V 5. sérii se nahromadilo tolik nesmyslů a děr v logice, že by jimi hravě propadl i ser Strong (ať už je pod tou maskou kdokoliv). A nebude to tím, že tam divák logiku nevidí či vidět nechce, ale prostě tím, že tam chybí :wall: .
    10. epizoda - bavilo mne:
    Cerseina procházka, to je jasný :-D
    Vražda té čubky s lukem (promiň Everette, ale já jí holt od začátku nesnášel :twisted: )
    Trantův konec -ten byl vskutku luxusní a náležitě jsem si jej užil :applause: .
    Nasralo mne:
    Stannis a vše kolem, já mu tak fandil :-( .
    Dorne, Mereen a Dany - to je pro mne takový standart této série, který mne nijak zvlášť netočí ale rozhodně ani nenadchne.
    Podle všeho to vypadá, že Jon asi v seriálu opravdu definitivně zařval, ale kdo ví, naděje mne ještě zcela neopouští...
    Další sezónu budu sledovat již s daleko menším nadšením než ty dosavadní, ale odpustit si ji nedokážu...

:-k
  • I já už to mám za sebou...
    Klady
    +Slepá dívka
    +Útěk Sansy a Theona ze Zimohradu
    +Konec Everettovy lásky
    +Jakžtakž Madr of Dwaguns
    +Cinkilinky hanba, cinkylinky hanba :D
    +Pro Hlídku.

Zápory
    -Dorne-WTF?
    -opouštím Tým Stannis
    -Epilog z Tance? Není?

Tak celkově to bylo asi nejlepší finále co jsme kdy v HoT měli, i přes moře cliffhangerů. I když Arya působila trochu smrskle, u Cersei jsem blahem učůrával(samozřejmě kvůli zachování předlohy :D). Co mně ale pěkně nasralo byl Stannis. To vážně? A Dorne? Já vím že to celou sérii byla pitchovina, ale takhle to dorazit? Proboha,Proč?Jinak jsem u Jona, kdy se objevil Olly a zazněla znělka Starků vrněl blahem. A taky jsem ve skrytu duše čekal paní se srdcem z kamene, ale tomu už je asi definitivně konec.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Můžete mi někdo jen tak zhruba říct, co všechno je tam jinak než v knize? Na seriál se nedívám a diskuzi jsem nečetl. Ale kdyby jste si někdo myslel, že některá z těch věcí by mohla být spojler i pro Vichry, tak mi to raději neříkejte. :-D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Riokai V tomhle díle nebo v celé sérii?
    @Monte Karstark třeba tak celkově.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 19. června 2015
    @Riokai
    Mno, tak Sansa převzala roli Jayne Poole a odjela s Malíčkem na Zimohrad. Provdala se za Ramsaye a ten ji připravil o věneček. Malíček odjel zpět do KL. Na konci série Sansa s Theonem zdrhli. Brienne s Podrickem odjeli také na sever kvůli Sanse (aby B splnila svůj slib "ochránit Sansu") a zůstali schovaní v blízké vesničce až do konce série. Stannis na Zdi upálil Manceho a odtáhl na Boltony. Před bitvou o Zimohrad poslal Davose zpět na Zeď pro zásoby. Upálil svou dceru Shireen aby mu Rohlík pomohl se sněhovou bouří. I tak ale dostal na prdel. Celá jeho armáda byla zničena. Selyse se oběsila. Melisandra zdrhla zpět na Zeď a zraněného Stannise v lese našla Brienne a ve jménu Renlyho jej popravila za bratrovraždu. Mistr Aemon zemřel na Zdi. Sam dostal přes držku a požádal Jona aby mohl odjet s Fialkou do Citadely. Chřestivou košili zabil Tormund a Jona ubodali jeho bratři stejně jako v knize, jen v jejich čele stál Alliser Thorne. V KL okolo Cersei to bylo celkem stejné, až na to že tam nebyly některé postavy. Obviněn ze smilstva byl krom Margaery i Loras. Mace odjel do Braavosu vyjednávat s bankou místo Swyfta. Trant odjel s ním a Arya ho tam zabila za vraždu Syria, za což byla oslepena. Epilog z knihy tam nebyl, protože Varys odjel s Tyrionem na východ a převzal roli Illyria. Tyriona ale cestou unesl Jorah a odvezl ho sebou do Meereenu jako dar Dany. Cestou pluli přes Valyrii a tam se stejně jako Jon Connigton v knize nakazil od kamenných lidí. Šedý červ převzal roli Belwase a byl otráven kobylkami v medu vážně zraněn. Barristana v ulicích Meereenu zabili synové harpyje. Při krvavých hrách Jorah zachránil Dany. Hizdahra zabili a Dany uletěla na sever. Daario a Jorah se ji vydali hledat a Tyrionovi byla svěřena kontrola nad Meereenem. Na konci se v Meereenu objevil i Varys. Žádné obléhání Meereenu v seriálu není. Jaime a Bronn se vydali do Dorne aby unesli Myrcellu a přivezli ji zpět. Ellaria převzala roli Arianne a se svými osmi třemi písečnými háďátky se snažila Myrcellu také unést. Doran je však všechny pochytal a nakonec Jaimeho s Bronne a i s Myrcellou pustil zpět do KL. Ellaria však Myrcellu otrávila jedem a ta na cestě domů zemřela. Jo a Robina Arryna si vzal na starost Yohn Royce. Není tam nic z Říčních krajin. Žádní Greyjoyové. Žádný Aegon a Connigton. Nic o Branovi. Žádní Manderlyové a Karstárkové. A není tam ani Quentyn a obléhání Meereenu. Ani nikdo nevypustil draky.
    Je to taková splácanina všeho možného z Tance a z Vichrů je tam asi jen ta uvolněná kapitola Aryi.
  • @Monte Karstark Mě by osobně zajímalo jak to jako dopadlo s Frey? ( nevím jak napsat 7. pád) Přišlo mně, že se prostě vytratili to časoprostoru.
  • @Monte Karstark Když to takhle vidím napsané dohromady, tak kdybych k tomu příběhu přišla úplně poprvé jako slepá k houslím, tak by mě napadlo, že by měl už autor přestat hulit :D
    a taky bych se divila nad tím, co všechno se dá vejít do jedné knihy / série seriálu. Vojna a mír hadr.
    @Monte Karstark Tak to potěš pán bůh, ještě že se na to fakt nedívám, protože bych byl asi fakt dost nasraný, že to takhle překopali. Dík :-)
  • Riokai napsal(a):

@Monte Karstark Tak to potěš pán bůh, ještě že se na to fakt nedívám, protože bych byl asi fakt dost nasraný, že to takhle překopali. Dík :-)

Áno, Áno!!!
    upraveno 19. června 2015
    @Monte Karstark
    Monte Karstark napsal(a):

@Riokai
    Mno, tak Sansa převzala roli Jayne Poole a odjela s Malíčkem na Zimohrad. Provdala se za Ramsaye a ten ji připravil o věneček. Malíček odjel zpět do KL. Na konci série Sansa s Theonem zdrhli. Brienne s Podrickem odjeli také na sever kvůli Sanse (aby B splnila svůj slib "ochránit Sansu") a zůstali schovaní v blízké vesničce až do konce série. Stannis na Zdi upálil Manceho a odtáhl na Boltony. Před bitvou o Zimohrad poslal Davose zpět na Zeď pro zásoby. Upálil svou dceru Shireen aby mu Rohlík pomohl se sněhovou bouří. I tak ale dostal na prdel. Celá jeho armáda byla zničena. Selyse se oběsila. Melisandra zdrhla zpět na Zeď a zraněného Stannise v lese našla Brienne a ve jménu Renlyho jej popravila za bratrovraždu. Mistr Aemon zemřel na Zdi. Sam dostal přes držku a požádal Jona aby mohl odjet s Fialkou do Citadely. Chřestivou košili zabil Tormund a Jona ubodali jeho bratři stejně jako v knize, jen v jejich čele stál Alliser Thorne. V KL okolo Cersei to bylo celkem stejné, až na to že tam nebyly některé postavy. Obviněn ze smilstva byl krom Margaery i Loras. Mace odjel do Braavosu vyjednávat s bankou místo Swyfta. Trant odjel s ním a Arya ho tam zabila za vraždu Syria, za což byla oslepena. Epilog z knihy tam nebyl, protože Varys odjel s Tyrionem na východ a převzal roli Illyria. Tyriona ale cestou unesl Jorah a odvezl ho sebou do Meereenu jako dar Dany. Cestou pluli přes Valyrii a tam se stejně jako Jon Connigton v knize nakazil od kamenných lidí. Šedý červ převzal roli Belwase a byl otráven kobylkami v medu vážně zraněn. Barristana v ulicích Meereenu zabili synové harpyje. Při krvavých hrách Jorah zachránil Dany. Hizdahra zabili a Dany uletěla na sever. Daario a Jorah se ji vydali hledat a Tyrionovi byla svěřena kontrola nad Meereenem. Na konci se v Meereenu objevil i Varys. Žádné obléhání Meereenu v seriálu není. Jaime a Bronn se vydali do Dorne aby unesli Myrcellu a přivezli ji zpět. Ellaria převzala roli Arianne a se svými osmi třemi písečnými háďátky se snažila Myrcellu také unést. Doran je však všechny pochytal a nakonec Jaimeho s Bronne a i s Myrcellou pustil zpět do KL. Ellaria však Myrcellu otrávila jedem a ta na cestě domů zemřela. Jo a Robina Arryna si vzal na starost Yohn Royce. Není tam nic z Říčních krajin. Žádní Greyjoyové. Žádný Aegon a Connigton. Nic o Branovi. Žádní Manderlyové a Karstárkové. A není tam ani Quentyn a obléhání Meereenu. Ani nikdo nevypustil draky.
    Je to taková splácanina všeho možného z Tance a z Vichrů je tam asi jen ta uvolněná kapitola Aryi.

Názorné potvrzení pravdivosti výroku: Opravdu to zní tak debilně, jak to vypadá. Nezbývá doufat, že za 10-20 let dočkáme mohutného anime remaku. Prokreslené postavy, spousta smrti a krve, sex,brutalita, akce, chytlavý příběh a potenciál pro miliardy vzpomínkových scén, Píseň ledu a ohně je pro anime jako stvořená :D :twisted:
    image
    image
    image

A co je nejlepší, jedna série 120 epizod po 22 minutách, to krásně pokryje úplně všechno z knih.
  • Bohové, jen to ne :O
  • Tá manga Arya vyzerá dosť desivo.
  • Přidám i svou trošku do mlýna.
    Za mě rozhodně nejslabší finále všech sérii. Pořád je seriál koukatelný (extra pro nečtenáře), některé situace jsou dobře změněny oproti knize, ale těch nelogických kroků/ momentů, které v této sérii seriál ukazuje, je fakt kopa a jejich počet snad jen roste.
    S čím mám problém v aktuální epizodě:
    Braavos - co to sakra D-D vymysleli s těma maskama? proč by muži bez tváře brali obličeje mrtvým, když mohou změnit obličej i na obličej živých lidí? To je opravdu tak snadné změnit obličej nebo jak se to Arya naučila?
    Zeď - to mi chcete říct, že by Jon po tom, co vidí ceduli "ZRÁDCE" a první bratr ho bodne, jen v klidu čeká na další bodnutí a nic nedělá? Proč se nebránil? nezavolal Ducha? neudělal hunbuk, aby došel někdo další?
    KL - to ponížení Cersei bylo fajn, ale nepřišlo vám, že to hrozně natahovali? pořád se mluví o tom, jak není čas nic vysvětlit, ale nechat deset minut procházet nahou Cersei městem, na kterou se plive atd to jde. Připadlo mi, že by to D-D nejraději natáhli na celý díl. Jinak hlava byla Cersei, ale tělo ne. Šlo to celkem dobře poznat z opáleného obličeje a krku oproti bílému tělu.
    Stannis - dobívání zimohradu se dá označit jen za trapnost, k tomu prostě není co říct víc. Obecně zato, co D-D udělali ze Stannise, by zasloužili nakopat do ......
    Dorne - jeden nelogický krok za druhým, proč otrávit myrcelu, když je s ní na lodi dědic Dorne? i když problém Dorne začal už, když se Jamie rozhodl tam jet, proč? kompletně nelogický příběh. Od paragánského vysazení u slunečního oštěpu po zákeřné přepadení ve Vodních zahradách.

To se vědělou už dlouho.
  • @Hildegarda Myslím že sa hovorilo, že bola pri natáčaní danej scény tehotná, takže by to ani fyzicky nebolo možné.
  • @Hildegarda V některých scénách to jde i vidět(nedokonalé CGI)
  • @hnzanai Ohledně té Zdi-ono po i jedné dýce do břicha je těžké se vůbec udržet na nohou, natož bojovat nebo křičet. Krásně to bylo popsané v knize, kdy Jon chce tasit Dlouhý dráp ale prsty má jako z kamene.
    @Tarin
    Tarin napsal(a):

@hnzanai Ohledně té Zdi-ono po i jedné dýce do břicha je těžké se vůbec udržet na nohou, natož bojovat nebo křičet. Krásně to bylo popsané v knize, kdy Jon chce tasit Dlouhý dráp ale prsty má jako z kamene.

Po tom strategickém průseru, který předvedl geniální seriálový Stannis, jsem přesvědčen, že tohle je opravdu ten nejmenší problém, v tomhle mistrovském televizním kousku. Navíc jak v knize, tak v seriálu to absolutně nečekal.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.