Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
http://zpravy.idnes.cz/ukrajina-donbas-rozhovor-lenka-blahova-d94-/zahranicni.aspx?c=A160223_120628_zahranicni_aha
@Dreamer Tak tím posledním odstavcem to zabila. Proč je pro některé lidi tak těžké pochopit, že by Češi jinak vnímali někoho, kdo utekl z Donbasu, a jinak muslima ze Středního východu - a že z těch druhých mají oprávněné obavy? Bohužel je snad jasné, proč konflikt na Ukrajině nikoho nezajímá. Na rozdíl od Syřanů a "Syřanů" atd. totiž Ukrajinci a Rusové z východu Ukrajiny Evropu neobtěžují. Viděla jsem asi dvě reportáže z té oblasti a je mi z toho smutno. A vzhledem k tomu, že to opravdu směřuje do zamrzlého konfliktu, tak říkám - ano, tady se Česko může bít do prsou, jací jsme humanisti, a klidně pár tisíc Ukrajinců adoptovat.
K tomu, že Evropa vymírá - je to samozřejmě zjednodušení. Spousta evropských zemí má pozitivní čísla přirozené změny. Je to třeba i Slovensko, i když má nízkou porodnost. Rozhodně je to ale mizerný argument pro masovou imigraci. I ten imigrant totiž zestárne a budou muset přijít dva imigranti, aby mohl mít důchod. Imigrace je jednoduchá náplast, ne dlouhodobé řešení.
Třeba u příspěvku na péči docela dost a kromě vyjádření lékaře o tom rozhodují i úředníci, kteří přijdou i na návštěvu. Mluvím teď o seniorech, kdy jsem se běžně setkala s tím, že PnP uznán nebyl, nebo jen nízký, protože paní kolem 90 let je prostě stará škola a i když se o sebe už nepostará, tak před návštěvou naklidila (co, že to trvalo týden), upekla bábovku, vzala si nejlepší oblečení a nalíčila se (co, že kvůli tomu byla na nohou od 4 ráno) a protože se styděla, tak odkývala, že všechno zvládá (což samozřejmě není pravda, ale ono to asi nebude tak lehké přiznat).
Nebo třeba znám jednu paní, která je po dětské mozkové obrně, má špatné ruce, nohy a i hůř mluví (prostě to je na první pohled znát), která si byla požádat o příspěvek na auto, protože do práce dojíždí vlakem a protože špatně chodí, tak občas z vlaku vypadne, protože ty schůdky jsou moc vysoké. No a dostala prd. Na druhou stranu taky nechápu, proč by měl být nárok na příspěvek na auto každých 5 let - je mi jasné, že úpravy pro např. vozíčkáře jsou drahé, ale proč by si měl kupovat nové auto každých 5 let?
Inak uz som uhadla 3 knihy. Dve z obrazku a jednu namatkovo.
@Krisa ja dostavam mesacne 250,54 eur. Z toho cca 203 je rodicovsky prispevok, ktory dostavas pocas rodicovskej dovolenky a 23x2 su pridavky na dieta. Je smiesne, ze za tie tisice, co som statu uz odviedla, nedostavam ani minimalnu mzdu. Fakt obdivujem matku samozivitelku, ze z toho dokaze vyzit. Len za plienky das cca 30 eur mesacne, ale to ti asi hovorit nemusim :). Po porode u nas dostanes jednorazovy prispevok "na kocik" cca 830 eur. Minimalna materska opat nedosahuje ani nahodou minimalnu mzdu a maximalna materska je 888 - 918 (30-31 dnovy mesiac). Materska sa pobera 34 tyzdnov pre jedno dieta, pre dvojicky je to viac, ale poberas, iba ked si platis odvody alebo ti odvadza zamestnavatel.Znama isla hned po VS na matersku, nikde nepracovala a taha snuru so 4.dietatom, ale samozrejme nema narok na ziadne materske pri ziadnom z nich. Tot v kocke. Uz sa tesim na jesen, ked zacnem pracovat a zivotna uroven sa zvysi niekolkonasobne :). Akurat prave rozmyslam, ze na kolko sa upisat - 50, 60, 80 ci stopercentny uvazok... :-k
To nepracování před dítětem je dost velká nevýhoda i tady (a pak se furt řve, že se děti odkládají do vyššího věku a má se jich míň) - pokud matka nepracovala, tak nemá nárok na mateřskou a jde hned na rodičák. Pokud ani otec nepracoval a nedá se volit výše a délka dle jeho platu (na nejvyšší a nejkratší to musí být něco nad 16 000Kč), tak je rodičák úplně směšnej: 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte.
No ono i když se volit může dle otce a matka chce být na rodičáku 4 roky (bez mateřské), tak to vychází na 4583Kč, na 3 roky něco přes 6000Kč.
Podpora rodin jak sviň :D
(Chápu, že by se to dalo zneužívat těmi, co mají velký počet dětí, ale pak se nemůžeme divit, že běžně příjmová rodiná má 1, maximálně 2 děti, pokud to z platu otce neutáhnou.)
Ta znama chcela byvat v rodisku na severe ale ako absolvent (matfyz) sa dlho nemohla zamestnat, tak si isla radsej odrodit svoje.
O mateřskou a rodičovskou jsem se moc nezajímala, až nedávno jsem se naivně kolegyní, co už děti mají, zeptala, jak dlouho musím pracovat, abych peníze dostala. Takže stačí být zaměstnán, jedno jak dlouho. Nevím ale jak to mají místní "osvč"
Mně teda ten systém, volby délky a tím pádem i výše přijde docela dobrej. Naopak to, že dávka je stejná, i když se pobírá 3 měsíce nebo 3 roky, mi přijde dost nespravedlivé.
I když ona jistá nepravedlnost v tom bude vždycky.