Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1381382384386387581

Komentáře

• Aj tak sa to dá povedať.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • Nie je to trocha ubíjajúce?
    @Aviv Ne, kdyby mě měly trápit všechny zálěžitosti světa, tak z depresí nevylezu.
  • V Holandsku materská končí ešte skôr, ale ani mňa to neberie.
    No ono celkově je u nás mateřská + rodičovská docela dlouhá, oproti jiným státům. Ale já si myslím, že je dobré se o dítě starat a být s ním v kontaktu a ne ho co nejdříve šoupnout do jeslí.
  • Súhlasím. Vzťah matky a dieťaťa, bezečie a známosť blízkeho rodinného kruhu, adaptácia na život... A je aj preukázané, že jasle a podobné zariadenia sa nemôžu yrovnať vplyvu individuálnej starostlivosti na vývin mozgu a tak.
  • upraveno 1. března 2016
    Přídavky děti jsou poměrně nízké, sociální dávky se vysávají trochu jinak. Existuje třeba jednorázový příspěvek v hmotné nouzi, příspěvek na vybavení domácnosti... Hodně se zneužívá příspěvek na bydlení - domluvím se se sousedem, ten mi napíše nájemní smlouvu třeba na 18 000 měsíčně za jednopokojový byt někde v Ústí nad Labem, o příspěvek státu se rozdělíme. Často se taky děti různě přesouvají po rodině - mít v péči vlastní děti nevynáší tolik jako vzít do pěstounské péče vnouče. Mnoho spoluobčanů má invalidní důchod, to znamená že někdo další může žádat o příspěvek na péči o invalidu a tak dále a tak podobně.
  • @Terezička Tak mě to taky rozšiluje, jak je náš asociální stát v něčem tak podivně solidární. Ale je pravda, že třeba co se týče invalidních důchodů úředníci přitvrdili, podle médií občas až moc. A o tom, že by dobrovolně rodič oficiálně přenechal dítě prarodičům slyším poprvé. Netvrdím, že se to neděje, ale to snad každému dojde, že se to může rodičům v budoucnu šeredně vymstít (soudní tahanice s prarodiči, vydírání atd.).

@Dreamer Tak tím posledním odstavcem to zabila. Proč je pro některé lidi tak těžké pochopit, že by Češi jinak vnímali někoho, kdo utekl z Donbasu, a jinak muslima ze Středního východu - a že z těch druhých mají oprávněné obavy? Bohužel je snad jasné, proč konflikt na Ukrajině nikoho nezajímá. Na rozdíl od Syřanů a "Syřanů" atd. totiž Ukrajinci a Rusové z východu Ukrajiny Evropu neobtěžují. Viděla jsem asi dvě reportáže z té oblasti a je mi z toho smutno. A vzhledem k tomu, že to opravdu směřuje do zamrzlého konfliktu, tak říkám - ano, tady se Česko může bít do prsou, jací jsme humanisti, a klidně pár tisíc Ukrajinců adoptovat.

K tomu, že Evropa vymírá - je to samozřejmě zjednodušení. Spousta evropských zemí má pozitivní čísla přirozené změny. Je to třeba i Slovensko, i když má nízkou porodnost. Rozhodně je to ale mizerný argument pro masovou imigraci. I ten imigrant totiž zestárne a budou muset přijít dva imigranti, aby mohl mít důchod. Imigrace je jednoduchá náplast, ne dlouhodobé řešení.
    Jo, celkově se u některých příspěvků dost přitvrdilo.
    Třeba u příspěvku na péči docela dost a kromě vyjádření lékaře o tom rozhodují i úředníci, kteří přijdou i na návštěvu. Mluvím teď o seniorech, kdy jsem se běžně setkala s tím, že PnP uznán nebyl, nebo jen nízký, protože paní kolem 90 let je prostě stará škola a i když se o sebe už nepostará, tak před návštěvou naklidila (co, že to trvalo týden), upekla bábovku, vzala si nejlepší oblečení a nalíčila se (co, že kvůli tomu byla na nohou od 4 ráno) a protože se styděla, tak odkývala, že všechno zvládá (což samozřejmě není pravda, ale ono to asi nebude tak lehké přiznat).

Nebo třeba znám jednu paní, která je po dětské mozkové obrně, má špatné ruce, nohy a i hůř mluví (prostě to je na první pohled znát), která si byla požádat o příspěvek na auto, protože do práce dojíždí vlakem a protože špatně chodí, tak občas z vlaku vypadne, protože ty schůdky jsou moc vysoké. No a dostala prd. Na druhou stranu taky nechápu, proč by měl být nárok na příspěvek na auto každých 5 let - je mi jasné, že úpravy pro např. vozíčkáře jsou drahé, ale proč by si měl kupovat nové auto každých 5 let?
  • @Hildegarda právě jsem odeslala objednávku, nevadí, že nemám čas číst a dom mám tákovouhle frontu k přečtení =D
  • Taky jsem to přečetla. Vážně dobré. Tolik teda k vyšilování, jak se Evropa stane muslimskou. Bohužel ten "evropský sen", jak se zdá, se v současnosti týká peněz a bydlení zdarma a evropských promiskuitních žen.
    @Jitka Ja mam tiez riadne resty v citani, teraz som sa prave pustila do knihy, co som si kupila pred 5 rokmi (Cit slecny Smilly pre sneh), ale vzdy sa najde nejaky pribuzny, ktoremu treba nieco nastastie darovat :)
    Inak uz som uhadla 3 knihy. Dve z obrazku a jednu namatkovo.

@Krisa ja dostavam mesacne 250,54 eur. Z toho cca 203 je rodicovsky prispevok, ktory dostavas pocas rodicovskej dovolenky a 23x2 su pridavky na dieta. Je smiesne, ze za tie tisice, co som statu uz odviedla, nedostavam ani minimalnu mzdu. Fakt obdivujem matku samozivitelku, ze z toho dokaze vyzit. Len za plienky das cca 30 eur mesacne, ale to ti asi hovorit nemusim :). Po porode u nas dostanes jednorazovy prispevok "na kocik" cca 830 eur. Minimalna materska opat nedosahuje ani nahodou minimalnu mzdu a maximalna materska je 888 - 918 (30-31 dnovy mesiac). Materska sa pobera 34 tyzdnov pre jedno dieta, pre dvojicky je to viac, ale poberas, iba ked si platis odvody alebo ti odvadza zamestnavatel.Znama isla hned po VS na matersku, nikde nepracovala a taha snuru so 4.dietatom, ale samozrejme nema narok na ziadne materske pri ziadnom z nich. Tot v kocke. Uz sa tesim na jesen, ked zacnem pracovat a zivotna uroven sa zvysi niekolkonasobne :). Akurat prave rozmyslam, ze na kolko sa upisat - 50, 60, 80 ci stopercentny uvazok... :-k
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Hildegarda Ty brďo, 203 eur je fakt prd. Na jak dlouho to je? Volíte si taky dýlku a tím pádem i výši?

To nepracování před dítětem je dost velká nevýhoda i tady (a pak se furt řve, že se děti odkládají do vyššího věku a má se jich míň) - pokud matka nepracovala, tak nemá nárok na mateřskou a jde hned na rodičák. Pokud ani otec nepracoval a nedá se volit výše a délka dle jeho platu (na nejvyšší a nejkratší to musí být něco nad 16 000Kč), tak je rodičák úplně směšnej: 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte.
    No ono i když se volit může dle otce a matka chce být na rodičáku 4 roky (bez mateřské), tak to vychází na 4583Kč, na 3 roky něco přes 6000Kč.
    Podpora rodin jak sviň :D
    (Chápu, že by se to dalo zneužívat těmi, co mají velký počet dětí, ale pak se nemůžeme divit, že běžně příjmová rodiná má 1, maximálně 2 děti, pokud to z platu otce neutáhnou.)
  • upraveno 2. března 2016
    @flanker.27 Tak autor článku vybral Írán a Tunis, protože ty zrovna porodnost pod nahrazovací úrovní mají (aspoň podle wiki). Ano, mezi muslimskými zeměmi jsou zatím velká výjimka. Ale porodnost skutečně klesá ve všech rozvojových zemí kromě těch nejzaostalejších. Turecko nebo Tunis jsou už teď na hranici nahrazovací úrovně. Jasně že populace muslimských zemí ještě celá desetiletí samovolně poroste a dál se budou snažit dostat do Evropy a ještě rychleji s rostoucí komunitou v některých zemích. Je už problém Evropy, že z problému přelidnění v muslimských zemích (protože Alláh dá) některé evropské státy dělají problém svůj. Co se týče nižších vrstev, tak ty právě můžou převzdělaným Evropanům pracovně pomoct. Ale i to s postupem robotiky jenom do určité míry.
  • @Krisa 203 eur dostavas mesacne na rodicovskej bezohladu na to, kolko si predtym zarabala a ci si na rodicovskej tri mesiace alebo maximum - do troch rokov dietata. Rodinne pridavky 23 eur mesacne dostavas, pokial sa staras o dieta.

Ta znama chcela byvat v rodisku na severe ale ako absolvent (matfyz) sa dlho nemohla zamestnat, tak si isla radsej odrodit svoje.
  • Já dělám na 60%, děti nemám, víc zaměstnavatel nepotřebuje a za plným úvazkem bych teď momentálně dojížděla, manžel dělá na plnej, pracujeme v rakousku, já v lékárně a vzhledem k pracovní době (8-12 pauza 14-18) mi ten menší úvazek nevadí, a vzhledem k platu už vůbec ne. Kolegyně má 40 nebo 50% myslím a tři děti, a její manžel dělá v it oddělení bmw, takže asi dobrý.
    O mateřskou a rodičovskou jsem se moc nezajímala, až nedávno jsem se naivně kolegyní, co už děti mají, zeptala, jak dlouho musím pracovat, abych peníze dostala. Takže stačí být zaměstnán, jedno jak dlouho. Nevím ale jak to mají místní "osvč"
    @svoa00 Problém je i ta "převzdělanost". Jelikož v Evropě převládl názor, že studium na darmožrouta (copyright krisin tatínek :) ) je užitečnější než kvalitní řemeslník, ve výsledku se čím dál méně Evropanů podílí na skutečné tvorbě hodnoty (jako v tom vtipu o lodi s osmi kormidelníky a jedním veslařem).
  • @flanker.27 no, mě nepřijde, že za něco horlí nebo vnucuje přijímaní či vítání imigrantů, co se týče situace v zemích jako Írán, o tom si můžu myslet jen málo, když o tom nic nevím, ale souhlasím hlavně s tím, že Evropa nevymírá a Muslimové nás nepřečíslují, proč je hned nevyužít k té práci, kvůli které je teda tak nutně potřebujeme. :) A nechápu, proč by hned měli dlouhé měsíce čekat na vyřízení azylu (a z toho plynoucího sociálního zabezpečení) místo toho lopatu do ruky, ideálně hned první měsíc pobytu, však oni se ti inženýři časem vytřídí =D
    @Hildegarda Tak to je teda docela drsný. To máte teda ještě lepší podporu rodin jak tady.
    Mně teda ten systém, volby délky a tím pádem i výše přijde docela dobrej. Naopak to, že dávka je stejná, i když se pobírá 3 měsíce nebo 3 roky, mi přijde dost nespravedlivé.
    I když ona jistá nepravedlnost v tom bude vždycky.
    @Dreamer Taky jsem ani slovem nenapsal, že za něco horlí (spíš proti něčemu :) ), jen píšu, v čem mi jeho argumentace přijde nedostatečná. Za jasně stanovený režim co se uprchlíků týče jsem se vyslovil už několikrát, aby nám ti vzdělaní gynekologové nemuseli demonstrovat svou profesní odbornost tak partyzánským způsobem, z kterého plyne to velké mezikulturní nedorozumění =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.