Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1686971737493

Komentáře

• @p1e9t9r2 tak zatím ho jenom navštívilo několik bohyní a vlkodav mluví o pudlech :D další díly jsou už bez zdlouhavého úvodu? :D
  • @hodor_the_king zatím jsou jenom 3 :D česky další čtu v anglině. JJ dvojka jede docela dobře, trojka zase trošku pomalý start.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Melindaaaa Ready player one je naprosto totálně beznejmenšípochybnosti boží!!!
    Kdybych měla čas a pak mohla dospávat, tak bych to musela dočíst na jeden zátah (kde jsou ty časy, kdy byl spánek pro sraby :D ).
  • @Krisa Aaaaaaa! :) Konečně!!!! :) ♥ Že jo! :D Až si to budeš chtít oživit, pusť si audioknihu, kterou čte Will Wheaton :D To je i pro lidi, co musí spát :D Já si to pouštím před spaním, při práci doma, při vaření... :D Dnešek byl naprd, ale tys mi udělala děsnou radost! :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 29. srpna 2016
    @Melindaaaa Audiobook zkusím, ale já se na aj musím hodně soustředit a dobře vnímat, což je v poslední době dost obtížné :D

A taky vím o pár lidech, které ta knížka bude bavit :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. srpna 2016
    Tak jsem dočetl druhý díl Stínu krkavce - Pán věže. Zde je mé hodnocení:
    Nerad se přidávám k těm, podle kterých je druhý díl velký kvalitativní sešup. Proč tak tvrdě?
    No, za prvé. Navzdory tomu, že je teď příběh vyprávěn z pohledu hned čtyř postav, je děj vlastně velmi primitivní a mnohem prostší (ve všech významech slova) než díl první. U něj velice fungovalo hned několik překvapení, součástí zapadajících na své místo a především výborná atmosféra. Teď je v prvním plánu prosté jednorozměrné nebezpečí představované Volarem, přičemž Volaři zde vystupují vesměs jen jako tupá anonymní masa, proti které i skřeti z Mordoru přímo hýří rozličnými motivacemi. Vylepšuje to jen začátek se ženou, která poutá Frentise, ale to v polovině skončí a zbývá už jen naprosto jednorozměrné zlo Volaru.
    Za druhé. I v případě prvního dílu, který jsem ohodnotil maximálním počtem bodů a vychválil ho jak to šlo, tak jestli bylo něco jeho slabinou, pak trochu šablonovité charaktery. teď je to horší o to, že i postavy, které byly v prvním díle životné a rozvinuté, teď působí velmi ploše nebo nemají příležitost se jakkoli projevit (zejména případ Nortaha). Pokud už se někdo projeví více, okamžitě se přijde na to, že je obdařený, takže tím, co původně bylo skryté a jen pomalu se odkrývalo, teď autor doslova plýtvá a přichází s tím příliš často coby deus ex machina.
    No a za třetí je to Reva. Její kapitoly byly pro mě doslova utrpení. Jestli jsem dosud za nejhorší literární fantasy hrdinku považoval Ciri, tak Reva je Ciri na druhou ještě říznutá Xenou, přičemž zde vás autor nenechá na pochybách, jak je to s její sexuální orientací. jestliže v prvním díle činil výskyt nepřemožitelných bojovnic žádná celá nula nula nic, tady jako kdyby Ryanovi někdo nařídil, že musí dohnat správné gender kvóty i za první díl. Takže se na scéně objeví hrdinka, o které se sice na začátku výslovně dočteme, že byla vytrénovaná pouze s nožem a nic jiného neumí, po pouhých dvou výletech s Vélinem (o kterém z prvního dílu víme, že není nic moc učitelem) najednou nejen že zvládá všechny myslitelné zbraně na mistrovské úrovni, ale dokonale zvládá strategii obrany, plány překvapivých útoků a zásady vedení armád na úrovni mistra Suna. K tomu pokud něco potřebuje, okamžitě to \"náhodou\" na své cestě najde. Nesnesitelnější charakter abych pohledal.
    Takže co to jakž takž zachraňuje? Lyrna a Frentis.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 30. srpna 2016
    Neomillnerové jsem se tak nějak uhýbal, odkládal ji. Ale nové vydání Psí zimy má tak luxusní obálku, že byla jen otázka času...
    No a za tři dny přečteno. Letí to jak utržený pes ze řetězu. Romantika trochu jinak, Torgedrtikund úžasný, vampýři sice OP ale dá se to snést.
    Ale hlavně, Petra to celé kočíruje skvostně, ty dialogy jsou.. :applause:
    Fakt super oddechovka.
  • @flanker.27 K jedničce - jsem ráda, že se líbilo. Co se týče toho srovnávání se Jménem Větru, myslím, že za to může především styl vyprávění (jeden hrdina, vývojový román, chronologie a rámec). Ovšem rozhodně je mi Vélin sympatičtější než Kvothe, takže na tom tvém srovnání s Jonem něco bude.
    Ke dvojce - taky mě zklamalo to rozbřednutí děje a rezignování na pečlivou výstavbu vyprávění, ze které jsem u jedničky byla na větvi. Hodně mě bavila právě ta překvapení a zvraty. Kvůli tomu je dvojka jen "průměr", má sice širší záběr, ale je to jednodušší/primitivnější způsob vyprávění, jak píšeš. Tak nějak doufám, že je to neduh prostředního dílu, kde bylo třeba (z nějakého důvodu) popsat zevrubně jednu událost a přiblížit určité postavy, a v trojce přijde bombastický tah na branku, či jak se tomu dneska říká :)
    Co se týče Revy, už je to rok, co jsem to četla, tak si moc nepamatuju svoje pocity ohledně ní, ale ve svých poznámkách jsem se dočetla, že nakládání s časem je často srandovní a že i Lyrna se zlepšila v sedle během jednoho odstavce :)
    Nejvíc mě bavily části s Vélinem, určitě za to může fakt, že jsem si ho zafixovala jako hlavního hrdinu a chtěla jsem vědět, co bude dál.
    Čteš to česky?
    rezignování na pečlivou výstavbu vyprávění, ze které jsem u jedničky byla na větvi
    Jo, v prvním díle bylo všechno tak dokonale načasované - první zkouška v lese, pokus o vraždy principů, dotytí věže Svatého rytíře, na konci to prostřídání vyprávěcí linie, ve které se Vélin utká se Štítem a vrácení se zpět k jeho setkání s "tím, který vyčkává", i to jak Vélin vyprávěl Šerin příběh o úkolu, kterým ho pověřil princip a přitom ji uspal, aby ji dostal na loď a zachránil před kobkami, to se mi fakt líbilo, jak to bylo rozložený a vygradovaný. Dvojka má v podstatě jen jedinej vrchol, když Frentis s tou nepojmenovanou ženou přijdou ke králi. Jsou tam dobrý pasáže, ale ještě víc vaty.

V porovnání mi prostě přijde, že zatímco první díl evidentně autor piloval a promýšlel řadu let, druhým musel stihnout nějaký termín. Spoustě lidí stačí, že to má tzv. "epický rozsah", gigantické bitvy a podobně, ale upřímně po chvíli už se to opakovalo. Navíc po tom, co ta žena co ovládala Frentise zmizela ze scény, to ztratilo i většinu napětí.

Uvidím, co třetí díl, snad něco napraví. On ne že by druhý byl vyloženě břečka, ale v porovnání s takřka dokonale propracovanou jedničkou je to slabý.

Čtu česky, tolik na to zas nekvaltuju (jako jsem kvaltoval na Tanec s draky, který jsem vlastně po přečtení v originále hned po vydání česky znovu už celý nepřečetl :) ).
  • @Krisa Jooo, doporučuj a šiř osvětu! :)
  • Argo připravuje nové vydání Vesmírné odysey

https://www.facebook.com/fantastikavargu/videos/537977216394271/
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Dočetl tu někdo na Západní frontě klid? Já se nikdy nedostal dál než do půlky....
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Myslím, že to máme ako povinnú literatúru, takže... Nie... Len keď sa o tom sestra učila tak som zachytil, že o tom hovorila.. Pár rokov dozadu...
    Ano, dočetl.
  • upraveno 9. září 2016
    Já jsem minulý týden viděla film :-D Ale jinak mám Remarqua ráda a můžu ho jen a jen doporučit. Je velmi čtivý a dokáže čtenáře chytnout na srdce.
    @Michelle Já se nejdál dostal do části, kde kulka rozdrtí kyčel asi sedmnáctiletého kluka a Katzca ho chce zastřelit, dál jsem číst nedokázal....
  • @Achileus A je životně důležité, abys to dočetl? :-) Když tě to nebaví, tak to asi moc nemá smysl...
    @Michelle Ne že by mě to nebavilo, prostě to je příliš syrové.....
  • @Achileus Tak je to válka... :-) Na Na západní frontě klid se na teprve chystám, ale je fakt, že i ten film byl dost depresivní. Ale očekávala jsem to.
    Tak třeba Miluj bližního svého nebo Vítězný oblouk by pro tebe mohli být stravitelnější :-) Mě teda obě knihy naprosto dostaly. Teď čtu Noc v Lisabonu a zatím jsem spokojená.
  • upraveno 10. září 2016
    @Achileus Nejhorší na tom je, když si na konci uvědomíš, že ten kluk s rozdrcenou kyčlí
    nakonec dopadne nejlíp ze všech - bez nohy, ale naživu.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Achileus samozrejme, docital som to.
  • @Achileus Já to dočetl jenom kvůli maturitě abych měl dost knih z daného období a nemusel se trápit básničkami, které mi nic neříkaly :D
  • Inak nikdo asi nevím, nic o dalším dílu kroniky královraha :D aneb proč série, které si rozečtu autoři nechtějí zavčasu dopsat nebo nakladatelství po dvou knihách řekne, že už dál v sérii nehodlá pokračovat a zakoupená kniha mi je na prd :D a anglicky to neseženu :D
    @p1e9t9r2 ved na jeho strankach sa dozvies, ze to ma vyjst az v 2017
  • upraveno 11. září 2016
    @Achileus ano dočetla, rozhodně to stojí za dočtení :) a četla jsem ještě Tři kamarády, taky doporučuju, pěkně se to hodí k podzimním náladám.
  • @Edem Už tam něco hodil? koukal jsem celekm recentně a nic jsem tam neobjevil
    @p1e9t9r2 mas pravdu, nikto nevie kedy 3 bude pomylil som si to s inou seriou
  • Je docela možné že ich to prestalo baviť, že sa im nedarí pokračovať na tej istej úrovni ako pred tým, alebo že im to nátlak vydavateľov a verejnosti znechutil.
  • @Aviv Hele nestraš mám takhle rozečtené 3 serie, kde čekám až napíšou pokračování a 2 kde čekám až přeloží další pokračování a 3 série, kde to v půlce zarazili a u jedné z nich si myslí, že se kvůli tomu budu učit německy :D
  • @p1e9t9r2 Ona existuje nejaká rozumná fantasy písaná v nemčine? :-O Sem s ňou prosím! :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.