!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

1111214161720

Komentáře

• @Edem :-D No jo, na ten nefér bojový prostředek jsem zapomněl. Nicméně ne každý drak je Balerion, aby uměl spalovat celé hrady :-)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Co se týče Casterlyovy Skály, tak mi to přijde jako hloupost. Zapomeňme na to, že je to je z mnoha logických důvodů blbost, logicky je GoT teď už na úrovni latinských telenovel a osmdesátkových akčňáků (zatím bez té pořádné akce :D), ale jako nechápu, proč prostě zase štěpí zbytečně děj. Vidím v tom, že asi nechtějí opakovat bitvu o KP, i když v případě Zimohradu jim opáčko nevadilo :-k

• upraveno 20. července 2017
  • Moje tipy na obete 7.serie: Melisandra,Theon,Ellaria+Sand snakes,Jorah,Sivy cerv,Beric,Thoros, Cersei,Petyr :-$
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Beleg Tak v historii to párkrát dobře organizovaná pěchota rytířům natřela, namátkou: Courtnai (1302), Bitva u Sudoměře, na Vítkově a u Ústí nad Labem (1420 a 26), bitva u Nancy (1476) a určitě by se našlo ještě víc příkladů :D
  • upraveno 21. července 2017
    @Beleg Rytíři vs. Dotrakové - myslím, že Dotrakové by vyhráli - rusáci taky většinou bojovali jako neorganizovaní divoši a znali jedinej rozkaz - vpřed, ale většinou stejně vyhráli, protože měli několikanásobnou přesilu. :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. července 2017
    Ano, hochštapleři jako Petr Veliký, Saltykov, Suvorov, Kutuzov, Bagration, de Tolly, Dochturov, Rajevský, Skobelev, Brusilov a další by jistě souhlasili... :twisted:
    Dělám si srandu - i když Rudá armáda myslím často vyhrávala, např. u Stalingradu, jenom díky přesile. :D + zima a Hitlerovy zásahy taky dost přispěli k porážce
    @kadibudka Pokud jde o zimu, tak to je celkem tradiční poznámka ohledně jakékoli kampaně na východě. Problém je, že zima je jaksi oběma stranám, obě armády bojují či bojovaly ve stejném prostředí a tomu se musejí celkově přizpůsobit. To není nějaký náhodný faktor, ale jedna ze schopností vojevůdce počítat a umět využít terénu, počasí a podobně. Věděl to už mistr Sun, později to po něm zopakoval Clausewicz. Takže nějaká ruská zima není něco, co by jedné armádě dávalo -5 na útok a staminu a druhé nikoli jako ve strategických hrách :) Konečně největší porážka Němců ve válce, operace Bagration, proběhla v létě 44.
    Pokud jde o Stalingrad, převahu měli, ale ne zas takovou, aby byla sama o sobě rozhodujícím faktorem. Je třeba si uvědomit, že opět navzdory převládajícímu přesvědčení lidský potenciál Ruska nebo v tomto případě SSSR zas až tolikanásobně Němce a jejich spojence nepřevyšoval. Jen těch spojenců na východní frontě bylo kolik: 530 000 Finů, 500 000 Rumunů, 400 000 Maďarů, 400 000 Italů (víc než v Severní Africe), přiznám, že nevím kolik Slováků, ale mám za to, že přes 100 000 to bylo a ani dobrovolníků ze Západní Evropy nebyl zanedbatelný počet (jen Francouzi sestavili celou divizi SS).
    Pokud jde o ztráty, tak u Stalingradu to bylo cca 1,1 milionu na sovětské straně (mrtví, ranění zajatí, nezvěstní), vs. 850 000 na straně Osy (ne samozřejmě jen Němců, ale vedle nich zejména Rumunů a Italů). tedy ano, sovětské jsou vyšší, ale není to několikanásobek.
    Ještě co se týče těch nekompetentních zásahů shora, to se zase týkalo obou stran, jak Hitlera tak Stalina. Docela mě pobavil jeden dokument, který vypočítával, jak kdyby Hitlerův pokyn v průběhu léta 41 nenařídil skupině armád střed změnit směr na jih, mohla být Moskva dobyta před zimou. Ale zároveň by dle autora tohoto scénáře měly být stejně nekompetentní zásahy Stalina na druhé straně zachovány :)
    Čímž pochopitelně naprosto nijak nepopírám, že sovětské velení (a to i bez pana "ocelového") zvláště v první půli války bezohledně životy vlastních vojáků plýtvalo a mrhalo.
    @Denebola Krásné video, perfektní shrnutí Cerseina charakteru a dodal bych ještě slova Tywina: Já ti nevěřím, proto že jsi žena, já ti nevěřím, protože nejsi tak chytrá jak si myslíš :D. Ale stále jsem přesvědčný, že ji zabije Arya. DD rádí trolí a budou snažit teď samozřejmě hrozně o to, aby to vypadalo, že to udělá Jaime. Shift X ovšem nezohlednil, že seriálový Jaime je prostě posera to je první věc a druhá věc je, že valonquar nebyl zmíněný, až teďka bylo samozřejmě v první dílu nové epizode určité foreshadowing, že stojí na té mapě a ještě bych dodal píseň Eda Sheerena a ono i Euronov dvě dobré ruce leccos na povídají. Takže Cersei bude 100%, ale nebyl bych si tak jistý kým v současnosti jsou žhavé dvě možnosti a obě jsou zhruba stejně pravděpodobné
    @flanker.27 Zima - jasně, že zimou trpěli obě strany, ale rusové věděli, do čeho jdou, takže se mohli předem nachystat (aspoň v případě Moskvy, co se týče Stalingradu, tak to bude asi hold debilita německého velení :D, i když, jak se říká - po bitvě je každý generál - takže co já vím :D).

Co se týká počtu vojáků, tak pokud počítáš i rumuny, italy atp., tak rusové neměli zas tak velkou převahu, ale italové atd. se kvalitativně nemohli rovnat němcům nebo rusům.

A ohledně zásahů zhora - pokuď vím tak většinou šlo o rozkazy typu neustupovat za žádnou cenu a to na obou stranách, akorát s menším rozdílem - když rusáci přišli o 300 tis. vojáků, tak to bylo každýmu jedno :D, protože dokázali doplnit stavy během pár měsíců, kdežto když Hitler zakázal Paulusovi pokusit se probít z obklíčení, tak se z toho němci už nevzpamatovali (poslední pokus provedli u Kursku a od té doby, myslím, jenom ustupovali).

PS těch finů bylo vážně tolik? - to musela být tak polovina obyvatel Finska :D.
  • Teď jsem si to našel - finů byly asi 4 mil. takže 1/8.
    @kadibudka @flanker.27 Otevřte si vlastní Velká vlastenecká válka okénko :D
  • @flanker.27 Němci vítězili dřív, protože se pohybovali ve vyspělých zemích po zpevněných cestách. Je úplně jedno, kolik máš náklaďáků, když ti všechny zapadnou do bahna až po střechu :D - tím nechcu hájit německé velení, na podmínky v Rusku prostě nebyli připravení.

Co se týče sovětských porážek roku 41 a ve Finsku, tak byl podle mě jedním z hlavních viníků nedostatek důstojníků po Stalinových čistkách (můžeš mět 20 mil. vojáků, ale když jim nikdo neřekne, co mají dělat, tak jsou ti k ničemu :D).
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @kadibudka Moment RA měla skvělé velitele, namátkou: Žukov, Vatutin, Rokosovskij, Vlasov, Timošenko, Šapošnikov, a to jsou ti nejznámnější.

Rudá armáda navíc měla velkou výhodu v kvalitě a počtech nasazené techniky. Zejména v tancích a dělostřelectvu, tam sovětská technika excelovala.

Ve Finsku Sověti prohrávali díky Vorošilovi a neschopnému velení, jakmile se velení ujal Timošenko, s nímž dorazili schopnější důstojníci, tak se situace začala obracet ve prospěch Sovětů.
    ----------------------------> Historie vojenství od kyje k pušce, prosííím :D
  • Pokud vím, tak jsem nikde nepsal, že RA měla špatný velitele. Žukov atd. byli dobří velitelé, ale myslím, že často spoléhali na počet svých vojáků. Němci měli podle mě lepší velitele jako Erich von Manstein nebo Rommel, kteří dokázali zaůtočit proti přesile a vyhrát. Mimochodem řadit Vlasova mezi nejlepší velitele Rudé armády mi připadne trochu zvláštní :D.

Co se týče výhody v kvalitě a počtech techniky, tak měli výhodu hlavně v počtech. Nejpoužívanější tanky - Pz. IV a T-34 byly víceméně srovnatelné.
  • Važně byste tu diskusi měli přesunout jinam. :-D
  • @Achileus @kadibudka Já to nemyslel obecně, ale ve vztahu ke světu Písně..... V knihách se na mnoha místech opakuje, že Dothrak proti rytíři nemá šanci. Pokud jde o srovnání nikoliv jednotlivců, ale armád, musel by být rozdíl ještě znatelnější, protože Dothrakové postrádali jakoukoliv bojovou taktiku. Aspoň pokud vím. Jasně, že pěchota může za určitých okolností porazit rytíře (terén, speciální zbraně, třeba dlouhá kopí, vozová hradba, střelné zbraně, kvalitní luky nebo kuše). Jenže Neposkvrnění žádné speciální zbraně nemají, s terénem uvidíme.....
  • Važně byste tu diskusi měli přesunout jinam.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • No počkejte ono se to se hodí :D přece uvažují o válce, které příjde a berou modelové příklady :D Ono jestli dothrakové vyhrají nebo prohrají se sakra důležité a to kor, když tam bude tolik sněhu, který na jihu být nemusí ... atd
  • @p1e9t9r2 Já jsem začal s jedním (poněkud nepřesným) modelovým příkladem, to co následovalo se sem opravdu nehodí. :D
  • @Gepeto Copak je tu Nevada jediný moderátor? =D
  • @Tyrion Lannister
    Alt Shif X při teoriích bere v potaz i knihy, takže pojem "valonquar" rozebíral i z tohoto pohledu.
  • třeba je pravda to co říkal v 1.serii Robb Branovi o oku toho obra "meconvera", nebo jak se jmenoval..
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.