Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
1120121122124126

Komentáře

• Ten Ugla je normální chudák. Jsou desítky možná stovky snímků zavražděných civilistů, masových hrobů, zamordovaných malých dětí, na území které právě opustila ruská armáda. Jsou potvrzeny mezinárodními novináři, kteří to viděli na vlastní oči. A Ugla to relativizuje tím, že na rozmazaným čtvrtvteřinovým obrazu z ruské státní televize, vpravo dole, ve zpětném zrcátku se jeden mrtvý posadil a druhý mávl rukou. Jsem jediný komu to nepřijde normální? Příště až si budete číst o holokaustu, vezměte si k tomu Goebbelsovi noviny z Reichu, ať nemáte tendenčí náhled na věc...
    Neříkal, něco jako, že už nebude nic psát?
  • upraveno 4. dubna 2022
    @sederik: Zkus si přečíst ještě jednou a pořádně, co jsem tam psal. Jedno konkrétní video, ať už by bylo zcela autentické nebo zcela zinscenované ještě neříká nic o celkové situaci.

Podívej se na oficiální video Národní policie Ukrajiny, když ukrajinské jednotky dorazily do města. Jeho zveřejnění vyústilo ve spor mezi ukrajinským vedením (konkrétně mezi Arestovyčem a Geraščenkem), protože tohle jsou autentické záběry ze znovuobsazení města, které časově předcházejí těm videím s mrtvými na ulicích.

Znovu časová osa:
    30.3. se ruské jednotky stahují z města
    31.3. vstupují ukrajinské jednotky (viz výše), mluví starosta, raduje se, vše vypadá "normálně" (v rámci možností válečné reality).
    2.4. jsou najednou mrtví (možná ne všichni) na ulicích, a údajně i jinde. To si jich za ty dva dny nikdo nevšiml? Nebo se tam objevili v mezičase?
    sederik napsal(a):

..na rozmazaným čtvrtvteřinovým obrazu z ruské státní televize, vpravo dole, ve zpětném zrcátku se jeden mrtvý posadil a druhý mávl rukou.

To video není dílem ruské státní (ani jiné) televize. Tady ho máš v rámci "ukrajinského" zpravodajství, včetně toho člověka, co si sedá (čas 0:30s).
    sederik napsal(a):

Jsem jediný komu to nepřijde normální?

Nejsi, mně to také nepřijde normální, ale dokážu se soudy vydržet, než někdo předloží seriózní rozbor a vysvětlení. Jinak už tam dorazil i Zelenský, Británie mezitím blokuje zasedání RB OSN (než si Ukrajina rozmyslí, co chce vlastně tvrdit).

Znovu, absence důkazů pro nějaké tvrzení ještě neznamená platnost opaku. Já sice nevěřím ukrajinskému vedení, nemám rád nácky (nejen ukrajinské), ale to neznamená, že budu automaticky věřit všemu, co tento můj postoj podporuje, a zatracovat zbytek. Profesní deformace, promiň.
  • @Ugla Tvrzení, že dokážeš počkat se soudy působí velmi komicky, vezmu-li v potaz tvůj poslední příspěvek je celý o zpochybňování ukrajinských prohlášení. A není omezené jen na poslední příspěvek, i v předchozích neustále poukazuješ co si myslíš, že je ukrajinská propaganda a relativizuješ zločiny ruské federace. Ale z druhé strany nic, nevidím kritiku ruské propagandy, naopak to vypadá, že ji přejímáš dost nekriticky. Tj. Nebudeš věřit čemukoli co řekne Ukrajina, to jen k tomu "zdržování se soudů".

Čekat na seriózní rozbor, či nestranné vyšetřování? Jako u MH17? K čemu to bude za několik let? Je možné, že za tu dobu už ani Ukrajina nebude existovat a pak bude "nestranné" vyšetřování vést Rusko. Můžeš si přečíst článek ruské statní RIA Novosti jakou hezkou budoucnost pro Ukrajinu plánují. (ten článek je teda rusky, ale google translate to zvládl) Pro tvoji informaci - porušuje všechny body charty OSN o suverenitě státu. Ani NATO, které furt tvrdíš jak moc hrozné je, nikdy neporušilo všechny najednou.

Británie blokuje RB OSN a RB obecně
    1) je to blbost, mají naplánované setkání na zítra, požadování Ruska na dnešek je hloupost vzhledem tomu, že to stejně bude plné lží z obou stran. Rusko se bude bušit do hrudi a proklamovat jak oni nic a za všechno může NATO a druhá strana bude naopak přiklašovat, aby Rusko vypadalo ještě hůř. (což nevyhnetulně bude)
    2) Rusko dožadující se jednání o krizi na Ukrajině, kterou samo rozpoutalo je naprostý výsměch. Zaútočit na sousední stát a pak v OSN prohlašovat jak strašná humanitární krize.. toho je asi fakt schopné jenom Rusko v dnešní době
    3) Kdy naposledy byla RB OSN něco jiného než zbytečná snůška lží a keců obou stran?

Ještě k tvému tvrzení "Nemají tam co dělat? Možná (oni si to zjevně nemyslí)" - jsem si jistý, že Hitler měl podobný názor při invazi Evropy. Sice mu všichni říkali, že v právu není, ale on si to nemyslel.

Co se týče nácků - ty taky rád nemám. Ale zatím co všichni furt ukazují na Azov a podobné skupiny, kde ujíždějí na Hitlerovi, tak těch já se nebojím, ta idea umřela a mrtvá zůstane - pár stovek nácků (nebo klidně i tisíců) ji nemá šanci oživit. Já se spíš obávám nového zfanatizovaného režimu v Rusku - brzo budeme moci k označením zlých režimů Hitlerism, Stalinism přidat Putinism. Sleduješ ta vyjádření "standardních Rusů" jak je vyhlazení Ukrajiny a jiných států v okolí naprosto ok podle nich? U nás je dost snadné si přečíst tvrzení Ruska, nebo nahlédnout do jejich médií. V Rusku je legální názor na válku pouze ten státu.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Gorgloj Tady to je v celé kráse.

Dost to připomíná Heydricha a jeho projev o konečném řešení české otázky.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=117606117546989&id=100325732608361

Další podoba mezi současným Ruskem a Třetí říši, Putinův kámoš Utkin s vytetovanými insigniemi SS a přezdívkou Wagner je už jenom shnilá třešinka na dortu.
  • upraveno 5. dubna 2022
    Gorgloj napsal(a):

Tvrzení, že dokážeš počkat se soudy působí velmi komicky, vezmu-li v potaz tvůj poslední příspěvek je celý o zpochybňování ukrajinských prohlášení.

Ok, potřetí. Pokud nějaký "důkaz" při bližším zkoumání neobstojí, není to důkaz. V tu chvíli je to jako by nebyl. To ještě neznamená, že neexistují jiné a třeba přesvědčivé. Pouze je zatím nikdo nepředložil.
    Gorgloj napsal(a):

A není omezené jen na poslední příspěvek, i v předchozích neustále poukazuješ co si myslíš, že je ukrajinská propaganda a relativizuješ zločiny ruské federace.

Dokud něco není prokázáno, tak to nehodlám označovat slovem zločin. Rusové například tvrdí, že budovu činoherního divadla vyhodili do vzduchu členové Azovu. Žádný důkaz pro to jsem zatím nezaznamenal. Viděl jsem (a dal jsem sem odkaz) na zřícenou budovu. To že tam něco pindá Američany placená píáristka, a zjevně to není pravda, ještě nepotvrzuje ruskou verzi, pouze vyvrací jednu z ukrajinských.
    Gorgloj napsal(a):

Ale z druhé strany nic, nevidím kritiku ruské propagandy, naopak to vypadá, že ji přejímáš dost nekriticky.

Ta "zvedající se ruka"/"kapka vody" je jedním z příkladů. To původní video má tak špatné rozlišení, že by mohla být pravda obojí. Ten zvedající se člověk může klidně být shoda okolností - je možné, že byl jen otřesený a zrovna se probral. Což mimochodem jeden z mála rozumných diskutujících v tom twitterovém vlákně zmínil. V roce 2015 jsem strávil pár hodin zkoumáním fotek z jednoho incidentu na Donbasu a psal na Kosu, že autorovy závěry jsou chybné. A byly. Potěšilo mě, že jsem nebyl jediný, a autor svoji chybu přiznal.

Věc je v tom, že Rusové (zejména jejich oficiální zdroje) málokdy činí nějaká ukvapená prohlášení. Většinou reagují s odstupem a méně vyhraněně. Jsem si jistý, že najdeš spoustu přesvědčených agitátorů na "prorusky" orientovaných diskuzních fórech, akorát je takřka nesleduji, protože jejich informační hodnota je podobná jako u západní propagandy. Tu sleduji jen proto, že o žádných seriózních zdrojích (tj. takových, co neskáčou po všem protiruském jako slepice po flusu) na "naší" straně nevím. Kromě ryze vojenských, které se zaměřují na dokumentaci ztrát bojové techniky a rozbor situace na frontě.
    Gorgloj napsal(a):

Tj. Nebudeš věřit čemukoli co řekne Ukrajina, to jen k tomu "zdržování se soudů".

Dokud většina jimi dodávaného obsahu budou narychlo šitá prohlášení vykazující nesrovnalosti už na první pohled, tak těžko. Jestli je Zelenský schopen vystoupit před americkým kongresem a následky útoku "vlastních" sil Točkou se submunicí na Doněck vydávat za devastaci Kyjeva ruskou armádou, pokud je západní zpravodajství schopno vydávat záběry z Bejrútu 2020 za rozbombardovaný Charkov, tak tím dle mého znevažují reálné oběti války, a dělají tak vlastní věci medvědí službu.
    Gorgloj napsal(a):

Čekat na seriózní rozbor, či nestranné vyšetřování?

Vždyť jsem psal, že to není reálné. Buču budou teď také vyšetřovat Ukrajinci. To, že OSN je k ničemu, pokud jsou ve věci angažovaní členové RB s opačnými postoji, jsem už psal. Máš pravdu, nevyřeší nic.

Nácky máš i u nás, akorát je tu většinově považujeme za pitomce, z kterých si lidé mj. nebojí dělat veřejně legraci. Ruský nacionalismus je značný a nebezpečný stejně jako u každé silné země, akorát se logicky neorientují na odkaz Třetí říše, což třeba aktuálně ovlivňuje postoj Izraele. Ukrajinský nacionalismus dle mého podceňuješ, byť tam teď vnímám více rovin, a to právě díky informacím z probíhající války. Zároveň si nemyslím, že je prvotní příčinou problémů na Ukrajině, spíš jedním z průvodních jevů.
  • upraveno 5. dubna 2022
    @Ugla Pokud tvůj předpoklad je, že zločiny neexistují, dokud nedostaneš důkaz sporem (třeba masový hrob, ikdyž ten taky může být fake), tak jsou války podle tebe dost bez zločinů. Pokud budeme čekat na takové důkazy tak je na tom lidstvo vlastně dobře. Válečné zločiny potom neexistují, protože nejsou jasné důkazy. Jaký to hezký svět.

Já se z toho důvodu u válečných střetů spíše spoléhám na indukci. Pokud Rusové odstřelují město a zničili velké množství budov a zveřejní se jedna vybouchlá budova, pak jsem ochotný tvrdit, že ji odpálili Rusové. Gaussovo distribuci to taky odpovídá, pokud máš bombardované město a vybouchne budova s civilisty, kdo ji pravděpodobně odpálil - útočníci, obránci, civilisti sami, USA, Čína, Ghana.
    Pokud je město pod "indiscriminate" bombardováním, kdo je více pravděpodobný odpálit budovu s civilisty - obránci pro quick PR, kteří tím nezískají vůbec nic navíc a museli by u toho ublížit "svým", nebo prostě útočníci buď schválně nebo omylem?

Stejně tak MH17 ve 2014, kdo spíše bude sestřelovat letadla? Ukrajinci, kteří bojují proti separatistům bez letectva, nebo separatisti na které Ukrajina dělala nálety?

Podobný způsob máš pro popravy obyvatel, znásilňování, nebo rabování. Jsou všichni lidé mluvící o případech zločinů lháři? Musíme skutečně mít důkaz na každou jednu vraždu a ukradenou televizi na to, abychom mohli říct, že se zločin stal? A pokud přestaneme předstírat, že se ty zločiny nestaly, kdo je asi spáchal? Pokud čekáš na jasný důkaz, tak asi nikdo, ostatní si musí vystačit s jinými důkazy. Jaká je pravděpodobnost, že to byli demoralizovaní, špatně placení Rusové, kterým teď furt tvrdí, že jsou to všechno náckové? A jaká, že je postříleli Ukrajinci sami? Nebo snad ten mrtvý náhodou spadnul ze schodů?

Stačí si najít videa, kdy mluví místní lidé, to nejsou herci a emoce hrát neumí. Pokud myslíš, že jsou to všechno herci tak je to vrchol cynismu.

Jednoduše - tvrdit, že se zločiny nestaly, protože chybí exaktní důkaz je ve válce podle mého názoru hloupé a nahrává to útočníkovi. Je to zhruba na úrovni "Jsem proti válce, zbraně ale dodávat nebudeme." i když to vlastně znamená nechat Ukrajinu prohrát. Exaktní důkaz budeš mít jedině v případě, když se pachatel přizná, jako to občas dělá USA - jako když přiznali loni útok dronem v Afgánistánu. Nebo když sestřelili dopravní letadlo nad Perským zálivem. Rusko jsem nikdy neviděl přiznat nic, i situace, kde se dá skutečně prokázat, že to udělali.

Co Rusové co si posílají domů balíky s nakradenými věcmi? To zveřejnili jako první Bělorusové, to je taky fake, nebo je to dostatečný důkaz i pro tebe? Nebo si to tam snad nakoupili za peníze navíc? Hned poté co se stáhli z Ukrajiny?

K Buče - tady máš článek pár hodin starý z NYTimes s záběry z Maxaru, z dnů před ruským ústupem, jestli tomu budeš věřit nebo ne je tvoje věc.

https://www.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html
  • upraveno 5. dubna 2022
    @Gorgloj: pořád mi tam vyskakuje nějaké okno, které mě nutí se přihlásit, ale mezi refreshováním jsem asi viděl to podstatné. Pokud by tomu tak bylo, a ti mrtví tam leželi několik dní, tak proč trvalo dva dny podat o tom zprávu a proč o tom nemluvil ten starosta, ani ti místní v dokumentu národní policie? Chápu, že u všeho nemůže být osobně, a v době "střídání stráží" nebude nejbezpečnější vycházet na ulici, ale tohle je dost zásadní informace a někdo by mu to snad sdělil. Podle toho videa NP tam navíc měli Ukrajinci svůj dron, tak třeba budou mít vlastní záběry.

Asi chápu, co myslíš, ale používat normální logiku v nenormálních podmínkách může být ošemetné. Střílet po MH17 neměl motivaci určitě nikdo, protože v případě prokázání máš proti sobě světové mínění. Ano, ukrajinská strana neměla reálně po čem střílet, na druhou stranu jejich PVO ten den s BUKy cvičila, byť se dušují, že v jiném sektoru. Opolčenci zas měli důvody střílet po čemkoli jiném a pár ukořistěných BUKů k dispozici také měli, ač to nejprve popírali. Takže máš různé důvody a stejný (a ne zrovna spolehlivý) zbraňový systém na obou stranách.

Místní si málokdy vymýšlejí a emoce nehrají. I laik může potvrdit typ útoku, někdy i směr. Na druhou stranu přesné rozmístění sil nemusí nutně znát, takže je třeba informace doplňovat odjinud. Zkus si schválně poslechnout výpovědi lidí z Mariupolu, kde vydatně střílely obě strany. Bude záležet koho a kde se budeš ptát.
    Gorgloj napsal(a):

Pokud je město pod "indiscriminate" bombardováním, kdo je více pravděpodobný odpálit budovu s civilisty - obránci pro quick PR, kteří tím nezískají vůbec nic navíc a museli by u toho ublížit "svým", nebo prostě útočníci buď schválně nebo omylem?

A co tím podle tebe získá útočník (než špatné PR)? To, co píšeš, by možná fungovalo, pokud by někdo ze Západu (ne nepřítel) byl vůbec ochoten kroky Ukrajiny kriticky hodnotit. A ptát se na věci jako proč parkujete Grady v nákupním centru, resp. proč si pak stěžujete, že ho Rusové zničili. Taky máš pocit, že to redakce The Sun úplně nepobrala? Asi nečetla ty komentáře pod videem :wall:

A jsem si čím dál méně jistý, co na Ukrajině znamená "svým". Asi jak pro koho.. Mimochodem, není úplně nereálné, že ty civilisty v Buči mají na svědomí nějací pitomci z terobrany.

• upraveno 5. dubna 2022
    @Ugla Tady máš tu ruku i jinak. Už předtím to nebylo moc předsvědčivé a ten pohled z toho zrdcátka je jěště míň.
    https://twitter.com/visegrad24/status/1510762708790124548

A tady něco o tom jak tam byly ty mrtvoly narafičené.
    https://www.nytimes.com/2022/04/04/world/europe/bucha-ukraine-bodies.html
    https://twitter.com/visegrad24/status/1511081242615242754

• upraveno 5. dubna 2022
    @Ugla Je snad tak nehorázné předpokládat, že první myšlenka starosty či obyvatel vesnice/města, které opustili okupující síly, není o tom jak využít mrtvé k ukazování zločinů nebo propagandě? Jak moc je podle tebe zvláštní, že jejich první činy by byly pomoci živým, zraněným, zajistit okolí proti nevybuchlé munici, zajištění základních potřeb a třeba i hrubé opravování domů? Skutečně si myslíš, že první myšlenka lidí, když vidí válečný zločin je "To si musím nafotit/natočit a pak to prodám CNN nebo BBC"?

Samozřejmě, že je ošemetné používat standardní logiku na nejasné události ve válce, ale co mám dělat? Ve válce je prostě "fog of war", mám snad čekat na důkazy, které se nikdy neobjeví? Mám mezitím předstírat, že se nic neděje, že to je prostě všechno jen taková smutná událost? Díky, ale ne.

Samozřejmě, že nikdo nechtěl sestřelit dopravní letadlo, ale nikdo se nepřiznal - ani po těch letech. Nezpochybnitelné důkazy ve většině případů neexistují, takže co - zapíšeme to snad do historie jako nešťastnou událost, nebo prostě použijeme nepříme indicie? K sestřelení dopravního letadla omylem ti stačí: důvod střelby do vzduchu (Ukrajina - cvičení, separatisti - nálety na jejich území), prostředky k sestřelení (BUK) a roztěkaná obsluha, co nebude ověřovat a čekat na povolení - separatisti. Přirovnání se sestřelem v Íránu je podle mě na místě, tamní gardy byly roztěkané po americkém náletu na Sulejmáního a pak sestřelily vlastní dopravní letadlo. MH17 letěl směrem nad Doněck když byl sestřelený a asi půl hodinu poté jeden separatistický velitel prohlásil, že sestřelili ukrajinský Antonov, během pár desítek minut to smazal. To ani neberu v potaz, jak se pak BUK pakoval na východ do Ruska, jak Rusové znemožňovali přístup do lokace sestřelu, atd. - chování Ruska v celé téhle události bylo otřesné, včetně přístupu k mrtvým.

"A co tím podle tebe získá útočník (než špatné PR)" - Rusové odstřelují/bombardují Mariupol dost nevybíravě ("indiscriminate bombardment") a dá se říct, že ho chtějí srovnat se zemí. Připodobnění s Groznym je dle mého názoru na místě. Co tím útočník získá - ukážeš, že se nezdráháš útočit přímo na civilisty a chceš tím podlomit morálku obránců a podporu civilistů obraně. Také to může být prostě pomsta za 2014, kdy ztráta Mariupolu pro separatisty byla docela kyselá porážka. Válka za pomoci teroru není Rusku cizí a není to poprvé, kdy by ji využili. Také je možné, že tu budovu trefili omylem, s množstvím bombardování je to prostě možné. Taky mají propagandistickou výmluvu zdarma - "Byl to Azov" - Všechno špatné co se stane kolem Mariupolu tak Ruská média budou vinit Azov - něco z toho bude pravda, ale skutečně neočekávám, že by odpalovali budovy s vlastními civilisty.

K příspěvku o The Sun - to je bulvár podobný našemu Blesku. Už na základě toho si můžeš říct jak kvalitní asi je, takže cokoli od nich je třeba brát velmi kriticky.

K tomu poslednímu, není tam žádný kontext. Kdyby někdo zveřejnil v podobné situaci známou hlášku z Pelíšků "Nebyl čas lámat si hlavu, kdo je kdo." - jak by to asi vyznělo na válečném videu?
  • sederik napsal(a):

Ten Ugla je normální chudák. Jsou desítky možná stovky snímků zavražděných civilistů, masových hrobů, zamordovaných malých dětí, na území které právě opustila ruská armáda. Jsou potvrzeny mezinárodními novináři, kteří to viděli na vlastní oči. A Ugla to relativizuje tím, že na rozmazaným čtvrtvteřinovým obrazu z ruské státní televize, vpravo dole, ve zpětném zrcátku se jeden mrtvý posadil a druhý mávl rukou. Jsem jediný komu to nepřijde normální? Příště až si budete číst o holokaustu, vezměte si k tomu Goebbelsovi noviny z Reichu, ať nemáte tendenčí náhled na věc...
    Neříkal, něco jako, že už nebude nic psát?

Ugla a Flanker.27 je pořád stejná pohádka už několik let. Jejich étosem je něco co ukazuje v poslední době třeba Trikolora. Strašná relativizace Ruska - "Vše není jak se zdá". Už je to spíš k pláči a reagovat je naprostá ztráta času...
  • upraveno 6. dubna 2022
    Gorgloj napsal(a):

Jak moc je podle tebe zvláštní, že jejich první činy by byly pomoci živým, zraněným, zajistit okolí proti nevybuchlé munici, zajištění základních potřeb a třeba i hrubé opravování domů?

Vůbec. Pomoc živým, kteří to potřebují, má prioritu. Jenom bych asi na jeho místě nebyl tak "happy" a místo opakovaného provolávání slávy Ukrajině bych minimálně zmínil, že ve městě mám na ulicích větší množství mrtvých, o které bude třeba se postarat (až to možnosti dovolí).

Ad MH17: mně také připadá logičtější, že ho sestřelili opolčenci, protože pořád věřím, že vyškolená PVO by měla vědět co činí a mít přesné informace o pohybu civilních letadel v oblasti. Ukrajinská strana dle mého nese svůj díl viny tím, že válečnou zónu zcela neuzavřela pro civilní provoz. Argumentovat tím, že protistrana má pouze přenosné systémy s výškovým dosahem do 3km je zvláštní, obzvlášť v kontextu toho, jak rychle přišli s důkazy o BUKách opolčenců. Ti se navíc jedním ukořistěným sami chlubili.
    Gorgloj napsal(a):

..chování Ruska v celé téhle události bylo otřesné, včetně přístupu k mrtvým.

Byla to pořád zóna bojů, holt zrovna část držená opolčenci. Nenechají tam jen tak napochodovat armádu protivníka. Pokud myslíš přístup jako zacházení s mrtvými (chlaďáky apod.), tak podobně jako za covidu 2020 či kdykoli jindy, když máš málo lidí i času - prostě nic lepšího neměli, pokud z obětí mělo zůstat něco k ohledání. Rusové iirc pouze trvali na tom, že si nechají jednu z černých skřínek (všechny mají identický obsah) a budou mít svého člena mezi vyšetřovateli.
    Gorgloj napsal(a):

..ale nikdo se nepřiznal

A nikdo se ani nepřizná, jestliže je to od začátku prezentováno jako zločin. Což by byl pouze ve chvíli, kdy bys prokázal záměr střílet na civilní cíl.
    Gorgloj napsal(a):

Mám mezitím předstírat, že se nic neděje, že to je prostě všechno jen taková smutná událost? Díky, ale ne.

Předstírat netřeba nic. Já zas nechci nekriticky přebírat agitku, kde cíl je předem znám a veřejně vyhlášen. A většina důkazů neobstojí již při prvním přezkoumání.
    Gorgloj napsal(a):

Také je možné, že tu budovu trefili omylem, s množstvím bombardování je to prostě možné.

Jedině ve smyslu záměny cílů, nebo pak záměrně, vzhledem k tomu že v okruhu 100m není viditelný jediný dopad.
    Gorgloj napsal(a):

Taky mají propagandistickou výmluvu zdarma - "Byl to Azov" - Všechno špatné co se stane kolem Mariupolu tak Ruská média budou vinit Azov

Teď rozhodně, když už tam nikdo jiný není, leda by to vzali na sebe :-#
    Gorgloj napsal(a):

něco z toho bude pravda, ale skutečně neočekávám, že by odpalovali budovy s vlastními civilisty.

Rád bych tomu věřil, ono jich nebylo až tak málo (myslím Azovců) a v tisícových počtech bude extrémně radikálních třeba jen pár desítek. Na to odpálit barák bohužel stačí i méně. Přičemž stejně jako pro všechny lidi s černobílým viděním světa jsou "vlastní" jen ti, co sdílejí bez výhrady to jejich. ..Čili jen oni sami. Což je víceméně podstatou extrémismu.

Jednou jsem o tom vedl zajímavou debatu s jedním doktorem přímo v ordinaci :-) Vyprávěl o zkušenostech s neonacismem v Německu - jak je pro mladou generaci zajímavější poslouchat dědečky, co válčili za Adolfa (byť byli nakonec biti), než otce, kteří pak zničenou zemi dávali za Adenauera dohromady vytrvalou prací 10h denně a 6 dní v týdnu.

I na té Ukrajině bude běžný nácek někdo, kdo potřebuje něčím naplnit svůj život, a kdyby tam mělo aspoň trochu smysl něco dělat, tak zůstane jen u "chlapáckých" keců v hospodě. A časem toho většina nechá, až na pár zanícených, co si nedokázali najít jinou náplň. A ti sami společnost nezmění, jak jsi psal dřív. Jenže tam ekonomicky panuje totální zmar, přičemž oni jinou "identitu" fakt nemají a vlasního dědečka asi uzná za zločince jen málokdo..
    Gorgloj napsal(a):

K tomu poslednímu, není tam žádný kontext.

Vím. Mně to přišlo zajímavé, protože je to první video k tématu "bílých a modrých pásek", které jsem viděl (četl jsem o tom už dřív). Jinak úroveň některých jednotek terobrany bude dost tristní, jestliže si natáčejí popravy zajatců.
  • 3x hurá
  • https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-buca-rusko-vojaci-zverstva-masakr-valecne-zlociny-valka.A220405_110948_zahranicni_jhr

To šlo rychle :D Zajímalo by mě, jak moc bude totožnost těch vojáků v budoucnu důležitá. Dost z nich teda ještě pogebá a nijak je nelituju.
  • @svoa00 snad alespoň nějaké dobytky najde oko zkušeného snipera.

A mimochodem. Finové podají žádost o vstup do NATO. Do té mimořádně zbytečné organizace. Tahle válka se Rusům mimořáně vyplácí..
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    image
    @svoa00 SBU by se mohla inspirovat Mosadem a provést svou vlastní verzi operace Boží hněv.

Hmm, Kreml ústy Peskova přiznal že ztráty jsou značné. Pokud Rusko připouští značné ztráty, tak to znamená, že je to masakr a už to není možné tutlat.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/rusko-utrpelo-znacne-ztraty-je-to-pro-nas-tragedie-uvedl-mluvci-kremlu-40393205#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=NAZrHsUYFqV-202204071850&dop_id=40393205&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
  • Amaroun napsal(a):

Ugla a Flanker.27 je pořád stejná pohádka už několik let. Jejich étosem je něco co ukazuje v poslední době třeba Trikolora. Strašná relativizace Ruska - "Vše není jak se zdá". Už je to spíš k pláči a reagovat je naprostá ztráta času...

@Amaroun Souhlasím. Bezprostředně po tom, co rusáci vpadli na Ukrajinu, nebyl v mé široké sociální bublině nikde nikdo, kdo by obhajoval tenhle krok. Dokonce i ti trollové na chvilku ztichli. Na tenhle web poslední roky chodím sporadicky, ale jak jsem hledal v paměti jestli nevím o někom, kdo by mohl relativizovat nebo obhajovat rusáky, vzpomněl jsem si na ně a Ugla nezklamal.

Abych trochu přispěl k opravdové nestranosti, ve válce se očekávatelně dějí zvěrstva na obou stranách. V případě, když jste na straně napadeného, kdy nepřítel obsazuje vaši zemi, zabíjí civilisty a ničí vaše domovy, je to možná pochopitelnějsí, ale v nejmenším ne omluvitelné.
    Bohužel nejspíš i Ukrajinci páchají válečné zločiny: https://www.bbc.com/news/61025388
    Postoj autorit, je ale diametrálně odlišný. Ukrajinci připouštějí, že zločin spáchán být mohl, chtějí vyšetřování a případné právní kroky vůči pachatelům. Chtít tohle od rusů je v říši snů.
  • https://www.lidovky.cz/svet/rusko-novaja-gazeta-dmitrij-muratov-utok-barva.A220407_211555_ln_zahranici_kov?zdroj=LN_vybava_recombee

Ještě nějaké poznámky o tom, že Rusko teď vůbec, ale vůbec nepřipomíná nacistické Německo? Je to ironie, že do nacistů spýlají všem "nepřátelům" (které si samo Rusko ve velkém vyrábí). A že si sami tak na boji s nacismem pořád zakládají. Tak dlouho se díváš do propasti, až se propastí staneš?

Žerty stranou. Jak ten pán ohrožoval "jejich chlapce"? To je úplně stejné jako myšlenkové pochody teroristů. Chápu, že v Rusku chtějí někteří jinak smýšlející pořád zůstat, aby tam byla vůbec nějaká opozice, ale... srát na to. Muratov i třeba profesor Zubov by měli aspoň dočasně vypadnout. Minimálně dokud je u moci Putin. Jde jim i o život.
  • upraveno 8. dubna 2022
    sederik napsal(a):

Bohužel nejspíš i Ukrajinci páchají válečné zločiny: https://www.bbc.com/news/61025388
    Postoj autorit, je ale diametrálně odlišný. Ukrajinci připouštějí, že zločin spáchán být mohl, chtějí vyšetřování a případné právní kroky vůči pachatelům. Chtít tohle od rusů je v říši snů.

Ano bohužel to tak bude... Nedá se očekávat, že to bude boj dobra a zla. Spousta místních (žodláckých) praporů bude prostě taky odpad - to už je hold válka. Ale zase - vinu nese Putler. Za běžného stavu by tak akorát chodili na fotbalové stadiony jako Hooligans...

No je otázkou jestli tihle dva právě nenarazili na nějaký zločinecký gang někdo zas tvrdil, že lžou...
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-verze-ceskych-bojovniku-ktere-vini-z-rabovani-na-ukrajine-usili-to-na-nas-197368

image
  • https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-utok-nadrazi.A220408_103030_zahranicni_bur

Herci!

Člověk si říká, co všechno Rusové ještě na Ukrajině předvedou. Civilové byli ukrajinskou vládou varovaní, aby radši zmizeli kamkoliv do bezpečnějších oblstí, a když chtějí přesně to udělat... OK, ten smysl byl v útoku na infrastrukturu, ne v útoku na obyvatelstvo, ale i tak... Jo, Rusko to popírá a označuje za ukrajinskou provokaci. Takže je to pravda.
  • https://twitter.com/seznamzpravy/status/1512461013286805515?s=21&t=zyrpboqqxiLo5S5ukZBeMA

Tak k tem zvěrstvům co tam ty rusácký dobytci činí si můžeme ve velkém začít připisovat i znásilňování. Snad se “tabletka po” dostane na UA rychle.
  • Nejsmutnější je, že to nejlepší, v co Ukrajinci můžou doufat, je to, že Rusové vypadnou za hranice Luhansku a Donbasu. Dostat z Ruska jakékoliv reparace je nereálné. Co se stát může a nejspíš i stane, tak to je financování obnovy ze zabaveného ruského majetku na západě. Rus se může vztekat, jak chce. A jakkoliv se západoevropské státy určitě znova začnou chovat jako prodejně děvky a spousta světových států Rusko neodsoudilo, dlouhodobé politické následky pro Rusko budou. Finsko v NATO, Švédsko možná taky a podle výsledků konfliktu možná pořád i Ukrajina. Jaká ironie by byla, kdyby jim po vyčerpání jejich armády Gruzie obsadila Jižní Osetii nebo Polsko zabralo Kaliningrad :D I ti jejich současní spojenci musejí vidět, že Rusko absolutně není důvěryhodný partner a že kašle na mezinárodní právo nebo bilaterální dohody.
    @svoa00 Viděl bych i pozitiva, postkomunistické státy východní Evropy (my, Polsko, Pobaltí a Slovensko) jsme se touhle krizí velmi sblížili a můžeme z toho vytvořit blok, který má potenciál být protiváhou Německa a dalších. Čím méně se bude naše politika a hospodářství vázat na Německo tím lépe, naše firmy by také mohly získat zajímavý trh v podobě Ukrajiny.

BtW, Černochová prý poletí po Velikonocích jednat do Washingtonu o případném vybudování základny US Army na našem území.
  • upraveno 10. dubna 2022
    Amaroun napsal(a):
    V tom článku není nic víc, než bylo v tom twitterovém vlákně, co na něj dával odkaz DanielSvatoš. Z čeho usuzuješ, že chci něčemu věřit? Jak už jsem psal, mně u Buči nesedí závažnější věci, než obsah jednoho konkrétního videa.
    svoa00 napsal(a):

Jo, Rusko to popírá a označuje za ukrajinskou provokaci. Takže je to pravda.

Jen pro zajímavost, té konkrétní reportáži nevěřili ani dost zavilí rusobijci. Ale opět, je to hodnocení konkrétního podání, nikoliv události jako takové. Točky se v ruské armádě už nepoužívají, což ještě neznamená, že nějaké skladové nemohou mít. Tahle by dle sériových čísel měla být ukrajinská. Pokud byla sestřelena, jak tvrdí některé verze, mohla teoreticky mířit i jinam (záleželo by, v jaké fázi letu byla zasažena). Točky nejsou kdovíjak přesné ani "normálně" vzhledem k jejich stáří..
    sederik napsal(a):

..a Ugla nezklamal.

Aspoň někoho ne ;-)
    sederik napsal(a):

Abych trochu přispěl k opravdové nestranosti, ve válce se očekávatelně dějí zvěrstva na obou stranách.

Nepovídej.. Tohle měli být nějací Gruzínci, kteří jsou součástí té terobrany. Jejich vůdce se nechal slyšet, že zajatce neberou, takže asi nic překvapivého. Video k tomu máš třeba tady. Nic pěkného.

• @Ugla Ještě mě třeba zklameš, ale zatím je číst ty tvoje příspěvky zajímavá psychologická sonda, člověk se dozví, kdo všechno tu s námi žije. Je to sice trochu masochismus, ale nabourává to ty sociální bubliny.
    Používáš takové ty nehezké ruské metody, jakože se vyjadřuješ jen k tomu, co se ti hodí, a co se ti nehodí, to děláš, že neexistuje. Byl tady několikrát postovaný ten článek z RIA Novosti, takové "smířlivé" čtení. O tom by mě třeba zajímalo, co si ty myslíš.
    (Odkaz na článek v plném znění v cz zde: https://www.forum24.cz/ruska-agentura-vyzyva-ke-zniceni-ukrajiny-exemplarnim-trestum-dosahneme-nevratnych-zmen-pise/)
  • Podívám se na zprávy a dneska jsem se nad tím po dlouhé době zasmála.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zpravodajec-vezeni-sergej-beseda-trest-invaze-valka-ukrajina.A220411_091851_zahranicni_pmk
    FSB podle informací od Wind of Change tvrdí, že se nelze dopočítat osmi bilionů rublů (asi 2,1 bilionu Kč) vynaložených na obranu v posledních pěti letech. Uvedená suma odpovídá čtvrtině letošního státního rozpočtu. „Peníze se změnily v kryptoměny a generálské vily ve Francii, Bulharsku a Španělsku,“ odhaduje Osečkin.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-zpravodajec-vezeni-sergej-beseda-trest-invaze-valka-ukrajina.A220411_091851_zahranicni_pmk
    Předpokládám, že přinejmenším ty vily jsou už zabavené (pokud je to opravdu tak)? Prodat a vítěžek dát na obnovu Ukrajiny. Jaká by to byla ironie. Kvůli tomu unijní země brečet nemusí a jak jsem říkala, Kremlu ať klidně praskne žilka za tu nespravedlnost.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svedsko-finsko-nato-the-times-rusko-valka-invaze-ukrajina.A220411_092933_zahranicni_kha

Ještě to není na sto procent, ale vůbec se nedivím, že do toho obě země praští. Putinův mistrovský tah, jak udržet NATO dál od Ruska. Tohle je fakt drama jak na divadle :D Co Bělorusko? No, jejich diktátor Putinovi už víc nepomůže, je mu jasné, že jakmile by chtěl poslat vojáky na Ukrajinu, tak to skončí armádním převratem. No jo, teď je otázka do budoucna, jak moc se Bělorusové považují za samostatný národ. Moldávie? Oficiálně se nepřipojila k žádným sankcím (i když formálně vede přístupová jednání s EU), ale pokud se ruští vojáci stáhnou z Podněstří na východ Ukrajiny, aby bojovali v zamrzlém konfliktu, bude dost vypovídat o tamním režimu, jak moc je napojený na Rusko, pokud toho nevyužijí. Připomínám, že nezávislost Podněstří Rusko ani neuznalo.
  • upraveno 11. dubna 2022
    sederik napsal(a):

Ještě mě třeba zklameš, ale zatím je číst ty tvoje příspěvky zajímavá psychologická sonda, člověk se dozví, kdo všechno tu s námi žije. Je to sice trochu masochismus, ale nabourává to ty sociální bubliny.

Vidíš, já si třeba jen na základě příspěvků nejsem schopen o někom utvořit názor. Dozvím se, že dotyčný má/nemá rád to či ono, ale odvozovat z toho něco víc už jsou jen domněnky. Jsem v tomto směru opatrný i při osobním kontaktu, kde mám k dispozici mnohem víc informací (emoce, bezprostřední zpětnou vazbu a především kontext). Stejné činy mohou být u různých lidí vedeny naprosto odlišnými pohnutkami. Objektivně můžu hodnotit činy/důsledky, které jsou zpravidla viditelné, příčiny/motivaci jen těžko.

Já vzhledem k povolání (a částečně i okruhu zájmů) musím svoji bublinu cíleně opouštět. Věřím, že je to nezbytné, aby člověk neztratil kontakt s realitou. Příjemné to být nemusí, naopak, je to důkaz, že jsi z ní opravdu venku.
    sederik napsal(a):

Používáš takové ty nehezké ruské metody, jakože se vyjadřuješ jen k tomu, co se ti hodí, a co se ti nehodí, to děláš, že neexistuje.

Jak víš, že Rusové nepoužívají moje metody? :-k Spíš se prostě nevyjadřuju k věcem, o kterých toho buď moc nevím, nebo nemám nic, co již nebylo řečeno.
    sederik napsal(a):

Byl tady několikrát postovaný ten článek z RIA Novosti, takové "smířlivé" čtení. O tom by mě třeba zajímalo, co si ty myslíš.
    (Odkaz na článek v plném znění v cz zde: https://www.forum24.cz/ruska-agentura-vyzyva-ke-zniceni-ukrajiny-exemplarnim-trestum-dosahneme-nevratnych-zmen-pise/)

To bych fakt musel bych jít větu po větě, jak to občas dělám tady. Ve "zkratce" (=snad to nebude delší než původní text):

S důvody bych částečně souhlasil, až na to, že dává EU nesmyslně vysoký "kredit". Pro mě není o moc víc nezávislá (ve vztahu k USA) než Ukrajina. Názory oficiálních představitelů Unie se v mnoha zásadních otázkách rozcházejí s těmi národními, o většinovém mínění obyvatel ani nemluvě.

Coby člověk primárně technického zaměření (nejen co se vzdělání týče) nejsem moc kompetentní k navrhování/posuzování řešení společenských problémů. V posledních letech se trochu věnuji tvorbě ekonomických modelů s aplikací ve zdravotnictví, a takřka veškerá jejich omezení vyplývají z nedostupnosti spolehlivých vstupních dat. Tj. víme jak to modelovat, ale pro většinu zajímavých scénářů prostě nemáme data. Ne proto, že by nám je někdo nechtěl dát, nebo se je snažil falšovat. Buď nejsou vůbec (konkrétní předmět zájmu nikdo neeviduje), nebo jen pro pár zemí (které mají různá specifika, a tudíž v daném kontextu nejsou reprezentativní), a nebo za příliš krátký časový úsek. A ještě k tomu jsou to většinou studie, kde sledovanou skupinou jsou stovky, v lepším případě tisíce lidí. I kdybych ta data měl, tak můžu maximálně kvalifikovaně odhadovat dopady některých opatření.

Čím blíž půjdeš k "osobnímu" (žebříček hodnot, pohled na svět), tím méně jsi schopen cokoliv zaručit, a od určité meze je to de facto metoda pokus omyl. Lidé nejsou stroje, sociální inženýrství selhává právě z důvodů, že jsme každý jiný. Vymítání čerta ďáblem (jedné ideologie jinou) akorát zadělá na další problémy v budoucnu. Hledání "dělící čáry" (krom toho, že mi osobně vadí) tam probíhá těch 8 let a zatím bezvýsledně. Takhle historicky vznikaly přirozené státní hranice. Trvalo to staletí a některé z konfliktů přetrvávají dodnes. Narýsuj je podle pravítka, a jsi pro změnu v koloniální Africe..

Novináři dnes místo zprostředkování informací (což by mělo být jejich prací) raději určují, co je správné, a dokonce navrhují postup. Někdy mám pocit, že oficiální ruská místa nechávají tyhle aktivisty působit, aby pak jejich vlastní rozhodnutí působila přijatelněji. Pokud chceš "řešení", musíš být schopen oddělit ideologickou a lidskou rovinu. Ta lidská musí ctít princip, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Jinak to nebude fungovat.

O tomhle by sis víc popovídal s flankerem, ten se tím svého času zabýval seriózně (nejen) v rámci diplomky.

• https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ukrajina-podcast-kontext-jaroslav-kurfurst.A220411_110008_zahranicni_aha

Pán dělá velkou chybu a to, že se pořád snaží předvídat chování Ruska z pohledu civilizovaného člověka. Viděli jsme už několikrát, že Rusko porušuje mezinárodní právo a dohody, jak se mu hodí, a nějaká doktrína o nepoužití jaderných zbraní se změní podpisem jednoho skřeta. Nemluvíme tady jenom o jaderných bombách, jsou i jaderné zbraně menšího rozsahu. Nepužili by je v žádné zemi NATO, protože snad i jim je jasné, že by jejich slavnou armádu NATO okamžitě zadupalo do země, ale na Ukrajině je klidně použijí.

Tu ruskou mentalitu vážně nejsem schopná pobrat. Baťuška Putin stejně jako jeho předchodci v posledních sto letech klidně nějaké uzemí srovná se zemí, hlavně že ty sutiny budou technicky vzato ruské. Kdyby opravdu šlo jenom o zachování si tváře, tak se s Ukrajinou dohodne na tom, že oficiálně uznají, že Krym je ruský (ten už je pro Ukrajinu stejně ztracený) a řekne, že "speciální mise" byla úspěšná. Těch 80 % ruských mozků vymytých propagandou mu to sežere. Co čekat od lidí, co klidně hajlují v podpoře svojí země při "denacifikaci" sousední země. Ať si teda užijí, jak jejich milovaná matička Rus vykrvácí na zamrzlém konfliktu na východě Ukrajiny a státní bankrot. Ta jejich budoucnost surovinového dodavatele pro Čínu je čím dál reálnější a věřte mi, že pro buducí globální vývoj se mi to vůbec nelíbí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.