Historie vojenství, od kyje k pušce
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ale za válku sportovci nemůžou (drtivá většina z nich).
Sankce jako vyjádření postoje? Ok. Ale proč to proboha musí všichni prezentovat stylem "teď konečně poznáte, zač je toho loket" a všechny kolem přesvědčovat, jak si bez nás nezavážou ani tkaničky? Takhle to spíš vypadá, jako by někdo přesvědčoval sám sebe..
Pokud se s někým neshodnu na zásadních věcech, tak se s ním prostě nebavím, ale nebudu všem dokola vykládat, jak bude dotyčný navždy ochuzen o světlo mé přítomnosti a nevyhnutelně skončí fyzicky i morálně jako naprostá troska. Takže ve stylu, kdo není s námi, je proti nám. A rozšíříme to nejlépe na každého, kdo si dovolí hodnotit situaci jinak než my, ať už je z Asie, Jižní Ameriky nebo Afriky. Hlavně nepřipustit ani stín pochybnosti stran našich vlastních kroků..
@sfik: Sportovci bojují ve válkách celkem běžně. Třeba arménský vzpěrač Simon Martirosyan bojoval v nedávném konfliktu v Karabachu, kde byl raněn. Ve videu je to zmíněno.
Bohužel terče palbu neopětují. Ty kluky chápu, jen mě mrzí, že zatímco oni tam umírají v souladu se svým přesvědčením, tak tady sice vydají soustrastný článek, ale za těch 8 let si nedovolili kritizovat kroky Kyjeva nebo aspoň někdy zmínit oběti "druhé strany".
Ale to je jejich boj... Já směji když vidím ty ztráty i kdyby to byla pětina toho co oficiálně oznámí Ukrajina. Nemyslím si, že světu je postoj Evropy ukradený. Nevím kde jsi na to přišel. Včera prošla dost hladce rezoluce. Vypadá to spíše naopak. Třeba to jak otáčí Izrael. Tvoje zbožné přání jen....
Sankce podle mne ukáží svoji sílu do několika týdnů. Uvidíme jak se Rusku vyplatí jejich soběstačnost. Když vezmu jaký problém byly čipy do aut během Covidu pro Škodovku... https://twitter.com/yaffaesque/status/1499310493063958530?t=tbv3uNrCTevqkoJ0ta1GOw&s=19
Například Sberbank Russia XLON - teď se obchoduje za penny
https://www.marketwatch.com/investing/stock/sber?countrycode=uk
Krátké video k sankcím -
Biden, Duda a další se mohou zaklínat čím chtějí, ale dokud taková možnost existuje, tak s ní Rusové musí a budou počítat. Těch udávaných ~70% jednotek, co dosud nebylo nasazeno, si "šetří" právě pro tento scénář. Jsou i tací, kteří si myslí, že by se s tím neměli tolik crcat, ale k tomu je právě potřeba rozumět mentalitě zúčastněných stran. Já ne, protože mezi obětmi obou stran moc nerozlišuji. A ani celý prapor pobitých nácků nevzkřísí ty ostatní. Tady se štábní důstojník vyjadřuje k těm číslům (bod 2), plus dalším záležitostem. Překlad není moc přesný, kdyžtak tam máš odkaz na ruský originál ;-)
A Rusko a civilní ztráty? Ty to nikdy moc netrápilo. To je stará známá věc...
V Žytomyru odstřelovali porodnici.
Pohádky o tom, že se Rusko vyhýbá civilním ztrátám si nech prosím pro někoho jiného.
Amazing fucking "training". I feel real fucking trained right now.
https://twitter.com/UAWeapons/status/1499428364196716544
https://twitter.com/_SkipperGrumpy/status/1499442852845264900
https://twitter.com/LatestNews315/status/1498703354570104833
Pokud se podíváš na dokumenty k první válce v Čečensku, tak zaznamenáš určité rozdíly. V Bělorusku? Trochu. Tuším jakou roli sehrát mohou a myslím, že to je dost evidentní z mapy. V to doufám. Já bych kyjevskému vedení neposlal ani bednu kamení.. To, že Zelenský něco pindá v Mnichově (čímž imo promrhal poslední příležitost válce předejít) ještě neznamená, že by Ukrajině někdo dovolil vybudovat si jaderný arzenál. To Američané nedovolí ani Turkovi, a ten má aktuálně větší prostředky (i ambice). Země, která na svém území dovoluje pobyt cizím vojskům a pořádá tam s nimi cvičení pro mě není neutrální země. Protože nesplňuje vstupní podmínky unie, ne proto, že by jim to někdo zakazoval. Samozřejmě členství v EU neznamená např. rozšíření bezcelního prostoru na území Ruska, na což Putin v tom roce 2013 Janukovyče upozornil. Do jaké míry byla ta předběžná asociační dohoda ze strany EU seriózní nehodlám posuzovat. Nečetl jsem ji a nejsem ekonom.
Vojenský pakt není ochotnický spolek nebo místní sdružení přátel piva. Samozřejmě že členství v něm má důsledky :wall: Jestli to někdo považuje za vyhrožování, tak by si nejspíš neměl vůbec pořizovat armádu. Tak je to Rusko totálně marné a neschopné, jak tvrdíte, nebo silné a nebezpečné, že je proti němu potřeba aliance? Vyberte si, proboha, jedno. Komu? Netvrdím, já politickou reprezentaci Západu považuji za pokrytce a nebezpečné diletanty dlouhodobě. A kyjevské vedení za zločince taktéž. Já ji omlouvat nepotřebuji, neplánoval jsem ji, ani se na ní nepodílím. Zprávy mám zprostředkované, stejně jako vy. Čtu je ponejvíc takhle po půlnoci a určitě mi toho spousta uteče. Přičemž některé události se do zpráv ani nedostanou. Akorát je sleduji celých těch 8 let a ne jen posledních pár dní. A oběti z Oděsy, Slavjansku či Gorlovky mají v mých očích stejnou váhu jako ty z Charkova, Mariupolu či Kyjeva. Vím, hlasoval jsem tehdy pro vstup, a přes mnohé výhrady si myslím, že má stále svůj význam. O to víc mě mrzí, že vystupuje, jako bychom stále byli pupek světa.
My je (pro mě bohužel) i NATO. Na členství v něm (na rozdíl od EU) se občanů naší země nikdo neptal. Vidíš, aspoň na něčem se shodneme ;-)
Kreténi, pardon my french.
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-arealu-zaporozske-jaderne-elektrarny-vypukl-pozar-40389162
Záznam z bezpečnostních kamer (kolem 4h).
Dopady světlic. Těžko soudit čí.
Ruské jednotky v Energodaru dnes dopoledne.
Radování se z počtu mrtvých ruských vojáků je dost nechutné. Jsou to z větší části mladí kluci, kteří k tomu přišli jak slepí k houslím (zrpostředkováno od Ukrajince, který se vrátil bojovat). Nedělám si iluze, že by za neuposlechnutí rozkazu v ruské armádě následovalo pochválení. Vy byste měli koule u nich rozkaz neuposlechnout? Já dost možná ne.
Edit: Jestli myslíte, že v boji umře někdo, kdo by si to zasloužil (čti rozhoduje o prasárnách), tak jste snad naivnější jak já.
SSSR tenkrát rozmístil na Kubě svoje rakety schopné dostřelit do USA. Následovala námořní blokáda Kuby, stategické letectvo USAF bylo ve vzduchu 24/7, a ve finále si Rusové museli sbalit svoje fidlátka a odplout. Američané se na revanš museli vzdát svých pozic v Turecku, což byl reálný spouštěč oněch událostí, ale zůstal stranou širší pozornosti. Vše se odehrálo v době, kdy byly tábory sice ostře vymezené, ale panoval vzájemný respekt. Ruské kroky byly očividně "přes čáru", všem bylo jasné, že USA si takhle blízko cizí moc nepustí, ale přesně o to šlo. Oni nepotřebovali svoje atomovky na Kubě, ale nechtěli ani ty americké v Turecku.
Z pohledu USA jde o naplnění Monroeovy doktríny, jejíž současná (od 2.sv. války dál) interpretace je, že žádná cizí mocnost nebude mít svoji vojenskou přítomnost na západní polokouli. Formulaci jsem si půjčil od prof. Mearsheimera z jeho nedávné debaty se studenty King's College's politics, přepis hlavních bodů např. zde. Kromě toho, že zmíněné video (přednášková část je prvních cca 25 min) rozhodně stojí za shléhnutí, nedá mi to, abych neupozornil na jednu smutnou skutečnost. Video bylo natočeno krátce před ruským vpádem a mělo věcný, informativní název "The situation in Russia and Ukraine". Zasáhla autocenzura a během pár dní byl název změněn na protiválečný slogan, z něhož zmizelo jak profesorovo jméno, tak jakákoliv souvislost s obsahem. Jsem rád, že nejsem jediný, kdo si toho všiml. A stejně tak (v historickém úhrnu spíš více) agrese z jejich strany. NATO vzniklo jako jeho geopolitická protiváha, a mělo zaniknout spolu s ním a Varšavskou smlouvou. Ta mimochodem vznikla až poté, co SSSR zkusil z hecu požádat o přijetí do NATO a byl odmítnut. Šlo samozřejmě jen o to, aby Západ přiznal barvy, což dále potvrdil přizváním západního Německa (NSR), jehož zadržování bylo oficiálním posláním Aliance při jejím vzniku. Každý pakt se prezentuje jako obranný. Na Blízkém východě, v Jižní Americe, Srbsku i samotném Rusku na to zjevně mají jiný názor. Expanze NATO vedla pouze k likvidaci smyslu a náplně OSN. Přesněji řečeno OSN teď může konat tam, kde se neangažují velmoci, tj. fakticky nikde. Zase to množství různých zdrojů dává člověku větší šanci se zorientovat. Republiky tvrdí, že předbíhají plán, v Kremlu zas vědí, že tohle nejde uspěchat, byť by to už měli rádi za sebou. A dobré řešení to nemá. V Luhansku na začátku krize v 2014 došlo k něčemu podobnému. Při nepovedeném útoku neřízenými raketami z Su-25 na správní budovu tam zařvali civilisté v okolním parku. ČT tenkrát papouškovala oficiální verze. Nejprve, že tam něco odpálili opolčenci před budovou, posléze, když přítomnost útočícího letadla nešlo popřít (existovalo vícero videí i fotek z různých míst a úhlů), nám tvrdili, že to byl následek jejich palby po tom letadle. Na jednom z videí (ČT neukázala ani jedno) byl pak konečně vidět celý útok, včetně odpalu a dopadů raket (pár jich skončilo "mimo cíl" v tom parku).
Nemyslím, že to byl úmysl, je to daň za bezpečí vykonavatele. Chirurgicky přesné zásahy shůry jsou chimérou. Pokud si chceš počínat "spravedlivě", musíš jít pěkně po svých, dům po domu a riskovat vlastní krk. A ani pak se nevyhneš civilním ztrátám.
Ten zásah věžáku, co jsem zmiňoval před pár dny, byl BUK ukrajinské PVO, který selhal (desítky let na skladech ležící klumpr, ale nic lepšího obránci nemají). Potvrdily to obě strany, nebylo co okecávat, naštěstí to snad dobře dopadlo. V našem mainstreamu z toho mám pocit zůstal ten koncový obrázek jako letmotiv článku, jak Rusové drtí civilní zástavbu. K tomu samozřejmě nevyhnutelně dochází (zrovna na AK je i takových odkazů dost), ale to není pointa. Zatímco holá fakta lze ověřit poměrně snadno - dnes má ten mobil s kamerou skoro každý, takže videí k jedné události bývá většinou více - k interpretaci je třeba přistupovat velmi opatrně. Ta "bitva" v Energodaru je u nás mediálně přifouknutá minimálně na desetinásobek, ale ke všemu člověk autentické zdroje nedohledá.
Nemám snahu věci bagatelizovat, ale snažím se vyvarovat přisuzování zlých úmyslů druhým jen proto, že jejich pohled nesdílím. A nezavírám oči a uši před něčím jen proto, že to neodpovídá mému vidění světa.
Třeba ještě ke Kupjansku nahánění štábního SUV rozlícenými místními. Jinde opačné reakce, trocha folklóru z Ščastie.
Letecké ztráty povrzené za včerejšek.
https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t79vpd/another_russian_pilot_has_been_captured_after_his/
Naprosto brutální sestřelení ruského vrtulníku.
https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t75awm/russian_mi35_was_shot_down_by_ukrainian_air/
Zajatý pilot Su-34, druhý nepřežil.
NSFW - mrtvola
https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t7eq1o/ejected_pilot_who_died/ Tak taky jsem viděl civilní oběti na východní Ukrajině. V paměti mám mrtvou ženu bez nohy a s ní také mrtvý novorozenec, ta byla myslím z toho parku (našel jsem zpětně i fotku). Taky nijak netvrdím, že životy jedněch mají větší hodnotu než druhých. Myslím, že je jasné, že s ruskou frustrací roste i agresivita. A rozhodně to může být z ruské strany i horší ale rozhodně ani teď nejednají v rukavičkách. Ty sem dáš jedno video, které jak říkáš byla raketa z ukrajinské strany. To mi ale zase přijde snaha snižovat bombardování ze strany ruské. Zase tu denně mužu "spamovat" a jestli chceš tak ke každému mužeš psát svůj názor a ověřovat o co ve skutečnosti jde.
Taky je naprostý ranec videí civilního odporu a ty jsem dáš jedno video jakože to je tak půl na půl. Videa odporu jsou i Luhanské obalsti Ukrajiny.
Co se týče ukrajinské propagandy, kterou pak přebírají naše média to je mi celkem jasné. Já taky mainstremová média nesleduji. Je mi taky jasné, že ukrajinská strana nafukuje třeba ruské ztráty a podobně. Já veřím tomu co můžu vidět nejlépe na videu.
Třeba přepadení konvoje v Hostomelu. Nejdřív byla informace na liveuamap o útoku na konvoj ruských výsadkářů.
Pak se objevilo tohle na twitteru
https://twitter.com/DI_Ukraine/status/1499443606314270720
A pak tohle na redditu (NSFW - spousta mrtvol)
https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t6csjo/morning_in_hostomel_nsfw/
https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t6gau7/more_aftermath_from_the_failed_vdv_assault_on/
Takže tohle je jasná potvrzená bitva a tohle já sleduji a tomu věřím.
Nechtěl jsem dělat z tohodle fora nějakou svojí zpravodajskou stanici ale jestli chceš tak tu můžu sdílet.
Na to být skutečně neutrální, musíš být silný - ne každý stát to může uhrát na to, že tam darebáci z celého světa mají své peníze. Ukrajina tu sílu mít mohla (je velká a zdrojů má dost), ale to by to tam nesměli vést celých těch 28 let zu Grunt, a ekonomický nezdar začít řešit lezením do zadku jednomu z hegemonů. Ačkoliv je to pouze část problému, tak bohužel dosti podstatná. Hovořit o invazi na Ukrajinu jako o útoku na suverénní stát je popřením významu onoho slova, jakkoliv zbytek zůstává v platnosti. Ukrajina je suverénní asi tak jako člověk, který má na krku tři exekuce zároveň, a "my" máme máslo na hlavě za to, že ji od začátku milénia obelháváme, že lze takhle žít (myslím skutečně žít, ne přežívat) dlouhodobě. S Řeckem to bylo jiné, pokud se neměla začít sypat celá EU, tak teta Angela musela být za mrchu.. Takhle to v principu za studené války fungovalo. Jakýkoliv incident napříč bloky byl nepředstavitelný, protože by vedl k jejich plnému (=jadernému) střetu, spory uvnitř urovnávala centrální mocnost, včetně např. našich sporů s Poláky. Ke zbytku se pak chovali jako ke třetímu světu.
Ačkoliv takový model je poměrně stabilní, tak imo z mnoha důvodů není dobré se k němu vracet. A vlastně to ani nejde, protože jako první krok si svůj "blok" začne vytvářet Čína. Klidně můžeme hodit nějakou debatu po skypu/Teamsech nebo tak něco. Kdyžtak napiš PM. Ve stručnosti asi tak:
Ukrajina nemůže vyhrát válku ve smyslu přivést vojensky k porážce jednotky RF. Pokud se touto myšlenkou někdo opájí, tak by měl vytáhnout ruku z nočníku a nafackovat si (ideálně si ještě před tím ruku opláchnout), dřív než ho probere realita. To ovšem zdaleka neznamená, že Ukrajinci budou dělat všechno tak, jak jim Rusové řeknou. Vím. Ať je to třeba 5:1, ten poměr se bude měnit v závislosti na tom, jak si bude Rusko počínat. Odpor zcela přirozeně narůstá, i když se nic neděje - lidi zkrátka nemají rádi, když jim někdo stojí za krkem, a to ani v případech, kdy vědí, že má pravdu. A ještě daleko víc, jsou-li přesvědčeni, že ji nemá.
Takže Rusové nemůžou až tak otálet. Na druhou stranu rychlý postup nevyhnutelně vede k přehmatům a jeden jediný masakr, byť třeba neúmyslný a malého rozsahu, může zcela znehodnotit sebelépe provedenou vojenskou akci. Afgánistán z toho nebude, na to jsou si oba národy příliš blízké, ale Rusové musí předložit argument, a především přimět někoho, aby na sebe vzal odpovědnost za Ukrajinu a začal se s nimi bavit.
Nehody se stávají. Ostatně nedělají snad Ukrajinci teď úplně to samé, jako Sověti během Německé invaze
:twisted: Jak že to tenkrát bylo? A už si vzpomínám, kdo uteče bude zastřelen. A vzhledem k tomu, že Ukrajinci nepochybně též teď bojují přežití, tak metody být stejné, byť se ocelovému muži Kapitán Ukrajina rovnat nemůže :-P To si nemyslím, když dovolili čečencům zúčastnit se bojů na Ukrajině. To svědčí o tom, že důvěru k nim mají. A ano a protože náplní Východního bloku nebylo válčit, tak se rozhodně ekonomicky nezhroutil kvůli stupidnímu poměřování pinďourů ve zbrojení ;-) Stále tady jsme díky štěstí a pudu sebezáchovy. Generace se zkušenostmi z 2. světové války vedla ke Koreji, Vietnamu, Maďarsku, Izraeli, Československu a v neposlední řadě Kubanské krizi, kde byl svět rozhodně blíž ke svému konci než za celou 2. světovou. Takže asi tak. Vzhledem k tomu jeho 6estihodinovému projevu si tím, že si Pitomio dělat co chce nemůže jistý nejsem. A to lynčování začalo před nebo AŽ po ruské invazi? Na tom bude dost záležet. Každopádně sám Putler používal Hitlerovskou rétoriku pro invazi na Ukrajinu. Vůdce Wagnerovské skupiny ruských žoldáků vypadá to takto
Nemluvě o tom, že učebníce generálního štábu Základy geopolitiky od Alexandra Dugina po celou svou první kapitolu cituje německého nacionalistu Friedricha Ratzela. V Petrohradě trénovali neo nacistické skupiny s celé Evropy nemluvě o gestapáckých praktikách ruského vládního aparátu. Kdy tam můžeme vpadnout :twisted:
https://blisty.cz/art/107292-v-ukrajinskem-zajeti-hovori-tri-vysoci-rusti-dustojnici.html?fbclid=IwAR3b1JCPvbXeb0IEJGqpD0fMapdESR7zMgWXiRxcd4fccODrqzRgzHaNXHk
To jsem nežral mad max hadr.... https://twitter.com/LostWeapons/status/1500417894491983876 Po 10 dnech bojů už to vypadá, že začínají najíždět na svou klasickou strategii spálené země. Připodobňovat Ukrajinský konflikt Kubanské krizi je fakt trapné... On někdo rozmisťuje zbraně hromadného ničení třeba v Pobaltí? Ehm to hodně skřípe...
Plus To se dalo čekat, že si leckdo bude chtít přihřát polívčičku a udělat z nějaké zoufalé Ukrajinky kurvičku. K tomu druhému... Ne, ty prasáku, určitě nejsou chudší nebo povolnější než Brazilky. Možná by k té ztrátě reputace, přítelkyně a nejspíš i místa v parlamentu zasluhovat anální znásilnění.