Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
1117118120122123126

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 1. března 2022
    @sfik Já vím, co se děje, sleduji dění ve sportu. Umřeli i mladí fotbalisté. Proto souhlasím s tím, že je správné ruské sportovce vyřadit.
    Ale za válku sportovci nemůžou (drtivá většina z nich).
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Miluju!

• Amaroun napsal(a):

Rusové mají problém v logistice, ale především při komunikaci mezi jednotlivými oddíly. Spojaři a Styční důstojníci nestíhají koordinovat jednotky natož to pak nálety či dělostřeleckou podporu.

Nad překvapivou pasivitou (zejména bitevního letectva) se pozastavují i američtí analytici. Lidé žijící ve své ideologické bublině patrně nemohou připustit variantu, že to může být i záměr a nikoliv pouze projev neschopnosti.
    Amaroun napsal(a):

Jako, že to není sranda vědí asi sami Ukrajinští vojáci, jinak by nerozdávali zbraně.

S tím nemají VSU nejspíš mnoho společného. Uvědomělý člověk, který chce bránit Ukrajinu, může běžným způsobem narukovat. Těžko teď budou někomu bránit, když přijímají i cizince..
    DanielSvatoš napsal(a):

Je třeba Rusko odříznout zcela. Ekonomicky, politicky i kultruně.

Evropa se může klidně odříznout od Ruska úplně. Její volba. A minimálně do podzima může dělat ramena. O nějakém odřezávání Ruska od světa může akorát snít. Světu je postoj Evropy ukradený. Američané sice činí drsná prohlášení, ale budou dál obchodovat s Ruskem, pokud to pro ně bude ekonomicky zajímavé (surovinové zdroje, technologie) a sebepoškozování s radostí přenechají jiným. To samé platí pro většinu Asie.

Sankce jako vyjádření postoje? Ok. Ale proč to proboha musí všichni prezentovat stylem "teď konečně poznáte, zač je toho loket" a všechny kolem přesvědčovat, jak si bez nás nezavážou ani tkaničky? Takhle to spíš vypadá, jako by někdo přesvědčoval sám sebe..

Pokud se s někým neshodnu na zásadních věcech, tak se s ním prostě nebavím, ale nebudu všem dokola vykládat, jak bude dotyčný navždy ochuzen o světlo mé přítomnosti a nevyhnutelně skončí fyzicky i morálně jako naprostá troska.
    DanielSvatoš napsal(a):

To samozřejmě platí i pro Bělorusko ale to se brzy stejně stane součástí Ruska, takže to je jedno.

Takže ve stylu, kdo není s námi, je proti nám. A rozšíříme to nejlépe na každého, kdo si dovolí hodnotit situaci jinak než my, ať už je z Asie, Jižní Ameriky nebo Afriky. Hlavně nepřipustit ani stín pochybnosti stran našich vlastních kroků..

@sfik: Sportovci bojují ve válkách celkem běžně. Třeba arménský vzpěrač Simon Martirosyan bojoval v nedávném konfliktu v Karabachu, kde byl raněn. Ve videu je to zmíněno.

Bohužel terče palbu neopětují. Ty kluky chápu, jen mě mrzí, že zatímco oni tam umírají v souladu se svým přesvědčením, tak tady sice vydají soustrastný článek, ale za těch 8 let si nedovolili kritizovat kroky Kyjeva nebo aspoň někdy zmínit oběti "druhé strany".
  • upraveno 3. března 2022
    Nad překvapivou pasivitou (zejména bitevního letectva) se pozastavují i američtí analytici. Lidé žijící ve své ideologické bublině patrně nemohou připustit variantu, že to může být i záměr a nikoliv pouze projev neschopnosti.
    Lidé žijící ve své ideologické bublině patrně nemohou připustit, že Ruská armáda je zkorumpovaná a nefunkční instituce. Záměr to může být částečně z hlediska toho, že Putin je paranoidní a nechce nasadit jednotky, které by mu pak mohli chybět jinde. Což by byla pěkná kokotina v porovnání s full-scale invazí USA.

Ale to je jejich boj... Já směji když vidím ty ztráty i kdyby to byla pětina toho co oficiálně oznámí Ukrajina.
    Evropa se může klidně odříznout od Ruska úplně. Její volba. A minimálně do podzima může dělat ramena. O nějakém odřezávání Ruska od světa může akorát snít. Světu je postoj Evropy ukradený. Američané sice činí drsná prohlášení, ale budou dál obchodovat s Ruskem, pokud to pro ně bude ekonomicky zajímavé (surovinové zdroje, technologie) a sebepoškozování s radostí přenechají jiným. To samé platí pro většinu Asie.
    Nemyslím si, že světu je postoj Evropy ukradený. Nevím kde jsi na to přišel. Včera prošla dost hladce rezoluce. Vypadá to spíše naopak. Třeba to jak otáčí Izrael. Tvoje zbožné přání jen....
    Sankce podle mne ukáží svoji sílu do několika týdnů. Uvidíme jak se Rusku vyplatí jejich soběstačnost. Když vezmu jaký problém byly čipy do aut během Covidu pro Škodovku...
    This is where we’re at: a Russian investment expert pulls out a bottle on live television to toast the end of the country’s capital markets and says he’s going back to working as a dress-up Santa Claus
    https://twitter.com/yaffaesque/status/1499310493063958530?t=tbv3uNrCTevqkoJ0ta1GOw&s=19

Kdyby světu na postojech Evropy a USA nezáleželo tak ruské společnosti obchodované v zahraničí nejsou v troskách, ztratili i přes 90% ceny během týdne.

Například Sberbank Russia XLON - teď se obchoduje za penny
    https://www.marketwatch.com/investing/stock/sber?countrycode=uk

Krátké video k sankcím -
    Amaroun napsal(a):

Záměr to může být částečně z hlediska toho, že Putin je paranoidní a nechce nasadit jednotky, které by mu pak mohli chybět jinde.

Víc než částečně. Kromě snahy vyhnout se civilním ztrátám nemůžou vyloučit ani variantu, že se nějaký bojovník od stolu ještě pokusí "nás" do toho zatáhnout.

Biden, Duda a další se mohou zaklínat čím chtějí, ale dokud taková možnost existuje, tak s ní Rusové musí a budou počítat. Těch udávaných ~70% jednotek, co dosud nebylo nasazeno, si "šetří" právě pro tento scénář. Jsou i tací, kteří si myslí, že by se s tím neměli tolik crcat, ale k tomu je právě potřeba rozumět mentalitě zúčastněných stran.
    Amaroun napsal(a):

Ale to je jejich boj... Já směji když vidím ty ztráty i kdyby to byla pětina toho co oficiálně oznámí Ukrajina.

Já ne, protože mezi obětmi obou stran moc nerozlišuji. A ani celý prapor pobitých nácků nevzkřísí ty ostatní. Tady se štábní důstojník vyjadřuje k těm číslům (bod 2), plus dalším záležitostem. Překlad není moc přesný, kdyžtak tam máš odkaz na ruský originál ;-)
  • Víc než částečně. Kromě snahy vyhnout se civilním ztrátám nemůžou vyloučit ani variantu, že se nějaký bojovník od stolu ještě pokusí "nás" do toho zatáhnout.
    I kdyby to bylo jen 500 bojovníků, které přiznalo Ruské ministerstvo obrany tak je to trapas a těch mrtvých je nejspíše více. Více je ale pravděpodobnější varianta, že Ruská armáda je prostě podfinancovaná respektive vládne v ní obrovská korupce a není schopná dát dohromady útočné jednotky na Full-scale invasion na úrovni Spojených států. Ono zanechávat techniku v terénu protože nejsou schopní si zajistit funkční pneumatiky je docela trapas. Vytvořit šedesáti-km kolonu, která se zasekne přes jeden den na místě. No ehm...

A Rusko a civilní ztráty? Ty to nikdy moc netrápilo. To je stará známá věc...
  • Takže ve stylu, kdo není s námi, je proti nám. A rozšíříme to nejlépe na každého, kdo si dovolí hodnotit situaci jinak než my, ať už je z Asie, Jižní Ameriky nebo Afriky. Hlavně nepřipustit ani stín pochybnosti stran našich vlastních kroků.
    @Ugla Děláš si srandu viď? Nějak jsi nepobral jakou roli v tou Bělorusko sehrálo? Že se toho jejich se jednotky přímo účastní? Sleduješ co se tam dějě? A pořád opakuješ ruskou propagandu o tom jak vlastně Západ za vše může a Rusko to dělá prakticky v sebeobraně. Nikdo tam neměl v úmyslu posílat jaderné zbraně jak Putin tvrdí. Jejich vstup do NATO se nekonal a i vstup do EU by byl na dlouhou trať. To Putin vyhrožuje Švédsku a Finsku, že jestli vstoupí do NATO tak to pro ně bude mít vojenské následky. Putin vyhrožuje jadernou válkou. Putin napadl Ukrajinu a nejspíše napadne Moldavsko. Netvrď mi tu jak si nezaujatý. Netvrď mi, že tě zajímají ztráty životů na Ukrajině, když omlováš invazi a umenšuješ rozsah bombardování. A u těch sankcí a pod. to je samozřejmě myšleno o nás jako o Evropě. Ano "my" to je EU. To jestli s Ruskem bude dál čile obchodovat Čína, Korea, Írán, Kazachstán a jakýkoliv jiný Píčistán je mi upřímně jedno.
    @undefined Viděl jsi záběry z Charkova? Tam to Rusové sypou do rezidenčních oblastí.

V Žytomyru odstřelovali porodnici.

Pohádky o tom, že se Rusko vyhýbá civilním ztrátám si nech prosím pro někoho jiného.
  • upraveno 4. března 2022
    Amaroun napsal(a):

..a není schopná dát dohromady útočné jednotky na Full-scale invasion na úrovni Spojených států.

Američané pokud vím nic takového v současné době nepodnikají. Prostředky na to samozřejmě mají, pokud tedy myslíš invazi do zemí, které lze tímto způsobem porazit (tj. ne jiné jaderné velmoci). Poslední větší invazi provedli v Iráku, kde měli značnou technologickou převahu a navíc se tam s tím popravdě moc nepárali.
    Amaroun napsal(a):

A Rusko a civilní ztráty? Ty to nikdy moc netrápilo. To je stará známá věc...

Pokud se podíváš na dokumenty k první válce v Čečensku, tak zaznamenáš určité rozdíly.
    DanielSvatoš napsal(a):

Nějak jsi nepobral jakou roli v tou Bělorusko sehrálo? Že se toho jejich se jednotky přímo účastní? Sleduješ co se tam dějě?

V Bělorusku? Trochu. Tuším jakou roli sehrát mohou a myslím, že to je dost evidentní z mapy.
    DanielSvatoš napsal(a):

Nikdo tam neměl v úmyslu posílat jaderné zbraně jak Putin tvrdí.

V to doufám. Já bych kyjevskému vedení neposlal ani bednu kamení.. To, že Zelenský něco pindá v Mnichově (čímž imo promrhal poslední příležitost válce předejít) ještě neznamená, že by Ukrajině někdo dovolil vybudovat si jaderný arzenál. To Američané nedovolí ani Turkovi, a ten má aktuálně větší prostředky (i ambice).
    DanielSvatoš napsal(a):

Jejich vstup do NATO se nekonal.

Země, která na svém území dovoluje pobyt cizím vojskům a pořádá tam s nimi cvičení pro mě není neutrální země.
    DanielSvatoš napsal(a):

Vstup do EU by byl na dlouhou trať.

Protože nesplňuje vstupní podmínky unie, ne proto, že by jim to někdo zakazoval. Samozřejmě členství v EU neznamená např. rozšíření bezcelního prostoru na území Ruska, na což Putin v tom roce 2013 Janukovyče upozornil. Do jaké míry byla ta předběžná asociační dohoda ze strany EU seriózní nehodlám posuzovat. Nečetl jsem ji a nejsem ekonom.
    DanielSvatoš napsal(a):

To Putin vyhrožuje Švédsku a Finsku, že jestli vstoupí do NATO tak to pro ně bude mít vojenské následky.

Vojenský pakt není ochotnický spolek nebo místní sdružení přátel piva. Samozřejmě že členství v něm má důsledky :wall: Jestli to někdo považuje za vyhrožování, tak by si nejspíš neměl vůbec pořizovat armádu. Tak je to Rusko totálně marné a neschopné, jak tvrdíte, nebo silné a nebezpečné, že je proti němu potřeba aliance? Vyberte si, proboha, jedno.
    DanielSvatoš napsal(a):

Putin vyhrožuje jadernou válkou.

Komu?
    DanielSvatoš napsal(a):

Netvrď mi tu jak si nezaujatý.

Netvrdím, já politickou reprezentaci Západu považuji za pokrytce a nebezpečné diletanty dlouhodobě. A kyjevské vedení za zločince taktéž.
    DanielSvatoš napsal(a):

Netvrď mi, že tě zajímají ztráty životů na Ukrajině, když omlováš invazi a umenšuješ rozsah bombardování

Já ji omlouvat nepotřebuji, neplánoval jsem ji, ani se na ní nepodílím. Zprávy mám zprostředkované, stejně jako vy. Čtu je ponejvíc takhle po půlnoci a určitě mi toho spousta uteče. Přičemž některé události se do zpráv ani nedostanou. Akorát je sleduji celých těch 8 let a ne jen posledních pár dní. A oběti z Oděsy, Slavjansku či Gorlovky mají v mých očích stejnou váhu jako ty z Charkova, Mariupolu či Kyjeva.
    DanielSvatoš napsal(a):

A u těch sankcí a pod. to je samozřejmě myšleno o nás jako o Evropě. Ano "my" to je EU.

Vím, hlasoval jsem tehdy pro vstup, a přes mnohé výhrady si myslím, že má stále svůj význam. O to víc mě mrzí, že vystupuje, jako bychom stále byli pupek světa.

My je (pro mě bohužel) i NATO. Na členství v něm (na rozdíl od EU) se občanů naší země nikdo neptal.
    DanielSvatoš napsal(a):

To jestli s Ruskem bude dál čile obchodovat Čína, Korea, Írán, Kazachstán a jakýkoliv jiný Píčistán je mi upřímně jedno.

Vidíš, aspoň na něčem se shodneme ;-)
    Tak Rusové odstřelovali největší jadernou elektrárnu v Evropě.

Kreténi, pardon my french.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-arealu-zaporozske-jaderne-elektrarny-vypukl-pozar-40389162

• Jo, Rusku jde jenom o bezpečnost. Proto ostřelují jadernou elektrárnu ve východní části Ukrajiny. Co se tak asi mohlo stát? Ti Rusové jsou fakt magoři. Nechápu, co se v tom Rusku děje. Nějak doufám, že jeden z oligarchů už podplatil tajnou službu, aby Putina otrávili. I Lavrov už ve vyjádřeních couval.
  • Ad Záporožská JE: zatím (stav k dnešnímu ránu) tam spadlo pár světlic na parkoviště a došlo k přestřelce kolem/z administrativní budovy a jejímu následnému požáru (podle některých zdrojů založenému úmyslně při opuštění budovy), který byl posléze uhašen. Konstrukce jaderných zařízení, konkréně části obsahující zónu reaktoru a její okolí, je dimenzovaná tak, aby vydržela pád letadla (což nelze vyloučit ani v mírovém stavu).

Záznam z bezpečnostních kamer (kolem 4h).
    Dopady světlic. Těžko soudit čí.
    Ruské jednotky v Energodaru dnes dopoledne.
  • To, že Zelenský něco pindá v Mnichově (čímž imo promrhal poslední příležitost válce předejít) ještě neznamená, že by Ukrajině někdo dovolil vybudovat si jaderný arzenál.
    Tak určitě. není nic jak by Zelensky mohl říci aby tím odvrátil válku. Jsme zase u toho. Ty si vážně myslíš, že válka je vina Ukrajiny. To je prostě nechápu. Nikdo na Západě nebo na Ukrajině nedráždil Rusko aby to bylo na válku.
    Země, která na svém území dovoluje pobyt cizím vojskům a pořádá tam s nimi cvičení pro mě není neutrální země.
    Suverenní země může pořádat cvičení s kým chce. Pořád to není důvod k invazi.
    Tak je to Rusko totálně marné a neschopné, jak tvrdíte, nebo silné a nebezpečné, že je proti němu potřeba aliance? Vyberte si, proboha, jedno.
    Nevím kde jsem tu tvrdil, že je Rusko marné a neschopné. A v jakém ohledu? Je to pořád vojenská velmoc a dědic Sovětského svazu, který má historii agrese vůči sousedům. NATO je pro nás obranná aliance. A co se týče přímo toho jak se jim daří nebo nedaří na Ukrajině, tak to mám zprostředkované skrz to co se objeví na netu (liveuamap, reddit, twitter, 4chan a pod.). A nevím jestli ruská armáda plní "normu". Ale pořád nezadržitelně postupijí takže asi neschopní nejsou, i když se tam dějí věci, které naprosto nepobírám.
    Komu?
    Západu
    Akorát je sleduji celých těch 8 let a ne jen posledních pár dní. A oběti z Oděsy, Slavjansku či Gorlovky mají v mých očích stejnou váhu jako ty z Charkova, Mariupolu či Kyjeva.
    Události na Ukrajině sleduji od Majdanu a ikdyž moje pozornost nebyla vždycky jako teď nebo v roce 2014-2015, tak jsem nikdy nezaregistroval, že by byl Donbas bombardován tak jako je teď například Charkov, tj. cíleně bombardované obytné části měst. Ale klidně se poděl o nějaký odkaz.

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 4. března 2022
    DanielSvatoš napsal(a):

Události na Ukrajině sleduji od Majdanu a ikdyž moje pozornost nebyla vždycky jako teď nebo v roce 2014-2015, tak jsem nikdy nezaregistroval, že by byl Donbas bombardován tak jako je teď například Charkov, tj. cíleně bombardované obytné části měst. Ale klidně se poděl o nějaký odkaz.

Podle mě by měl Putin hnít v pekle, společně s dalšími mocipány světa. Ale i já cílený vojenský ignorant (brečela jsem i u Chcete mě, takže tohle moc nedávám) vím, že to tam nebylo hezké. A fakt nevidím rozdíl mezi mrtvým po cíleném bombardování a obyčejném zastřelení (množství se za ta léta taky nasčítalo na nehezký výsledek).

Radování se z počtu mrtvých ruských vojáků je dost nechutné. Jsou to z větší části mladí kluci, kteří k tomu přišli jak slepí k houslím (zrpostředkováno od Ukrajince, který se vrátil bojovat). Nedělám si iluze, že by za neuposlechnutí rozkazu v ruské armádě následovalo pochválení. Vy byste měli koule u nich rozkaz neuposlechnout? Já dost možná ne.
    Edit: Jestli myslíte, že v boji umře někdo, kdo by si to zasloužil (čti rozhoduje o prasárnách), tak jste snad naivnější jak já.
  • upraveno 5. března 2022
    DanielSvatoš napsal(a):

Suverenní země může pořádat cvičení s kým chce. Pořád to není důvod k invazi.

V principu se mi chce souhlasit, ale reálně to tak není, stačí připomenout Kubánskou krizi. Asi víš, o co jde, ale pro ty méně vojensky zasvěcené ve zkratce připomínám:
    SSSR tenkrát rozmístil na Kubě svoje rakety schopné dostřelit do USA. Následovala námořní blokáda Kuby, stategické letectvo USAF bylo ve vzduchu 24/7, a ve finále si Rusové museli sbalit svoje fidlátka a odplout. Američané se na revanš museli vzdát svých pozic v Turecku, což byl reálný spouštěč oněch událostí, ale zůstal stranou širší pozornosti. Vše se odehrálo v době, kdy byly tábory sice ostře vymezené, ale panoval vzájemný respekt. Ruské kroky byly očividně "přes čáru", všem bylo jasné, že USA si takhle blízko cizí moc nepustí, ale přesně o to šlo. Oni nepotřebovali svoje atomovky na Kubě, ale nechtěli ani ty americké v Turecku.

Z pohledu USA jde o naplnění Monroeovy doktríny, jejíž současná (od 2.sv. války dál) interpretace je, že žádná cizí mocnost nebude mít svoji vojenskou přítomnost na západní polokouli. Formulaci jsem si půjčil od prof. Mearsheimera z jeho nedávné debaty se studenty King's College's politics, přepis hlavních bodů např. zde. Kromě toho, že zmíněné video (přednášková část je prvních cca 25 min) rozhodně stojí za shléhnutí, nedá mi to, abych neupozornil na jednu smutnou skutečnost. Video bylo natočeno krátce před ruským vpádem a mělo věcný, informativní název "The situation in Russia and Ukraine". Zasáhla autocenzura a během pár dní byl název změněn na protiválečný slogan, z něhož zmizelo jak profesorovo jméno, tak jakákoliv souvislost s obsahem. Jsem rád, že nejsem jediný, kdo si toho všiml.
    DanielSvatoš napsal(a):

Je to pořád vojenská velmoc a dědic Sovětského svazu, který má historii agrese vůči sousedům. NATO je pro nás obranná aliance.

A stejně tak (v historickém úhrnu spíš více) agrese z jejich strany. NATO vzniklo jako jeho geopolitická protiváha, a mělo zaniknout spolu s ním a Varšavskou smlouvou. Ta mimochodem vznikla až poté, co SSSR zkusil z hecu požádat o přijetí do NATO a byl odmítnut. Šlo samozřejmě jen o to, aby Západ přiznal barvy, což dále potvrdil přizváním západního Německa (NSR), jehož zadržování bylo oficiálním posláním Aliance při jejím vzniku. Každý pakt se prezentuje jako obranný. Na Blízkém východě, v Jižní Americe, Srbsku i samotném Rusku na to zjevně mají jiný názor. Expanze NATO vedla pouze k likvidaci smyslu a náplně OSN. Přesněji řečeno OSN teď může konat tam, kde se neangažují velmoci, tj. fakticky nikde.
    DanielSvatoš napsal(a):

A co se týče přímo toho jak se jim daří nebo nedaří na Ukrajině, tak to mám zprostředkované skrz to co se objeví na netu (liveuamap, reddit, twitter, 4chan a pod.). A nevím jestli ruská armáda plní "normu". Ale pořád nezadržitelně postupijí takže asi neschopní nejsou, i když se tam dějí věci, které naprosto nepobírám.

Zase to množství různých zdrojů dává člověku větší šanci se zorientovat. Republiky tvrdí, že předbíhají plán, v Kremlu zas vědí, že tohle nejde uspěchat, byť by to už měli rádi za sebou. A dobré řešení to nemá.
    DanielSvatoš napsal(a):

V Luhansku na začátku krize v 2014 došlo k něčemu podobnému. Při nepovedeném útoku neřízenými raketami z Su-25 na správní budovu tam zařvali civilisté v okolním parku. ČT tenkrát papouškovala oficiální verze. Nejprve, že tam něco odpálili opolčenci před budovou, posléze, když přítomnost útočícího letadla nešlo popřít (existovalo vícero videí i fotek z různých míst a úhlů), nám tvrdili, že to byl následek jejich palby po tom letadle. Na jednom z videí (ČT neukázala ani jedno) byl pak konečně vidět celý útok, včetně odpalu a dopadů raket (pár jich skončilo "mimo cíl" v tom parku).

Nemyslím, že to byl úmysl, je to daň za bezpečí vykonavatele. Chirurgicky přesné zásahy shůry jsou chimérou. Pokud si chceš počínat "spravedlivě", musíš jít pěkně po svých, dům po domu a riskovat vlastní krk. A ani pak se nevyhneš civilním ztrátám.

Ten zásah věžáku, co jsem zmiňoval před pár dny, byl BUK ukrajinské PVO, který selhal (desítky let na skladech ležící klumpr, ale nic lepšího obránci nemají). Potvrdily to obě strany, nebylo co okecávat, naštěstí to snad dobře dopadlo. V našem mainstreamu z toho mám pocit zůstal ten koncový obrázek jako letmotiv článku, jak Rusové drtí civilní zástavbu. K tomu samozřejmě nevyhnutelně dochází (zrovna na AK je i takových odkazů dost), ale to není pointa. Zatímco holá fakta lze ověřit poměrně snadno - dnes má ten mobil s kamerou skoro každý, takže videí k jedné události bývá většinou více - k interpretaci je třeba přistupovat velmi opatrně. Ta "bitva" v Energodaru je u nás mediálně přifouknutá minimálně na desetinásobek, ale ke všemu člověk autentické zdroje nedohledá.

Nemám snahu věci bagatelizovat, ale snažím se vyvarovat přisuzování zlých úmyslů druhým jen proto, že jejich pohled nesdílím. A nezavírám oči a uši před něčím jen proto, že to neodpovídá mému vidění světa.
    Třeba ještě ke Kupjansku nahánění štábního SUV rozlícenými místními. Jinde opačné reakce, trocha folklóru z Ščastie.
  • Heh, tak už se v médiích probírá alternativa exilové ukrajinské vlády. Podle očekávání. Musím teda říct, že jestli k tomu dojde, tak mi uniká, jak moc s touhle alternativou Putin počítal. On si nejspíš opravdu představoval, že během pár dní bude armáda v Kyjevě, odveze Zelenskyho do Moskvy a dá mu tam něco podepsat. Odpor obyvatelstva nezmizí a Rusko zvláť v téhle chvíli na dlouhodobou vojenskou okupaci ekonomicky nemá. Ale Rusové si bohužel nechají líbit hodně a část z nich bude té propagandě věřit. Nicméně co Putin hrubě podcenil, tak to fakt, jak moc je západní svět ochotný odříznout se od Ruska a jak moc se bez něj obejde. S nevypočitatelným agresivním partnerem, co řve o agresi, kdykoli ho někdo nenechá dělat, co chce, jinak jednat nejde. Ne že by mě to těšilo.
  • upraveno 6. března 2022
    V principu se mi chce souhlasit, ale reálně to tak není, stačí připomenout Kubánskou krizi. Asi víš, o co jde, ale pro ty méně vojensky zasvěcené ve zkratce připomínám:
    SSSR tenkrát rozmístil na Kubě svoje rakety schopné dostřelit do USA. Následovala námořní blokáda Kuby, stategické letectvo USAF bylo ve vzduchu 24/7, a ve finále si Rusové museli sbalit svoje fidlátka a odplout. Američané se na revanš museli vzdát svých pozic v Turecku, což byl reálný spouštěč oněch událostí, ale zůstal stranou širší pozornosti. Vše se odehrálo v době, kdy byly tábory sice ostře vymezené, ale panoval vzájemný respekt. Ruské kroky byly očividně "přes čáru", všem bylo jasné, že USA si takhle blízko cizí moc nepustí, ale přesně o to šlo. Oni nepotřebovali svoje atomovky na Kubě, ale nechtěli ani ty americké v Turecku.
    Že to byla odpověd na rakety v Turecku, to je si myslím všeobecně známá věc. Ale tohle porovnání mi nepřijde moc fér. Kdyby byl plán dát atomovky na Ukrajina tak ano. Západ/NATO začalo cvičit vojáky na Ukrajině po anexi Krymu/válce na Donbasu. Rusové přece nemohli očekávat, že Ukrajina bude sedět a koukat.
    A stejně tak (v historickém úhrnu spíš více) agrese z jejich strany. NATO vzniklo jako jeho geopolitická protiváha, a mělo zaniknout spolu s ním a Varšavskou smlouvou. Ta mimochodem vznikla až poté, co SSSR zkusil z hecu požádat o přijetí do NATO a byl odmítnut. Šlo samozřejmě jen o to, aby Západ přiznal barvy, což dále potvrdil přizváním západního Německa (NSR), jehož zadržování bylo oficiálním posláním Aliance při jejím vzniku. Každý pakt se prezentuje jako obranný. Na Blízkém východě, v Jižní Americe, Srbsku i samotném Rusku na to zjevně mají jiný názor. Expanze NATO vedla pouze k likvidaci smyslu a náplně OSN. Přesněji řečeno OSN teď může konat tam, kde se neangažují velmoci, tj. fakticky nikde.
    To je to myslel tak jak to je pro nás, ano NATO má taky historii agrese, která se ale nikdy netýkala našich zájmů (ČR). My tam jsme (v NATO) abychom se už nikdy nestali obětmi agrese. Ano musíme pak pomáhat někde v Afgánistánu, Mali a kdoví kde abychom ukázali, že jsme součástí aliance.
    Zase to množství různých zdrojů dává člověku větší šanci se zorientovat. Republiky tvrdí, že předbíhají plán, v Kremlu zas vědí, že tohle nejde uspěchat, byť by to už měli rádi za sebou. A dobré řešení to nemá.
    By mě zajímal tvůj názor na to jak to tam vidíš. Když vidím ty zástupy vyřazené techniky, tanky T80 (naprosto nepoškozené) uvízlé v bahně a opuštěné. Je toho naprosto mraky. Na twitteru a redditu jsou denně taková videa, kde se civilisté fotí s tanky a jinou technikou. Včera měli nějaky smolný den ve vzduchu a nemají vůbec kontrolu. Můžu sem dávat odkazy na videa/fotky ale to bych docela spamoval forum. A jak si myslíš, že to budou mít za sebou? A obasadí celou Ukrajinu? Odpor obyvatelstva tam stejně bude a spíš to vypadá, že je čeká to co NATO v Afgánistánu.
    image
    Letecké ztráty povrzené za včerejšek.
    image
    https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t79vpd/another_russian_pilot_has_been_captured_after_his/
    Naprosto brutální sestřelení ruského vrtulníku.
    https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t75awm/russian_mi35_was_shot_down_by_ukrainian_air/
    Zajatý pilot Su-34, druhý nepřežil.
    image
    NSFW - mrtvola
    https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t7eq1o/ejected_pilot_who_died/
    V Luhansku na začátku krize v 2014 došlo k něčemu podobnému. Při nepovedeném útoku neřízenými raketami z Su-25 na správní budovu tam zařvali civilisté v okolním parku. ČT tenkrát papouškovala oficiální verze. Nejprve, že tam něco odpálili opolčenci před budovou, posléze, když přítomnost útočícího letadla nešlo popřít (existovalo vícero videí i fotek z různých míst a úhlů), nám tvrdili, že to byl následek jejich palby po tom letadle. Na jednom z videí (ČT neukázala ani jedno) byl pak konečně vidět celý útok, včetně odpalu a dopadů raket (pár jich skončilo "mimo cíl" v tom parku).

Nemyslím, že to byl úmysl, je to daň za bezpečí vykonavatele. Chirurgicky přesné zásahy shůry jsou chimérou. Pokud si chceš počínat "spravedlivě", musíš jít pěkně po svých, dům po domu a riskovat vlastní krk. A ani pak se nevyhneš civilním ztrátám.

Ten zásah věžáku, co jsem zmiňoval před pár dny, byl BUK ukrajinské PVO, který selhal (desítky let na skladech ležící klumpr, ale nic lepšího obránci nemají). Potvrdily to obě strany, nebylo co okecávat, naštěstí to snad dobře dopadlo. V našem mainstreamu z toho mám pocit zůstal ten koncový obrázek jako letmotiv článku, jak Rusové drtí civilní zástavbu. K tomu samozřejmě nevyhnutelně dochází (zrovna na AK je i takových odkazů dost), ale to není pointa. Zatímco holá fakta lze ověřit poměrně snadno - dnes má ten mobil s kamerou skoro každý, takže videí k jedné události bývá většinou více - k interpretaci je třeba přistupovat velmi opatrně. Ta "bitva" v Energodaru je u nás mediálně přifouknutá minimálně na desetinásobek, ale ke všemu člověk autentické zdroje nedohledá.

Nemám snahu věci bagatelizovat, ale snažím se vyvarovat přisuzování zlých úmyslů druhým jen proto, že jejich pohled nesdílím. A nezavírám oči a uši před něčím jen proto, že to neodpovídá mému vidění světa.
    Třeba ještě ke Kupjansku nahánění štábního SUV rozlícenými místními. Jinde opačné reakce, trocha folklóru z Ščastie.
    Tak taky jsem viděl civilní oběti na východní Ukrajině. V paměti mám mrtvou ženu bez nohy a s ní také mrtvý novorozenec, ta byla myslím z toho parku (našel jsem zpětně i fotku). Taky nijak netvrdím, že životy jedněch mají větší hodnotu než druhých. Myslím, že je jasné, že s ruskou frustrací roste i agresivita. A rozhodně to může být z ruské strany i horší ale rozhodně ani teď nejednají v rukavičkách. Ty sem dáš jedno video, které jak říkáš byla raketa z ukrajinské strany. To mi ale zase přijde snaha snižovat bombardování ze strany ruské. Zase tu denně mužu "spamovat" a jestli chceš tak ke každému mužeš psát svůj názor a ověřovat o co ve skutečnosti jde.
    Taky je naprostý ranec videí civilního odporu a ty jsem dáš jedno video jakože to je tak půl na půl. Videa odporu jsou i Luhanské obalsti Ukrajiny.

Co se týče ukrajinské propagandy, kterou pak přebírají naše média to je mi celkem jasné. Já taky mainstremová média nesleduji. Je mi taky jasné, že ukrajinská strana nafukuje třeba ruské ztráty a podobně. Já veřím tomu co můžu vidět nejlépe na videu.

Třeba přepadení konvoje v Hostomelu. Nejdřív byla informace na liveuamap o útoku na konvoj ruských výsadkářů.
    Pak se objevilo tohle na twitteru
    https://twitter.com/DI_Ukraine/status/1499443606314270720
    A pak tohle na redditu (NSFW - spousta mrtvol)
    https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t6csjo/morning_in_hostomel_nsfw/
    https://old.reddit.com/r/CombatFootage/comments/t6gau7/more_aftermath_from_the_failed_vdv_assault_on/
    Takže tohle je jasná potvrzená bitva a tohle já sleduji a tomu věřím.

Nechtěl jsem dělat z tohodle fora nějakou svojí zpravodajskou stanici ale jestli chceš tak tu můžu sdílet.
  • Z pohledu USA jde o naplnění Monroeovy doktríny, jejíž současná (od 2.sv. války dál) interpretace je, že žádná cizí mocnost nebude mít svoji vojenskou přítomnost na západní polokouli. Formulaci jsem si půjčil od prof. Mearsheimera z jeho nedávné debaty se studenty King's College's politics, přepis hlavních bodů např. zde. Kromě toho, že zmíněné video (přednášková část je prvních cca 25 min) rozhodně stojí za shléhnutí, nedá mi to, abych neupozornil na jednu smutnou skutečnost. Video bylo natočeno krátce před ruským vpádem a mělo věcný, informativní název "The situation in Russia and Ukraine". Zasáhla autocenzura a během pár dní byl název změněn na protiválečný slogan, z něhož zmizelo jak profesorovo jméno, tak jakákoliv souvislost s obsahem. Jsem rád, že nejsem jediný, kdo si toho všiml.
    Na video se podívám. Co se týče změny názvu, to nejspíše změnil ten kánál, který to video dal na yt. Pochybuji, že je to zásah ze strany googlu nebo něco podobného.
    DanielSvatoš napsal(a):

Na video se podívám. Co se týče změny názvu, to nejspíše změnil ten kánál, který to video dal na yt. Pochybuji, že je to zásah ze strany googlu nebo něco podobného.

Jj, proto jsem psal autocenzura. Aneb jak flanker hezky česky říká, "předposranost" :-)

DanielSvatoš napsal(a):

Západ/NATO začalo cvičit vojáky na Ukrajině po anexi Krymu/válce na Donbasu. Rusové přece nemohli očekávat, že Ukrajina bude sedět a koukat.

Tak to oni nespíš ani nečekali. Jednak omlouvat svoji expanzi ochranou sousedů je dost laciná záminka, protože historii vzájemné agrese mají snad všechny sousedící státy (snad jen u nás se ta vzájemnost hledá hůř), takže to by ses mohl rozlejzat de facto kde chceš. Druhak je vždy lepší, když "nárazníkovou zónu" netvoří jediný stát, protože mu vždy bude hrozit ukrajinský scénář.

Na to být skutečně neutrální, musíš být silný - ne každý stát to může uhrát na to, že tam darebáci z celého světa mají své peníze. Ukrajina tu sílu mít mohla (je velká a zdrojů má dost), ale to by to tam nesměli vést celých těch 28 let zu Grunt, a ekonomický nezdar začít řešit lezením do zadku jednomu z hegemonů. Ačkoliv je to pouze část problému, tak bohužel dosti podstatná. Hovořit o invazi na Ukrajinu jako o útoku na suverénní stát je popřením významu onoho slova, jakkoliv zbytek zůstává v platnosti. Ukrajina je suverénní asi tak jako člověk, který má na krku tři exekuce zároveň, a "my" máme máslo na hlavě za to, že ji od začátku milénia obelháváme, že lze takhle žít (myslím skutečně žít, ne přežívat) dlouhodobě. S Řeckem to bylo jiné, pokud se neměla začít sypat celá EU, tak teta Angela musela být za mrchu..
    DanielSvatoš napsal(a):

My tam jsme (v NATO) abychom se už nikdy nestali obětmi agrese. Ano musíme pak pomáhat někde v Afgánistánu, Mali a kdoví kde abychom ukázali, že jsme součástí aliance.

Takhle to v principu za studené války fungovalo. Jakýkoliv incident napříč bloky byl nepředstavitelný, protože by vedl k jejich plnému (=jadernému) střetu, spory uvnitř urovnávala centrální mocnost, včetně např. našich sporů s Poláky. Ke zbytku se pak chovali jako ke třetímu světu.

Ačkoliv takový model je poměrně stabilní, tak imo z mnoha důvodů není dobré se k němu vracet. A vlastně to ani nejde, protože jako první krok si svůj "blok" začne vytvářet Čína.
    DanielSvatoš napsal(a):

By mě zajímal tvůj názor na to jak to tam vidíš. Když vidím ty zástupy vyřazené techniky, tanky T80 (naprosto nepoškozené) uvízlé v bahně a opuštěné. Je toho naprosto mraky. Na twitteru a redditu jsou denně taková videa, kde se civilisté fotí s tanky a jinou technikou. Včera měli nějaky smolný den ve vzduchu a nemají vůbec kontrolu. Můžu sem dávat odkazy na videa/fotky ale to bych docela spamoval forum. A jak si myslíš, že to budou mít za sebou? A obasadí celou Ukrajinu? Odpor obyvatelstva tam stejně bude a spíš to vypadá, že je čeká to co NATO v Afgánistánu.

Klidně můžeme hodit nějakou debatu po skypu/Teamsech nebo tak něco. Kdyžtak napiš PM. Ve stručnosti asi tak:
    Ukrajina nemůže vyhrát válku ve smyslu přivést vojensky k porážce jednotky RF. Pokud se touto myšlenkou někdo opájí, tak by měl vytáhnout ruku z nočníku a nafackovat si (ideálně si ještě před tím ruku opláchnout), dřív než ho probere realita. To ovšem zdaleka neznamená, že Ukrajinci budou dělat všechno tak, jak jim Rusové řeknou.
    DanielSvatoš napsal(a):

Taky je naprostý ranec videí civilního odporu a ty jsem dáš jedno video jakože to je tak půl na půl. Videa odporu jsou i Luhanské obalsti Ukrajiny.

Vím. Ať je to třeba 5:1, ten poměr se bude měnit v závislosti na tom, jak si bude Rusko počínat. Odpor zcela přirozeně narůstá, i když se nic neděje - lidi zkrátka nemají rádi, když jim někdo stojí za krkem, a to ani v případech, kdy vědí, že má pravdu. A ještě daleko víc, jsou-li přesvědčeni, že ji nemá.

Takže Rusové nemůžou až tak otálet. Na druhou stranu rychlý postup nevyhnutelně vede k přehmatům a jeden jediný masakr, byť třeba neúmyslný a malého rozsahu, může zcela znehodnotit sebelépe provedenou vojenskou akci. Afgánistán z toho nebude, na to jsou si oba národy příliš blízké, ale Rusové musí předložit argument, a především přimět někoho, aby na sebe vzal odpovědnost za Ukrajinu a začal se s nimi bavit.
    A nenechal se hned zastřelit..
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Ugla
    Pro bojové jednotky protistrany představují nevycvičení ozbrojenci jen minimální riziko, ti vlastní to mají logicky horší. Největší nebezpečí představují pro normální neozbrojené civilisty. Když je někdo apriori pako a ještě pod stresem, je k podobným excesům jen krůček.
    .
    Nehody se stávají. Ostatně nedělají snad Ukrajinci teď úplně to samé, jako Sověti během Německé invaze
    :twisted: Jak že to tenkrát bylo? A už si vzpomínám, kdo uteče bude zastřelen. A vzhledem k tomu, že Ukrajinci nepochybně též teď bojují přežití, tak metody být stejné, byť se ocelovému muži Kapitán Ukrajina rovnat nemůže :-P
    Ujišťuju tě, že kdybychom měli mentalitu Čečenců, tak nám nedovolí toho vyrobit tolik. Na druhou stranu, pokud by naší hlavní životní náplní bylo někde válčit, tak zas nejspíš nemáme strojírenství s dostatečnou výrobní kapacitou
    To si nemyslím, když dovolili čečencům zúčastnit se bojů na Ukrajině. To svědčí o tom, že důvěru k nim mají. A ano a protože náplní Východního bloku nebylo válčit, tak se rozhodně ekonomicky nezhroutil kvůli stupidnímu poměřování pinďourů ve zbrojení ;-)
    Tak to byl hlavní smysl následného odzbrojení. Generace se zkušenostmi z 2. světové války si uvědomovala možné následky. Díky tomu jsme stále tady..
    Stále tady jsme díky štěstí a pudu sebezáchovy. Generace se zkušenostmi z 2. světové války vedla ke Koreji, Vietnamu, Maďarsku, Izraeli, Československu a v neposlední řadě Kubanské krizi, kde byl svět rozhodně blíž ke svému konci než za celou 2. světovou. Takže asi tak.
    Vzhledem k tomu, že u nás si nemůže dělat co chce, tak by to byla záminka dosti chabá. Na té Ukrajině je ale situace diametrálně odlišná. Schválně se koukni na nějaká současná videa, jak tam Azovci lynčují vlastní lidi, když se snaží z ohrožených měst utéct..
    Vzhledem k tomu jeho 6estihodinovému projevu si tím, že si Pitomio dělat co chce nemůže jistý nejsem. A to lynčování začalo před nebo AŽ po ruské invazi? Na tom bude dost záležet. Každopádně sám Putler používal Hitlerovskou rétoriku pro invazi na Ukrajinu. Vůdce Wagnerovské skupiny ruských žoldáků vypadá to takto
    image

Nemluvě o tom, že učebníce generálního štábu Základy geopolitiky od Alexandra Dugina po celou svou první kapitolu cituje německého nacionalistu Friedricha Ratzela. V Petrohradě trénovali neo nacistické skupiny s celé Evropy nemluvě o gestapáckých praktikách ruského vládního aparátu. Kdy tam můžeme vpadnout :twisted:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Kdo chce relativně neutrální analýzu konfliktu, může si tady pustit analýzu celého konfliktu s Danielem Vávrou
    @Ugla
    Američané pokud vím nic takového v současné době nepodnikají. Prostředky na to samozřejmě mají, pokud tedy myslíš invazi do zemí, které lze tímto způsobem porazit (tj. ne jiné jaderné velmoci). Poslední větší invazi provedli v Iráku, kde měli značnou technologickou převahu a navíc se tam s tím popravdě moc nepárali.
    Technologickou převahu mají teď Rusové na Ukrajině. Sorry to není jenom o tom, ale i logistice a přípravě. Je vidět, že s vojáky nikdo o invazi nemluvil (všichni více méně překvapeni) a z videí je vidět jak marný mají počet zásobovacích vozů když musejí používat civilní techniku. A to se nebavíme o samotné morálnce Ruských vojáků.
    To jsem nežral mad max hadr.... https://twitter.com/LostWeapons/status/1500417894491983876
    Pokud se podíváš na dokumenty k první válce v Čečensku, tak zaznamenáš určité rozdíly.
    Po 10 dnech bojů už to vypadá, že začínají najíždět na svou klasickou strategii spálené země.
    V principu se mi chce souhlasit, ale reálně to tak není, stačí připomenout Kubánskou krizi.
    Připodobňovat Ukrajinský konflikt Kubanské krizi je fakt trapné... On někdo rozmisťuje zbraně hromadného ničení třeba v Pobaltí? Ehm to hodně skřípe...
  • K logistice ruské armády jsem viděl docela dobré video.

• upraveno 7. března 2022
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-valka-zeny-nemecko-policie-varovani-sexualni-nasili.A220307_122224_zahranicni_kha

Plus
    Pobouření vyvolal brazilský poslanec Arthur do Val, který byl několik dní na Ukrajině. Na veřejnost se totiž dostala nahrávka, v níž popisuje fronty uprchlic na hranicích jako „zástupy bohyní“. Tamní krásné ženy jsou prý navíc „povolné, protože jsou chudé“. „Kámo, hned jak skončí válka, vracím se zpátky,“ řekl také. Desetitisíce lidí nyní kvůli jeho sexistickým a šovinistickým poznámkám požadují, aby v parlamentu skončil. Val se omluvil s tím, že byl unavený a říkal nesmysly. Své kritiky však nepřesvědčil a přišel už i o přítelkyni, napsal The Guardian.
    To se dalo čekat, že si leckdo bude chtít přihřát polívčičku a udělat z nějaké zoufalé Ukrajinky kurvičku. K tomu druhému... Ne, ty prasáku, určitě nejsou chudší nebo povolnější než Brazilky. Možná by k té ztrátě reputace, přítelkyně a nejspíš i místa v parlamentu zasluhovat anální znásilnění.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.