House of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 7. října 2020 v Seriál Hra o trůny
imageHouse of the Dragon - nový seriál od HBO ze světa Písně ledu a ohně - Ice & Fire

HBO včera schválilo natáčení seriálu o rodu Targaryenů a jejich vládě v Západozemí. Dnes se k tomu vyjádřil i G.R.R.M. na svém blogu. Poněkud překvapivě stanice přeskočila obvyklý postup s natáčením pilotní epizody, podle které by se rozhodli zda natáčení … celý článek

Číst celý článek zde

1679111221

Komentáře

• AvivAviv
    upraveno 29. září 2022
    Jo a ten Larys... To odhalení si docela říkalo o to, aby jej sejmula a pak řekla, že chudák, když se doslechl o smrti otce a bratra, neunesl svuj žal.
    Když si stěžovala, že nikdo není na její straně a pak tam byl záběr jak na ni intenzivně hledí, napadlo mi, jestli po ní netouží, ale ta rozmluva na závěr... Jasně, zakládat rodinu není to samé, co získat lásku ženy, ovšem on zmiňuje vazby ve všeobecnosti. Vubec by mě nepřekvapilo, kdyby mu byli chtíč a láska kompletně cizí a ujížděl čistě na hře. Každopádně velice zneklidňující směsice uhlazenosti a přívětivosti s bezcitností.
  • @Aviv Jj, taky mi přišlo, že
    si na ni myslí, když nic jiného, koukal na ni se zalíbením. Může v ní vidět prostředek cesty k moci a vlastnímu zadostiučinění, ale současně ji může i milovat - svým vlastním způsobem. Docela se divím, že jejich tajné sedánky při svíčkách bez přítomnosti doprovodu nikdo nenapadl.
  • Aviv napsal(a):

Královna kontroluje, na koho se dítě podobá, viz jak se zaměřila na hlavičku s poněkud tmavým chmýřím. Taky na rozloučenou řekla Laenorovi, ať se dál snaží, že třeba se jednou narodí dítě, co se bude podobat i jemu.

Docela se divím, že je to Laenorovi tak otevřeně šumák. Tváří se jako puberťák na dovolené a z pobytu v Rudé baště má vyloženě srandu.
    Aviv napsal(a):

Ale zhrzené ego je hodně dobrá interpretace taky a klidně víc trefa do černého než má.
    Jako učitel si nepočínal dobře, jako politický hráč zasadil slušnou ránu.

Jj, souhlasím, že jeho provokace byla podařená. Ad zhrzené ego:
    Pro kluka bez původu to musela být veliká čest získat bílý plášť a patřit mezi ty nejlepší z nejlepších. Ten bílý plášť poskvrnil (mimochodem, moc se mi líbil motiv, jak ho pečlivě složil přes židli), zřejmě ne jednou, a podle všeho to dělal z upřímné lásky. Když pak tuhle svoji lásku vyznal, tak co dostal na oplátku? Informaci, že z druhé strany to až taková láska nebyla. (Jasně, očekávat, že by princezna s ním prchla, bylo naivní, ale zamilovaní jsou někdy bláhoví.) A navrch, že mohou nezávazně pokračovat, pokud má zájem, protože Laenor je na kluky a nebude jí bránit. Vlastně mě tak napadá, proč byl Cole naprdnutý, že Laenor slovo dodržel a Rhaenyra si našla někoho jiného na skotačení? :)) řekla bych, že tam nějaká ta láska pořád bude, akorát přetavená v nevraživost, v kombinaci s vědomím porušení přísahy a Rhaenyřiny nestoudnosti. (Úplně na okraj: On ten biologický otec dětí ale vůbec nebyl špatný, já bych s ním na rande šla taky :-D.)
  • Hmm... Upper class twit?

Byla v tom bláhová zamilovanost, ale taky touha moci nějak odčinit, co spáchal. Poskvrnit plášť je špatné, ale kdyby šlo o ideál, kdyby plášť nahradil svátostí manželskou, vzájemnou oddaností, která je porovnatelná s oddaností službě, to by bylo jakžtakž přijatelné. A místo toho tohle... Jak to má teď odčinit? A jak to, že ona si s tím hlavu vubec neláme? Jak to, že od něj s úsměvem očekává další pachání ještě hlubšího zločinu, kterým by mohl poškodit nejen sobě, ale celé své rodině a bylo b yto blbé i pro instituci jako takovou? Jak to, že ona mluví o nějaké dohodě, jakoby se řešilo, s kým bude tančit na slavnosti a nechává jej na holičkách poté, co na její naléhání udělal? To jí nedochází dusledky, nebo jí jsou fuk? Která možnost je horší? Za co zahodil své všechno? Za nic. A co má teď dělat? Zkusí zemřít protože nejde o to, jak žít s tím, že není celá jeho, ale jak žít se sebou. Nemá jak jinak vše odčinit. Dokud mu Alicent nenabídne jinou cestu. A proto se jak konvertovaný Pavel stane bičem, potíračem převinilcu, co neznají výčitky.
    A další aspekt - vidíc, jak bezstarostně se Rhaenyra chová k tomuto pilíři společnosti, jak bezzásadově využívá lidi, je to trochu jako když Viserys nechce Daemona za následníka, protože jej vidí jako nezodpovědnou tikající bombu.

Potíž je, že Laenor nedodržel jiné slovo - to, k čemu se zavázal u sobáše. Měl Rhaenyru oplodnit a ta neměla porodit jiné než jeho děti a místo toho po hradě běhají bastardi, kteří by ošálili jen slepého a to je moc špatný precedens od královského rodu.

Ten biologický otec je třída. Já osobně koukám spíš jinými směry, ale Harwin je nade vší pochybnost výborný chlap. Otcovský formát, schopnej bojovník a lovec, urostlej, vyzařuje z něj solidnost a v těch scénách společných bylo vidět, jak hladce tahle rodinka funguje, on se drží jakž takž v povzdálí ale nablízku a čiší z něj láska k své partnerce a dětem. A ta scéna, jak otci odpovídá, že táta má svou čest a on, syn, zas svou, to bylo krásně natočeno.
    Jen kdyby neudělal na cvičišti ten přešlap, jen kdyby nevylítl na Colea. Mohl se zeptat, co se tím jako snaží pan bílý plášť říct, nebo odpovědět, že královská rodina a kvalitní výcvik jako takové mu leží na srdci a má výhrady vuči Coleovým praktikám a že jimi Cole ohrozil prince a klidně ať na to naváže s urážkou nízkého puvodu a nedostatku zpusobu. Tak z toho ještě mohl vyjít dobře a Cristona zazdit, ale ne, on musel zaútočit pěstmi. Nu což, nikdo není perfektní a ostatně Rhaenyře se nejspíš líbila právě i ta kapka horkejší krve. Asi i duvod, proč on zálibně pohlížel na ni. Rhaenyra si vybrala fakt dobře, jen ty platinové vlasy a oči do fialova chybí.

Jinak když už se tady mluvilo o divnověcech, je poněkud divný,
    že Criston mohl jen tak ubít k smrti Joffreyho - rytíře ve službě Velaryonu a momentálně i hista u dvora a pak jen tak odkráčet a nikdo nic. Jako kulminace jeho existenční a morální krize, jako příklad nástrah pro Laenora to bylo velice silné, ale vlastně jde o dost nestandardní událost a chtělo by trochu okecat jak z toho vyvázl.
  • Aby bylo jasný, neříkám, že Cole je tady klaďas v plném právu dělat Rhaenyře ze života peklo a sabotovat její děti. Pouze, že mi přijde pochopitelné, že dospěl do tohto bodu.
  • Taky mě přišlo divný, že Criston Cole mohl jen tak ubít k smrti šlechtice,rytíře. U toho napadl i Laenora snoubence princezny a otce budoucího následníka trůnu. Navíc zkazil královskou svatbu. Nikdo ho nezadržel ani ostatní rytíři královské gardy. V porovnání s tím, napadení Colea Harwinem je menší prohrešek v podstatě bez následku smrti s většími důsledky pro něj. A to měl vyšší původ a asi i větší postavení. Velitel městské hlídky je více než řadový člen bílých pláštů ( který by měl mít velký vroubek za minulé provinění )
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Jestli je velitel zlatých plášťů víc než řadový člen královské gardy ? To je slovo do pranice. Já bych neřekl.
  • Souhlasím s @Oakenfist - za mne má bílý plášť větší váhu než ten zlatý.

Ovšem nic to nemění na tom, že souhlasím s tím, co tu padlo o Seru Coleovi.
    Bitka na svatbě byla naprosto přes čáru, všichni jen zděšeně zírali a nikdo nic neudělal. Přitom šlo o oficiální událost, oficiálního a vznešeného hosta, který zdánlivě nic hanebného, čímž by si tento skutek zasloužil, neudělal. Pro mne je tato scéna ze strany tvůrců naprostý přešlap. Kdyby Cole dotyčného umlátil někde v soukromí za zdí, aby si vybil svoji frustraci, tak ještě možná, ale veřejně?? Před zraky krále, své milé, jejího nastávajícího a kupy dalších lidí??!
  • Taky bych řekla, že bílý plášť stojí nad zlatým. Je to speciální agent, osobní garda samotného vladaře vedle poldu a tady jsme navíc na královské pudě a daný tréning je jím veden. Byl b yv právu i kdyby Stronga vykázal ven, ať nezavazí.
    Ovšem barva sem, barva tam, Cole volil slova starostlivě a tázán by klidně mohl říct, že se jen divil, proč se Strong tolik stará. "Jako kdyby jsi byl" muže značit "Jseš snad xy, že ďeláš yz? Nejsi, tak proč vyvádíš." stejně dobře jako "Přiznej, že jseš xy!". A holt Harwin se chytil a nejen že napadl bez prokazatelné provokace, ale v podstatě se přiznal.
  • Já jsem spíše bral velitel zlatých plášťů ( velí tisícovkám mužů) proti řadovému členu rytířské gardy. Taky v rámci seriálu - předchozí velitel byl princ Daemon v té době, když byl velitel - možný nástupce na trůnu. Velitel osobní gardy krále bílých plášťů více je. Má třeba místo v Malé radě. Ale v podstatě je to jedno. Kdybych si osobně měl vybrat mezi těmi dvěma "funkcemi " co bych měl zastávat, určitě bych si vybral velitele městské hlídky. V klidnějších časech bych si zařídil docela pohodlný život v hlavním městě.
  • @derfel Nemluvě o možnosti mít doma nějakou lady a kupu dětí :).
  • AvivAviv
    upraveno 1. října 2022
    Jen opatrně s tím, komu sloužíš a jak, aby tě pak někdo jako Tyrion neposlal ke Zdi jakožto neduvěryhodnou osobu, kvuli které jeho předchudce přišel o hlavu. :D
  • Lady jen krásnou a bohatou. Ze starobylého rodu by ani být nemusela ( i kdyžto většinou souvisí ). Nevím jestli kupa dětí nenarušuje definici pohodlného života. Ale co nějaké služebnictvo bychom si asi mohli dovolit a většina urozených otců v Západozemí výchovu dětí moc neřešila. Být velitelem
    městské hlídky zavedl bych novou speciální jednotku. Zlaté kuše – 50 vybraných střelců s kuší. Ti by primárně likvidovali původce nepokojů ve městě - různé lži proroky a nebezpečné náboženské fanatiky a pochybné vůdce ( ke kterým by se pro narůstající počet přívrženců těžko dotávalo nablízko) V době války a obležení by z hradeb ostřelovali význačné cíle nepřítele – šlechtice,velitele, proslavené rytíře. Rekrutovali by se na střeleckých soutěžích v nově zavedeném dnu městské hlídky. Jen nevím jestli by mě to koruna zaplatila 50 kuší tak dalších 100 náhradních tětiv a tak 5000 šipek do kůší ( 100 na střelce). Já bych právě rád sloužil v klidných časech kdy moje loajalita měla být jasně vyplývající. Měl bych pravidlo nikdy nepopíjet s takovýma chytrákama jako je Tyrion.
  • upraveno 30. září 2022
    derfel napsal(a):

Lady jen krásnou a bohatou. Ze starobylého rodu by ani být nemusela ( i kdyžto většinou souvisí ). Nevím jestli kupa dětí nenarušuje definici pohodlného života. Ale co nějaké služebnictvo bychom si asi mohli dovolit a většina urozených otců v Západozemí výchovu dětí moc neřešila. Být velitelem
    městské hlídky zavedl bych novou speciální jednotku. Zlaté kuše – 50 vybraných střelců s kuší. Ti by primárně likvidovali původce nepokojů ve městě - různé lži proroky a nebezpečné náboženské fanatiky a pochybné vůdce ( ke kterým by se pro narůstající počet přívrženců těžko dotávalo nablízko) V době války a obležení by z hradeb ostřelovali význačné cíle nepřítele – šlechtice,velitele, proslavené rytíře. Rekrutovali by se na střeleckých soutěžích v nově zavedeném dnu městské hlídky. Jen nevím jestli by mě to koruna zaplatila 50 kuší tak dalších 100 náhradních tětiv a tak 5000 šipek do kůší ( 100 na střelce). Já bych právě rád sloužil v klidných časech kdy moje loajalita měla být jasně vyplývající. Měl bych pravidlo nikdy nepopíjet s takovýma chytrákama jako je Tyrion.

S těmi Zlatými kušemi to není vůbec zlý nápad :) Bylo by to něco na způsob Havraních zubů, elitní lukostřelecké jednotky Bryndena Bloodravena.
  • Jo, jo, ty kuše by se mohli osvědčit.
  • upraveno 1. října 2022
    @Oakenfist Bílý plášť vs. zlatý plášť je něco jako rytíř vs. policajt. Bílý pláště jsou podle mě prestižní záležitost i když se nesmí oženit, zlaté pláště udržují pořádek. Prostě bílý plášť získává automaticky tu auru dokonalého rytíře, zatím co u zlatého pláště jeho prestiž bude udána spíš tím kým se narodil. Pokud dělal velitele zlatých Daemon, tak je jasné, že si mohl dělat kde co.

Kdybych to měl k něčemu přirovnat tak ke švýcarské gardě vs. vatikánské policii.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Bílý plášť může plnit i funkci nejvyššího vojenského velitele během války, během míru je prodlouženou ozbrojenou paží krále. Velitel městské hlídky má sice "zákonodárně" větší svobodu a moc, také se zoodpovídá přímo Radě a králi, ale v případě prestiže nebo hádky je podle mého pravda vždy na straně Bílého, protože Bílý není politik, ale spíše mnohem víc právě součást královské rodiny.
  • Ešte sa na chvíľu vrátim k Larysovi. Na obrázku je detail na jeho palicu. A hmyz upelešený na palici nie je včela, ale mala by to byť svätojánska muška, teda "Firefly". A rovnaký symbol by mal byť aj na brošniach, ktoré nosia Larysovi kumpáni, ktorí založili požiar na Harrenhale. :-k
    image
  • Otevřela jsem si ten článek s Beesbury teorií a jak tak koukám, fakt tu bude spíš brouk z Larysovy hole. Zajímavý motiv, hlavně ve své anglické formě se slovem oheň, ale to ještě míň vysvětluje proč ty chlápky opatřoval broží.
  • Aviv napsal(a):

to ještě míň vysvětluje proč ty chlápky opatřoval broží.

Že by si vytvářel vlastní "armádu" osob, které nemají co ztratit a jsou mu přísně oddány? V jeho šplhání za mocí by takové zázemí vůbec nemuselo být špatné.

• AvivAviv
    upraveno 3. října 2022
    Což o tom, ale Malíček dobře říkal, že kdyby jsme převrátili celé Královo přístaviště hore nohami, nenajdeme jediného muže označeného drozdem, ale slouží mu jich zástupy. Jestli Varys měl pavučinu, Baelish byl jak plíseň.
    Prostě mi přijde nemoudré vybavit ty týpky něčím, co je možno vystopovat k němu, jestli je chce na tajné a/alebo ilegálne akce.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Aviv Tak on se jich může zbavit jinou cestou a navíc i kdyby, tak budou poněkud...nemluvní
  • No dopr... Tohle byl absolutní masterpiece.

Už pohřeb Laeny byl precizní, každý pohled a každý pohyb těla zde dával smysl i přes minimum vyřčených slov.

Aemond a jeho osedlání Vhagar - naprosto dechberoucí.

"Dětská" rvačka výborně natočená a následný "soud" také úchvatný. Alicent konečně ztratila sebekontrolu a obě soupeřky si navzájem odhalují karty.

Daemon, Rhaenyra, Laenor - nestačil jsem zavřít pusu, jak byla závěrečřná pasáž vyřešena a jsem sakra rád, že Laenora nenechali bezmyšlenkovitě zabít, to by mi k Rhaenyřynu charakteru nesedělo. Naopak mu dopřáli svobodu, o kterou tolik stál, dvorský život ho vlastně jen svazoval a vůbec ho netěšil. Takto bude určitě spokojenější.

No dámy a pánové, figurky se nám pomalu ale jistě přesouvají na pozice, odkud už nebude návratu a bude moci naplno propuknout Tanec draků.
  • AvivAviv
    upraveno 3. října 2022
    Hej, neverbálna komunikácia ostošesť, vymazlené. "Our blood runs thick..." - cue Rhae a Dae si vymieňajú pohľady.

Sekvencia s vyzeraním Vhagar, odpojením od ostatných trúchliacich a následným krotením draka je výborná. V štúdiu sa do toho pekne opreli a veľmi ma to vtiahlo aj po stránke postáv.
    Aemondovi som v tej chvíli naozaj fandila, hoci viem, že práve z tohto ešte budú riadne problémy.

A už u neho začíname vidieť povahu, akú poznáme z knihy.
    Zmysel pre loajalitu i jistý druh statečnosti vedľa násilných sklonov a tá slávna hláška, že čo tam po oku, má draka. Oceňujem, že si dali trocha námahy s tým, že podobne ako u Alicent, je to aj uň trochu aj reakcia na predošlé negatívne skúsenosti, ale zároveň ide stále o prehnanú a nie vždy práve najlepšie zacielenú reakciu. Zo šikanovaného šikanujúci - ukážkový prípad. Prasacia urážka je veľmi k veci, keď ide o Rhaenyriných synov, ale Laenine devuchy s tým nič nemali, k tým je protivný bezdôvodne. A potom to eskaluje a všetka česť, že sa ubránil, ale tam to mohlo skončiť a on sa miesto toho rozhodol pritvrdiť. Pomsta za príkoria (k tomu si pri výsluchu trochu kopol do Aegona, keď ho ozačil za pôvodcu)? Trošku... Vražedná, no. Situácia je vybudovaná inak fest dobre. Rhaena je pochopiteľne rozčúlená, keď vieme ako veľmi ju trápilo, že ona draka nemá. Jemu zas nápodobne išlo o veľa tiež. Hnedé vlasy proste držia pri osirelých dievčatách a jasné, že do toho presiakne aj ten ich osobný konflikt. A ako vstupná brána/špička ľadovca pre otvorenie dlho sa variaceho celkového konfliktu tiež výborné.

Inak povedala by som, že Alicent má Aemonda najradšej a taktiež že sú si najviac podobní. Obaja by si splnili svoju povinnosť a obaja vedia nečakane vyletieť. Čo ako to bola otrasná situácia, do istej miery bolo sympatické, ako pri sebe tí dvaja stáli, ako ju práve on upokojil, že si kvôli nemu starosti robiť nemusí.

Ale kokso, Alicent má fakt šťastie na chlapov, čo ju znervózňujú tým, ako s úsmevom hodnotia násilie.
    Najskôr Larys s tou svojou vraždou rodiny a teraz ponukami napadnutia detí, do toho Otto, ktorý ju chváli za to, ako vybuchla.
    With friends like these...

Potešilo, že z Laenorovej vraždy sa vykľula predstieraná smrť a chlapci proste skúsia šťastie v anonymite Východozemia. Musím naozaj oceniť ako seriál vykreslil jeho a Rhaenyrin vzťah, tú snahu vyjsť spolu a priateľskú starostlivosť, ten posledný rozhovor, než sa ich cesty rozišli. Dobre, že trošku poupravili dojem vyvolaný predošlou časťou, nie je úplný bezstarostný. Zostrihanie snovania a exekúcie plánu perfektné, ešte aj s tým prvotným dojmom, že fakt, až kým sa na konci neukáže čo a ako. Zato chúďa Rhaenys, sotva pochovala jedno, už hneď aj druhé...

A obrad na Dračom kameni veru mal čosi do seba.
  • Ještě někdo tu nesnáší Rhaenyru jako já? Si připadám jako bych sám byl Criston Cole. A Aemond je rozhodně z dětí nejlepší a nejzajímavější.
  • Rhaenyra je mi sympatická jako osoba, ale některé její kroky zkrátka byly šlýpnutí vedle.
    Co na ní nesnášíš?
  • @Aviv začal jsem jí nesnášet s novou herečkou takže na tom možná něco bude. Nesnáším její pokrytectví, to jak se chovala během celé včerejší epizody, nesnáším její bastardy.
    Aemond mi hodně přirostl k srdci
    U krocení Vhagar jsem teda trnul a k tomu následná rvačka

Za to Aegon je nesympatický hajzlík a Healena trochu děsivá, chápu, že
    si potřebují vybudovat půdu pro její šílenství po Krvi a Sýru, ale tohle mi přijde přehnané

Překvapila Rhaenys, že bude chtít vydědit svého syna na úkor vnuček, to mi přijde hodně divoké

A pochvala za chemii mezi postavami, ať už to je Daemon - Rhaenyra, Alicent - Aemond, Strongové a Balea s Rhaenou, Hightower - Alicent a Alicent - Larys
    @DanielSvatoš Mám u ní trochu Cersei vibe, nezodpovědná, sobecká a s dojmem, že ona je ta nejlepší a nejdokonalejší.
  • AvivAviv
    upraveno 3. října 2022
    Přijde mi chápavější a přístupnější než Cersei.
    Cersei by neměla pro Laenora slova útěchy, Cersei by si nenechala ujít žádnou příležitost, aby ho mu něco vmítla do očí. A vubec by mě nepřekvapilo, kdyb jej nechala na férovku zabít, kdežto tady jsem to měl a opačně a nechtělo se mi vĚřit, až pak přišlo finální vysvětlení a to jsem si plácla do dlaně - Ano, to zní jako Rhae, za lež schovat shovívavost, co kašle na pravidla.

VlastnĚ mi přijde oproti svému mladšímu já drobátek sympatičtější a zralejší, už na mně pusobí míň povýšeně, rozmazleně a nerozvážně a víc jakože se snaží, než že očekává, že se vše bude podle představ.

Ale uvidíme později. Cersei jsme znali v pozdější fázi života než je Rhaenyra teď.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.