Jak jste se dostali k SoIaF?
Poměrně zajímavé téma. Jak a přes koho jste se o sáze doslechli, kdo vám ji doporučil, atd. U Haniny to asi taková záhada nebude :-) A snažíte se šířit osvětu? Mě půjčil Hru o trůny asi půl roku po tom co u nás vyšla kamarád, který už předtím četl Martinovi sci-fi povídky... Měl jsem asi patnáct a hltal fantasy naprosto nezřízeně, jednu ságu za druhou... Feisty, Eddingsy, apod. ale až Martin mě dokonale sundal svým novátorským realismem. No a zatím jsem pasoval dva nové martinofily :-) (tj. půjčil jsem jim patřičné knihy s vřelým doporučením)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Teď jsem chtěl dát Game of Thrones nejdřív anglicky, abych si pak užil seriál a měl pořádek v originálních názvech, ale nevydržel jsem, a přestože je HBO verze proti knížce (logicky) poněkud zkratkovitá, tak vizuálně i herecky je povedená (vládnou zejména Syrio a Barristan, Rudá bašta a znělka).
Píseň teď každopádně doporučuji všude, kudy chodím. Jen je v dnešní době složitější někoho přesvědčit k tomu, aby si ji přečetl, když je k dispozici seriál.
Fantasy čtu celkem hodně a o Martinovi jsem léta věděl, ale bohužel jsem si kdysi v několika zahr. recenzích přečetl, že Martin je "americký Tolkien", což mě tehdy jako fanatického tolkienofila vedlo k závěru, že GRRM je jen dalším vyžírkou, tyjícím z profesorova odkazu :)
Jaký jsem byl blbec, jsem zjistil až letos.
Jako by takový srovnávání mělo smysl...
A Joyce je irský Dostojevskij...
Já když jsem poprvé četl spojení "americký Tolkien", evokovalo to ve mně představu jakéhosi "Pána prstenů pro blbější - bez veršů a mudrování, zato s sexem, krví a rokenrolem" :)
Moje chyba, na pár let jsem připravil o velký čtenářský zážitek.