Různé filmy
Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.
Dobrá kvalita obrazu.
Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.
Efektní vizuální podívaná.
Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.
Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Kam se to hrabe na Osvícení :-D
Je to asi dost o osobních preferencích:-)
V zásadě mi na The think připadala dobrý scény ze psem. Jak ho pronásledují hmm Norové? Ale jak se s něho vyklubal ten Mimozemšťan tak to šlo do háje....
BTW jinak mi mimozemskej organismus přijde racionálnější a uvěřitelnější (a tudíž bližší) než duchařina :)
Začínám mít pocit, že menší bomba umístěná pod auto Petera Jacksona by byla službou nejen pro Tolkienovo dílo...
Mě spíš trochu mrzí, že to vůbec někdo natáčí - Tolkienova imaginace je podle mě na plátno nepřenosná. V nejlepším případě z toho vznikne kvalitní blockbusterová podívaná, stejně jako z Pána prstenů. Se Středozemí to nemělo společného nic.
Navíc se děsím, že Hobit (pokud jsem pochopil, tak to ovšem nebude jen Cesta tam a zase zpátky, ale scénář k tomu přimíchá fůru dalších věcí a postav) bude zase úspěšný a bude se točit dál... Beren a Lúthien, Narn i Hin Húrin, Tour a dobytí Gondolinu atd. atd. :(
Nevím jak komu, ale mě netěší představa, jak se v kině koukám dejme tomu na souboj Fingolfina s CGI Morgothem ve 3D :)
Co se týče seriálu Hra o trůny, ten si mi až na pár drobností líbil velmi. A myslím si, že je to kniha pro převod do podoby filmu (teda seriálu) vhodnější než Pán prstenů. Příběh stojí na reálně napsanejch postavách a vztazích mezi nima, je to celé takové bližší reálnému životu.
Hlavní síla Tolkienových příběhů je myslím v něčem jiném, hůř definovatelném a vzdálenějším každodenní lidské zkušenosti... Prostě dobře zahrát dejme tomu Cersei nebo Jona Snowa jde líp než natočit opravdu "elfské" elfy nebo "dúnadanské" Dúnadany :)
Ale nějak se do toho zaplítám a asi se neumím vyjádřit přesně :)
Ale jo, já to chápu, PP je hodně o fantasy atmosféře a magii, IF více o politice a našich historických reáliích. Já se tím taky dlouho dobu zaobíral, až jsem si jednou řek, že to nebudu řešit, že to jsou beztak zatraceně dobrý filmy, který jsou pro mě vrcholem nejen žánru ale filmového umění vůbec a jen víc takových „upravených předloh“. A už dlouho jsem takového radikála nepotkal, tak to ve mně zas ožilo - probudil jsi draka :-)
Jinak filmovou kvalitu Jacksonově trilogii rozhodně neupírám, sám jsem byl v kině na několika místech opravdu dojatej. Ale přece jenom - už by to měli nechat být dřív, než opravdu přijde na řadu ta Lúthien. Kterou jistě bude hrát nějaká rockerská dcerka :)
jj, nechat hrát princeznu Arwen tu rockerskou cuchtu - v tomhle ty obavy chápu :-)
Já osobně jsem jim v seriálu tuhle zkratku prominula velmi rychle (až na Renlyho).
A konkrétně k těm dvěma dámám: Blanchett se s tím neřešitelným úkolem myslím vypořádala lépe, Tyler mi přišla jako taková nudněji oháknutá Xena :)