Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

16791112394

Komentáře

• upraveno 15. července 2011
    No co, remake remakeu. :-)) Carpenterův remake ale zůstane klasikou. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. července 2011
    Jistou naději tomu dávám, ale jen ať se nesnažej z MEW udělat hlavního tahouna filmu. Není sama o sobě nic moc a když by jí člověk ještě musel srovnávat s Russelem, to by z toho vyšel novej film hodně bledě.
    Já jsem byl dnes též na Relikvii smrti 2 a opravdu to 3D bylo úplně o ničem. Film byl oproti první části Relikvie rozhodně lepší - víc akce a napětí. 3/4 filmu byly celkem sympatické, ale posledních dvacet minut bylo chvílama tak patetické, že to působilo až trapně. Srdceryvný závěr po 19 letech se čtyřicátníky co vypadali jako přestárlí dvacátníci, působil až natahování žaludku...
    Mně už Thing s Russelem připadala jako kravina... Vždyť se tam v podstatě nic nedělo... Děj kolem Psa, který vlastně byl jako jedna s mysteriozních věcí naprosto nevyužitej a zbytek byla nudná řezničina trošku alá Polymorf.... Je to ta zeď!!!! Je to ten řetěz!!!
    Kam se to hrabe na Osvícení :-D
    Viděli jsme ten samej film? Osvícení, to je slušnej film postavenej z vratkýho základu, díky Kubrickovi a Nicholsonovi, ale jinak co se tam vlastně děje? Duchové zblbnou magora, hele sekera. Vše. Jen dobrá režie. Věc? Ta je o tom, co s člověkem dělá strach, nedůvěra, nejistota, setkání s neznámem. Děj kolem psa? Pes je tam nejdřív asi 2 minuty, pak asi minutu, jinak to se psem nemá o nic víc společnýho než s jakýmkoli jiným savcem.
    Tak oboje je fantasmagorie, ale Osvícení se mi líbí v tý nejistotě a možnosti si to vyložit co zatím vše stojí (žádný nadpřirozeno nemuselo být a on se prostě jen zbláznil)... Samozřejmě režie a herci jsou geniální, ale o nic méně příběh a jednotlivé detailnosti ( Od Kinga jsem četl jen dvě věci - Osvícení mezi nimi nebylo.. Tak nevím jaká je kniha).... Thing se mi zdá tak strašně excentrický.... Už jen že za vším stojí ufo je něco co prostě nemusím... A ta reinkarnace to je dost velká výstřednost a celý to má dál k nějakému vcítění se do kůže hlavního hrdiny..

Je to asi dost o osobních preferencích:-)
    V zásadě mi na The think připadala dobrý scény ze psem. Jak ho pronásledují hmm Norové? Ale jak se s něho vyklubal ten Mimozemšťan tak to šlo do háje....
    Reinkarnace? Vážně jsme viděli ten samej film?

BTW jinak mi mimozemskej organismus přijde racionálnější a uvěřitelnější (a tudíž bližší) než duchařina :)
    "Reinkarnace" - že se chovali a maskovali jako lidi .....
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    První, Druhá, Třetí a ještě Thorin a můžeme vyrazit směr severovýchod. :-)
  • upraveno 16. července 2011
    Proč mají ti trpaslíci tak legrační účesy? A pochybně tvarované zbraně? A neměli být Fili a Kili dvojčata se světlými plnovousy? A ... Ach jo...

Začínám mít pocit, že menší bomba umístěná pod auto Petera Jacksona by byla službou nejen pro Tolkienovo dílo...
    Už v PP si filmaři u spousty postav tak trochu zafantazírovali, třeba u Úst Sauronových - že trpaslíci budou vypadat trochu jinak, než jak byli popisováni v knize, to mi zase tak nevadí, jsem zvědavý na výsledek, a teprve podle něho budu film hodnotit...
    Jasně, je blbost hodnotit film ještě dřív, než je natočenej.

Mě spíš trochu mrzí, že to vůbec někdo natáčí - Tolkienova imaginace je podle mě na plátno nepřenosná. V nejlepším případě z toho vznikne kvalitní blockbusterová podívaná, stejně jako z Pána prstenů. Se Středozemí to nemělo společného nic.

Navíc se děsím, že Hobit (pokud jsem pochopil, tak to ovšem nebude jen Cesta tam a zase zpátky, ale scénář k tomu přimíchá fůru dalších věcí a postav) bude zase úspěšný a bude se točit dál... Beren a Lúthien, Narn i Hin Húrin, Tour a dobytí Gondolinu atd. atd. :(

Nevím jak komu, ale mě netěší představa, jak se v kině koukám dejme tomu na souboj Fingolfina s CGI Morgothem ve 3D :)
    barbarossa: no tušil jsem, že ty jsi tenhle typ radikála už pár příspěvků zpět :-) jsem línej to dohledávat, ale adaptace Hry o trůny se ti teda líbila či ne? vždyť je to vlastně stejné zprasení předlohy. Jinak to ani nejde, otrocké převody nefungují. Klíčový je výsledek a pocit. A když se to povede je to přece super a nijak to neubírá kvalit té předlohy. Takže pro mě za mě, ať si klidně natočí Berena a Lúthien - vím předem, že to s předlohou nepůjde srovnávat, ale pořád z toho může vzniknout skvělej biják, který mě dojme stejně jako ta předloha.
    Jj, uznávám, že co se týče Tolkiena, jsem poměrně radikální. Ale je to jen můj subjektivní pocit, nikomu to nenutím a nehodlám se protestně připoutat před kino, až budou dávat Hobita :) A bombu Jacksonovi do auta taky nedám, slibuju.

Co se týče seriálu Hra o trůny, ten si mi až na pár drobností líbil velmi. A myslím si, že je to kniha pro převod do podoby filmu (teda seriálu) vhodnější než Pán prstenů. Příběh stojí na reálně napsanejch postavách a vztazích mezi nima, je to celé takové bližší reálnému životu.

Hlavní síla Tolkienových příběhů je myslím v něčem jiném, hůř definovatelném a vzdálenějším každodenní lidské zkušenosti... Prostě dobře zahrát dejme tomu Cersei nebo Jona Snowa jde líp než natočit opravdu "elfské" elfy nebo "dúnadanské" Dúnadany :)

Ale nějak se do toho zaplítám a asi se neumím vyjádřit přesně :)
    A co Targaryenové? :-)

Ale jo, já to chápu, PP je hodně o fantasy atmosféře a magii, IF více o politice a našich historických reáliích. Já se tím taky dlouho dobu zaobíral, až jsem si jednou řek, že to nebudu řešit, že to jsou beztak zatraceně dobrý filmy, který jsou pro mě vrcholem nejen žánru ale filmového umění vůbec a jen víc takových „upravených předloh“. A už dlouho jsem takového radikála nepotkal, tak to ve mně zas ožilo - probudil jsi draka :-)
    Jejej, to jsem nechtěl :) Btw sourozenci Targaryenové mi v seriálu přišli v porovnání s ostatníma postavama nejslabší - tím nemluvím o různých četných přednostech paní Drogové ;)

Jinak filmovou kvalitu Jacksonově trilogii rozhodně neupírám, sám jsem byl v kině na několika místech opravdu dojatej. Ale přece jenom - už by to měli nechat být dřív, než opravdu přijde na řadu ta Lúthien. Kterou jistě bude hrát nějaká rockerská dcerka :)
    No ne já to myslel tak, že Targaryeni jsou trochu jako ti elfové - ty je taky těžký přenést - ani ty fialový oči jim nakonec z technických omezení nedokázali udělat. Ale tak aspoň našli skvělý herce, Viserys byl dokonalejší než v knížce.

jj, nechat hrát princeznu Arwen tu rockerskou cuchtu - v tomhle ty obavy chápu :-)
  • upraveno 17. července 2011
    jak tu mluvite o tech fialovych ocich....nejak mi nejde do hlavy, proc proste herci nemeli kontaktni cocky? Tedy...mozna by to na jednu stranu vypadalo fakt ujete a tim by upadl ten...nevim, jak to spravne nazvat...nadech nejakeho realna? Kdyz se divam na serial, mam pocit, ze jsem nasem stredoveku, je mi to blizke a kdybych se divala na Targaryeny s fialovyma ocima, tak bych si pripadala prave jako v LOTru (ktery mne ani trosku nebavil)?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. července 2011
    V knihách jsou rodové znaky (hlavně vlasy a oči - Baratheoni, Lannisterové, Tullyové, Targaryeni) sice zdůrazňovány často, ale seriál je téměř všechny vypustil nebo aspoň hodně zobecnil. Tak jim asi přišlo zbytečné mořit herce každodenním nošením čoček. A fungovalo to taky.
    Já osobně jsem jim v seriálu tuhle zkratku prominula velmi rychle (až na Renlyho).
    Prej to snad zkoušeli, ale nevypadalo to dobře a ještě s tím měli herci problémy, snad zdravotní...
    Navíc Dany měla i tak velmi zajímavé oči:-)))
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Můžu se optat, koho byste chtěli jako Arwen? Mě Liv Taylor přišla krásná a vznešená (prostě pravá elfka), že tam byla více a častěji než v knize teď vůbec neřeším, ale já si fakt nedokážu představit asi nikoho vhodnějšího na Arwen... Nechápu tohle rozčilování ala "rockerská dcerka", "nastrčil ji tam otec" atd. Kdo by ji měl hrát - myslím reálně (ne nikdo moc mladý/starý v tý době? A jestli někdo napíše Angelina Jolie, tak si zjistim jeho adresu :)))))).
    Krisa: Simona Stašová :P
    Liv vypadá docela dobře, i Cate Blanchett jako Galadriel mi nějak zvlášť nevadila - sice jsem si sám tyto dvě asi nejkrásnější žijící elfky představoval trochu jinak, ale to prostě filmaři ztvárnit nemohli. :-) Jen mohli udělat Galadrieniny vlasy trochu lépe, vždyť kvůli nim byla proslulá už ve Valinoru a tady mi nijak senzační nepřišly. :-))
    ad Arwen: To je právě problém, který se zfilmováním PP mám - správnou elfku prostě nemůže zahrát nikdo :) Sebelepší herečka prostě nemůže vypadat zároveň na dejme tomu 25 let a zároveň na několik staletí (v případě Galadriel tisíciletí).

A konkrétně k těm dvěma dámám: Blanchett se s tím neřešitelným úkolem myslím vypořádala lépe, Tyler mi přišla jako taková nudněji oháknutá Xena :)
    Pro mě prostě Liv Tyler nemůže hrát princeznu večernici, to prostě ne :-) A vůbec mi nevadí, že je rockerská dcerka (to jsem se asi blbě vyjádřil, mě vadí typově, vzhledově, postrádá tu jemnost, záhadnost, vznešenost - což byl asi úmysl vzhledem k tomu, jakou měla hrát původně úlohu v Helmově žlebu). Já bych si v té roli představil třeba Jennifer Connelly.
    Connelly by nebyla špatná, ale když Alek zmínil Večernici, taková Libuška Šafránková...
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Okok, to beru. Já jsem totiž valký zastánce Liv Tyler jako Arwen od doby, kdy se strhla kritika, že je na to "moc ošklivá", "moc tlustá", "dosadil jí tam tatík" a "všechno je špatně". Když někomu nesedí typově, to beru, to je pro mě jasný argument.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Je to frajer. ale bacha na spoilery
    z čeho je jak ho rozčtvrtí tima koňma a taky to jak ho vytahujou nad tu hradní bránu?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.