Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1282931333493

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. ledna 2012
    Toho neznáš.
  • upraveno 6. ledna 2012
    Chmur
  • upraveno 6. ledna 2012
    Lady Thaeresa: Bohužel je Tolkien, Martin, a pak dlouho nic. Pokud někdo začíná Martinem, nasadil si vysokou laťku.

Těch sérií je strašně moc, že mám problém vybrat si jenom podle autora nebo anotace. A jestli je série dobrá, se někdy pozná až v půlce první knížky, nebo až na konci. Třeba u té Malaszké knihy padlých se čtenář musí prokousat zmatenou první knihou, kde autor nic nevysvětlil, přitom druhá už je OK (asi dostal Erikson za uši).
  • upraveno 6. ledna 2012
    Nikto ste jej neodporučil mojho milovaného Prattchetta :D Absolútnu jedničku !
    upraveno 6. ledna 2012
    Samozřejmě, jaká hanba. BYL BYS TAK LASKAV A PUSTIL SE? NEMÁM NA TO CELÝ DEN.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 6. ledna 2012
    Pratchetta bohužel nemohu nikdy začít číst, mám totiž takovou nemilou vlastnost: nutně potřebuju všechny knihy série či oblíběného autora (což u Zeměplochy prostě nejde - vím, že to jsou jednotlivé příběhy, ale já bych nepřenesla přes srdce, že mi nějaké chybí a to bych asi musela bouchnout nejedno prasátko)
  • upraveno 6. ledna 2012
    Doporučuji knížku Neopouštěj mě od spisovatele Kazuo Ishiguro. Dívala jsem se na film, tak jsem si na ni vzpomněla.
    Není to fantasy, spíše paralelní vesmír a příběh o tom, jak se dají vyřešit zdravotní problémy lidstva.
  • upraveno 6. ledna 2012
    Mě Erikson baví, stejně tak mám rád Sapkowskeho, Martina, Tolkiena atd. Snad jen ten Pratchett mě nebaví. Ale to bude asi tím, že nemám smysl pro humor. Poslední dobrá fantasy kterou jsem četl je od Bakera.
    Toho neznáš.
    Mýlíš se Flankere. Head mě zná. Jsem jeho oblíbenec na fóru.
    upraveno 6. ledna 2012
    Takže u Chmurů psy ještě nejedli. :)
  • upraveno 7. ledna 2012
    Humor Prachetta mi taky moc nesedne... Prokousal jsem se jen tak tak první knihou. Potom se mi ale docela začali líbit filmy. A asi u nich zůstanu (It has been confirmed that Unseen Academicals will be the fourth movie to be produced by SkyOne. It is due for production in 2011.)
  • upraveno 7. ledna 2012
    Takže u Chmurů psy ještě nejedli. :)
    My jsme loajální s jinými masožravci a proto je nejíme. Požíráme výhradně býložravce.

Jsem bohužel naprosto marný co se týká obecně oblíbeného humoru. Nerozesmějí mě Cimrmani, Monty Pythoni, grotesky, politické diskuze ba ani většina vtipů.

Za nejvtipnější komedii považuji Pulp Fiction, ze seriálů Červeného trpaslíka a za nejvtipnějšího spisovatele Sapkowského (flanker se právě opupínkoval od hlavy k patám)
    upraveno 7. ledna 2012
    Chmur: Proč, mě je ten polskej vidlák taky k smíchu :)
  • upraveno 7. ledna 2012
    Vidlák? Proč tohle označení?
  • upraveno 8. ledna 2012
    Zřejmě je tím míněna Sapkowského záliba v lidové mluvě v literatuře a poněkud bohémské chování v civilním životě exponované zejména na conech.
  • upraveno 8. ledna 2012
    Amaroun napsal(a):

Humor Prachetta mi taky moc nesedne...

Priateľu, teba necháva chladným desátník Nóblhóch, barbar Cohen, stařenka Oggová, ten upír z Uberwaldu (meno si tak narýchlo nevybavím), zombík Igor, mák Mrakoplaš a hviezda prvej velkosti SMRŤ ?
  • upraveno 8. ledna 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Doporučuji knížku Neopouštěj mě od spisovatele Kazuo Ishiguro. Dívala jsem se na film, tak jsem si na ni vzpomněla.
    Není to fantasy, spíše paralelní vesmír a příběh o tom, jak se dají vyřešit zdravotní problémy lidstva.

Tak toho bych nedoporučovala jako fantasy, přecetla jsem to a není tam nic zajímavého. Sice je to plynulý děj, člověk neví o co se jedná, a když se to dozví, tak se potom už nic nestane.
  • upraveno 8. ledna 2012
    Slyšela jsem, že dobří jsou Trpaslící od Markuse Heitze.
    Jinak v dnešní době najít nějakou hodně dobrou fantasy je problém, já měla to štěstí, že jsem začla číst Martina teprve nedávno, takže teprve dočítám Hostinu pro vrány. Ale musím říct, že i Martin to dost natahuje.
  • upraveno 8. ledna 2012
    Já lituju lidi, kteří objeví Martina, řeknou si, že na tom fantasy přeci jen něco bude, a pak zjistí, že nic tak dobrého už není. :)
  • upraveno 8. ledna 2012
    Nečetl někdo náhodou Dragonlance?
  • upraveno 8. ledna 2012
    Arutha2321: Souhlas, ve fantasy aby člověk přehraboval vidlema. Ale platí to i pro jiný žánry. Jeden spisovatel sci-fi řek, že 90 % sci-fi je odpad, ale že 90 % všeho je odpad. :D
  • upraveno 9. ledna 2012
    svoa00: četla jsem nějakou diskuzi s nakladatelem, kde mu bylo vytýkáno, proč raději nevydá českého spisovatele než zjevný brak ze zahraničí. Odpověděl, že co mu chodí za české rukopisy, je ještě horší děs a běs.
    Takže napsat dobrou čtivou knížku je asi fakt umění.
  • upraveno 9. ledna 2012
    Doporučuji toho Pána ledové zahrady (Jaroslaw Grzedowicz). Mám za sebou první díl a je to čtivé, nerozvláčné a napsané lehkým jazykem.
  • upraveno 9. ledna 2012
    Ben Nevis: Ono jde o to, že to, co spousta lidí vnímá jako fantasy je jenom jeden podžánr - středověká fantasy (draci, skřeti, meče...), která inklinuje k nekonečným sériím. Do fantasy toho patří ale daleko víc, třeba klasiky jako Nekonečný příběh a Čarodějův učeň. I spousta povídek Raye Bradburyho patří do fantasy. Naposledy se mi docela líbil Zlatý kompas a jeho pokračování, i když s určítýma výhradama. Samozřejmě musím zmínit i mojeho oblíbence Neila Gaimana a jeho Nikdykde nebo Hvězdný prach.
  • upraveno 9. ledna 2012
    psico: já čtu Dragonlance.
  • upraveno 9. ledna 2012
    Malfin napsal(a):

psico: já čtu Dragonlance.

A dá se to? Koukal jsem, že je to docela obsáhlé ale i tak mně to láká :)
  • upraveno 9. ledna 2012
    Já myslím, že Dragonlance je literatura spíš pro mládež než pro dospělé. Já čtrnáctiletému se mi to líbilo, ale dnes už bych to četl asi jen ze sentimentu.
  • upraveno 9. ledna 2012
    Já bych spíše řekl JAK CO. Něco mě oslovuje i dnes. Něco není tak dobré. Dragonlance psali a píší spousty autorů a proto to není značkou kvality. Můžu doporučit Kroniky. I když je z nich znát duch doby, kdy byly psány...Dále pak Legendy a Válku duší...
    upraveno 9. ledna 2012
    Krisa: Tak zkus od Pratchetta (a Gaimana) Dobrá znamení. To je jen jedna kniha.
  • upraveno 9. ledna 2012
    Dobrý dobrý, díky za info :)
  • upraveno 9. ledna 2012
    Psico: dej vědět, jak to dopadlo...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.