Skutečná svtba z lásky na nejvyšší úrovni je vlastně jen princ Doran a lady Mellario, kdy se vztah zemřel na standartní poločas rozpadu a odcizení (oba zúčastnění přežili). Děti mají tři. Ovšem Dorne je v mnoha ohledech jiné nž zbytek Západozemí.
Nojo nojo, to byl jen takový vtip. :-) Ale abych pravdu řekl, už jsem zapomněl jak to bylo s Mancem a Dallou. Už vím které kapitoly si musím přečíst znovu :-)
Tak oni by se tam nějaké ty šťastné a obdařené párečky našli. Jenže Martin o nich nepíše protože by to byla nuda a nikoho takový šťastný rodinky vlastně nezajímají.
U Lyanny a Rhaegara se mi láska pořád nechce zdát, resp. ne že by se Lyanně nemohl líbit, ale že by s ním utekla přes to co to může způsobit? To by ke Starkům moc nešlo. Krom toho - utíká od Roberta, protože by se nedržel jedné postele - s ženatým? To přece nedává smysl.
Láska nedává smysl. Láska se prostě stane. Někdy stačí, aby člověk nebyl šťastný s někým jiným. Jako Lyanna s Robertem. Jako Rhaegar s Eliou. Někdy se zoufalé duše zkrátka najdou.
svoa00: Ať jsou Freyové jaký jsou, krevní mstu moc nepreferuju. Přecejen pár čestnejch se našlo i mezi nima a nejsem ten, kdo by ved válku s ženama a dětma.
svoa00: Říkáš, že ty si hýčkáš představu. Usuzuju teda, že to bys e ti líbilo. Já nepředjímám Martinova rozhodnutí, jen co bych sám považoval za správný.
Tyna: No, Freye asi rád mít nebude. Jestli má něco proti Roslin, tuším, že když mluví s Jaimem, tak se zmiňuje o tom, že Roslin plakala a on si myslel, že je to kvuli tomu, že jaksi poprvé, až potom to pochopil. Každopádně mi nepřišlo, že by o ní mluvil s nenávistí nebo pohrdáním.
Když Lyanna umírala, držela nějaké uschlé růže. Lze předpokládat, že to byly růže z věnce, který jí dal Rheagar. Kdyby ji unesl a znásilňoval, bylo by to dost divný.
"Ned si vzpomínal na to, jak se tehdy usmála, jak pevně její prsty sevřely jeho, když z ní život vyprchal a z dlaně se jí vysypaly růžové okvětní plátky, zčernalé a mrtvé.
Takovejch únosů z "lásky" únosce už v literatuře bylo :). Navíc nevíme, jestli to byly růže od Rhaegara nebo jak se tam vzaly, třeba si je natrhala na zahradě :)
Klidně, těch možnejch výkladů je spousta a vlastně nejsme po pěti knihách moudřejší. Grrr. Na druhou stranu až to bude jednou dopsaný, už nebude (asi) o čem spekulovat.
Komentáře
Ale abych pravdu řekl, už jsem zapomněl jak to bylo s Mancem a Dallou. Už vím které kapitoly si musím přečíst znovu :-)
Následky byly v obou případech velmi podobné.
svoa00: Ať jsou Freyové jaký jsou, krevní mstu moc nepreferuju. Přecejen pár čestnejch se našlo i mezi nima a nejsem ten, kdo by ved válku s ženama a dětma.
Tyna: No, Freye asi rád mít nebude. Jestli má něco proti Roslin, tuším, že když mluví s Jaimem, tak se zmiňuje o tom, že Roslin plakala a on si myslel, že je to kvuli tomu, že jaksi poprvé, až potom to pochopil. Každopádně mi nepřišlo, že by o ní mluvil s nenávistí nebo pohrdáním.
"Ned si vzpomínal na to, jak se tehdy usmála, jak pevně její prsty sevřely jeho, když z ní život vyprchal a z dlaně se jí vysypaly růžové okvětní plátky, zčernalé a mrtvé.