!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
11819212324243

Komentáře

• upraveno 31. července 2012
    Jste si vědomí, že Rheon může hrát někoho jinýho, že jo? Oficiálně nebylo potvrzený, jakou roli si zahraje.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 31. července 2012
  • upraveno 3. srpna 2012
  • upraveno 3. srpna 2012
  • upraveno 3. srpna 2012
    upraveno 3. srpna 2012
    Ako povedala Miss, on prosto chcel povedať, že nepôjde o prvú ženu, ktorá sa po jeho počínaní stne vdovou, nie je v tom temer žiadny náznak na Balonovu ženu...

Okrem toho, Victarion si Balona vážil... :)
  • upraveno 3. srpna 2012
    Balona měl rád, Euron mu zbouchnu jeho lásku. A ani tak ho nedokázal coby příbuzného zabít.
  • upraveno 3. srpna 2012
    Ok, tak zkusím nahodit ještě jednu věc... ;) -
    Myslíte, že onen nový němý vysoký rytíř, jenž má bojovat za Cersei v božím soudu je Jaimem nastrčená Brienne z Tarhu?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. srpna 2012
    Ne nemyslím si to. Ale kdyby Píseň psal gepeto... :)
    upraveno 3. srpna 2012
  • upraveno 3. srpna 2012
    cersei sama nechalapovolat toho "rytíře" navíc nejí, nepije ani nechodí na latrínu..takže to nebude Brienne ale nějakej Qyburnův výtvor.. otázkou zůstává jestli něco popřípadě kolik je z Hory :-)
    upraveno 4. srpna 2012
    Leithian: Podľa mňa celý Hora, možno akurát tak nejaký ten vnútorný orgánček z nejakej devy, čo mu ich tam nosila Cersei, tie, ale IMHO využíval čisto na testy.. Trebárs "Čo sa stane keď pichnem sem?............... škoda... no nič, potrebujem ďalšiu bábku..."
  • upraveno 4. srpna 2012
    Jasně že je to Gregor Elegán, to jinak Qyburn spotřeboval aspoň dva lidi. To je bez debat, Hora na atomovej pohon s bezodpadní výměnou :)
  • upraveno 5. srpna 2012
    Co se vlastně přesně stalo v té slavné Letohradské tragédii?
  • upraveno 5. srpna 2012
    Chmur: stručná verze- Aegon chtěl vysedět draky a nepovedlo se. :-)
  • upraveno 5. srpna 2012
    A proč zrovna tam?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. srpna 2012
    Protože je to krev draka. :) Další vysvětlování asi není třeba :/
  • upraveno 5. srpna 2012
    Tohle není žádný důvod. Byl to možná šílenec, ale proč zrovna Letohrad?
  • upraveno 5. srpna 2012
    Třeba tam byl zrovna na dovolené nebo si uvědomoval nebezpečí požáru a nechtěl vystavit nepezpečí KL. :)
    upraveno 5. srpna 2012
    Alebo tam už mal pripravené solárne panely a nechcem ich sťahovať...
  • upraveno 5. srpna 2012
  • upraveno 5. srpna 2012
    Tak... teprve teď jsem dočetl Tanec, takže se omlouvám, pokud některá z mých otázek byla zodpovězena již na některé z předchozích stran ;) No... většina teorií mi připadají jako rozumné, a dost mě vyděsilo to, že by Jojen měl být v tom pokrmu. Ale chci se zeptat... odkud se ví, že Dany měla nějaké dítě s Daariem? Pokud jsem četl dobře, nic jsem nepostřehl... čekal jsem, že to bude nějak odhaleno v poslední kapitole, ale nic... navíc Dany měla normálně krvácení, takže kdy to dítě sakra měla?
  • upraveno 5. srpna 2012
    Sajn: někteří si myslí, že to krvácení v travách byl potrat a Dany je zas plodná.
  • upraveno 5. srpna 2012
    Sajn: někteří si myslí, že to krvácení v travách byl potrat a Dany je zas plodná.
  • upraveno 5. srpna 2012
    Dany má tři děti:-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Uvažuji už delší dobu nad jistou podobnosti se severskou mytologií. Na tu je myslím místní odbornice sveva - nechť mne tedy opraví a doplní o vynechané :-)

Ódin x Loki

Ódin - nejvyšší severský bůh, jeho zvířaty jsou havrani (Hugin=myšlenka a Munin = paměť) a vlci (Geri = chtivý, Freki = žravý). Tento bůh aby získal všechnu moudrost světa a schopnost nahlédnout do minulosti i budoucnosti nechal se přivázat na devět dní na strom života Yggdrasil, jehož kořeny zasahují do všech míst (Asgard - svět bohů, Midgard - svět lidí, Nilfheim - podsvětí) a časů. Obětoval za to jedno své oko.

Loki - jeho jméno znamená oheň. Je to lstivý bůh, ódinův pobratim, který však svými vtípky a zlovolností působí velké škody a problémy. Byl to on, kdo se první násilně zmocnil "jednoho" prstenu - ano toho...a ten pak přinášel prokletí všem dalším včetně draka Fáfnira, Brynhild (šípkové Růženky), největšího hrdiny severu Sigurda a dokonce hunskému vládci Attilovi (Attlimu),...a mnoha dalším.
    Za vraždu boha Baldra (Ódinův a Frigžin syn, bůh krásy, jara, dobra a míru) byl odsouzen bohy k uvěznění až do Ragnaroku. Spoután byl střevy jednoho ze svých synů (kterého zabil jeho bratr) a na tvář mu kanul hadí jed, který mu způsoboval strašné bolesti a Loki svým svíjením zase zemětřesení. Při Ragnaroku se osvobodil, vedl ohnivé obry na Asgard, ale při střetu se strážcem duhy Heimdallem se zabili navzájem.

Vidíte taky podobnost ? Aspoň trochu ? Zajímalo by mne, nakolik se Martin nechal inspirovat a jak se to projeví v jeho díle. V mytologii představoval Ódin dobro a moudrost, zatímco Loki zlo a násilí. Jenže Martin není skandinávec, ale američan.....a staří bohové jsou přece všichni špatní, že :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    Já určitě nejsem odbornice :-D Obě Eddy mám doma, ale četla jsem je zatím jen dvakrát, chtěla bych se do toho ponořit víc...
    Dle mého se Martin určitě nechal Skandinávií inspirovat, jen je otázkou do jaké míry. Ta podoba Ódina s Tříokou vránou prostě nemůže být náhoda (jednoocí, vysílají havrany, strom jako pramen moudrosti...).
    K tomu Lokimu mě ještě napadlo: k vraždě boha Baldra navede jeho bratra, slepého boha Hödura (Höd, Hodur). Na wiki se píše, že Höd "byl velice silný, ale nikdy nevlastnil žádnou zbraň". Bohyně Frigg si vynutila slib od všeho živého, že jejímu synovi Baldrovi neublíží, kromě jmelí, které jí přišlo příliš mladé. Loki to zjistil, vyrobil ze jmelí šíp, a pomohl Hödurovi vystřelit na Baldra (navedl ho, protože byl slepý). Já v tom ovládání trochu vidím Branovo vtělování se do Hodora, nemůžu si pomoct. :)
    Pak jsou v sáze samozřejmě severská jména: Magnar, Jarl, Tormund, Frey (bůh plodnosti a úrody, heh)...
  • upraveno 6. srpna 2012
  • upraveno 6. srpna 2012
    Vidíš - Hodor mne nenapadl a přitom taky tuhle část znám (ale používám asi víc tu zkrácenou versi Höd - tak mi to nedocvaklo).

jo a ještě jsem narazila na Theny - thenové a jejich nože - viz první historicky známá Noc dlouhých nožů...zajímalo by mne, jestli thenové jsou inspirováni oněmi theny z historie a nakolik :-)

Jo jedno oko a strom života(k němuž je připoután), který mu odhalí minulost i budoucnost - do nichž může nahlížet....to mi přijde jako zajímavá podobnost. Ódin je sice zlatovlasý, zatímco Brynden spíš bělovlasý, ale třeba je podoba i tam...nevím.
    Zajímalo by mne, jestli tam najde uplatnění i kopí Gugnir, Sleipnir a ten kouzelný meč Gram, co dal Ódin daroval Sigurdovu otci a pak ho svým mečem zlomil a pak byl meč opět zkut....
    A taky by mne zajímalo, jestli je podoba mezi Bolthorn (Zlý trn) a Boltonem čistě náhodná....byl to ódinův děda, ale taky zlý ledový obr a jeho krví byly napsány první runy....
    Co ty na to jako svazák ? :-))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.