!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
13536384041243

Komentáře

• upraveno 25. září 2012
    svoa00 napsal(a):

Gepeto: No hlavně se kdokoliv - a věřím, že část rodů by to udělala - v tom současným bordelu na severu může na vůli mrtvýho rebela (natožpak jižanskýho uchazeče o trůn) s gustem vy...

Podľa mňa nemáš pravdu, na severe chceli väčšinou Starka a Eddard ich nechával v tom, že Jon Stark je..
  • upraveno 25. září 2012
    Prej Boltona... jo, tak nemůžu říct, že bych z toho byla vyšokovaná, když už Martinovi zbývá jenom zničit krypty pod Zimohradem. Ale to by bylo opravdu na efekt, zmiňovalo se tu cosi o oblíbenosti rodů a Boltony nemá nikdo rád, jen se jich bojí.
  • upraveno 25. září 2012
    Inak, rozmýšlali ste niekedy nad tým, prečo Starkovci na začiatku našli tých vlkov? A prečo vlastne každé z detí, vrátane Jona, bolo meničom? Teda, Sansa a Rickon potvrdení nie sú, ale ostatní ano. A rozmýšlali ste, prečo jednotliví zlovlci dostali také mená ako dostali? Podľa mňa je v tom symbolika jak vyšitá. Bolo to na začiatku celej série, tak už na to nikto asi nikto nespomína :-) Ja som o tom nečítala žiadnu teóriu, ale možno mi unikla :-)
  • upraveno 25. září 2012
    lonelia: možno to môže byť takto :
    - Léto - protiklad zimy, súvisí to s Branovým poslaním ( ktoré vôbec nie je jasné )
    - šedý vietor - možno preto že bol šedý a behal ako vietor ? ;)
    - Lady - možno naznačuje že Sansa bude lady ?
    - Nymeria - ? moc sa nevyznám v legendách a povestiach západozemia
    - Chudlnáč - možno to naznačuje že bude Rickon žiť s divokými ( väščinou sa obliekali do kožušín )
    - Duch - možno preto že Jon zomrie ?

• upraveno 25. září 2012
    MU: aha dík :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 25. září 2012
    Mrcel17 napsal(a):

isu napsal(a):

A co keby menoval Boltona? :D Vtedy este nevedel, ze je zradca.

fúha :) toto keby sa stalo... ale žeby bol Martin až taký hnusný voči Starkom ? (oh... počkať ) Je to rozhodne zaujímavá teória.
    :D A nakoniec zistíme, že RW bolo Robbovo posledné želanie :D
    upraveno 25. září 2012
    lonelia napsal(a):

Inak, rozmýšlali ste niekedy nad tým, prečo Starkovci na začiatku našli tých vlkov? A prečo vlastne každé z detí, vrátane Jona, bolo meničom? Teda, Sansa a Rickon potvrdení nie sú, ale ostatní ano. A rozmýšlali ste, prečo jednotliví zlovlci dostali také mená ako dostali? Podľa mňa je v tom symbolika jak vyšitá. Bolo to na začiatku celej série, tak už na to nikto asi nikto nespomína :-) Ja som o tom nečítala žiadnu teóriu, ale možno mi unikla :-)

IMHO:
    Je v tom trocha jemného osudu, že každý z nich bol spojený s vlkom a každý bol meničom. U Rickona ani u Sansi a ani u Roba to potvrdené nie je, ale IMHO boli všetci meniči, pretože ten menič spoza Zdi (Boroq?) tiež vyzeral ako svoj kanec a rovnako boli spojení aj oni so svojimi. Lady, Chundeláč, GW boli len hocjaké mená. Koniec-koncov, práve týto buď zomreli alebo sme nevideli ich očami.

Nymeria zato znie bojovne - sedí; Leto znie tak antiwinteristicky - sedí (viac-menej); Duch môže mať neskôr symboliku (ehm... teraz? :D) - sedí.
  • upraveno 25. září 2012
    :D A nakoniec zistíme, že RW bolo Robbovo posledné želanie :D
    Podla mňa to bola súčasť nejakého Robbovho tajného plánu na ovládnutie Westerosu. Ten koho zabili na RW nebol Robb, bol to najatý muž bez tváre. Robb sa teraz niekde skrýva a zhromažďuje armádu ( o ktrorej neviem ani sám Martin ).

Ok, dneska má moj mozog až prehnanú aktivitu. Musím sa ukľudniť :D
    upraveno 25. září 2012
    Mrcel: Ale veď Sana už je lady :D Je dcéra lady a je z urodzeného rodu.. nemyslel si náhodou kráľovnu?
    upraveno 25. září 2012
    Miss Utahraptor napsal(a):

Nymeria byla válečnická královna, co dorazila do Dorne a rozhodla se, že je zbytečné ho dobývat, když se může jednoduše vdát za místního prince a příslušné území tak získá mnohem snáz. :D

A hlavne spálila lode, aby naznačila, že sa k Matke Rhoyne nevrátia - Arya sa cez more z Braavosu domov nedostane :(
  • upraveno 25. září 2012

Mrcel: Ale veď Sana už je lady :D Je dcéra lady a je z urodzeného rodu.. nemyslel si náhodou kráľovnu?

Myslel som nejaká dôležitejšia lajdy, možno lajdy všetký lájd ( och to skloňovanie .. ) :D
    Ja som nad tým moc nepremýšlal, písal som čo ma napadlo :)
  • upraveno 25. září 2012

Nymeria byla válečnická královna, co dorazila do Dorne a rozhodla se, že je zbytečné ho dobývat, když se může jednoduše vdát za místního prince a příslušné území tak získá mnohem snáz. :D

A hlavne spálila lode, aby naznačila, že sa k Matke Rhoyne nevrátia - Arya sa cez more z Braavosu domov nedostane :(
    Myslíš jako, že bude Mnohotvářný jejím Morsem Martellem?! No to snad ne... :-O
  • upraveno 25. září 2012
    Robb bol tiež menič, podľa slov Freyov, ktorí to hovorili lordovi Manderlymu v Bielom prístave. Lenže keďže Robb nemal svoje POV, tak sa o tom nehovorilo, ale v Tanci je to jasne napísané.
    O menách ako takých som moc hovoriť nechcela, tam je symbolika a tú si každý vysvetľuje po svojom. Ide mi skôr o to, že PREČO sú tam tí vlci a prečo sú (možno všetci) Starkovia meniči? Arya je menič, ktorý cítí svojho zlovlka aj cez more...
  • upraveno 25. září 2012

edit: Teď koukám, že si vzala Morse a pak spolu dobyli zbytek Dorne, tak toho teda vyvdala míň a vyválčila víc. :)
  • upraveno 25. září 2012
    podľa slov Freyov
    Freyovia toho narozprávali ..
    upraveno 25. září 2012

Myslíš jako, že bude Mnohotvářný jejím Morsem Martellem?! No to snad ne... :-O
    :O Fíha.. Ale Arya ako Bohyňa smrti by bola skvelá.. Moréna is Coming :D
    upraveno 25. září 2012
    lonelia napsal(a):

Robb bol tiež menič, podľa slov Freyov, ktorí to hovorili lordovi Manderlymu v Bielom prístave. Lenže keďže Robb nemal svoje POV, tak sa o tom nehovorilo, ale v Tanci je to jasne napísané.
    O menách ako takých som moc hovoriť nechcela, tam je symbolika a tú si každý vysvetľuje po svojom. Ide mi skôr o to, že PREČO sú tam tí vlci a prečo sú (možno všetci) Starkovia meniči? Arya je menič, ktorý cítí svojho zlovlka aj cez more...

Ktorý sa vie dostať aj do cíc
  • upraveno 25. září 2012
    lonelia napsal(a):

A jéje... tu pasáž v Tanci si přečti znova. Freyoyé říkají, že se Robb a ostatní seveřani změnili v bestie a blablabla očividný provokativní kec. Robb IMHO měnič nebyl, to by se tak snadno nerozhodnul držet ho od sebe a nejspíš by i líp naslouchal jeho instinktům. Měničství bude u Starků fungovat zhruba stejně jako krev draka u Targaryenů - někdo ji má (Dany) a někdo nemá (Viserys). Co se týče zlovlčat - symbolismus se už naplnil tím, že mrtvý zlovlk odpovídá Nedovi a vlčata jeho dětem, a obávám se, že víc v tom není.
  • upraveno 25. září 2012
    Ja si to presne pamätám, čo tam bolo napísané :-)
    A Ned nebol predsa samica..
  • upraveno 25. září 2012
    Ehm s tymi zlovlkmi ste ma dostali.. mimochodom Svoa... nechaj im ich zboňe prianai ty sama chceš jona ako targyryena
  • upraveno 25. září 2012
    lonelia napsal(a):

Ja si to presne pamätám, čo tam bolo napísané :-)
    A Ned nebol predsa samica..

Nikdy nevieš :)
    Nedica
    upraveno 25. září 2012
    Kráľovná Lyard Stark :D
  • upraveno 25. září 2012
    Gardien napsal(a):

Ehm s tymi zlovlkmi ste ma dostali.. mimochodom Svoa... nechaj im ich zboňe prianai ty sama chceš jona ako targyryena

Kdepak, já bych si přála, aby byl Jon Nedův syn, to by Martin všem vypálil rybník :D Ale nemyslím si to, Martin Jonovi tu další deziluzi ušetří rád. Proto si ostatně myslím, že Tanec přežil.
  • upraveno 25. září 2012
    To si mysli väčšina fóra... ale nemyslim že bude moc... ľudský
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. září 2012
    To si mysli väčšina fóra... ale nemyslim že bude moc... ľudský
    Proč ne? Berrick přežil první oživení celkem bez následků. Problémy začaly až později. A to taky jen v snesitelné míře.
  • upraveno 26. září 2012
    Rickon přece Brannovi říkal, že taky viděl Neda v kryptách tu noc poté co byl zabit... Takže další zelenověštec nebo měnič? :)
  • upraveno 26. září 2012
    Rain napsal(a):

Rickon přece Brannovi říkal, že taky viděl Neda v kryptách tu noc poté co byl zabit... Takže další zelenověštec nebo měnič? :)

U Rickona tomu měničství docela věřím. U Robba a Sansy si to nemyslím i proto, že i jinak toho víc podědili ze strany matky.
    upraveno 26. září 2012
    Skúsme to kombinovať.

Robb má akúsi láskavú nežnosť voči Jeyne od matky a meďové vlasy od matky, trocha tej česti (až na tu chybičku s Jeyne) a sily od Neda. Teda je Catliňák a síce bol spojený s vlkom - zdieľal jeho obavy - nebol spojený úplne a teda nebol menič. Sansa je krásna, slušná, sladká, meďovlasá deva, typická Cat, neviem či vôbec niečo od Neda podedila, možno trocha tej čestnosti. Teda je tiež Catliňák. Zrejme mala to spojenie s Lady, že boli obe slušné a vychované, ale nič viac.

A teraz Bran, Rickon a Arya. Divokosť a nespútanosť Severu. Tož Arya a Rickon. U Rickona to vidím ako mladosť, avšak predpokladám, že istá sila, česť a moc od Neda v ňom zostane, z Cat nemá moc, je to teda taký Neďák. Má isté spojenie s Chundym. GRRM síce povedal, že no more POVs a bolo by divné vracať sa v čase, napriek tomu, nie Rickonovými očami, nám zrejme zinterpretuje, že sa vie vteľovať do Chundyho a predpokladám, že to veľmi dobre skúsi aj na iných tvoroch a vytvorí si z nich armádu za Sever. Arya rovnako ako Rickon. Bran síce má trocha tej nevinnosti, ale inak jasný Neďák. Čo sa týka Jona, vyzerá na Neďáka, no jeho pôvod je nejasný, má však istú "krásu" (všimnime si, že obor sa mu vysmieval, či je Tormundova dcéra). Žeby Lyannin gén.
    upraveno 26. září 2012
    Bran síce začína majstrovať, ale akosi má každá meničská postava okrem vlka aj alternatívnu zver, s ktorou je prepojená. Aryi sa dláždi cestička už od chvíľ, kedy má byť rýchla ako mačka, plus je Kočka z kanálu = prevtelila sa do mačky. Bran má havrany => noc, temnota, ktorej ho učia Trojoký. U Rickona a Jona nevieme. Avšak Rickon by mohol byť dobrý v ovládaní kancov a možno dokonca mamuntov, aj tí sú takí chundelatí. A Jon možno tiež havrany alebo čosi na ten spôsob.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. září 2012
    Rickon je spíše jako Brandon. Taková neřízená síla.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.