Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1342343345347348394

Komentáře

• Ktorá je tvoja naj?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Když jsme nedávno řešili ty válečné filmy, tak docela doporučuju norský film Kogens Nei, odehrávající se ve dnech 8. až 11. dubna 1940. Neočekávejte moc akčních scén, je to hlavně komorní drama z pohledu dvou aktérů - norského krále Haakona VII. a německého vyslance v Norsku Bräuera (kterého hraje Karl "Stockinger" Markovics). král váhá, zda má přijmout německé de facto ultimátum, čímž německou okupaci legalizuje, ale může zachránit mnoho životů. Německý vyslanec zase jako prakticky jediný věří, že se dá celá situace diplomaticky zvládnout a s útokem vnitřně nesouhlasí. I tak se dvě nebo tři válečné scény, především pak potopení německého křižníku Blücher, který převážel vojáky k okupaci Osla (s cílem ovládnout je dřív, než král a vláda stačí uprchnout na sever). Norští velitelé, jak už to tak bylo obvyklé, měli nařízeno pálit maximálně varovné výstřely, rozkaz k zahájení palby mohlo dát jen vrchní velení. Velitel pevnosti Oscarsborg však zahájil palbu na vlastní odpovědnost, čímž Němce zdržel o celý den, během kterého stihli političtí představitelé Oslo opustit.

• Krisa napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Tady přestává veškerá legrace...

Ou jééé, půjdeš se mnou do kina? :P

Doporučuje 9 z 10 epileptiků :D

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @sfik Epilepsii nemám a pokud vím, tak ani flanker (ťuky ťuk), takže jsme v cajku :P
    @Krisa Možná bych ji takhle ale mohl získat.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 No vidíš, ještě by sis z filmu něcohodnotného odnesl :)
    @Krisa To zní jako když - ale ne, to je moc ošklivé.
  • sfik napsal(a):

Krisa napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Tady přestává veškerá legrace...

Ou jééé, půjdeš se mnou do kina? :P

Doporučuje 9 z 10 epileptiků :D

Ten desiaty sa ešte stále pokúša o autosugesciu. :D
  • @DanielSvatoš unexpected...shocking...no to jsem teda zvědavá, o tom dost pochybuju :-k
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Dreamer Těm kecům o nečekaném a šokujícím příběhu taky moc nevěřím, ale podobně jako v případě TFA bude určitě na co se dívat, což je něco, co musím sedmičce připsat k dobru po třetí projekci (měl jsem začátkem července Star Wars maratón :-D). Trikově to vypadá úžasně, více se obávám právě toho scénaře, který podle mne bude dost podle Impérium vrací úder. Ale ze tří důvodů se i tak na novou epizodu těším,
    1)
    2)
    3) A v neposlední řadě
    doufám, že i tentokrát pozvou na honest trailer k osmičce několik hlasů najednou :D
    BTW: Po mém SW maratónu, kdy jsem si mohl znovu užít naplno své oblíbené univerzum chci poděkovat sfikovi za nápad pustit si rogue one a hned potom novou naději, rozhodně jsem nelitoval a celá čtyřka tak nabrala úplně nový rozměr. Jinak po třetím shlédnutí TFA, doufám že v nové epizodě bude mít více prostoru dvojice Finn a Poe Dameron, která mi přijde mnohem zajímavější než hlavní hrdinka a hlavní záporák a na závěr sem dávám velice pravděpodobný scénař, který řeší všechno a perfektně do všeho zapadá

Tohle víceméně odpovídá na všechny otázka a téměř autenticky sedí ke stupiditě hlavního záporák :D May the voice be with us
  • To by mohlo fungovať.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...

• Asi půjdu do kina :D :twisted:
  • Viděl jsem Dunkerk. Je to zajímavý a technicky precizní film, ale oslavující recenze úplně nechápu.
    Mě tam chyběl příběh a bližší seznámení s postavamy. Nejlepší dějový linka mě přišla
    Otec se synem kteří se vydají zachraňovat s jachtou, Tam se o nich člověk alespoň něco dozví. Na konci linky pilota Spitfiru Farriera jsem říkal jestli to myslí Nolan vážně jak tam doplachtil sundal Štuku, přistál a ještě stihnul zapálit stroj - prostě borec. Docela nereálná a podivná mě přišla i scéna, jak se dostali na vodu v podpalubí prostřílený lodi a Němci by je hodiny nechali být
    . Nevím nerad bych křivdil recenzentům, ale skoro si myslím, že pokud by stejný film natočil nikdo jiný než Nolan, tak nemá tak vysoký hodnocení. Taky jsem si říkal, že u válečnýho filmu by mohlo být více krvavých scén, že zrovna u válečných filmů to není samoúčelný.
    @derfel Tak já jsem názoru, že bližší seznámení s postavamy by jen bralo prostor tomu o čem ten příběh byl především a to je válečné peklo, realistické zobrazení války (voják kradoucí boty, vojáci se snaží utéct, pilot Ciliana Murphyho atd) a třeba taková scéna
    se zapáleným lodním olejem, kdy nemůžeš vyplout na hladinu, protože uhoříš a když zůstaneš pod hladinou tak se utopíš
    z toho jsem se cítil hrozně nepříjemne jako ostatně z celého filmu, který ukázal jaké jsou naše starosti úplně nicotnými ve srovnání s tím, co lidi řešili tehdy. Plus samozřejmě ohromná vizuální poezie (
    malá lod plující do války kontrast vůči velké bitevní lodi plujicí do války
    ) Navíc se to poměrně drželo histori, což taky není úplně běžné (viď Gladiátore :D) A hlavně v záplavě různých dvojek, trojek a dalších ixek, kdy většina Hollywodské produkce jsou adaptace komixů, nebo remakování, předělávání toho, co už bylo, takže proto pro mne ten film působil jako (ne)příjemné osvěžení v záplavě zmíněného. Ostatně hezky to vystihli tady v tomhle videu
    Takže určitě, co se vysokorozpočtových filmů v kinech týče pro mne jednoznačně špička a co se týče krve, předpokládám, že to byl taky záměr navodit pořádnou depresivní atmosféru bez hektolitrů krve, i když uznavám trochu víc jí tam byt mohlo.
  • @Tyrion Lannister Četl jsem , že některý recenze brali Dunkerk, jako nejlepší moderní válečný flm. Pro mě i když je to samozřejmě subjektivní jsou třeba Zachraňte vojína Ryana a Černý jestřáb sestřelen o dost lepší flmy ( ještě včera měly stejný hodnocení na ČSFD 89 %, Černý jestřáb sestřelen 87 %). Realistický zobrazení války se v dostatě podařilo
    výjma konce linky pilota Spitfiru Farriera, jak jsem psal ta mě teda realistická nepřišla. To byl voják co ho hrál Cilian Murphy ne, vyzvedli ho z potápející torpedovaný lodě, ono je to teda jedno, to jen ten zachraněný pilot nebyl tak otřesený. Pravě ta linka otce se synem, co vyzvedavají pilota a vojáky mě přišla nejlepší
    .
  • @derfel film jsem ještě neviděl, ale to jak se všude diskutuje na téma "nejlepší Nolanovi filmy" či "Nolan nikdy nenatočil špatný film" wtf. kde je ta kritika se kterou lidi přistupují ke komukoliv jinému?

Já se třeba nebojím napsat že Interstellar byl shit a že jsem se u toho dvě hodiny nudil :D
    @derfel Tak samozřejmě filmy, které si uvedl jsou ještě z doby, kdy Spielberg a Ridley ještě za něco stáli, ale souhlasím na tyhle věci se musí opatrně, recenze je vždy dobré brát s rezervou, třeba z ŠÍleného Maxe 2015 byli tak nadšení, že by si skoro řekl, že je to nový Terminátor 2, což je samozřejmě hloupost
    To s tím docházejícím benzinem mi přišlo také zvláštní na druhou stranu, můžeme být rádi, že někdo do filmu tenhle detail vůbec dá ve srovnání s těmi miliony plotholeů, navíc toho pilota Němci zajali, takže jsem vzhledem k tomuhle nešťastnému konci to předtím odpustit
  • upraveno 21. července 2017
    @sfik já ti dám shit, to odvoláš :-D
    ....to samé bych se nebála říct o Vesmírné Odyseji...a je mi fuk za jakého je Kubrick machra, Mechanický pomeranč stál taky za houby :-$
  • @Dreamer Ty houby odvoláš! MP je jeden z mých oblíbených filmů. A za to rouhání se radši podívej večer pod postel, jestli tam není Alex s porcelánovým penisem!

Vážně mě má bavit Interstellar. Příběh nějakého rančera jak letí černou díru někam přičemž mu radí nějaká přerostlá disketa?
  • @sfik to nevím čoveče, ta disketa má alespoň charisma :D ovšem že by ta vtipná parodie na antiutopii měla nějakou atmosféru, to se bohužel říct nedá.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nolan je obecně děsně přeceňovaný režisér. Je dobrý, velmi zručný řemeslník, ale jeho filmy jsou podivně chladné, pastva pro oči, ale emocionálně často ploché. A podstatnou část jeho "značky" vedle vizuálu tvoří Zimmerova hudba. Bez něj by byl dnes poloviční.
    sfik napsal(a):

Asi půjdu do kina :D :twisted:

Trochu se bojím, aby to nebylo přeplácané. A bez Tatuma bych se klidně obešla. Ale ujít si to taky nenechám :)
    (kéž by pokračování dostali i Man from U.N.C.L.E.)
  • @Dreamer Shodneme se že se neshodneme :D

@Nevada
    podivně chladné
    Přesně tak!

Jinak bych se u Kingsmana obešel celkově bez kovbojů, bez ohledu na herce
    Dunkerk viděn v Imaxu a naprosto super. Určitě nejlepší zatím letošní film. A nejlepší válečnej film za hodně dlouhou dobu. Hrozně mi to sedlo. Pár vad na kráse, jako občas lehce zmatené střihy, by se tomu daly vytknout ale jinak celkově super. Kdo od toho ale čekal klasický válečný film typu Zachraňte vojína Ryana, ten asi bude zklamán.

Je pravda, že Imax projekce tomu hodně pomohla, upřímně nevím, jak moc super to bude na menším plátně nebo když to uvidím po několikátý.
    Pokud stojíte o dobrý válečný film tak vřele doporučuji Unsere Mütter, unsere Väter. Pokud vám nevadí že se odehrává z pohledu Němců respektivě z pohledu 5 přátel. Více si přečtěte na ČSFD
    https://www.csfd.cz/film/302595-valecna-generace/prehled/
    upraveno 22. července 2017
    Tak abych si přihodil, ono úsloví "podivně chladné" taky koluje internetem na účet Nolanovek jako mem už pár let. Já osobně Nolana beru tak, že Batman jde jednoduše mimo mě a Nolan jím asi zaplatil za to, aby si mohl točit co chce a jak chce. Pak Inception, ač patří do jeho autorských filmů, mě zvlášť nenadchl, takže to klidně napíšu taky, čili nejsem žádný jeho nekritický a fanatický vyznavač. Ale Inception, The Prestige a teď Dunkirk jsou skutečně filmy, na jaké si přeju chodit do kina co nejčastěji (a nikoli na tucet zaměnitelných filmů, které stojí na technické stránce, jež s moderními technologiemi dokáže využít i zručný řemeslník, zatímco "klasická metoda", tam se musí opravdu umět).
  • @flanker.27 souhlas, taky Nolana neberu jako nějakého boha, ale ty filmy mají svoje kvality a Interstellar beru jako vesmírnou Odysseu, která mi konečně sedla. Na Dunkirk se chystám do IMAXu protože vím, že to bude stát za to :-) Inception byl zážitek, ale podruhé už tomu chyběl ten wow efekt. The Prestige a Memento jsou filmy, u kterých si přeju, abych měla tlačítko na reset paměti a mohla se na ně podívat znovu poprvé.
  • Mně ten film vůbec chladný nepřišel právě naopak. Strach, beznaděj, to tam na diváka leze ze všech stran, a upřímně nevím, jaké další emoce jsou u válečného dramatu, který pojednává o jedné velké porážce, vlastně potřeba. Navíc v jedné scéně, kde
    Branagh se začne usmívat při pohledu dalekohledem a na otázku, kdo to připlouvá, odpoví jen "domov"
    jsem měl dost na krajíčku a to se mi u filmů moc nestává. Takže houby chladný. ;-)
    @Magister_Peditum Asi tak. Ony někomu připadají chladné asi proto, že emoéce jsou v nich obvykle vyjadřovány uměřenějším evropským způsobem, ne to okázalé vybuchování, řvaní kolem sebe a vůbec. V Dunkirku je to třeba krásně vidět ve scéně na lodi, kdy

Cilian Murphy nechtěně zabije toho kluka a když se Murphy ptá toho druhýho, jak mu je, tak on po chvíli vnitřního boje řekne, že vypadá líp. A ten jeho otec na něj jen kývne, to je prostě dokonalá scéna.

@Dreamer Můžu IMAX doporučit, opravdu to stojí za to. Pak se poděl o zážitky.

Jo, jak tady zaznělo, že se tam nevěnují tomu, že Britové měli přednost před Francouzi, tak to tam tedy je. Hned v úvodu vyhazujou z fronty na loď Francouze se slovy až po nás a pak ten dílčí příběh Francouze převlečenýho do britský uniformy. Čili zase, Nolan nemá potřebu to někde polopaticky sdělit divákovi, stačí mu, aby to podal takovýmhle způsobem zakomponované do děje.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.