Různé filmy
Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.
Dobrá kvalita obrazu.
Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.
Efektní vizuální podívaná.
Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.
Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Naprosto fantazie, co je asi potřeba říct, že tohle není komiksový film a není zde skoro žádná akce. Film se mnohem více podobá filmům jako Král komedie nebo Taxikář a dost si z nich půjčuje (ostatně zde hraje také Robert de Niro), ale to já nemůžu moc posoudit vzhledem k tomu, že jsem tyto klasiky bohužel neviděl (napravím :D)
Film je úžasnou psychickou sondou do hlubin duše, ukazující Arthura Flecka z několika stran, Joaquin Phoenix je nejlepší Joker, byť je to neférové porovnání vzhledem k tomu kolik měl v tomhle filmu prostoru. Jak dokázal se vcítit do role a stát se Arthurem je něco fantastického, každá grimasa, každý pohled, každé slovo naprostá fantazie a klobouk dolů před ním jak vychrtlým se pro tohle natačení musel stát.
Jeho postupný pád do šílenství zapřičiněný jeho vlastními psychickými problémy a absolutně příšerným okolím byl napsán skvěle. A moment kdy mu konečně pořádně hrábne se divákovi zaryje do duše. Scéna s trojí vraždou byla fantastická stejně jako taneček na záchodě, který zrcadlí finále filmu. Film nakonec skutečně krvavých scén má všehovšudy tři, ale za to stojí za to. Scéna trpaslíkem je také něco neuvěřitelného. Tolik emocí: smutek, zděšení, smích, znechucení a to všechno kombinováno v jedné scéně. A přesto se pro Arthura jedná o světlý moment, protože ušetří jediného člověka, který se k němu choval hezky.
Důvod proč ten film je dobrý je hlavně v tom, jak ho každý může interpretovat podle sebe v tom dobrém slova smyslu, ne v tom špatném slova smyslu, kdy člověk nemá ponětí, co se stalo. Opravdu se něco z toho stalo? Byl Arthur celou dobu v Arkhamu? Vyprávěl to té černé doktorce na konci? Nebo skutečným Jokerem je někdo,kdo se Arthurem inspiroval? Možná kdokoliv z davu klaunů může být Joker?
Snad jediný, co bych filmu vytkl je zbytečná závěrečná scéna moment, kdy měli naběhnout titulky byl, když Joker stojí na autě za ovací davu a udělá krvavý úsměv, což byl nádherný tribut Heathu Ledgerovi. Z toho měl podobný pocit jako z Thanosova posazení na konci Infinity War uspokojivé zakončení.
Myslel jsem si, že můj život je trágedie, pak jsem si uvědomil, že to je komedie.
Jinak film je povedený, nelze říct jinak. Za dlouho dobu působivý divácký zážitek v kině.
Prý se mluví o pokračování. Na jednu stranu to nechci, protože tento Joker je sám o sobě výborný, na sobě stojící film, na druhou stranu pokud pomineme teorii, že je Arthur celou dobu zavřen v Arkhamu bych rád viděl nějaký film, kde je postava Jokera králem zločinu (a v tomto případě třeba i bojuje proti kapitalismu :twisted: ). Jen se tedy obávám, že ten spíš nemocný člověk na němž jsme byli v kině, by mohl utáhnout celou bandu kriminálníků. Bylo by zajímavé kdyby posloužil jen jako symbol pro pravého Jokera, který by následně ovládl masy :)
P Už dlouhou dobu před premiérou se objevily drby a společném filmu Phoenixe a Patýzona, čehož se neuvěřitelně bojím, protože pokud Patyzón jako Batman nějak HODNĚ nepřekvapí, tak to nezachrání ani Phoenix.
Já jsem pro cokoliv pokud Jokera bude hrát Phoenix pořád, napadla mne jedna teorie, která by mohla dobře posloužit, že to co vidíme v poslední scéně je opravdu skutečný Joker a celý film byl jeho vyprávění příběhu člověka, který ho inspiroval, ale protože to vypraví on, tak sám sebe promítá do role svého idola :D
Navíc pokračování by mohlo být zajímavé v tom smyslu vidět přerod tohodle "obyčejného" psychopata v teroristu typu Joker Temného rytíře. Ostatně jak sám Joker jednou řekl: "Cožpak vypadám jako někdo, kdo má plán, já jsem pes, který se honí za auty, kdybych nějaký chytil, tak nevím co s ním." Navíc jak sám řekl Joker v The Killing Joke nic už si pořádně nepamatuje, což otvírá Jokera ještě k dalším interpretacícm :twisted:
Phoenixe bych s ním nespojoval. Ať k němu dají Leta, ten bude s Pattinsonem vypadat líp a Phoenixova Jokera bych dal do nějakého světa, kde zatím Batman není tak výrazný. Jasně, závěr filmu Batmana přímo slibuje, mě by spíš ale zajímal nějaký celkový úpadek města, co se dělo potom a ne nějakých o 20 let později. Nejlépe ten postupný možný přechod z Phoenixe na Ledgera (myšleno co se charakteru Jokera týče, protože oba dva se od sebe znatelně liší).
Kdyby mělo jít pak třeba o sérii, tak klidně o nějakou dobu později i nějaký ten Killing joke (nečetl jsem, ale slyšel jsem samou chválu). Nevím ale, zda mě nějaký Batman do tohoto JCU (Joaquin cinematic universe :twisted: ) sedí.
Taky se jednu dobu neustále objevovali zprávy, že by pořádnou dramatickou adaptaci měli dostat i jiní Batmanovi záporáci. To už mi ale přijde jako neosobité dojení značky postav, které bez Batmana povětšinou nemohou naplnit potenciál.
Na druhou stranu když jsem před rokem viděl čínskou čínskou nápodobu amícovských středovýchodních akčňáků Operace Rudé moře, tak jsem se z toho nějakou dobu vzpamatovával :)
Na druhou stranu není moc historicky přesný. Bitva u Azincourtu taky není vůbec historicky přesná. Navíc je to v podstatě "vykradená" bitva bastardů ze Hry.
Pravděpodobně nejsmutnější HISHE po Loganovi, protože to ukazuje, jak všechno mohlo být jinak, kdyby se všichni k Artuhorovi chovali hezky :-(
Ale scéna s cedulí je zde vyobrazena pěkně. Jen to trochu kazí obraz zkašenosti
New YorskýchGotthamských občanů :)Ale scéna ve Villain pub má něco do sebe. Přeci jen, everybody, even I, likes Jack :twisted:
https://www.csfd.cz/film/688771-tolkien/komentare/
Dokonce, a to je nanejvýš překvapivé, mi poprvé nelezl na nervy Nicolas Hoult.
Do kamene tesat :applause: