Hobit

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Quote:
Novozélandský režisér Peter Jackson se bude podílet na psaní scénářů ke dvěma dílům filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit.

Podle hollywoodského tisku se pod scénáři, na kterých se již začalo pracovat, podepíše i režisér obou snímků, Mexičan Guillermo del Toro.

Jackson má filmy, na jejichž realizaci se dohodl s hollywoodskými studii New Line Cinema a MGM, také produkovat. Natáčet by se měly na Novém Zélandu, kde vznikala i slavná filmová trilogie Pán prstenů, a jejich dokončení je plánováno na léta 2010 a 2011.

Podle studia New Line Cinema bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.

Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a New Line Cinema, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.

Po natočení trilogie Pán prstenů, kterou Jackson režíroval, se totiž soudil se studiem o údajné nevyplacené podíly na zisku. Trilogie vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal 11 Oscarů, včetně ceny za režii pro Jacksona.

Těšíte se? Já strašně. 8) :!:

Zvláště na ten druhý film. :idea:

17810121349

Komentáře

• @MissUtahraptor Ale v kině jsem byl naměkko. :evil:
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    To je moje nejoblíbenější část :D
    "Chytej!"
    "Máš štěstí že jsem se netrefil."
  • upraveno 18. prosince 2012
    @heavy_head Mně se filmy nelíbily (čti: V tomhle případě prostě neumím vnímat film jako s knížkou nesouvisející dílo.) i když v době, kdy šly v kině jsem o Pánovi prstenů věděla všehovšudy to, že existuje, takže jsem na nich nebyla a viděla až v TV.
    Ale v knížkách mi Boromirova smrt, pohřeb a rozpad Společenstva přišly jako nejsilnější moment. Jedna z vzácných chvil, kdy jsem zjistila, že mi tečou oči. :'-(
  • @MissUtahraptor Ti parchanti v New Line Cinema tohle dokážou. :evil:
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @MissUtahraptor V tomhle mám výhodu - já řvu furt (a teď mi k tomu ještě pomohly jedny léky, který měly tak príma vedlejší účinky, že jsem brečela, i když jsem nevěděla proč :D )
  • @Krisa To sa vola prvy trimester =D
    @Hildegarda Fujtajbl!!! :D
  • Fujtajbl!!!
    :?: Ty nerada děti? :-D
  • upraveno 19. prosince 2012
    Takže Hobit je konečně za mnou... a musím říct, že je to hezká pohádka a slušná adaptace. Film je zbytečně dlouhý (naštěstí je ale Jackson ten šťastný typ, co se dokáže z připomínek poučit a dvojka snad bude kratší) a trpí některými scénáristickými neduhy (přece jen bych čekala, že bude mít silnější závěr - aspoň dějovou linku s bledým skřetem mohli ukončit). Musím se přiznat, že radši bych viděla verzi režírovanou del Torem, protože Jackon je sice fajn, ale příliš invence nepředvedl.

Zase jednou jsem si připomněla, že kdybych si měla vybrat fantasy svět, kam bych se chtěla podívat, tak je to rozhodně Středozemě, protože Západozemí a Azeroth mě frustrují :spike:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Chmur Má je ráda syrový :)
    @Chmur Když je můžu vrátit, tak je i celkem ráda mám :). (ale ne ty úplně maličký)
  • svoa00 napsal(a):

...Film je zbytečně dlouhý (naštěstí je ale Jackson ten šťastný typ, co se dokáže z připomínek poučit a dvojka snad bude kratší) a trpí některými scénáristickými neduhy (přece jen bych čekala, že bude mít silnější závěr - aspoň dějovou linku s bledým skřetem mohli ukončit). ...

s tým skracovaním neviem - neviem. jeho prsteňové filmy vlastne len rástli (keď beriem extended verzie), celkom som prekvapený, že aj z tohto má byť ešte exdended verzia.

bledého skřeta
    si asi nechá až do finále do bitky piatich armád. predpokladám, že teraz vstúpia do lesa a budú riešiť skôr pavúky a spol. druhý diel bude asi prioritne o necromancerovi
  • Dlouhé? Já doufám, že dvojka bude ještě delší. A jestli bude rozšířená verze kratší než 4 hodiny, tak se naštvu!
    Mně to v kině nehorázně uteklo a u titulků jsem byla smutná, protože víc dostanu až za rok.
  • mne to na prvé pozretie prišlo fajn, na druhé už som sa chvíľkami trochu ošíval.... a to sa považujem za hardcore fanúšika, všetky prsteňové filmy som videl viac ako 5x v kine a nespočítane na dvd. nikdy som sa tak "nenudil" ako pri druhom (!) pozretí hobita. dúfam, že to bolo tým 3D, ktoré mi bralo energiu a keď na to pôjdem v januári na 2D tak budem zasa spoko
  • No jo, ale podle mě film má mít především co nejvyšší kvality a nesnažit se za každou cenu vyvolat nerdgasmus. Já bych byla šťastná, kdyby kinoverze měla nějaké dvě hodiny a jen by to svištělo.
  • Byl jsem v IMAXu, sem tam mi přišel obraz máznutý - ten samý pocit měl Kamil Fila a házel to na těch 48 snímků. Další verzi zkusím asi klasickou, stejně na mě to 3D nějak nefunguje :-)

Dlouhý to je, zbytečně moc akce. Trochu mi to připomnělo toho nešťastného King Konga, s tím rozdílem, že u něj mě to nudilo, tady jsem chrochtal blahem a vzpomínal, jak jsme hrávali Dungeons & Dragons v námi upraveném světě Ardy a jen jsem si říkal, jak se musí nudit ti, co se nešli na 3 hodiny mrknout do Středozemě. Ale jsou takoví vůbec? :-)

Podle očekávání se jede dle not LOTRa a mně se to líbí. Nemůže se tak ani náhodou stát, že by mi film splynul s knihou - ta navždy zůstane úplně jiná, pohádková, mnohem víc vtipná a nevinná. Zato ale oproti knize dokázal film vypíchnout zajímavé motivy (v tomhle je halt film silnější médium), pro mě hlavně touhu po domově a taky cenu soucitu, viz scéna s Glumem a okamžité propojení s LOTRem a rozhovorem Froda a Gandalfa. Skvělé!

Musím to vidět rozhodně znovu v kině, mám hafo dojmů a vše splývá. Vyčnívají hlavně dvě scény: hádanky ve tmě a Bílá rada - Blanchett je čím dál tím krásnější.
    Thorinův status na Facebooku :)
    I knew that blasted hug would get me into endless trouble. Too late now.
    Things I've been forced to consider tonight: "Thilbo" is a silly word. I knew a "Borin" years ago, and I don't think he would approve. "Bagginshield" is a bit unwieldy, but sounds the most majestic, by far. If you simply can't refrain from engaging in it, at least go with the more majestic option.

That is all.
  • upraveno 19. prosince 2012
    @alek v IMAXu nemaj 48FPS to jenom ve Slovanským domě
  • hmm, tak nevim, čim to bylo, ale prostě to chvílema bylo dost mázlý, jak kdybych si sundal brejle...
  • Už se těším až o vánočních prázdninách zajdeme na Hobita. V Jablonci je ve to 2D za stovku v pěkným kině. S 3D a multikiny jsem skončil:-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nejlepší na 3D kinech je, že má člověk 50% šanci, že dostane vadný brýle. Takže když jde pak někdo poprvé na 3D a neví jak to má vypadat,.. mno, nenapadne ho si ty brýle vyměnit a do smrti je pak přesvědčený, že na 3Dčko prostě nemá správný oči.
  • To bych musel mít sakra smůlu na brejle :-) já si spíš myslim, že problém je v tom, že si těžko uvědomíš ten efekt, když nemáš hned vedle to 2D srovnání. Proto jsem si dosud z žádnýho 3D neodnes nějakej velkej zážitek. Po posledním Potterovi jsem byl naopak těžce znechucenej (80 % ve tmě, v v býrlích tedy ještě tmavší), Hobit byl asi muj poslední pokus - neřikam, že se tomu budu vyhejbat, ale končí mé nadšení a už od toho nebudu nic očekávat.
  • já jsem to viděl dnes... - no, přiznám se, že jsem lehce zklamán - zbytečně dlouhý, zbytečně podrobnej přepis knihy na úkor tempa filmu, řekl bych...
    Teda, abych to uvedl na pravou míru, film sám o sobě je docela dobrej, ale LOTR nasadil laťku asi moc vysoko :-)
    super mi přišel útěk před skřety - vlastně oba dva, co se odehrávaly venku. Naopak v jeskyni to na mě bylo trochu moc "nerealistický" (já vim, zvláštní slovo, když je to fantasy) - ale ten tlustej skřet a jízda po sjezdovce na lešení mi přišly až moc... a přiznám se, že se mi nelíbilo, že tam je nějak moc světlejch skřetů ;)
    ale kdo ví, třeba až se dokončí trilogie, nebo s určitym odstupem, budu nakonec zarytý fanoušek toho filmu... :-)

• Na "vícerozměrné" filmy mám podobný názor jako Fry na onen escherovský byt.
  • Prave som sa vratila z kina. Som taka unavena, ze som si na zubnu kefku natrela krem na tvar, ale stalo to za to. Povodne som chcela najprv este raz precitat Hobita, kedze som ho mala v rukach tak pred 10 rokmi, ale kino ma akosi neocakavane zastihlo :). Myslela som, ze ma manzel vezie na rande do nejakej restauracie a on to stocil do kina - zevraj ked uz mam tie meniny :). Tiez chvalil, sice LOTRa ani nevidel ani necital, o Hobitovi ledva pocul.
    Nevedela som si vsak zvyknut na slovenske titulky (!).
    Bilbo Pytlik versus Bublik
    Gloch - Glum
    A Vododol wtf?
    Ale pohyblive obrazky to vynahradili :) Hlavne sexy trpaslici :). Akurat ta nevinnost a cistota knihy mi chybala. Prislo mi tak melancholicky smutno za destvom...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nechci platit za rozměry, který nevyužiju :)
  • Taky jsem byla včera v kině (2D, titulky). :-)
    Film mi přišel zároveň výborný i špatný. Nevím, jak moc se držel knížky (Hobita jsem četla jenom dvakrát, detaily si už nepamatuji), ale přišlo mi to, že to dělají zbytečně moc vážné.

Třeba si nejsem jistá, jaká byla motivace jít do Osamělé hory? Ve filmu je to získat nazpět domov, ale pokud jim nešlo pouze o poklad, k čemu by potřebovali lupiče?

Pak mi vadilo, že z každých trablů je musí dostat Gandalf, který vypadá v mezičase jako stařík, co mele z posledního. Minimálně od těch Trolů si mohli pomoc sami.

Mezi postavami nejsou skoro žádné interakce, nějak mi tam chybělo něco jako pošťuchování Gimliho a Legolase. Akorát tam nadávají nezaslouženě Bilbovi, který byl párkrát nešikovný, ale skoro vůbec si na nic nepostěžoval.

Na jednu stranu je to moc pohádkové (to už tu bylo zmiňováno, že trpaslíci tam pořád padají, narážejí na špičaté skály a nic jim není, když spadnou, tak na náhodně letícího orla), na druhou stranu se to snaží dělat temné, narážky na nekromanty, epické bitvy se skřety apod. U Pána prstenů to fungovalo, Hobita jsem čekala víc odlehčeného.

Nejvíce se mi líbil trpasličí prolog, Radagast a jeho houbičky, skřetí šéfík, kulisy, vodopády Roklinky (jak to udělali, ať přes ten kravál něco slyší? :-)), kamenní obři a sexy Thorin (lepší než Aragorn :-)).
    Glum nebyl špatný, ale na můj vkus už moc přehrával.
  • upraveno 20. prosince 2012
    Ben Nevis: právě jsi ale zkritizovala to, co je typické pro knížku a ve filmu se to snažili "zkrotit". :D

Přijde mi, že ti, co to nečetli nebo četli před dlouhou dobou, tak ten film kritizují víc. Já jsem zastánce "ať je tam všecko z knihy, i když to bude znamenat pětihodinový film s hodinovou pauzou, kde se vlastně vůbec nic neděje". Nesnáším ten moderní trend "krátce, rychle, akčně". Nejlepší jsou právě ty neakční scény a Bilbo mohl na začátku vyprávět taky klidně déle. Doufám, že PJ natočí i nějaké části Silmarillionu. A doufám, že to budou hlavně ty "povídací" části. Akce a rychlosti je všude dost.

Thorin nic moc, ale Bofur, na toho fakt nedokážu přestat myslet :D. A lepší než Aragorn je rozhodně. I bezejmenný trpaslík, co se ve filmu objeví na půl sekundy, je lepší než Aragorn :D.
    A Glum byl daleko za dokonalým. Pro něj nemám ani dost slov, abych popsala, jak přesně ho vystihli.
    Kolikokoli napsal(a):

Já jsem zastánce "ať je tam všecko z knihy, i když to bude znamenat pětihodinový film s hodinovou pauzou, kde se vlastně vůbec nic neděje". Nesnáším ten moderní trend "krátce, rychle, akčně". Nejlepší jsou právě ty neakční scény

Kde to můžu podepsat? :)

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.