Hobit

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Quote:
Novozélandský režisér Peter Jackson se bude podílet na psaní scénářů ke dvěma dílům filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit.

Podle hollywoodského tisku se pod scénáři, na kterých se již začalo pracovat, podepíše i režisér obou snímků, Mexičan Guillermo del Toro.

Jackson má filmy, na jejichž realizaci se dohodl s hollywoodskými studii New Line Cinema a MGM, také produkovat. Natáčet by se měly na Novém Zélandu, kde vznikala i slavná filmová trilogie Pán prstenů, a jejich dokončení je plánováno na léta 2010 a 2011.

Podle studia New Line Cinema bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.

Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a New Line Cinema, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.

Po natočení trilogie Pán prstenů, kterou Jackson režíroval, se totiž soudil se studiem o údajné nevyplacené podíly na zisku. Trilogie vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal 11 Oscarů, včetně ceny za režii pro Jacksona.

Těšíte se? Já strašně. 8) :!:

Zvláště na ten druhý film. :idea:

14344454749

Komentáře

• Jay napsal(a):

@sfik: Filmy LoTRa jsou lepší než filmy Hobity třeba proto, že je lepší předloha,... :o) Jasně, jsem zaujatý, protože jsem Hobita četl až po LoTRovi, takže mě nenadchl ani jako kniha, ale fakt je, že úplně stejnou chybu udělal i PJ tím, že to v tomto pořadí zfilmoval. Chtě nechtě, ten děj negraduje nýbrž degraduje. A můj osobní názor upřímně zní, že natočit Silmarillion by vůbec, ale vůbec nemuselo být od věci...

Natočit Silmarillion? Jak by sis to představoval? Jako nějaký seriál? Protože Silm. není žádný příběh, který postupně graduje atd., je to jen vypsaná historie světa. Něco takového se zfilmovat nedá. Ale docela dobře bych si dokázal představit zfilmované jednotlivé příběhy, jako Húrinovy děti, Berena a Lúthen, Pád Gondolinu...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 1. září 2015
    Silmarilion by byl vynikající, protože narozdíl od Hobita, je Silmarillion nabušený obrovským množstvím událostí, které by stačili na dalších šest filmů. :D A co si budeme nalhávat, cthci vidět Saurona za mlada.
    image
    Nejlepší by bylo, kdyby zfilmoval Hurinovi děti. Žádné epické bitvy ani hromada triků, ale DEPRESIVNÍ příběh, s ještě depresivnějším koncem. :twisted: Už vidím ty reakce lidí, co by na to šli. To by byla pořádná facka, zvláště po Hobitovi. :twisted:
    @Mikjan
    Mikjan napsal(a):

Jay napsal(a):

@sfik: Filmy LoTRa jsou lepší než filmy Hobity třeba proto, že je lepší předloha,... :o) Jasně, jsem zaujatý, protože jsem Hobita četl až po LoTRovi, takže mě nenadchl ani jako kniha, ale fakt je, že úplně stejnou chybu udělal i PJ tím, že to v tomto pořadí zfilmoval. Chtě nechtě, ten děj negraduje nýbrž degraduje. A můj osobní názor upřímně zní, že natočit Silmarillion by vůbec, ale vůbec nemuselo být od věci...

Natočit Silmarillion? Jak by sis to představoval? Jako nějaký seriál? Protože Silm. není žádný příběh, který postupně graduje atd., je to jen vypsaná historie světa. Něco takového se zfilmovat nedá. Ale docela dobře bych si dokázal představit zfilmované jednotlivé příběhy, jako Húrinovy děti, Berena a Lúthen, Pád Gondolinu...
    Dala by se udělat trilogie, která by se točila kolem Sauron a Morgotha nebo o kování prstenů, ale máš pravdu, událostmi je to narvané k prasknutí. Ale film Hurinovi děti by strčil do kapsy LOTR i s Hobitem dohromady. :twisted:
  • @flanker.27 Pod to by se podepsal. Hobita ty tři filmy zabily...
  • Tyrion Lannister napsal(a):

Žádné epické bitvy ani hromada triků, ale DEPRESIVNÍ příběh, s ještě depresivnějším koncem. :twisted:

No jen aby nebyli schopní tam narvat happy-end :other:
    @CervenKa
    CervenKa napsal(a):

Tyrion Lannister napsal(a):

Žádné epické bitvy ani hromada triků, ale DEPRESIVNÍ příběh, s ještě depresivnějším koncem. :twisted:

No jen aby nebyli schopní tam narvat happy-end :other:
    Pochybuji...
  • @Everett_Young: Psal jsem, že pozdě, šacuju to někdy mezi 15 a 18.
    @Achileus: Hobit jako film neberu za úplně špatný, jen je hrozně roztáhlý (za což může zfilmovaný LoTR, jak píše @flanker.27) a chtě nechtě je srovnáván s dříve natočeným LoTRem (který je prostě lepší a v mnohém průlomový). Podobně ovšem Hobit jako kniha není špatná, ale čteš-li ji až po LoTRovi, tak prostě je podstatně horší. Proti tomu Silmarillion (ačkoli se odehrává dříve) je zatraceně hutné čtení, které mě přimělo přečíst si jej několikrát.
  • Jay napsal(a):

@Everett_Young: Psal jsem, že pozdě, šacuju to někdy mezi 15 a 18.

Myslím, že jsem právě odhalil příčinu tvého problému. Já ho četl asi v deseti letech a tehdy se mi to velice líbilo. Porovnání s LOTRem není tak trochu možné, vzhledem k tomu, že Hobit je pohádka a LOTR high fantasy, tedy dva naprosto odlišné žánry, takže je i každý cílen na jinou skupinu čtenářů. Nicméně souhlasím, že kdybych prvně četl LOTRa, tak mi asi Hobit přijde také podstatně horší.
  • @Everett_Young: No, nesouhlasím. Pohádky jako takové můžu i po třicítce (Mimoni !!!!), takže jde opravdu v první řadě o to, že jsem Hobita četl až po LoTRovi,... (což jsem hned na začátku napsal). A je-li to problém u čtení, pak stejný problém je i u zfilmování (nehledě na drobný fakt, že na Hobita - film teď taky nekoukáme jako desetileté děti :o)).
    Což mě přivádí k poměrně zajímavé otázce,... všimli jste si toho, že se tu kritizuje natahování děje, že se tu kritizuje přidávání a ubírání postav, ale nějak se moc nerozebíralo, že to "odpohádkoval..."
  • @Jay to vadí mně a také jsem to zmiňovala výše :-P snaha udělat z toho dalšího Pána prstenů, ať už natahováním nebo důrazem na některé věci, které nejsou stěžejní pro Bilbovo dobrodružství, jako je například Gandalfův výlet nebo setkání starých známých v Roklince.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young Ja som ho čítal asi v osemnástke a prišiel mi ako veľmi dobré čtivo :D . Niektoré pasáže mierne nudné a autor tam opisoval veci skôr pre seba, ale inak ten rozprávkový štýl hovoru bol na detskú knižku dosť zaujímavý.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Dreamer Ja som za Gandalfovu story aj mierne rád. PP som ešte nečítal, len som vedel mierne detaily, a keď sa bavil Gandalf v knihe o istom nekromantovi, proti ktorému bojoval, nebol som si istý, že to bol zároveň Sauron, IMHO bolo dobré to vo filme takto ukázať (ako zaujímavý fakt). Akurát mi ten boj prišiel skôr ako Sauronovské cameo než dejová linka, ech...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Dreamer napsal(a):

nebo setkání starých známých v Roklince.

A přitom to je jedna z nejlepší scén v prvním filmu :-o
  • @Monte Karstark já jsem tedy vyžehlenou Galadriel a dojemnou scénku s Gandalfem vidět nechtěla :D pokud chtěl Jackson točit prequel k Pánovi prstenů, měl to udělat jinak a nechat Bilbovu výpravu za pokladem stranou.
  • (Mimoni !!!!)
    @Jay
    image
  • Já jsem teda četla Hobita až po třicítce, až poté, co jsem viděla filmy... :-D No vlastně vinou všech těch, co pořád mleli o tom, jak je to jenom pohádka pro děti. A teda - kniha se mi líbila, nemyslím si, že by si tam dospělý čtenář neměl co najít. Samozřejmě, je to jednodušší než LOTR, ale to nutně neznamená, že dětinské. Pro mě je to teda celkově o dost výš obsahově i stylově, než některé jiné fantasy "pro děti" (konkrétní radši nejmenuju, neb zde mají větší než malé množství příznivců) a Tolkien jako autor je úplně někde jinde.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 4. září 2015
    Za sebe můžu říct, že mě v knížce Hobit potěšila zmínka o Gandalfovi a jeho výpravě na nekromanta a ze Silmarilionu jsem věděla, že Nekromant je Sauron. A mrzelo mě, že o tom v Hobitovi nebylo víc.
    Proto jsem byla nadšená, když jsem ziistila, že ve filmu to bude. I tak tam toho bylo málo - jedna bitvička a ještě krátká, chtělo by to víc rozhovorů, motivací a úvah, pak teprve bitvu a dál jasnější odůvodnění, proč Saurona nechali uprchnout a nedodělali ho.
    @Phoebea
    Phoebea napsal(a):

Za sebe můžu říct, že mě v knížce Hobit potěšila zmínka o Gandalfovi a jeho výpravě na nekromanta a ze Silmarilionu jsem věděla, že Nekromant je Sauron. A mrzelo mě, že o tom v Hobitovi nebylo víc.
    Proto jsem byla nadšená, když jsem ziistila, že ve filmu to bude. I tak tam toho bylo málo - jedna bitvička a ještě krátká, chtělo by to víc rozhovorů, motivací a úvah, pak teprve bitvu a dál jasnější odůvodnění, proč Saurona nechali uprchnout a nedodělali ho.

Sauron utekl, krom toho ho jde zabít jen zničením prstenu, takže ho nemohli zabít ani kdyby chtěli, ta akce vznikla hlavně s cílem vysvobodit Gandalfa a pak Galadriel musel použít tu temnou tvář, aby ho odtamtud zahnala, jinak by je všechny porazil. A co si budeme nalhávat svou roli sehrál i Saruman, který už zřejmě v té době byl na cestě k temné straně síly, to přece on jim řekl, ať Saurona nepronásledují a nechají to na něm.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Tyrion Lannister K čemu by jim pronásledování Saurona bylo?
    @Achileus
    Achileus napsal(a):

@Tyrion Lannister K čemu by jim pronásledování Saurona bylo?

I když ho nemohli zabít, mohli udělat něco podobného tomu, co udělali Valar Morgothovi, nějak ho zneškodnit.
  • Tyrion Lannister napsal(a):

Sauron utekl, krom toho ho jde zabít jen zničením prstenu, takže ho nemohli zabít ani kdyby chtěli, ta akce vznikla hlavně s cílem vysvobodit Gandalfa a pak Galadriel musel použít tu temnou tvář, aby ho odtamtud zahnala, jinak by je všechny porazil. A co si budeme nalhávat svou roli sehrál i Saruman, který už zřejmě v té době byl na cestě k temné straně síly, to přece on jim řekl, ať Saurona nepronásledují a nechají to na něm.

Hmmm, mě tam třeba "Temná" Galadriel hodně vadila - měl jsem za to, že v LotRovi to byla její reakce na Prsten (stejně jako Bilbovo bafnutí v Roklince), tady se s Prstenem nesetkala a nemám pocit, že by to byl její standardní bojový postoj... Jak říkám, tohle mi tam vadilo.

@Jay
    Jay napsal(a):

Tyrion Lannister napsal(a):

Hmmm, mě tam třeba "Temná" Galadriel hodně vadila - měl jsem za to, že v LotRovi to byla její reakce na Prsten (stejně jako Bilbovo bafnutí v Roklince), tady se s Prstenem nesetkala a nemám pocit, že by to byl její standardní bojový postoj... Jak říkám, tohle mi tam vadilo.
    To zas mne se líbilo. Krásně to ukázalo vyhánění zla zlem. Tuším, že to může spustit ten její prsten, jehož je strážníky, elfové přestli používat prsteny, když zjistili, že existuje ten Sauronův, ale i tak, museli být v jejich užívání velice opatrní, protože stále to je jisté břemeno. Osobně se mi to velmi líbilo, i když chápu, že to někomu může bořit zažité představy. Sám to nemám rád.
  • @Tyrion Lannister: No, pokud vím, tak ty tři elfí prsteny (Galadriel, Elrond, Gandalf) nebyly zlem dotčeny, takže o vyhánění zla zlem bych fakt nemluvil...
    Tři prsteny dávaly sílu, ty nekorumpovaly ke zlu, jestli se jej elfové snažili skrývat (v druhém věku) tak proto, aby je (ty prsteny) Sauron nemohl zkazit. Naopak svojí mocí "korumpoval" Jeden prsten a těch případů, kdy někoho přemohla touha po prstenu bylo... namátkou Isildur, Glum (opakovaně), Bilbo, Bormir, Galadriel, Frodo. Jinak společenstvo potkalo držitele všech tří elfích a že by kterýkoli měl negativní vliv říct nejde. Ostatně nebyl při setkání se Sauronem v Hobitovi i Gandalf i Elrond (tuším, že jeho prsten byl nejmocnější ze Tří), kteří by podle tvé logiky měli reagovat podobně hysterickým záchvatem? :o)
    Každopádně, kdyby ti tři spojili své síly a vymetly Saurona "dobrem", tak to dává smysl. Kdyby jej s nimi vymetl (a nebo třeba i nenápadně pomohl zachránit) Saruman, neměl bych problém (ačkoli v té době podle všeho byl na straně dobra), ale "zlá" Galadriel je podle mě logický lapsus jak prase. (Jakkoli v podstatě mám film rád...)
    Wiki: Nenya nebo také Prsten Vody je jedním ze Tří prstenů. Tento prsten měl sílu uchovávat a chránit. Prsten nosila Galadriel a užívala jej na ochranu Lothlórienu před Sauronem a udržení jeho krásy.
  • Mě nepřipadalo, že by to byla temná stránka Galadriel. Prostě jenom ukázala svou moc - pravděpodobně potencovanou prstenem, který má v úschově - aby zlo zahnala. Moc není to samé jako temná stránka, v tuhle chvíli ji použila pro dobrou věc. Je to prostě čarodějka a na Saurona měla v tu chvíli navrch a kdyby ho rovnou spoutali a někam uvěznili, místo toho, aby ho nechali uprchnout a v klidu si sílit v Morii, tak by mohlo být všechno jinak...
  • @Phoebea: Hmmm, taky názor. Mě to trochu koliduje s tím, že přesně stejným způsobem se projevila v LotRovi ve chvíli, kdy jí Frodo nabídl Prsten... S těmi kecy o tom, jak "místo Temného pána nastoupí Temná paní",... a tedy nemám pochyb, že šlo o její temnou stránku nikoli o demonstraci moci, zvláště s tím, jak sama vypadala tou proměnou zděšena, nehledě na komentář, že "prošla zkouškou", korunované takovou divnou frází o tom, že se "zmenší a odejde".
    Tehdy nepředváděla svou moc (neměla proč, jí opravdu stačilo natáhnout ruku), tehdy prostě vnitřně bojovala se svou temnou stránkou, s touhou po Prstenu, který k ní chtěl, protože by skrz ní vládl obrovskou silou. Takže mi rozhodně nedává smysl, proč obě scény ztvárnit stejně. Mám jediné vysvětlení - v LotRovi to působilo cool (jako jo, o tom žádná), tak to tady bezmyšlenkovitě a bez jakékoli logiky zrecyklovali. :o(
  • Prdlačky ukázala svou moc, Jackson vzpomněl na cool moment z LotRa a rozhodl se jej recyklovat čistě z povrchních důvodů a hraní na nostalgickou náladu u fandů Středozemě ostatně jako téměř u všeho, co se tam snažil procpat tak nějak navíc, aby mohl ospravedlnit tu přepálenou stopáž, diváci se rádi rochní ve Středozemi bez ohledu na kvalitu vyprávění, tak proč jim to nedopřát.
    upraveno 7. září 2015
    @Dreamer
    Dreamer napsal(a):

Prdlačky ukázala svou moc, Jackson vzpomněl na cool moment z LotRa a rozhodl se jej recyklovat čistě z povrchních důvodů a hraní na nostalgickou náladu u fandů Středozemě ostatně jako téměř u všeho, co se tam snažil procpat tak nějak navíc, aby mohl ospravedlnit tu přepálenou stopáž, diváci se rádi rochní ve Středozemi bez ohledu na kvalitu vyprávění, tak proč jim to nedopřát.

Pořád lepší než aby tam vlítla zbytek naleznete zde A zatím si stojím, na mne recyklace působila výborně :twisted: (ale mne berte s rezervou, na mne fungovalo i v Terminárntoru Genisys, když Guvernér tasil remingtona a spustil¨: I´VE BEEN WAITING FOR YOU!! a to je páté téčko pro mne průměrným filmem )
  • upraveno 11. září 2015
    No já nevím, podle mě to na ni tak trochu sedí. Oni ji všichni uznávají jako mocnou, a to ne proto, že je to hezká křehká květinka, ale protože má opravdovou sílu, akorát ji všude nevystavuje na odiv a používá ji jenom když je potřeba.
    No, a reakce na Prsten - ten artefakt přece podporuje touhu po moci. Takže je samozřejmé, že ji to na chvíli ovládlo a bojovala s tím. O tom to přece je, bojovala sama se sebou.
  • Což mi připomíná =D

YOU WILL LOVE ME AND DESPAIR!!!

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Denebola Zvláštní, že že Společenstva Prsten působil jen na Boromira
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.