Hobit

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Quote:
Novozélandský režisér Peter Jackson se bude podílet na psaní scénářů ke dvěma dílům filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit.

Podle hollywoodského tisku se pod scénáři, na kterých se již začalo pracovat, podepíše i režisér obou snímků, Mexičan Guillermo del Toro.

Jackson má filmy, na jejichž realizaci se dohodl s hollywoodskými studii New Line Cinema a MGM, také produkovat. Natáčet by se měly na Novém Zélandu, kde vznikala i slavná filmová trilogie Pán prstenů, a jejich dokončení je plánováno na léta 2010 a 2011.

Podle studia New Line Cinema bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.

Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a New Line Cinema, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.

Po natočení trilogie Pán prstenů, kterou Jackson režíroval, se totiž soudil se studiem o údajné nevyplacené podíly na zisku. Trilogie vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal 11 Oscarů, včetně ceny za režii pro Jacksona.

Těšíte se? Já strašně. 8) :!:

Zvláště na ten druhý film. :idea:

1404143454649

Komentáře

• Co mě nasralo je křupanský přístup diváků , oni se tam s několika balíčkama brambůrek, křupek a čokolád přišli napást a pokecat si. Nakopat do sedadla před sebou a pak se jít vyvalit.
    @Blackfish Tohle je jeden z důvodů proč nerad chodím do kina, protože tohle se děje až příliš často.
  • Co mě nasralo, je hodnocení takových blbů, jako jsi ty...
  • Tak to ani nevíš jak mě to potěšilo, tahám se u toho za šulínka.
  • Nebudu si hrát na erudovanýho filmového kritika a škarohlída, tohle sakra muselo zahřát každého milovníka fantasy a ne jen Tolkienova díla. A kur*a už přestaňte hrát na takové citlivky, jak je to hrozný, natočit takovou knihu tak aby se to líbilo většině jde asi jako podřezat si žílu mrkví a PJ se k tomu aspoň dost blíží.
    Možná to zahřálo u srdce každého milovníka fantasy (ale silně pochybuji, že jsem jedinou výjimkou), ale fanoušci Tolkienova díla z toho nadšeni rozhodně nebudou. A nejde jen o naprosté zprznění předlohy. Podle mě (také nejsem bohudíky filmový kritik, ale obyčejný fanoušek filmů) film samotný nijak extra dobrý není. Samozřejmě že triky a animace (drak) jsou fajn, exteriéry překrásné (největší devíza filmu), hudba celkem ok a mnozí herci hrají opravdu dobře, ale scenáristicky a režisérky to rozhodně dobře zvládnuté není. Celkově je děj hrozně utahaný (při té stopáži se nelze ničenu divit), vyplněný plytkou vatou a po čase nudí (což je největší hřích). Myslím, že respekt a lásku k Tolkienovu dílu, jak to bylo aspoň z části patrné u LOTRA, tentokrát vystřídala prachsprostá touha vydělat co nejvíce peněz. Což se podařilo, ale já z toho výskat nebudu, protože to šlo natočit mnohem líp. Já osobně si nehraji na citlivku. Já jsem citlivka. Chtěl bych ti říct, aby sis zase ty nehrál na takového tvrďáka. Kdyby se o filmu nediskutovalo a nekritizovalo, nebyl by tak komerčně úspěšný. Zkus uhádnout proč, jestli ti to vlastní ego dovolí.
    ak to ani nevíš jak mě to potěšilo, tahám se u toho za šulínka.
    Zkus si radši najít holku. Možná tě některá bude chtít i se šulínkem.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Everett_Young

Zas tak casto se to nestava. Chodim vetsinou vecer (po 19:00) na 2D s titulkama a stalo se mi to snad jenom jednou. Zalezi taky na filmu. Takze bych se tim rozhodne nenechal odradit od chozeni do kina.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Chmur Je to prakticky v duchu dvojky, a protože na ni máme velmi podobný názor, asi se nebudeme příliš lišit ani u Bitvy pěti armád (ze které tam toho mimochodem moc není, většinu času ovládnou akrobatickohrdinské kousky Legolase, Thorina a spol. mimo hlavní bitvu).
  • Já jsem to viděla včera večer, a ačkoli ségra odcházela vyloženě zklamaná, já jsem si to docela užila. Možná proto, že jsem neměla vysoká očekávání :) To je právě problém lidí, kteří čekali super velkolepou bitvu, protože bylo jasné, že tam bitva sice bude, ale v nijak obrovském rozsahu. Mě to ani zásadně nevadilo, líbily se mi osobní souboje, vývoj postavy Thranduila a taky skutečnost, že tu záležitost s Bilbem a Arcikamem udělali podle knihy. Thorinova nemoc byla přinejmenším zajímavě zpracovaná. Nicméně mám taky pocit, že tam toho nějak moc chybí, Medděda tam bylo málo, chyběly mi nějaké konce (Bard králem, Dáin králem) a mám pocit, že tam bylo až příliš záběrů na obličeje postav a některé srdceryvné scény byly zbytečně protahované. No a nejlepší prostě Martin Freeman jako Bilbo, on ho hraje fakt skvěle. A návaznost na LOTRa taky fajn.

@Blackfish Těší mě, že tu vidím spřízněnou duši ze Zlína :)

Ale to poměřování přirození si laskavě nechte.
  • upraveno 14. prosince 2014
    Chmur napsal(a):

Určitě lepší než jednička, ale asi to nepřekonalo druhý díl. Přece jenom mi přišlo, že dějově už toho zbývalo dost málo a bitevní scény mě až tak neoslovují.
    Ve dvojce byl nějaký smysluplný děj? Tak to bych to měl s návštěvou kina ještě přehodnotit:-)

Tak ohledně smysluplnosti by se možná dalo debatovat... =D Ale pro mě určitě byla dvojka dějovější, tady zabírala převážný prostor jenom samotná bitva (já teda do toho řadím i ty akrobatické kousky, co jsou zde zmiňovány, a jestli hlavní nebo vedlejší, je mi celkem fuk - prostě bitva no) - a to mě moc nebaví, s drakem to taky vzali hodně zkrátka, Thorinův přerod se mi zdál trochu braný moc šupem atd... Možná by fakt bylo lepší nedělit to na tři díly, každopádně to už se nedozvíme.
    Hobita jsem nečetla, takže možná i proto ten poměrně pozitivní dojem (i když ani u LOTRa mi ty změny příliš nevadily, byť jsem znala knižní předlohu).
    Hobita jsem sepsul, ale interview se Šmakem je docela vtipný :)

• @Blackfish já zase nechápu argumenty ve stylu, jsou i horší sračky, tak buďte spokojení s průměrem. Co je pro někoho "sakra dobré", může jinému připadat průměrné či dokonce velmi slabé. Navíc, když vím, že to jde udělat o mnoho líp (viz. první a některé části třetí série Hry o trůny, Pán prstenů bez nadbytečných digi blbin), tak proč bych se měla spokojit s průměrem?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Dreamer Už zbývá jen geniální poučení "když se ti to nelíbí, tak na to nekoukej" :-D
  • @Blackfish souhlas hlavně se závěrečnou částí :D
  • Nevada napsal(a):

@Dreamer Už zbývá jen geniální poučení "když se ti to nelíbí, tak na to nekoukej" :-D

Ale není to vlastně tak trochu pravda? :D Proč si proboha krátit čas něčím, co budu kritizovat? Někomu to možná nevadí, ale já než abych se díval na něco, co se mi nelíbí, tak dělám něco jiného... ale sto lidí, sto chutí.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mellien Pretože je tu stále šanca, že to bude mať nejakú hodnotu a že autor prekvapí. Hoc minimálna, je tu vždy. Takisto ten názor je taký singularitný. Potom sa objavia aj takí, ktorí považujú Divergenta za najlepší príbeh sveta, pretože tí, ktorí by si ho pozreli s vedomím, že ho budú kritizovať, aby im to vysvetlili, s ním "nebudú strácať čas".
  • @Gepeto Divergent, to bol ten Hunger Games bez JLaw? :D
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    Mne sa Hobit(posledny film a aj tato trilogia) pacil sice nie uplne kazdy detail takze 4/5 hviezd. Knihu som cital a keby si mam vybrat ci citat znova knihu Hobit ci pozriet filmove spracovanie aj napriek tomu ako velmi rad citam, pozriem si radsej tie filmy(pri Panovi Prstennou by to bolo opacne).
    Nie kvoli casu ale preto lebo kniha mi uz pride taka velmi decka a ked som bol decko ani vtedy ma Hobit velmi nebral a cital som to aj ako dospelak a moj nazor na knihu Hobit sa nezmenil.
    (Z Tolkienovej tvorby radsej Pana Prstenou a Silmarion.)

ako tu vidim u milovnikou tohto filmu tak zbytocne kritizujete nazory @Gepeto @flanker.27 moj nazor je, ze im sa ziadna a pravdepodobne nikdy nebude pacit film, ktory vnikol na zaklade nejakej knihy.
    (existuje vynimka?)
    @Arutha To bol ten Hunger Games a Harry Potter bez JLaw =D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Na chvíli jsem přemýšlela, co hrál Jude Law v Hunger Games :)
    Mellien napsal(a):

Nevada napsal(a):

Už zbývá jen geniální poučení "když se ti to nelíbí, tak na to nekoukej" :-D

Ale není to vlastně tak trochu pravda? :D Proč si proboha krátit čas něčím, co budu kritizovat? Někomu to možná nevadí, ale já než abych se díval na něco, co se mi nelíbí, tak dělám něco jiného... ale sto lidí, sto chutí.
    Není. Chtě nechtě je Hobit pojem a fenomén. A kdo se víc zajímá o film, tak si to nejspíš nenechá ujít. Takže i v případě, když vím, že se mi nebude vyloženě líbit, tak to prostě vidět chci. A nejlépe na velkém plátně. Ale to neznamená, že se k tomu nemůžu vyjádřit i negativně. Požadovat jen pozitivní vyjádření je hrozný nešvar dnešní doby.
    Kromě toho je každého věc, jak tráví svůj čas, že.
    @Edem
    Teraz naozaj nechápem, či to hovoríš mne, alebo hovoríš o mne. Ak o mne:
    Trojku Hobita som nevidel a zatiaľ som ho nekritizoval, takže čo je za problém? Len som sa ozval prečo sa mi ten argument tiež nepáči.

Hobit sa mi zatiaľ osobne plus-mínus páčil. Problém je, že je to viac animovaný film než hraný film v určitých mierach, často sa tam objaví kravina (Tauriel a Kili je na udieranie do stola v dvojke) a ako som písal, jednotka mala príliš veľa heroických záchran (sprevádzaných tým istým soundtrackom). Ja mám deravú pamäť, ale neviem či som Hobita niekde kritizoval úplným hejterstvom. Ale možné to je.
    ako tu vidim u milovnikou tohto filmu tak zbytocne kritizujete nazory @Gepeto @flanker.27 moj nazor je, ze im sa ziadna a pravdepodobne nikdy nebude pacit film, ktory vnikol na zaklade nejakej knihy.
    (existuje vynimka?)
    A to máš prosím odkud? Nelíbí se mi špatný film, ať je podle knihy nebo ne, a zvlášť nemám rád, když promarní dobrou předlohu. Což nezmamená, že neznám celou řadu vynikajících adaptací.
  • @Nevada Jo, samozřejmě, psal jsem 100 lidí.... To už je na každém :)

Já se teda mezi takové lidi neřadím, ale chápu, že někdo chce prostě vidět vše a být "v obraze" ;)

A kritika je fajn, na to jsem nenarážel.
    @Gepeto pardon ako som si to tak cital mal som pocit, ze uz si to videl a ze sa ti to nepaci.
    @flanker.27 moj zaver nasvedcuju tvoje prispevky trebars aj o serialy Hra o Truny, teraz Hobit (dobre to je koniec dalsie som nenasiel ale nenasiel som ani pozitivne kritiky)
    a mne nevadi, ze sa ti neico nepaci ja skot tvrdim,
    ze nema zmysel aby sa o tom niekto s tebou hadal pretoze teraz hadam svoj nazor nezmenis a tak isto ani ty druhy.
    @Edem Já s tebou taky nepolemizuji ve zlé, jen podotýkám, že dvě věci mnou zmíněné na úzce profilovaném fóru jsou důvodem pro učinění kategorického závěru :) Moje názory na filmy není těžké zjistit např. na csfd, tam bys třeba zjistil, že můj vůbec nejoblíbenější film je adaptace (Master and Commander: Odvrácená strana světa), ale tu nemíním své filmové názory duplikovat, takže se k filmům vyjadřuji pouze občas.
  • Nevada napsal(a):

Není. Chtě nechtě je Hobit pojem a fenomén. A kdo se víc zajímá o film, tak si to nejspíš nenechá ujít. Takže i v případě, když vím, že se mi nebude vyloženě líbit, tak to prostě vidět chci. A nejlépe na velkém plátně. Ale to neznamená, že se k tomu nemůžu vyjádřit i negativně. Požadovat jen pozitivní vyjádření je hrozný nešvar dnešní doby.
    Kromě toho je každého věc, jak tráví svůj čas, že.

Tak nějak, proto se radši moc nevyjadřuju před ostatníma o filmech, protože jsem automaticky za rýpala a věčného nespokojence. Třeba u Promethea se mi dostalo nechápavých výrazů a proč se mi to jako nelíbilo, vždyť to bylo super velký, byly tam parádní triky a akce a vypadalo to na plátně děsně dobře...

@Gepeto to je další věc, ta naděje, že tentokrát to tam bude :D
    @flanker.27 okej napisat ziadna adaptacia sa ti nebude pacit bolo prehnane pravda.
  • 3D je v drvivej väčšine zlo. škodí filmu, robí z neho cirkusovú atrakciu. nepodporuje vnímanie príbehu, ale efekt kinetickej akcie.
    @sarven Áno. Ako som spomínal, u niektorých filmoch (Avatar) si treba užiť aspoň tú kinetickú akciu, keď už je z toho 95% animovaný film. Mňa osobne 3D pri vnímaní príbehu neruší, je to ale dobrý efekt pre filmy, ktoré vyhodili pekný balík na grafiku.
  • + ladyG ukázali taky jako mocnou elfku ne jako chodící malou relaxační knížku se spoustou mouder
    + celý dol guldur, v knížce to nebylo, vždycky mě zajímalo co se tam konkrétně dělo; tady se mohl právě jackson vyřádit a nikdo by mu to neměl za zlé
    + král Dain, nečekal jsem že z něj udělají trpasličího pankáče - ale byl skvělej
    - to že tam nedali nic z toho co bylo po bitvě - pohřeb, nečtenář neví že erebor je dainův, šmaka měli zabít na konci dvojky, neutvořit ten debilní cliffhanger a nechat si čas na uzavření příběhu (i když ten čas měli - film 2:10 ... wtf? trochu krátký na středozemní poměry, ne?)
    - na skřetech v lotrovi se mi líbilo že to nebyli cgi šmejdi, ale masky - a každá jiná, teď je udělali všechny počítačem a akorát je nakopírovali, škřeti maj mít zbroje z různých kusů, maj být individuální, ty jejich stejnokroje.. dost odbyté
    - medděd a jeho +/- 10 vteřin .. bez komentáře snad
    - thorinova smrt .. taky radši bez komentáře :D

Z celýho filmu mám pocit že to byla rozpohybovaná hra bitva o středozem, včetně těch wyrmů. Prostě slabota. Jsem rád že hobit je prequel k lotrovi, a že v případným maratonu tak jako tak skončíte s návratem krále, takže cajk :D

• Vsadím boty, že většina nečtenářů si stejně myslí, že je Erebor Thorinův bratr :D
    @Henky =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.