Hobit

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Quote:
Novozélandský režisér Peter Jackson se bude podílet na psaní scénářů ke dvěma dílům filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit.

Podle hollywoodského tisku se pod scénáři, na kterých se již začalo pracovat, podepíše i režisér obou snímků, Mexičan Guillermo del Toro.

Jackson má filmy, na jejichž realizaci se dohodl s hollywoodskými studii New Line Cinema a MGM, také produkovat. Natáčet by se měly na Novém Zélandu, kde vznikala i slavná filmová trilogie Pán prstenů, a jejich dokončení je plánováno na léta 2010 a 2011.

Podle studia New Line Cinema bude první film adaptací Hobita a druhý bude originální příběh, který pokryje 60 let mezi knihou a začátkem Pána prstenů.

Plánované natáčení komplikoval právní střet mezi Peterem Jacksonem a New Line Cinema, které vlastní práva na filmové zpracování Tolkienových knih. Studio si nepřálo, aby Jackson Hobita režíroval.

Po natočení trilogie Pán prstenů, kterou Jackson režíroval, se totiž soudil se studiem o údajné nevyplacené podíly na zisku. Trilogie vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal 11 Oscarů, včetně ceny za režii pro Jacksona.

Těšíte se? Já strašně. 8) :!:

Zvláště na ten druhý film. :idea:

1394042444549

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Prf, jdu v sobotu, navzdory tomu, jakej mám názor zejména na druhej díl, tomu dávám ještě šanci.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @flanker.27
    Nee! :hand:
    Tobě se to strašně líbí a nechceš to přiznat :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 11. prosince 2014
    Ja som počul, že v slovenských kinách to má ísť hneď s dabingom a dokonca preložili aj tú pesničku.

Hej. Minimálne v Žiline v Mirage evidentne s titulkami len o ôsmej v 2D.
  • Já jdu zítra, a jelikož mě přes den čeká program celkem na nic, tak doufám, že až to přetrpím, budu mít Hobita za odměnu. :-)
  • Práve som sa vrátila z kina. Myslím, že ma tu opäť pár mesiacov neuvidíte, pretože keď som sa naposledy dostala pod vplyv Tolkiena, tak som na tom vydržala zvyšok mája, celé leto i časť jesene a na Píseň som nemala naladenie. Povídečku možná napíšu, ale jinak... Jo, chvíli o mně nejspíš neuslišíte. Mějte se hezky.
  • Bude se to líbit osmiletému brachovi? Nebo je to moc "akční"? Videl i předchozí díly a ty byly ok. Ale teď přeci jen přijde bitva atd...
  • @Mellien 8 let je na filmového hobita tak akorát :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Montezuma3 Jaks to poznal? Jsi ďábel nebo co? :)
  • Nejslabší díl z celé Středozemě...
  • Naprosto famózní, nejlepší z celé hobití série :-)

Jen by to chtělo rozšířenou verzi, bylo vidět že tam pár záběrů schází.

P.S. Dain byl dokonalej :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 12. prosince 2014
    Tak musím konstatovat, že první díl se mi z trilogie pořád líbí nejvíc.
    Dain je cool, ale představoval jsem si ho víc cool. Málo orlů, málo Medděda, málo Šmaka, málo Sarumana.
    Ty finálové souboje byly dobré, dokonce mě překvapilo, kolik trpaslíků nakonec umřelo.
    Jsem ale dost zvědav na prodlouženou verzi. Přišlo mi, že těch vystříhaných scén je tam docela hodně. Kam to na konci zmizel Dwalin? Byl tam s nimi, pak někam běžel a od té doby ho nebylo vidět. Ti červi tam provrtali chodby pro armádu skřetů a nakonec jimi nikdo neprošel. Kam se poděli vrrci? Salvy elfských šípů a trpaslíci na beranech? Polovina traileru ve finálním filmu vůbec není. A mám dojem, že nejvíc nůžek pocítila právě ta bitva. :-k

Na tomhle posledním díle je nejvíc vidět, jak blbý nápad bylo, rozsekat to na tři kusy.
    Lidi remcali jak je dvojka utahaná a nudná. A tak vzal PJ nůžky a prostříhal trojku na kost. No a nejvíc to odnesla právě samotná bitva.

Mohli by jednoho krásnýho dne, vydat na blůčku ještě nějakou spešl verzi, která by byla sestříhána do dvou svižnějších filmů, jak bylo původně v plánu.

PS: Na konci filmu za mnou v řadě nějaká holka pěkně popotahovala. Takže slabší povahy: kapesník sebou.

@flanker.27 Za mě tipuji, že tomu dáš tak 2/5. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby to byl i odpad! jen aby jsi nás perfektně ošálil. =D
  • Gepeto napsal(a):

Ja som počul, že v slovenských kinách to má ísť hneď s dabingom a dokonca preložili aj tú pesničku.

Hej. Minimálne v Žiline v Mirage evidentne s titulkami len o ôsmej v 2D.

@gepeto - ide to v dabingu aj s titulkami, 2D aj 3D. pochopiteľne. aj keď nechápem, prečo by to niekto pozeral 3D a v dabingu :(
    upraveno 12. prosince 2014
    @sarven
    Lenže ja by som to mal najlepšie do Žiliny a čo som hľadal na nete minimálne v kine v Mirage sú 3D verzie s českým dabingom okolo obeda (pred a po) a potom o ôsmej 2D s titulkami. Aspoň podľa tohto:
    http://zilina.stercentury.sk/klient-3/kino-17/stranka-41/film-33044

Ešte skúsim nájsť iné kiná v Žiline, tak dúfam, že tam to bude iné.
    Dobre, takže Cinemax to zachránil, tam to vyzerá aj na 3D titulky.

BTW: Ja síce chápem, že v kine je to vždy iná atmosféra, ale ísť na titulky v 2D, to si môžem počkať a stiahnuť.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jestli chápeš, že v kině je to jiná atmosféra, tak nemůžeš zároveň napsat, že si můžeš počkat a stáhnout ;)

Jsou filmy, které jsou průměrné (sem pro mě spadá Hobit) nebo dokonce nejsou nic moc (Superman se vrací), a přesto jsou prostě stvořené pro velké plátno a v TV (sebevětší) nebo dokonce v počítači to kouzlo nemají.
    @Nevada
    Na jednu stranu chápem, že TV/počítač zážitok a kino zážitok sú aj v 2D rozdielne - to uznávam. Ale na druhú stranu považujem Hobita za film viac určený (pre teba pre veľké plátno) pre 3D* pre náročnejších a 2D len pre menej náročných, tých, čo 3D nemajú radi a tých, ktorí 3D nemôžu zo zdravotných dôvodov.

*Napr. Avatar je pre mňa bez 3D zbytočný film; poznámka: neporovnávam Hobita a Avatara.
  • Chystám se do kina vyrazit, ale na 3D se mi nechce. Jaké jsou vaše názory, hlavně těch co fiml shlédli? Je to velký rozdíl?

Díky :)

• Velký rozdíl tam ani nebude. Žádné super efekty ve 3D nejsou, akorát jednou mě šíp trefil do levého oka :D
  • Z prvního hobita jsem byl lehounce zklamaný, z dvojky bylo zklamání poměrně značné. Přesto do kina vyrazím. Ještě jsem nevynechal ani jedno Jacksonovo zpracování Tolkiena a třetí Hobit nebude výjimkou. Teď už zbývá natočit jen Silmarillion:-)
  • Na to nemá práva, a Tolkienova rodina mu ich ani nedá, filmové spracovania nemajú radi.
  • JoeGyry napsal(a):

Na to nemá práva, a Tolkienova rodina mu ich ani nedá, filmové spracovania nemajú radi.

A Hobita a Pána Prstenů mu dali?
  • @Denebola áno dali mu práva na Pána prsteňov a zároveň v tom "balíčku" boli práva na Hobbita. Po tom ako uvideli film Pána prsteňov chceli okamžite odkúpiť práva na Hobbita. A to LOTR bol ešte celkom dobrý film, po Hobbitovi mu nedajú práva na nič podľa mňa.
  • upraveno 13. prosince 2014
    Chmur napsal(a):

Z prvního hobita jsem byl lehounce zklamaný, z dvojky bylo zklamání poměrně značné. Přesto do kina vyrazím. Ještě jsem nevynechal ani jedno Jacksonovo zpracování Tolkiena a třetí Hobit nebude výjimkou. Teď už zbývá natočit jen Silmarillion:-)

Nestraš :spike: víc elfů v Jacksonově podání po Hobitovi vidět nikdy nechci.

• @JoeGyry velká škoda, že mu ty práva na Hobita nesebrali a to filmové zpracování Pána prstenů zbožňuju.
  • Asi tak...Bitva pěti armád je slabší odvárek oproti bitvě na Pelennorských pláních. Natočení Silmarillionu si nějak nedokážu představit. To by těch filmů muselo být aspoň deset.
  • @Dreamer tak ja mam LOTR tiež celkom rád ale strašne mi vadí že vynechal veľkú časť prvej knihy (putovanie Hobbitov) a že úplne ignoroval koniec tretej knihy. To radšej z Pána prsteňov mohol urobiť 6 filmov aby tam dal všetko heh :D
  • JoeGyry napsal(a):

@Dreamer tak ja mam LOTR tiež celkom rád ale strašne mi vadí že vynechal veľkú časť prvej knihy (putovanie Hobbitov) a že úplne ignoroval koniec tretej knihy. To radšej z Pána prsteňov mohol urobiť 6 filmov aby tam dal všetko heh :D

mě zas trošku deptá trochu jiný Faramir :D Bylo to pro mě celkem překvápko (příjemné samozřejmě) to prodloužené putování hobitů a vyhánění skřetů z Kraje. To první dokážu u filmů o želet.Co se finále týče, tak trochu chápu proč ho Jackson ze svého super dojemného slzopudného zakončení vypustil.
    Škoda, že u Hobita musel zfilmovat každý řádek a ještě přidat nastavovanou kaši v podobě zbytečných postav. Jeden pěkný film by bohatě stačil, i kdyby měl být brutálně osekaný. Hobit je na dobrodružnou pohádkovou jednohubku ideální materiál, na výpravnou fantasy trilogii naopak absolutně vůbec.
  • Já chodím zasádně na titulkované 2D. =D
    Jinak s trojkou Hobitem celkem spokojenost. Určitě lepší než jednička, ale asi to nepřekonalo druhý díl. Přece jenom mi přišlo, že dějově už toho zbývalo dost málo a bitevní scény mě až tak neoslovují.
  • Určitě lepší než jednička, ale asi to nepřekonalo druhý díl. Přece jenom mi přišlo, že dějově už toho zbývalo dost málo a bitevní scény mě až tak neoslovují.
    Ve dvojce byl nějaký smysluplný děj? Tak to bych to měl s návštěvou kina ještě přehodnotit:-)
  • Tak nevím. Po shlédnutí třetího dílu (jakožto velký Tolkienův fanoušek) jsem o trilogii definitivně přestal myslet jako o zfilmování Hobita, ale o jakési volné adaptaci na dané téma. Celý film byl nádherně udělaný, skvělá atmosféra atd., ale trochu se v tom ztrácel duch knihy (pohádkové putování trpaslíků za pokladem v hoře a následná na pář řádků popsaná bitva se skřety, kteří jim ho chtějí sebrat). V závěrečných scénách (Havraní vrch a duely mezi trpaslíky a Azogem a Bolgem) jsem měl spíš pocit, že jsem v nějakém Warcraftu nebo v nějakém podobném moderním fantasy, kde spolu různé rasy svádějí epické bitvy, a ne v Tolkienovi, kde jde o boj dobra a zla. Peter Jackson prostě vytvořil kompletně nový fantasy svět, který má s původní předlohou společného jen velmi málo.
  • upraveno 13. prosince 2014
    Právě jsem se vrátil z kina. I když jsem šel s obavou, tak se nevyplnila. Hobit mě potěšil. I přes nedokonalosti, které má, je to pro mě výborná adaptace knihy, pohádkovost z ní zmizela, zůstalo fantasy. Já jsem s celou trilogií spokojen. (Ne, že bych něco neudělal jinak, nebo nevytknul ale prostě s celkem jsem nadšen) Bojové scény úchvatné, dialogy na místě, ticho a hudba na svých místech. Akce a výborná Bitva pěti armád. Nebudu si hrát na erudovanýho filmového kritika a škarohlída, tohle sakra muselo zahřát každého milovníka fantasy a ne jen Tolkienova díla. A kur*a už přestaňte hrát na takové citlivky, jak je to hrozný, natočit takovou knihu tak aby se to líbilo většině jde asi jako podřezat si žílu mrkví a PJ se k tomu aspoň dost blíží. Jsou knihy, které sklízí filmy mnohem horší a nikdo tak nežužlá, braková a vykradačská fantasy Eragon a její hrozný film je toho důkazem. Přidám přirovnání s Písní ledu a ohně, seriál knihy težce mění ale pořád je sakra dobrej a bere i publikum, nezávislé na knihách a hlavně k nim a tím tedy i k fantasy tahá víc lidí. Což je jeden z účelů takových filmů.

Co mě nasralo je křupanský přístup diváků , oni se tam s několika balíčkama brambůrek, křupek a čokolád přišli napást a pokecat si. Nakopat do sedadla před sebou a pak se jít vyvalit. Půjdu i podruhý (do kina pro změnu ve Zlíně) a doufám že si to užiju ještě líp.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.