Sice podle mnohých uvedu špatný příklad, ale Martin by si mohl vzít příklad z Eriksona a každý jeden rok napsat jednu knížku. :-D Dobrá, tak by to mohl psát každé dva roky, ale tohle protahování mi hodně připomíná moje psaní prací na VŠ. :-D
Nevada: To máš sice pravdu, že tím trochu trpí jeho reputace a z obchodního hlediska si možná také škodí (ačkoliv o tom by se teď dalo polemizovat, protože podle mého názoru je Tanec určitě naplánován k vydání souběžně s premiérou HBO série a to bude jistě ohromný boom pro jeho "peněženku" :) ) Nicméně i kdyby to jeho protahování škodilo jemu i fanouškům, tak ačkoliv je spisovatel, nemá prostě povinnost psát. Klidně si může říct, že už nenapíše nikdy nic a je to jeho právo. (Pokud nemá s vydavatelem nějakou smlouvu na celou sérii nebo tak něco)
Každopádně zastávám názor, že raději si počkat a mít kvalitní dílo, než aby co půl roku sypal jeden díl za druhým a byly by to narychlo splácané nesmysly. :)
Píše: George ani žádný jiný spisovatel není otrokem čtenářů a není povinen sedět od rána do večera a jen spát, aby ukojil naši touhu po dalších dílech. Je to jen člověk. Já byh už samozřejmě taky rád v ruce držel další díl, ale situace je taková jaká je, nedá se nic dělat. Ukažte trochu respektu.
On moc ke svým fanouškům respekt nemá. Vážím si ho za to, co napsal. Zároveň však u mě hodně klesl svým přístupem k psaní dalších dílů.
Molda - S tímhle přístupem by už napsal nějaké veledílo, za které by musel dostat Pulitzerovu cenu. :-D Kvalita se neodvyjí o délky tvorby, to by české dálnice musely být nejlepší na světě. :-D
Alek - Jasně, ale čtenář a spisovatel je oboustranný vztah, jako v jakémkoliv vztahu výrobce (prodejce) a zákazníka. Po Martinovy nikdo nechce, aby sypal knižní tituly z kapsy, jak na běžícím páse, ale půl dekády od vydání jeho posledního výtvoru je docela dost dlouhá doba.
To je dlouhá doba, ale nesouhlasim, že je tam vztah jako prodejce-zákazník. To je jako kdybych sledoval na fotbalovou reprezentaci a chtěl po nich, aby se probojovali na ME. Inu, chtít to můžu, můžu to i očekávat, vzhledem k dřívějším dobrým výkonům. Nicméně nikdo mi nezaručí, že na to nebudu muset další 4 roky čekat. Já vim, fakt blbej příklad. :-)
Já mám pocit, že GRRM se teď prostě nechce nechat dotlačit k ničemu. Stalo se mu to tak trošku u Hostiny a nechce to opakovat.
Tím vztahem jsem nemyslel nějakou smlouvu, nebo tak, ale spíš oboustranný respekt. Do ničeho ho tlačit nechci, ale tak ať prostě řekne "až to bude, tak to bude", a ne, že skoro každý rok tvrdí, že už to vydá.
Olorin píše: tak ať prostě řekne "až to bude, tak to bude", a ne, že skoro každý rok tvrdí, že už to vydá.
Ale vždyť to on dělá, už několik let odmítá něco slibovat, a říká, že ani nic nenaznačuje, až to bude tak prostě napíše "ADwD is done". To jen my si z jeho blogpostů něco vyvozujeme. Joo, sem tam píše, jak pokračuje, ale to nic neznamená, jak vždy dodává.
Už jsem taky pomalu chtěl dát odkaz na písničku. Samozřejmě bych taky rád další díl, ale co Martin dělá, kde to dělá, jak dlouho to dělá, případně s kým, je zcela jeho věc.
Já tam vztah zákazník - prodejce tak trochu vidím. My přeci za jeho práci (knihy) platíme peníze. Není to náš otrok ani děvka, ale myslím si, že vůči svým čtenářům nějaký závazek má. Trochu mě udivuje, že na něj víc netlačí jeho nakladatel. Asi se stal příliš velkou nepostižitelnou hvězdou na spisovatelském poli a nějací fanoušci mu jsou prostě ukradení. Nemůžeme ve své podstatě nic dělat, ale u mě osobně tedy hodně klesl.
Co se týče nakladatele, tak pokud Martin nezinkasoval zálohu, tak je na tom podobně jako čtenáři. Může se mu to nelíbit, může naléhat, může prosit, ale to je asi tak všechno :o)
tiež mi je ľúto, že nepíše rýchlejšie. ale ak to napíše, tak počkám x rokov. a úprimen - nechcem žiadny flame - radšej 10 rokov a jeho kniha, ako dva roky a Eriksonova. Ten chlapík má fajn nápady, ale je veľmi obyčajný spisovateľ.
Píše: en chlapík má fajn nápady, ale je veľmi obyčajný spisovateľ.
Pokud jsi však jeho fanoušek a nepřipadá ti jako obyčejný spisovatel, tak je to pro Tebe úplně požehnání neboť máš reálnou šanci, že svou ságu dopíše během svého/tvého života:-)
Nerad bych, aby se to tady změnilo ve flame, ale mě nepřipadá, že je Erikson nějak průměrný. Jistě, s klasiky žánru se měřit asi nemůže, ale rozhodně to vynahrazuje nadšením. ;-) Navíc, jak už psal Chmur, alespoň se u něj dočkáme konce ságy. Jistě se ale všichni shodneme v tom, že si chceme přečíst další díl ságy Ledu a ohně. :-)
P.S. Upřímně doufám, že to 10 let trvat nebude, už takhle je to 5 let (díky bohu za zpoždění způsobené překladem do češtiny). Ještě, že nás čeká seriál.
První tři díly jous super. Ve 4. mi přijde, že něco chybí. Pokud to dlouhé čekání znamená, že se ono něco vrátí, tak je mi jedno jak dlouho budu čekat, jen ať je jednou dílo kompletní.
Píše: Ve 4. mi přijde, že něco chybí. Pokud to dlouhé čekání znamená, že se ono něco vrátí, tak je mi jedno jak dlouho budu čekat, jen ať je jednou dílo kompletní.
Smutné ovšem bude, pokud Tanec s draky bude stejně "kvalitní" jako Hostina. Navíc po tak dlouhém čekání, bude mnoho fanoušků nastaveno hodně kriticky.
chmur: jasne, súhlasím a vlastne aj závidím. čo sa týka kvality Tanca, mám dva svetlé body. charaktery, ktoré sú atraktívne a teším sa na ne veľmi (dany, jon, bran,...) a kapitoly, ktoré sú zverejnené. všetky 4 sú husté, plné atmosféry. výborné čítanie.
Sem se na to musel podívat přes jiný prohlížeč, neb můj věrný Google Chrome mě neustále odkazoval na tuto diskuzi, takže jsem měl pocit, jestli si ze mě někdo nedělá legraci. :-D No, článek dobrý, možná ještě drsnější, než jak o tom smýšlím já, ale svět je krutý, takže to možná tak i doopravdy je. Samozřejmě se modlím k Velkému Jinému, aby to tak nebylo. :-D
Vždycky,když mi přijdou na mail novinky od Talpressu,prohlížím web,jestli už se s knížkou alespoň trochu hnulo (a jak koukám,opět se nehnulo) a musím říct,že mě Martin nenaštval ani tak tím,jak se to táhne (i když už v Hostině psal,že za rok by měl vydat tanec,že ho má napsaný), ale spíš tím,že to tak blbě rozdělil.
Skoro bych o tom ani nepsal, ale on by to stejně přitah někdo jinej. Tak ať jsem aspoň první...
Údajně k dopsání Tance zbývá 5 kapitol, u kterých už existují hrubé obrysy. A celé by to chtěl GRRM odevzdat do konce roku.
Nicméně, my už na tyhle povídačky neskočíme. Jednak to ještě nevylučuje další odklad a druhak to neřekl ani sám GRRM. Je to z x-tý ruky, z reportu z Comic Conu od editorky GRRM, který tohle prý sdělil vydavateli. Takže t nakonec může být jinak. Místo 5 kapitol může jít o zkompletování 5 POV, konec roku ještě nenamená rok 2010 - ok, přestanu vás děsit katastrofickými scénaři. :-)
No, jsem zvědav na příští blogpost GRRM. Jo a nezapomeňte, pokaždý, když se někdo zeptá, kdy bude příští kniha hotová, GRRM zabije Starka ;-)
Komentáře
Každopádně zastávám názor, že raději si počkat a mít kvalitní dílo, než aby co půl roku sypal jeden díl za druhým a byly by to narychlo splácané nesmysly. :)
George ani žádný jiný spisovatel není otrokem čtenářů a není povinen sedět od rána do večera a jen spát, aby ukojil naši touhu po dalších dílech. Je to jen člověk. Já byh už samozřejmě taky rád v ruce držel další díl, ale situace je taková jaká je, nedá se nic dělat. Ukažte trochu respektu.
On moc ke svým fanouškům respekt nemá. Vážím si ho za to, co napsal. Zároveň však u mě hodně klesl svým přístupem k psaní dalších dílů.
Ještě přihazuju zhudebněnou Gaimanovu ideu: John Anealio - George R. R. Martin Is Not Your Bitch
Já mám pocit, že GRRM se teď prostě nechce nechat dotlačit k ničemu. Stalo se mu to tak trošku u Hostiny a nechce to opakovat.
tak ať prostě řekne "až to bude, tak to bude", a ne, že skoro každý rok tvrdí, že už to vydá.
Ale vždyť to on dělá, už několik let odmítá něco slibovat, a říká, že ani nic nenaznačuje, až to bude tak prostě napíše "ADwD is done". To jen my si z jeho blogpostů něco vyvozujeme. Joo, sem tam píše, jak pokračuje, ale to nic neznamená, jak vždy dodává.
Co se týče nakladatele, tak pokud Martin nezinkasoval zálohu, tak je na tom podobně jako čtenáři. Může se mu to nelíbit, může naléhat, může prosit, ale to je asi tak všechno :o)
en chlapík má fajn nápady, ale je veľmi obyčajný spisovateľ.
Pokud jsi však jeho fanoušek a nepřipadá ti jako obyčejný spisovatel, tak je to pro Tebe úplně požehnání neboť máš reálnou šanci, že svou ságu dopíše během svého/tvého života:-)
P.S. Upřímně doufám, že to 10 let trvat nebude, už takhle je to 5 let (díky bohu za zpoždění způsobené překladem do češtiny). Ještě, že nás čeká seriál.
První tři díly jous super. Ve 4. mi přijde, že něco chybí. Pokud to dlouhé čekání znamená, že se ono něco vrátí, tak je mi jedno jak dlouho budu čekat, jen ať je jednou dílo kompletní.
Ve 4. mi přijde, že něco chybí. Pokud to dlouhé čekání znamená, že se ono něco vrátí, tak je mi jedno jak dlouho budu čekat, jen ať je jednou dílo kompletní.
Smutné ovšem bude, pokud Tanec s draky bude stejně "kvalitní" jako Hostina. Navíc po tak dlouhém čekání, bude mnoho fanoušků nastaveno hodně kriticky.
http://heavyho.blog.cz/1009/pan-martin-si-dava-nacas
Musel jsem to nějak ventilovat. :-)
To co jsi napsal mi připadá až moc tvrdé (a to jsem na Martina pěkně nabroušenej).
Bohužel je to asi také z velké části hodně pravdivé.
Musel jsem to nějak ventilovat. :-)
Sem se na to musel podívat přes jiný prohlížeč, neb můj věrný Google Chrome mě neustále odkazoval na tuto diskuzi, takže jsem měl pocit, jestli si ze mě někdo nedělá legraci. :-D No, článek dobrý, možná ještě drsnější, než jak o tom smýšlím já, ale svět je krutý, takže to možná tak i doopravdy je. Samozřejmě se modlím k Velkému Jinému, aby to tak nebylo. :-D
Údajně k dopsání Tance zbývá 5 kapitol, u kterých už existují hrubé obrysy. A celé by to chtěl GRRM odevzdat do konce roku.
Nicméně, my už na tyhle povídačky neskočíme. Jednak to ještě nevylučuje další odklad a druhak to neřekl ani sám GRRM. Je to z x-tý ruky, z reportu z Comic Conu od editorky GRRM, který tohle prý sdělil vydavateli. Takže t nakonec může být jinak. Místo 5 kapitol může jít o zkompletování 5 POV, konec roku ještě nenamená rok 2010 - ok, přestanu vás děsit katastrofickými scénaři. :-)
No, jsem zvědav na příští blogpost GRRM. Jo a nezapomeňte, pokaždý, když se někdo zeptá, kdy bude příští kniha hotová, GRRM zabije Starka ;-)
pokaždý, když se někdo zeptá, kdy bude příští kniha hotová, GRRM zabije Starka ;-)
LOL!
(nebudu se ptát, nebudu se ptát, nebudu se ptát)