Hra o trůny - obsazení

upraveno 5. listopadu 2012 v Seriál Hra o trůny
Aktualizované obsazení hereckého ansámblu Hry o trůny.
Číst celý článek zde
13468969

Komentáře

• upraveno 4. března 2010
    ale no tak. skutočne tvrdíš, že Danny "spoustu lidí zabila"?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. března 2010
    Skutočně tvrdím, ať to čtu jak to čtu :))
    Špatnou optikou se na to díváš, sere. Nemyslí ti to politicky! Dany pochopitelně nikoho nezabila a žádnou genocidu nevyvolala. Přidržme se raději terminologie Mužů bez tváře a řekněme, že Daenerys spoustu lidí obdarovala. To zní lépe. :-)
    upraveno 4. března 2010
    Ano nemyslí mi to politicky. Já například myslím, že bojovat za osvobození jiných (tedy ne ve smyslu světa za Zdí) je ošidná věc a ozbrojené cizí misionáře nemá rád nikdo. A to říkám jako zastánce Francouzské revoluce.
    Flanker.27 píše:
    Jo. nejdřív sice spoustu lidí zabijeme, ale protože věříme, že jich pak pár zachráníme, tak jsme strašně hodní. To dává logiku :))

...

... máš mojí plnou podporu. :) Chtěl jsem něco v obdobném duchu napsat, ale neumím se tak dobře vymáčknout :-). Daenerys je nebezpečná a moc jí nefandím.
    Všichni shoříte v plamenech!

A když tu teď Danny tak frčí, rovnou si prohlídněme její představitelku v traileru na Tudorovce, kde má docela dost prostoru., pomalu si na tu šklebůzu začínam zvykat. :-)
    vtom prípade verím, že budete rovnako tvrdí a spravodliví aj k ostatním postavám.
    upraveno 4. března 2010
    No já myslim, že na holku, co se má za něco víc než skutečně je, je dobrá až až :))

Alek: Danyiných nebo Melisandřiných? Těch kandidátek, co by spálily vše nepravé, je víc :)

WestFlame: Dík za podporu. Jednou budeme na tento den vzpomínat jako na Ten Den, kdy meče pozvedly se k přísaze, že chrániti budou Západozemí před nepřítelem ledovým i ohnivým, že neustanou, dokud hrozbám dračím hlavy pozutínány nebudou a těla jejich nebudou tlít v hlubinách Černovody a strašná paní dračí nebude na pranýř vyvedena a dvacet ran co ženě povětrné a vysázeno jí nebude.
    Píše:
    Naopak, jediný co může někam přinýst je nebezpečná kombinace fanatismu, víry ve vlastní jedinečnost a vyvolenost a rysů orientální despocie.

Nemohu si pomoci, ale já u Dany žádný fanatismus nevidím. Dokonce tam nevidím ani žádný kult osobnosti. Myslím, že vzhledem k tomu do jakých podmínek se dostala si vede dobře. Je to asi šestnáctiletá holka (žena). Samozřejmě že dělá chyby, ale kdo je nedělá? Navíc, přivedla na svět draky a to je hodně vyjímečný počin.

Já nejsem žádný zastánce revolucí ani ozbrojených misií..naopak, ale Dany byla od malička masírovaná tím, že její rod byl byl skoro celý vyvražděn ukrutným uchvatitelem a ona má právoplatný nárok na trůn. Což tedy pokud vezmeme v potaz, že její předci vládli Západozemí po mnoho genarací, taky má. Rozhodně nevidím jediný důvod, proč by měl mít větší nárok Stannis nebo kdokoliv jiný. No a pokud věříte v sílu kyje a tesáku jako např. nebohý Renly, tak ať vyhraje nejsilnější a třeba znovu Dany:-)

Píše:
    Chmur píše:

To by však byla trochu nuda, ne?

Od toho se odvozuje, jestli to co dělá je dobře nebo špatně?

Ne, ale kdyby byli všichni v sáze dokonalí, vzorní a mírumilovní, asi by sme se neměli o čem bavit:-)
    Targaryenovci majú sklon k zblázneniu sa, a ešte nevieme na ktorú stranu padne minca, ktorú bohovia hodili pri Danynom narodení, takže všetko je možné. Do tejto chvíle - t.j. do prvej kapitoly z Tanca by som jej neskryvil vlas na hlave. Tak ako napísal Chmur. Vzhľadom na situáciu v ktorej bola si viedla veľmi dobre. Mnohí starší, múdrejší a možno i cnostnejší by už boli na jej mieste monštrami.

opýtajte sa sera Baristana :)
    Flanker.27 píše:
    Alek: Danyiných nebo Melisandřiných? Těch kandidátek, co by spálily vše nepravé, je víc :)
    Prosím nespojovat tyto dvě osůbky, minimálně vůči Danny je to nefér. :-)
    Nemíchejte jablka s melouny! Paní Mel je zralá žena, která ví, co chce, a ví, jak toho dosáhnout. Dany je frustrované neurotické děcko. Už se těším, až její brilantní vládu nahlédneme i z jiného pohledu než z jejího. ;-)
    Paní Mel (nebo spíše slečna, už to je divné v jejím věku! :-) je ztracená fanatička, které není pomoci. Ať sehraje svou roli při odporu vůči Jiným, ale víc o ní nechci slyšet. Daenerys je teenager, který je po celý svůj život pronásledován, je mu usilováno o život, je s ním handlováno. A to nemluvím o zanedbané výchově, špatných vzorech apod. Halt bude chvíli trvat, než plně dospěje a stane se správnou vladařkou. A snad ji k tomu popostrčí právě tanečníci, kteří jsou na cestě k ní. A mluvit o ztrátách na lidských životech v reáliích středověku a navíc otrokářských režimů, to je vtip? :-)
    upraveno 5. března 2010
    Chmur píše:
    Dany byla od malička masírovaná tím, že její rod byl byl skoro celý vyvražděn ukrutným uchvatitelem a ona má právoplatný nárok na trůn

Vidíš, v tom já právě vidím ten problém. Má pocit, že je osvoboditelka a že na ni Západozemí čeká. Strašně nebezpečná nemoc. Nezapírám, že že je Dany v tom, jaká je resp. jak ji vidím částečně nevinně (při výchově od Viseryse, ovšem i Joraha a Barristana, kteří při vyprávěních dosti opomíjejí problematičtější aspekty vlády Targaryenů), ale proto ještě není kvalifikovaná k vládě. Ostatně většina dosavadní "úspěchů" se jí spíš tak nějak přihodila resp. zařídili to její rádci, než že by sama provedla nějaké zásadně úspěšné rozhodnutí. Jediné co ji činí výjimečnou od řadové orientální princezny jsou její draci.

sarven píše:
    Targaryenovci majú sklon k zblázneniu sa

Ano, aby taky neměli, dlouhá řada krvesmilných spojení si vybrala svou daň. (Ne)schopnost Dany přivést na svět dědice je přitom dalším prvkem, s nímž je třeba počítat.

Alek píše:
    Prosím nespojovat tyto dvě osůbky, minimálně vůči Danny je to nefér

Spojovat. Obě mají pocit, že vědí lépe než ostatní co je správné, přitom je pravda obou velmi pochybná. Léto má přitom víceméně pravdu, že Mel aspoň ví, co chce (což neznamená, že to považuju za správný).
  • upraveno 5. března 2010
    absurdné. "mely aspoň vie čo chce". to je k smiechu. radšej vsadím na Danny, u ktorej mám pocit, že si lekcie života zoberie k srdcu a bude z nej dobrý panovník.
    upraveno 5. března 2010
    Měl bys taky doplnit citát o tu závorku. Já Mel nehájím a v diskusích, kde se probíralo obětovat/neobětovat Edricka jsem to snad dal jasně najevo.
    Píše:
    Ostatně většina dosavadní "úspěchů" se jí spíš tak nějak přihodila resp. zařídili to její rádci, než že by sama provedla nějaké zásadně úspěšné rozhodnutí.

Rozhodně netvrdím, že Dany je ideální panovník, ale nevidím žádného lepšího. Já myslím, že provedla mnoho zásadních rozhodnutí např. získala neposkvrněné, dobyla Astapor a Yunkai. Přitom se řídila vlastním rozumem. Myslím, že je velice inteligentní a není u ní žádný náznak šílenství. Udělala několik chyb, ale to udělali snad v sáze všichni kandidáti na trůn Stannis, Rob, Tywin atd.

Jistě, Melisandra ví, co chce, ale to nic neznamená. Co chce věděl i Kousač.
    upraveno 5. března 2010
    Chmur píše:
    získala neposkvrněné, dobyla Astapor a Yunkai

Jak říkám, Dany má úlohu jako orientální vládce (takový japonský císař Hirohito). Je jakousi modlou, k níž se třikrát denně poddaný otočí a udeří čelem o zem. Jinak vítězí díky schopným lidem okolo sebe, kteří se k ní vesměs přidali proto, kým je (popř. jak vypadá), než proto jaké má schopnosti. Ve světě východních měst to může fungovat možná líp, než kdyby tam vládnul třeba Eddard. Ale jaké skutečně má vlohy k tomu, aby vládla v Západozemí, to mi opravdu uniká. Ten svět vůbec nezná, je to pro ní jen pár útržků z vyprávění od Viseryse nebo Joraha, popř. Barristana. A s jakou armádou toho dosáhne? Na to Neposkvrnění nestačí, bude muset najmout žoldnéře, zaangažovat dothraky, vycvičit draky. Nic z toho nemůže bejt vnímaný jinak než jako invazní armáda cizího původu. Bejt já západozemec, rozhodně bych jí nevnímal jako osvoboditele.
    právže v tom nemáš pravdu. prechádza si tvrdou školou, aby vedela vládnuť. nie aby sa usmievala z trónu.
    Tak Dany je jistě i poměrně schopná na svůj věk. Minimálně jí nechybí rozum, má odvahu, zná soucit atd. Ale důležité je, že po mnoha letech neúspěšných pokusů svých předků přivedla na svět draky potažmo magii. Věřím, že to ještě bude mít svůj význam (pokud to Martin dopíše) v boji proti bílým chodcům (uznávám, že je to však spíše pocitová zaležitost).
    Píše:
    Na to Neposkvrnění nestačí, bude muset najmout žoldnéře, zaangažovat dothraky, vycvičit draky.

Pravděpodobně využije draky, jako to udělal Aegon Dobyvatel. Možná však, že v chaosu zmítaném Západozemí mnoho lordů přivítá Daenerys jako symbol nového řádu. Zdá se, že minimálně princ Doran je tomu nakloněn. A kdo ví, třeba se k Dorne přidají další.
    upraveno 6. března 2010
    Prokázala, že má azbestovou kůži, eto vsjo. Kdybych se narodil nehořlavej, taky bych dokázal věcí. Jak se ale člověk narodí to neni žádná zásluha. A draci? To je vyhánění čerta Ďáblem.
  • upraveno 6. března 2010
    Podle mě je Dany vyvolená. Jen ještě nevíme k čemu.
    upraveno 6. března 2010
    A ani nevíme kým :))
  • upraveno 6. března 2010
    Flanker.27 píše:
    Bejt já západozemec, rozhodně bych jí nevnímal jako osvoboditele.

To přece záleží na způsobu příchodu. Těch variant je mnoho, od násilné invaze po vítané vysvobození. Nezapomeň že prostý lid má tendenci zapomínat na to špatné a vzpomínat na "staré dobré časy". A ne, vážně jsem to přirovnání Targaryenů ke komunistům původně nezamýšlel. :-)

Flanker.27 píše:
    Spojovat. Obě mají pocit, že vědí lépe než ostatní co je správné, přitom je pravda obou velmi pochybná. Léto má přitom víceméně pravdu, že Mel aspoň ví, co chce (což neznamená, že to považuju za správný).

Tak to mluvíme každý asi o jiné Dany. Vůbec se mi zdá, že sis v těch dvou větách docela odporoval - Dany tedy ví, co je správné, ale neví, co chce? Já teda hlavně tu pravdu v případě Dany vůbec neznám, právě to je můj problém s ní, že zatím nevím, co z ní vyroste.
    upraveno 6. března 2010
    Možná jsem to neřekl přesně. Mel ví, co to je oběť, co přesně obnáší její víra. Dany žije stále v pohádkovém světě mesiášského komplexu "přijdu, a všechno se změní". Jak může někdo vládnout v zemi, kterou vůbec nezná? Danyina mentalita se hodí možná do otrokářských měst, ne do Západozemí.
  • upraveno 7. března 2010
    Podle mě je Dany pravý světlonoš a její draci sehrají ještě důležitou roli proti bílým chodcům. Danyina mentalita se hodí do otrokářských měst ale ne do Západozemí? Pokud vím, Dany se snaží otrokářství potlačovat, i když je to možná zbytečné. Taky si myslím, že rozhodně netrpí nějakými pohádkovými představami, to si asi pleteš se Sansou (ale i ta z toho vyrostla). Nato aby něčím podobným trpěla, prožila příliš mnoho utrpení. Dany se rozhodně snaží být dobrou královnou, má nějaké ideály, na tom ale nevidím nic špatného.
    upraveno 7. března 2010
    A na tom trvám. Všechno, co Dany ví o Západozemí, ví od Viseryse, Joraha nebo Selmyho (popř. nejspíš od pár špehů). V jejích představách je nebo byl Robert uchvatitel zhruba to, co jsou ti otrokáři na východě a Ganze Westerose Volk jsou víceméně otroci. Jo, ruší otroctví, ale sama je něco jako bohyně. Píšu to už tak popátý, její vladaření je něco jako orientální despocie, kdy je vladař vpodstatě bůh. Souhlasit s tím nemusíte, nicméně mě o opaku může přesvědčit teprve nějaká radikální změna v dalším díle.

BTW nepřijde Vám to zvláštní, že tady dokážeme takhle probírat povahu neexistující literární postavy vytvořený někým úplně jiným?
    Píše:
    V jejích představách je nebo byl Robert uchvatitel zhruba to, co jsou ti otrokáři na východě a Ganze Westerose Volk jsou víceméně otroci.

Tak představy Dany o Robertovi pokud vím neznáme. Ale je to jedno. Každému prostě sedí někdo jiný. Já fandím Dany, Doranovi a naopak nemám rád Stannise, Cersei a mnoho dalších.

Píše:
    TW nepřijde Vám to zvláštní, že tady dokážeme takhle probírat povahu neexistující literární postavy vytvořený někým úplně jiným?

Ani ne. O tom tahle fóra jsou, ne? Plkat o bezvýznamných věcech:-))
    Flanker.27 píše:
    V jejích představách je nebo byl Robert uchvatitel zhruba to, co jsou ti otrokáři na východě

Ne ne, v jejích představách byl Robert ještě mnohem horší kreatura a to právoplatně, protože vůči jejímu rodu on takový skutečně byl (mimojiné na ní posílal vrahy, že?). To co je problém je, že Dany zatím neví, co byl zač její tatínek. Ale to by jí rozhodně nemělo nijak diskvalifikovat, děti a své rodiče nemohou.

Jinak nemám pocit, že by Dany chtěla nějak měnit vládu Západozemí, to, že jí nezná, neznmená, že se jí nechce přizpůsobit - šak tenhle model nastolili její předci před nějakými třemi sty lety a Baratheoni v tom vlastně pokračovali - ostatně Baratheoni se stali vládnoucím rodem proto, že byli spřízněni s Targaryeny. De facto by nástup Dany nemusel být ničím radikálním z pohledu "právního", prostě jednoho dračího potomka nahradí druhý, s lehce modřejší krví. :-)

Všechno je to o to, dát Dany čas, aby získala přehled, rádce, kteří k ní budou otevření, sympatie lidu (střet Jiných a draků je asi očekávatelný) a zbytek už přijde sám. Já třeba Dany až tak moc nefandím, ale rozhodně do ní vkládám naděje - všechno pro mě stojí na tom, jaké rádce si vybere. Duo Martellové a Tyrion by mohlo být úchvatné. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.