Jídlo a pití

upraveno 26. června 2011 v Rozličný pokec
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....

1161719212224

Komentáře

  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    ,,Homer nahradí Bartovi všechny škody, je-li to vůbec možné."
    ,,Hmmm... Jelito!"
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 24. dubna 2013
    Když nemáte vodu, dejte tam černé pivo. Mno že mne to nenapadlo hned :roll:
    Ještě dnes jsem to musel vyzkoušet :dance:
  • @Montezuma3 Chutnalo? znie to totiž celkom dobre
    Teda aj maslový nezmysel z pottera som robil podobne
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Mo, je to vlastně to samé, jako když si koupíš normální čokoládový sirup akorát je tam místo vody pivo. Chutná mi to, ale to pivko tam moc necítím, možná jsem ho tam měl dát víc :D
  • Keby som mal doma plechovku Guinnessu, myslím, že mám lepší nápad, čo s ním spraviť, než robiť sirup. :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Arutha2321 Proto jsem tam toho piva nalil tak málo :D
  • Nemáte prosím niekto nejaký osvedčený recept na lasagne? Chceme to vyskúšať, ale na prvýkrát by sme si chceli nechať poradiť.
  • @Arutha nekoukat na Garfielda
  • @M1on :D Garfielda som v živote nevidel ani nečítal.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Arutha Myslíš na placky nebo na to mezi placky?

    Na placky - normální těstovinové těsto (voda, mouka, vejce, sůl) + strojek na těstoviny/váleček a pevné nervy.

    Na šlichtu mezi - buď děláme "červenou špagetovou omáčku" = osmažená cibule + umleté maso + protlak/rajčata + dochutit (sůl, pepř, cukr...) nebo se špenátem a smetanovou omáčkou = máslová jíška + smetana + dochutit (sůl, pepř), ke které se dá přinaházet kuřecí maso (orestované).

    Doporučuji zapékat v něčem s poklicí nebo to překrýt pečícím papírem a na konec odkrýt, aby ta vrchní placka nebyla vysušená.
  • @Arutha Klasické masové?
  • @Krisa Mezi placky, placky sme na prvý pokus kúpili polotovar, na cestovinové cesto si zatiaľ netrúfam. :) Tá rajčinová omáčka vyzerá dobre, to asi vyskúšame.

    @Michelle Také, aby boli dobré. :D

    @Thorar To vyzerá tiež veľmi dobre, poradím sa s mamou, a uvidíme, ktoré vyberieme. :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Arutha Tu červenou miluju - děláme jí i normálně na špagety a vždycky jí sežeru strašně moc (a pak jí ještě chodím užírat studenou, protože to je snad ještě lepší než horká) :D
  • @Krisa My na špagety len prevárame morca-dellu s kečupom, a na vrch dávame opečený salám. Tiež super. :D
  • Já je dělala podle tohodle receptu:
    Lasagne al forno
    Suroviny pro 6 porcí:
    300 g těstovin,
    50 g másla,
    50 g mouky,
    1 dl mléka,
    1 cibule,
    1 mrkev,
    1 řapíkatý celer,
    100 g slaniny,
    200 g mletého hovězího masa,
    3 lžíce olivového oleje,
    1 dl bílého vína,
    200 g rajčatového protlaku,
    1 dl hovězího vývaru,
    50 g parmezánu,
    oregano, pepř, sůl
    Postup:
    Nejprve připravte ragú bolognese. Nakrájejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, slaninu a česnek na pánvi osmažte, potom přidejte mleté maso a olivový olej. Vše zalijte bílým vínem a duste pod pokličkou asi 15 minut. Občas zamíchejte. Nakonec přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar. Bez pokličky za stálého míchání nechte vydusit. Okořeňte oreganem, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a solí.
    Plátky lasagní vařte asi 5 minut ve slané vodě. Potom dejte na dno pekáčku vrstvu ragú, na ni plátky lasagní, pak opět raú a opět lasagne, až bude pekáček plný. Nakonec polijte vše bešamelovou omáčkou, kterou připravíte z mléka, mouky a másla, okořeníte čerstvě mletým pepřem. Než dáte pekáček do trouby zapéct, posypte vše čerstvě nastrouhaným parmezánem. Pečte asi 20 minut při 200°C.

    Ale radši mám špenátové:
    Suroviny: špenát - 1kg čerstvého nebo 500g mražených špenátových listů neochucených, 1 balení plátků lasagne, 200g sýra dle chuti (já používám mozzarelu), česnek, sůl, pepř, olivový olej, máslo a strouhanka na vymazání pekáčku.
    Bešamelová omáčka: 50 g másla, 50g hladké mouky, 5dl mléka, sůl, muškátový oříšek nebo květ
    Způsob přípravy: Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme mlékem ji za stálého míchání ji vaříme do zhoustnutí. Osolíme a okořeníme dle chuti. Pak si připravíme špenát. Čerstvý dokonale umyjeme a zbavíme vody buď v utěrce nebo v odstředivce na salát. Do hrnce dáme trochu olivového oleje a vhodíme špenát, který stále mícháme. Když se špenát spaří necháme chvilku vydusit tekutinu.Mražený špenát rozmrazíme v hrnci pod pokličkou na troše olivového oleje. Další postup je stejný. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme tolik sekaného česneku, kolik máme rádi. Nyní si připravíme pekáček a předehřejeme troubu na střední stupeň.Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu bešamelové omáčky, dáme lasagne, vrstvu špenátu, bešamel, posypeme sýrem. Tak pokračujeme, až je pekáček plný. Vrchní vrstvu tvoří lasagne polité bešamelem a posypané sýrem. Pečeme cca 35 min.
    Tyto lasagne můžeme doplnit také orestovaným kuřecím masem na nudličky nebo žampiony. Přijdou vždy na vrstvu špenátu.
  • @Michelle Ďakujem pekne, niečo vyberieme. :)
  • pocitujem akutny nedostatpk poctivych kremesov z detstva. Tu chrumkavu cokoladovu krustu nahradzuju hnusnou polevou, slahacka nie je slahacka a vsetko vonia a chuti umelinou

    a takisto poctive indianky a puncaky....
  • upraveno 26. července 2013
    @Arutha lasagne robim sladke cestovinove s jablkami, tvarohom a besamelom a slane tieto - su rychlejsie urobene, lebo nemusis varit besamel a namiesto mleteho masa je tam kuracie a krajane a k tomu slaninka a olivy, mnam
  • @Hildegarda Tie sladké, to je potom niečo podobné ako žemľovka, len z cestovín, nie? Inak ďakujem za recept, dnes sme sa rozhodli skúsiť tie Krisine rajčinové, a ak budú dobré, tak budeme skúšať ďalej. :)
  • @Arutha tie sladke to je lepsie ako zemlovka! vsetci si potom pytaju recept. Je to jedna basen. Chuti to trochu ako zemlovka, ale je to take rafinovanejsie. Len treba pockat, kym to trochu vychladne, potom to viac chuti, ale ked to sa neda....:)...a prevonia to cely celucky byt, Brise je proti tomu fuserina :)
  • @Hildegarda No vyzerá to veľmi dobre, toto skúsime stopercentne. :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ty sladké lasagne je dobrej nápad - nesnáším totiž rozslimákované housky v žemlovce!
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Bych na ty děcka poslal Gordon Ramsayho :-)
  • @Thorar Však USA má taky Junior Masterchefa, kde je jedním ze tří porotců Gordon :) Teď to vysílají :)
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    @Melindaaaa wow :-) tak to musim vidět. Rozbrečel tam někoho už? :-)
  • @Thorar Já se ještě nekoukám. Raději čekám, až to bude odvysílaný celý, protože pak trpím při čekání na další díl :D (u Masterchefa konkrétně)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nějakého masterchefa jsem kdysi viděl a Gordon tam byl z těch tří porotců největší zlatíčko.
    A rozbrečet někoho? V Každé sérii se určitě někdo najde. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.