Jídlo a pití
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
,,Hmmm... Jelito!"
Ještě dnes jsem to musel vyzkoušet :dance:
Teda aj maslový nezmysel z pottera som robil podobne
Na placky - normální těstovinové těsto (voda, mouka, vejce, sůl) + strojek na těstoviny/váleček a pevné nervy.
Na šlichtu mezi - buď děláme "červenou špagetovou omáčku" = osmažená cibule + umleté maso + protlak/rajčata + dochutit (sůl, pepř, cukr...) nebo se špenátem a smetanovou omáčkou = máslová jíška + smetana + dochutit (sůl, pepř), ke které se dá přinaházet kuřecí maso (orestované).
Doporučuji zapékat v něčem s poklicí nebo to překrýt pečícím papírem a na konec odkrýt, aby ta vrchní placka nebyla vysušená.
http://www.lidovky.cz/pripravte-si-autenticke-lasagne-radi-roman-paulus-fsn-/dobra-chut.aspx?c=A130506_090559_dobra-chut_ape
@Michelle Také, aby boli dobré. :D
@Thorar To vyzerá tiež veľmi dobre, poradím sa s mamou, a uvidíme, ktoré vyberieme. :)
Lasagne al forno
Suroviny pro 6 porcí:
300 g těstovin,
50 g másla,
50 g mouky,
1 dl mléka,
1 cibule,
1 mrkev,
1 řapíkatý celer,
100 g slaniny,
200 g mletého hovězího masa,
3 lžíce olivového oleje,
1 dl bílého vína,
200 g rajčatového protlaku,
1 dl hovězího vývaru,
50 g parmezánu,
oregano, pepř, sůl
Postup:
Nejprve připravte ragú bolognese. Nakrájejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, slaninu a česnek na pánvi osmažte, potom přidejte mleté maso a olivový olej. Vše zalijte bílým vínem a duste pod pokličkou asi 15 minut. Občas zamíchejte. Nakonec přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar. Bez pokličky za stálého míchání nechte vydusit. Okořeňte oreganem, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a solí.
Plátky lasagní vařte asi 5 minut ve slané vodě. Potom dejte na dno pekáčku vrstvu ragú, na ni plátky lasagní, pak opět raú a opět lasagne, až bude pekáček plný. Nakonec polijte vše bešamelovou omáčkou, kterou připravíte z mléka, mouky a másla, okořeníte čerstvě mletým pepřem. Než dáte pekáček do trouby zapéct, posypte vše čerstvě nastrouhaným parmezánem. Pečte asi 20 minut při 200°C.
Ale radši mám špenátové:
Suroviny: špenát - 1kg čerstvého nebo 500g mražených špenátových listů neochucených, 1 balení plátků lasagne, 200g sýra dle chuti (já používám mozzarelu), česnek, sůl, pepř, olivový olej, máslo a strouhanka na vymazání pekáčku.
Bešamelová omáčka: 50 g másla, 50g hladké mouky, 5dl mléka, sůl, muškátový oříšek nebo květ
Způsob přípravy: Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme mlékem ji za stálého míchání ji vaříme do zhoustnutí. Osolíme a okořeníme dle chuti. Pak si připravíme špenát. Čerstvý dokonale umyjeme a zbavíme vody buď v utěrce nebo v odstředivce na salát. Do hrnce dáme trochu olivového oleje a vhodíme špenát, který stále mícháme. Když se špenát spaří necháme chvilku vydusit tekutinu.Mražený špenát rozmrazíme v hrnci pod pokličkou na troše olivového oleje. Další postup je stejný. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme tolik sekaného česneku, kolik máme rádi. Nyní si připravíme pekáček a předehřejeme troubu na střední stupeň.Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu bešamelové omáčky, dáme lasagne, vrstvu špenátu, bešamel, posypeme sýrem. Tak pokračujeme, až je pekáček plný. Vrchní vrstvu tvoří lasagne polité bešamelem a posypané sýrem. Pečeme cca 35 min.
Tyto lasagne můžeme doplnit také orestovaným kuřecím masem na nudličky nebo žampiony. Přijdou vždy na vrstvu špenátu.
a takisto poctive indianky a puncaky....
A rozbrečet někoho? V Každé sérii se určitě někdo najde. :-)