Jídlo a pití
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Zároveň mě to inspirovalo jít vybrakovat perníky, co jsme dostali od tchýně, teda díky za tip. :twisted:
http://www.prodejbylin.cz/skorice_cejlonska_kura/index.html
navíc tam najdeš další koření a byliny, třeba vanilkový lusk. Co si pamatuju, tak všechno bylo opravdu kvalitní, pěkné (žádný zvětralý listí, co jsme měli na fakultě), vůně opravdu síla :-)
Vanilkove lusky nakupujem v Lidli za euro plus par drobnych. Urobis z toho kilo riadne vanilkoveho cukru :)
No tu skoricu skusim zohnat v bio potravinach. Tam ma nenapadlo ist.
@Montezuma3 Preto som to oznacenie dala do uvodzoviek
@Jay Specializovany obchod som mala hned pri praci. Ale kedze ma zavolali na Mikulasa, tak budem mat konecne prilezitost tam zbehnut :) ...teda nie mna, ale moje deti :)
Pokud solíte jako blázni a chcete si odvyknout, tak doporučuju tuhle dobrůtku, obsah soli max 25%, zbytek jsou bylinky a koření, takže už nepřesolíte. Může to i inspirovat k namíchání vlastní směsi.
http://panpekar.blogspot.co.at/2011/10/bambova-sul-korenici-bylinna-sul.html
Odpalovane cesto som este neskusala, ale uz tusim prisiel ten cas :)
Až půjdu do banky do bezpečnostní schránky, opíšu ti ho :-D
doporučuju nejdřív sehnat nějakou babku, co ti prodá domácí vejce, jestli nemáš své.
Na větrníčky použiješ odpalované těsto a cukrářským sáčkem tvoříš takové pusinky na namaštěný pečící papír, při pečení dej do trouby i malý kastrůlek s vodou. Hlavně péct obyčejně (ne horkovzduch, nevylezou). Můžeš zkusit i věnečky nebo tyčinky.
Jde i zamrazit a jindy rozmrazíš a připravuješ jen krém.
Používám recept Dity Pecháčkové na francouzské éclairs, rozpis je na 15 kusu dlouhých 10 cm. Můžeš dělat i věnečky nebo větrníčky, pak je ale potřeba udělat víc krému.
Těsto:
125 ml vody
125 ml mléka
115 g másla
špetka soli
125 g polohrubé mouky
4 vejce
Na krém potřebuješ:
500ml polotučného mléka
100g krupicového cukru
5 žloutků
3 lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli
60 g másla
vanilka
Mléko a cukr krupici dáš vařit v hrnci, jakmile se mléko začne vařit, přiliješ ho ke žloutkové směsi. Žloutkovou směs uděláš ze 2 lžic cukru, 3 lžic kukuřičného škrobu a 5 žloutků, rozmícháš, aby byla krásně tekutá. Žloutkovou směs s horkým mlékem dáš ještě asi na minutku vařit, zhoustne to "jakoby" instantní puding. Dáš pryč z tepla, přihodíš máslo a vanilku, zamícháš. Nech zchladnout, občas promíchni, ať na tom není škraloup. A plníš. Krém hlídej se zbraní v ruce ;-)
jestli ještě netaháš ruce po podlaze udělej nějakou polevu, jednou jsem namočila špičky v karamelu a bylo to žrádlo
http://www.doba.sk/2015/03/02/fotograf-kvoli-portretom-polial-ludi-medom-vysledok-je-uzasny/
A jak je z toho pak člověk zapatlaný, když jím, jak výborně se meje, když se zapatlám při slazení čaje/hnětení medového těsta,... atd.
Svým způsobem bych si představil, že je to příjemné jako klasické středověké namáčení v dehtu (to peří to pak už moc asi nezměnilo)... ale radši bych měl mlčet, protože kdo ví, co autior toho "geniálního" nápadu čte...
Vcera som kupila malinovy med....hmmm
Ale tu sklenicku by som uz radsej neotvarala :)
@Lara Velky pohar som kupila za 7,50. Ledva som naskriabala po kapsach.