Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
politickynábožensky korektnéNa druhou stranu se taky člověku může stát, že na chodbě v lázních dostane dotaz, zda se na tom dá číst i Bible...
:-D
Ale zase někteří by si to i zasloužili :)
zapratatozdobit byt. :)Jestli si takhle vážíš knih, tak stejné pocity budeš mít i u čtečky. Pořád je to hmatatelné dílo, které muselo projít rukama všem těm lidem. Navíc i někomu, kdo to převedl do formátu pro čtečku (přičemž v tom lepším případě to tento navíc znovu četl a opravil chybičky, byť to není moc časté).
Drtivá většina lidí co znám, kteří odsuzovali čtečky - často právě důvody papír je papír, vůně a hmat - po získání čtečky změnili názor a čtečku si nemůžou vynachválit. Přičemž papírové knihy mají pořád rádi.
Tak a vážne. Som asi zo starej školy, tiež som si nevedel zvyknuť na to, že nemožem obracať stranky. čitačka ma svoje vyhody a je ich fakt dosť..ale predsa kniha je kniha. V poslednom čase mam veĺmi malo času, tak si proste vyberám čo chcem čítať, čo si vyberiem musí byť pre mna fakt dobre a čo je dobre chcem mať v knižnici...ergo...som za knihy!
P.S.: ak chce niekto kupit zanovnu citacku.. :)
historické literatury faktu, Jiří Kovařík - Rytířské bitvy a osudy I-IV, máš pravdu, tohle můžu číst pořád dokola, nikdy se to neomrzí!
Já naprosto souhlasím s Hildegardou, asi je to nějaká moje romantizovaná představa a fetiš, ale ta knížka musí vonět a mám moc rád, když si knížku můžu vystavit (Stieg Larsson - Milénium - tu krabici z trojbalení jsem hned vyhodil, aby knížky nebyly separované od ostatních :) ).
Já naprosto souhlasím s Nevadou, když pojedu na půl roku pryč, tak budu chtít mít v kufru úplně něco jiného než 200 knížek.
Takže zkrátka vyhrajou obě možnosti, čtečka je nezpochybnitelně praktická a má své využití, ale mít knížku v knihovně, toho se rozhodně nevzdám :)
Z objektívneho hľadiska, hoci som neskúšal, verím, že elektronika je v tomto temer vo všetkých ohľadoch praktickejšia a lepšia. Len kus kovu nevyvoláva to, čo kniha, s tými som bol už ako malý. Rovnako počítačové hry a vizulizácie sú skvelé, ale nevynahradia kúzelnosť hmatateľných hračiek alebo hmatateľných modelov - také papierové budovy som si rád rozvrhoval a skladal ako malý, štýlom prevedenia "dvojrozmerného" papiera, do "trojrozmerného" objektu a vytvoriť tak vežu či dom.
To je čisto subjektívno-tradicionalistický názor, v ktorom sa ťažko nájde dobrá či zlá strana. Skôr tradičná a praktická.
U paperbacků mám zcela opačné pocity, nic ve mě nevyvolává tolik nenávisti jako začátek a konec knížky v paperback verzi :D
Já jsem právě tradicionalista, který si z praktických důvodů pořídí čtečku.
I přes varování lékářů si rodiče sedmi dalších dětí ponechali tahle postižená dvojčata. Předpokládám, že jim potrat zakazuje víra, nebo nevědí, co je kondom. Milujeme je... jsou to naše holky... nejsem si ale jistá, jestli rodiče doopravdy vědí, jaký život ty jejich holky budou mít.
Upřímně? Kdybych věděla, že budu takhle postižená dvojčata (i když "jenom" fyzicky), nedokázala bych do toho jít a radši bych si to do konce života vyčítala.
Podla mna ziadny, ak sa doziju prveho roka, bude to zazrak.
Kazdy sme iny, niekto dokaze zit s vycitkami cely zivot, niekto nie. Kazdy ma inak nastavene hranice. Mozno ani nie su veriaci, inak by Boha aspon raz spomenuli.
Edit:nie su veriaci - zevraj ich rozhodnutie vyplyva z ich moralky
@M1on Já čtu i beletrii víckrát, má takovou vlastnost, že po pár letech si děj nepamatuju a můžu na ně znova :-)
Nevím, u toho Karla IV asi tolik nepřijímám tvůj názor "předurčenosti vývoje" či jak to nazvat - jestli by byl postaven kamenný most - ano, jestli by vznikla univerzita - později, ale ano. Jestli by se Praha stala v té době tak významným evropským hráčem - no, zcela jistě ne, to co dokázal Karel IV ohledně rozkvětu země (po Janovi země zadlužená, šlechta vzpupná, po Karlovi centrum přinejmenším střední Evropy s dalekosáhlým mezinárodním vlivem) považuji celkem za zázrak.
Jinak škoda, že jsem zapomněl na konec Přemyslovců, to taky mohl být silný kalibr.
Hovoríš, že základ deja sa točí okolo intríg a politického diania spojeného s incestom JC. Práve preto je merito tohto diania vypovedané Lannistermi, ktorí prechádzajú určitými zmenami a sú to riadne postavy. Tywin v knihe nemá POV, zjavil sa ako chladný pragmatik, ktorý veci rieši ručne stručne prakticky.
Cersei je mrcha, ktorá zneužíva druhých a ako výhovorku používa deti. Keď sme jej nahliadli (až v štvrtej knihe) do hlavy, tak sme zistili, že je paranoidná mrcha, ktorá zneužíva druhých a ako výhovorku používa deti. Jaime a Tyrion prešli výraznou zmenou - Jaime rozväzúva povrazy a Tyrion zatrpkol -, Jaime sa tam zjavil od tretej knihy a u Tyriona beriem jeho významnosť. Tyrion je postava, ktorá začala ako ľahkovážny trpaslík a pomaly sme zitili, že keď sa mu chce, vie to byť dobrý politický stratég a môže prejaviť súcit. Jaime bol horkokrvný kostilam a svoju aroganciu a ľahkovážnosť pokoril po osobnej tragédií. Jaime a Tyrion sú pre mňa postavy, ktoré prešli zmenou a Cersei postava, ktorá sa zmeniť nemá (nie ako Regina v OUaT), je to postava, ktorá sa rúti presne tam, kam sa rútila celý čas a my to pozorujeme. A toto ty celé považuješ podstatnejšie ako to nižšie.
Starkovia. GRRM ako prvú napísal kapitolu Brana, dokonca vydaná bola po Prológu hneď ako druhá kapitola (stále prvá regulérna). Bran je svedkom strachu jedného muža a potom je mu povedané, že ten strach bol oprávnený. A to počas vízie, ktorú si spolu s ochrnutím získal za nič. Pretože bol na nesprávnom mieste v nesprávnom čase. Generálne nikto nevie, čo sa tam naozaj stalo. Proste liezol a spadol. Jedného dňa iná Stará chuva bude hovoriť inému Brandonovi, ktorý nebude poslúchať maminu, strašidelný príbeh o dávnom Branovi Neposlušnom či Branovi Zlomenom, ktorý neposlúchol matku, liezol na vežu a už nikdy nohou nepohol. To je osud malého chlapca, o ktorom mali byť príbehi o Brandonovi Chrabrom. Rickon. Dieťa, ktorému bola ukradnutá rodina, domov, detstvo. Bude síce pevný a neoblomný ako Stannis, ale divoký a nikdy sa nestrasie tieňa traumy. Arya. Jej nenávisť znamenala dať lajno do matrace sestry. No teraz je jej nenávisť bodnúť človeka do srdca. Z neposlušného dievčaťa sa stáva nikto. Pomaly ale iste síce odškrtáva mená na svojom zozname, no Lechtač v hostinci bol zrejme prvý a posledný zo zonamu, pri ktorom ho zabila v hneve. Začína sa od zoznamu odosobňovať. Človek, ktorý túži po pomste si to vychutná. Nechá človeka rozumieť, prečo ho ide zabiť, aby ten človek spomínal a posledné, čo videl, bolo to, že na ňom bola spáchaná pomsta. To je pôžitok vendety. Arya však začína zoznam brať ako príkazy. Ako príkazy nemenovanej mocnosti o ľuďoch, čo majú zomrieť. Arya sa môže vykadiť na
Toto sú zmeny a vývoj len zlomka postáv, s ktorými sme od začiatku príbehu, na ktorých pleciach príbeh bol postavený. A ty celú vec s Bielymi a týmito postavami berieš ako niečo vedľajšie a zameriavaš sa na časť s Lannistermi.... To je to, čo nikdy nepochopím. Akoby si bral v úvahu len posledné dve knihy a prvé tri ti ušli. GRRM síce rotrhal Starkov na kusy a to bolo pre dej významné. Ale tú domovinu a krv príbehu, akú dodávali Starkovia od začiatku, tú pri Lannisteroch človek necíti. Ty na to kašleš a berieš iba Lannisterov. Ja Lannisterov beriem ako reálnu časť a Starkov ako krv a domov a kúzlo fantasy.