Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
A nie všetky učenia sa zaťažujú na tak špecifické ustanovenia, dogmy a pravdy. Takže nie ľubovoľné učenia. Dokonca samotné voľné necírkevné kresťanstvo či "karmizmus" (nie som si istý, ale myslím, že aj buddhizmus je už špecifickejší) som schopný tak akceptovať. A preto by bolo dobré začať s tvorbou nejakej ideológie práve s tým, že sa môže zmeniť, nie s tým, že "Tak pravil náš dokonalý Boh a preto to tak bezpodmienečne musí byť", ako začalo značné množstvo nepríjemných spoločenských ustanovení, ktoré následne boli vyvrátené (opakovane). Toť vše, čo hovorím. Omnoho častejšie vídam argument, že Hitler a Stalin boli ateisti, ale nevadí =D
Křesťané si bohužel neuměli udělat k Novému Zákonu lepší úvod a tak otrocky po staletí citují ze Starého zákona věty, které se výlučně týkají Židů:-) To jsem také netvrdil. Tvrdil jsem, že to má svou nepopiratelnou hodnotu. Navíc to, že to není platné pro část ateistické Evropy, neznamená, že to není aspoň z části platné pro jeden a půl miliardy lidí na Zemi. Proč? Pravda je tak relativní pojem. To co platilo včera, dnes platit nemusí. osvícenec Anatole France
Že NZ je postaven na provádění SZ praví sám Kristus, jak jsem byl citoval, což stále okázale ignoruješ, a několik jeho výroků na tom mnoho nemění. Zásadními věcmi jsou bůh, jeho zjevené slovo, geneze a zákony, které skrze Mojžíše dal svému lidu. A tyto zákony Kristus svými vlastními slovy hodlá naplnit, ne je rušit. A Desatero a jeho "prováděcí předpisy" jsou kde? V Exodu a v Deuteronomiu. Není to zdaleka jen "jak", ale též (a podstatně, k tomu to jak míří) i "co". Problém je, že ty mi vytýkáš, že pár vět ignoruji, ale ty ignoruješ celý princip :) Což je také ze strany židů vůči křesťanům zdrojem velkého opovržení, oni to považují za loupež idejí a jak nemá SZ moc v úctě, tak v tomhle s nimi musím souhlasit. Jak to přišlo:
Já řekl:
2000 let tomu nedává o nic víc pravdivosti
Ty na to:
Já si myslím, že to hodnotu má. Sám to uvádíš o větu výše.
Já na to:
Součást historie, tradic není platnost.
Ty na to:
To jsem také netvrdil.
Pro tebe je 2000 let hodnota sama o sobě, pro mě ten čas sám o sobě není nic než zrnka písku. Já ti tu hodnotu neberu. ale sám zmiňuje tu univerzálnost, ale v mém případě narazila na bytelný kámen :) Platnost zde užívám jako synonymum pro pravdivost. Ani miliarda lidí neučiní něco více pravdivé. Až mi jednou namazaný krajíc zůstane viset ve vzduchu, potom si řeknu, že na tom něco bude. Dokud mi bude padat obvykle namazanou stranou na zem, jsem s to považovat gravitaci za univerzálně platnou. Co říci než: George Orwell, 1984.
Ano, mnoho lží začíná vznešenými slovy. A vždy se najde dost ochotných kněží, kteří v zájmu "vyššího dobra" tu lež začnou strážit, cpát ji do hlav a do myšlení a nakonec potírat ty, kteří na ten rozpor s pravdou poukáží. I když lord Tywin to vidí jinak, já mám za to, že lidi by měli být podporováni v samostatném myšlení, než v tom, aby věřili každé ptákovině. :)
Klasická flankerovina. Ve skutečnosti jsi řekl já na to Nikdy jsem netvrdil nic o pravdivosti v závislosti na délce učení, ale o hodnotě učení i přes to, že nemusí být pravdivé.
To jsem taky neřekl. Snažil jsem se říct, že pokud se to týká tak obrovského počtu lidí po tak dlouhou dobu, tak to má svůj nepopiratelný význam. A v tom je zásadní rozdíl mezi námi. Ač oba nejsme žádní praktikující křesťané, tak ty chováš ke křesťanství despekt a já respekt:-)
Jinak zdejší diskuze o náboženství je skvostná... ale zapomíná poněkud na to, že na jedné knize (o jejíž neměnnosti může být s úspěchem pochybováno... nemluvil tu kdosi o čemsi jako Níkájském kongresu, nebo tak nějak?) stojí několik odlišných náboženství (které se i celkem dost liší a nemají problém vycházet z téže Bible)... asi tak stejně jako z Koránu nemají problém vycházet umírnění fotříci od rodin i fanatické zrůdy.
Ostatně, zaštítěni Biblí a církví byly křížové výpravy a plápolalo pár heretiků, za což se současná církev omluvila a takové postavy jako Hus dokonce blahořečila... a otázka zní - vyvíjí se tím náboženství, církev, nebo se tehdejší/dnešní nechovala v souladu s náboženstvím?
Za mě je odpověď jasná,... připustím-li že Bůh je bezchybný, pak kterýkoli člověk může chybovat, počínaje Frantou Vomáčkou a nevyjímaje papeže a ani Ježíše Krista... ostatně termín "Panna" Marie je nejspíše jen chybný překlad něčeho, co znamená spíše mladá žena/prvorodička... Ale stojí na TOMTO náboženství/církev, nebo může uznat svou chybu? Což chtě nechtě prostě JE vývoj možná ne náboženství jako takového, ale v jeho chápáni nepochybně... (a to už je celkem slovíčkaření.)
A nakonec, fanatický pastafarián (může mít spadeno na miliardy rýžodlabů) může být nebezpečnější než umírněný satanista...
Len tak mimochodom, ako má byť SZ len o príbehu židov predtým, potom aj desatoro bolo dané iba židom a my ostatní sa naň môžeme zvysoka vykadiť. A akokoľvek tu priznávam, že som v kostole nikdy nedával riadny pozor, tak si beztak nepamätám nejakú celosvetovosť kresťanstva. Ježiš tiež častejšie hovoril o židoch (pokiaľ viem).
Ono problém je, že kresťania si to vykladajú spôsobom A, ktorý nedáva zmysel, ale alibisticky to ignorujú, protistrana si to vykladá tiež daným spôsobom A, ktorý nedáva zmysel, čo je argumentom protistrany, a potom je tu Chmur, ktorý si to vykladá spôsobom B, ktorý možno síce zmysel dáva, ale neakceptuje ho ani jedna z vyššie uvedených dvoch strán. To mi na tom príde absurdné. Tvoje argumenty by bolo relevantnejšie adresovať Pápežovi a kresťanom, aby zreformovali svoje učenie. Lebo akokoľvek im priznávam určitú dávku relevantnosti, nenachádzam ju v tejto konkrétnej debate.
Vzorová ukážka toho, čo sa Flanker a ja snažíme vysvetliť:
A: Voda nemá farbu, jej modrosť je odraz z neba. Ľudia majú dušu.
B: Lenže v SZ je písané, že voda je modrá. Ak uznávate myľnosť tohto predpokladu, potom rovnako musíme spochybniť pravosť všetkého ostatného v SZ, o čo sa stále opierate. Teda spochybniteľný je aj výrok Ľudia majú dušu.
C: Je pravda, že v tomto sa SZ mýli, ale veď si to A opravil, takže jeho druhý výrok nie je spochybniteľný.
C si v tomto prípade tak trocha ty. Je k tomu aj nejaký verš?
Bavíme se totiž o hodnotě, kterou ty výrazně spojuješ s temi 2000 lety, já s tím, že ani počet stoupenců, ani délka, po kterou to vyznávají, není samo o sobě ničím, když se to zakládá na nepravdivých základech. takže dvě věci, na kterých se shodneme... :)
„Toto praví Hospodin, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího.“ Léviovci vykonali, co jim Mojžíš rozkázal; toho dne padlo z lidu na tři tisíce mužů. Potom Mojžíš řekl: „Ujměte se dnes svého úřadu pro Hospodina každý, kdo povstal proti svému synovi či bratru, aby vám dnes dal požehnání.“
Nevěděl jsem, že k Desateru existuje prováděcí vyhláška plná výjimek. To s tím znásilněním je v Novém zákoně? Můžeš připomenout, nepamatuji si to. Spíš je to další výjimka v zákoně Starém. Samo o sobě jistě ne, ale pokud to inspiruje lidi ke konání dobra (ano vím, že lidé ve jménu Nového zákona konají i zlo), stavbě katedrál a tvorbě uměleckých děl, psaní knih a filozofických traktátů, tak to jistě smysl má, i když se to nezakládá na pravdivých základech.
Církev se vyvíjí, věřící se vyvíjí a věř tomu nebo ne, vyvíjí se pod vlivem těchto činitelů i samotné náboženství... aneb jak si stojí vztah Darwin a křesťanství nyní a jak si vzájemně stáli před sto lety?
Samozřejmě, že lze nalézt v bibli (a dokonce i v SZ) pasáže, s nimiž se lze ztotožnit. Jenže člověk musí vybírat - a to vybírání probíhá na základě dnešní morálky, ne té staré 2 a více tisíc let. A náboženství nefunguje tak, že si člověk vybere, ale musí to přijmout jako celek, i když se může vyhovárat, že si bere jen to hezké a to ostatní odignoruje. Jenže je to celé dílo jediného boha, neomylného a dokonalého, který nám nedává moc šanci vybrat asi co ano a co ne. Takže můžeš si vybírat jako agnostik, ne jako věřící :) O lordu Tywinovi a jeho názorech na pravdu jsi s potěšením referoval vícekrát, myslím, že to docela zapadá do tvého přístupu :) Myslíš jako když tvrdíš, že SZ a NZ nemá nic společného? :) Jenže to je to. Bible, ač má jít o zjevené slovo boží, je dílem člověka a lidé např. mluví mnoha jazyky. Takže 6. resp. 5. přikázání se sice obvykle překládá "nezabiješ", jenže správný překlad má znít "nezavraždíš", tedy se vztahuje k nezákonnému zabití. Proto také hned v následující kapitole Exodu 21, 12. verši, čteme: Kdo by ubil člověka, až by od toho umřel, smrtí umře. Plus samozřejmě ty příkazy o pobíjení čarodějnic a podobně, už jsem citoval. A stejně tak Genesis 9, 6: Kdo by koli vylil krev člověka, skrze člověka vylita bude krev jeho; nebo k obrazu svému učinil Bůh člověka.
Nebo ono "nepožádáš". Opět jde trochu o ztracení v překladu, protože ono to vlastně správně je "nezatoužíš" (což mimochodem právě zdůrazňuje Kristus v mnou zmíněném "pohlédnutí" jako hříchu samotném). Prostě orwellovský thought crime.
Ano, desatero nejsou jedinou součástí smlouvy, ale kromě nich jde o plno dalších pravidel. Moderně by se to dalo chápat tak, že desatero je něco jako ústava a pak následují příslušné zákony týkající se trestů, smluv, vaření, uctívání boha (jak postavit oltář) a podobně. Neřekl jsem, že onen příkaz je v NZ, jen to, že NZ k některým pravidlům ústy spasitele sice vytváří novou "judikaturu", ale jiné ponechává nepovšimnuty (toto konkrétně lze nalézt v Dt 22, 28-29). Troufám si tvrdit, že převládajícím dopadem na společnost nebylo dobro. Pokud se prosazovala novbá myšlenka, musela jít proti dogmatu, ne ruku v ruce s ním. Stagnace astronomie, lékařství, tělesné hygieny, názory na manželské soužití, kázání o dědičném hříchu (či homosexualitě, masturbaci, přičemž zde se i novozákonní vykladači opět dovolávají starozákonního příběhu o Onanovi - Gn, 38), to vše těch pár architektonických či hudebních skvostů nepřeváží. A to konání dobra/zla? Sám sis odpověděl.
Krom toho, člověk je dobrý či zlý bez ohledu na víru. Třeba já jsem strašně hodný a skromný člověk, a to vůbec nevěřím. A jestli ne, ať do mě uhodí hrom =D
BTW je snad citace "Kdo by ubil člověka, až by od toho umřel, smrtí umře", kterážto věta se ocitá o pouhou kapitolu za nezabiješ lingvistickým žonglováním? Pokud ano, je to žonglování samotného slova božího, které pouze cituji. Stěžuj si u autora.
Obsáhlejší rozbor z křesťanského pohledu zde: http://www.apologet.cz/?q=articles/category/50-etika/id/439-levonorgestrel-a-seste-prikazani A já opakuji asi po třítisící, že ten neberu tobě, ani nikomu jinému. Jen upozorňuji, že není zcela v souladu ani s biblí, ani s "autorizovaným výkladem" tedy věroukou církve, která považuje celé zjevené boží slovo za komplexní celek, z něhož nelze libovolně vybírat (i když díky vývoji morálky ani ona ty problematické pasáže dnes raději moc nezdůrazňuje). Ty na základě svého postoje hájíš křesťanství jako celek, a s jeho dějinami děláš to samé co se základem víry, biblí, vybíráš si, co se hodí do tvého postoje. Já beru křesťanství a vlastně i židovství jako celek. Ono vybrat něco občasně dobrého se dá téměř z čehokoli. I malý pokřivený člověk ve vhodném osvětlení doroste velikosti obra. To si měl pamatovat Tywin, než šel na záchod. :) Uhodil, ale z nebes se ozvalo "kurva, zase vedle" =D
@Dreamer Já právě nevím co by církev nebo papež měla/měl dělat, pokud jde o násilí. Poslední co jsem zachytil, že se papež Frantiček přičinil k " historickém sblížení " USA a Kuby. To další kroky dokazují, že rozhodně nešíří nenávist a násilí.