Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Nicmene otazka, jestli vericim (vsech nabozenstvi) ukazovat, ze jejich nabozenstvi je nemysl, je podle me mimo tuto diskuzi. Svobodne si clovek muze vyjadrit nazor jaky chce, a stejne tak se muze snazit nekoho presvedcit o nadrazenosti jeho nazoru, ale rozhodne je naprosto nemyslitelne, aby se to zacalo nejakym zpusobem tahat do legislativy, minimalne ne v nasem state, ktery je zalozeny na urcitych principech. Sekularismus uz tu mame, minimalne co se statu tyce. Myslenkovy sekularismus (nebo jak to nazvat) je kazdeho vlastni vec, do toho by podle me stat nemel mluvit.
(mimochodem ona je ve skutecnosti on :))
@Everett_Young No to neni takova tragedie, ja Bolonskou rad :)
@flanker.27 A nejsou podobne nekonzistence i v Koranu? Me vzdycky neuveritelne zarazi, ze si tito radikalove vyberou z jejich svate knihy jenom to co potrebujou pro to, aby si mohli ospravedlnit svoje jednani. Jak si toto lidska mysl dokaze obhajit? Nulove kriticke mysleni? Nechapu.
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/General-Sedivy-Stret-s-islamem-proste-prijde-Muslimove-zneuzivaji-nasi-pohostinnost-A-nerikejte-porad-ze-proti-nim-protestuji-xenofobove-Nebo-to-nekteri-lide-vezmou-do-vlastnich-rukou-353298
V těch soudech nalezneš třeba ono slavné "Čarodějnici nedáš živu býti." (Ex. 22, 18), na které se odkazovali inkvizitoři 16. a 17. století, nebo hezké pravidlo "Když by pak prodal někdo dceru svou, aby byla děvkou, nevyjdeť tak, jako vycházejí služebníci."
Ohledně snášenlivosti též asi tolik, že "Nebo půjde anděl můj před tebou, a uvede tě do země Amorejského a Hetejského, Ferezejského a Kananejského, Hevejského a Jebuzejského, kteréž vyhladím...Neučiníš s nimi a bohy jejich smlouvy. Nebudou bydliti v zemi tvé, aby nepřipravili tě k hříchu proti mně, když bys ctil bohy jejich; nebo by to bylo tobě osídlem." (Ex. 23-33). pak to pro zvýšení exfektu ještě jinými slovy bible opakuje o pár kapitol dál, anžto nemehlo Mojžíš první desky se zákony rozbil, takže "Zachovej to, což já dnes tobě přikazuji. Aj, já vyženu před tváří tvou Amorea a Kananea, Hetea a Ferezea, Hevea a Jebuzea. Varuj se pak, abys nečinil smlouvy s obyvateli země té, do kteréž vejdeš, ať by nebyli osídlem u prostřed tebe. Ale zboříte oltáře jejich, a modly jejich polámete, a jejich háje posekáte. Nebo nebudeš se klaněti Bohu jinému, proto že Hospodin jest, jméno má horlivý, Bůh silný, horlivý jest." (Ex 34, 11-14).
Čímž neříkám, že se i mezi těmito pravidly nenajdou taká, která by neměla smyslu ni použití, ale zároveň je při čtení takového náboženského kodexu zřejmé, že bozi jsou nesmírně žárlivá stvoření (JHVH se ovšem musí přiznat, že to občas sám přizná).
2) Ak niekto verí v možnosť existencie nadpochopiteľnej bytosti, je to normálne a dokonca pravdepodobné. Nevieme, čo je mimo Vesmír. Ale vo Vesmíre môžeme pozorovať určité zákonitosti, ktoré na seba naväzujú, boli dokázané a v praxi sa bežne využívajú. Nemyslím si, že takýto poznatok by mal byť na úrovni prostej viery, že niečo nejako je. Potom sa z toho odvodia rôzne dezinformácie väčšiny, ktorá pristupuje k hlasovaniu. A učiní sa tak ľahko tupé rozhodnutie v mene demokracie. Demokracia potrebuje vzdelanosť a pravdu, nie sladké lži. Z toho dôvodu si nemyslím, že by mala byť akákoľvek náboženská výchova či financovanie církví štátom. A napriek tomu to tu je. To mi moc sekulárne nepríde. Aký zmysel má v jednej a tej istej budove hovoriť o genetike a zároveň o Adamovi a Eve? Nech si Cirkev sama zháňa peniaze a nech za ne otvorí cirkevné školy s ich výukou a nech sa to učí iba tam. Verím, že takto opadne náboženský nával a pomaly náboženstvo ako také vymizne. Len tomu treba pristrihnúť krídla. Alebo nech sa človek nechá skántriť chorobami, lebo to tak chce Boh, inak by nás zachránil, alebo nech sa človek učí, ako príroda skutočne funguje, nie ako by mu vyhovovalo aby fungovala.
3) Pardón.
Btw. Docela obdivuji tvoji znalost bible. Přiznám se já jsem ji nečetl ... radši :D
@Gorgloj Jako rozhodně z ní nedokážu citovat zpaměti a mám pořádné mezery, to přiznávám, četba na jeden zátah to alespoň pro mne není. Ale navzdory svému antagonismu k jakémukoli náboženství bibli považuju za součást naší kultury a myslím, že je dobře se s ní alespoň letmo seznámit.
Tak letmo bibli znám :D
Já nejsem žádný aktivní věřící. Sám se považuji za agnostika a vadí mi ta občasná křesťanská povýšenost mých přátel. Na druhou stranu mi vadí i povýšenost ateistů, kteří mají pocit, že jak někdo v něco věří, tak se automaticky stává hlupákem a všechna náboženství jsou snůškou nesmyslů a základ všeho dnešního zla.
Korán jsem Bohužel nečetl a už asi na to nenajdu čas ani motivaci. Takže nevím, na kolik popouzí k násilí. Na internetu je spousta citátů, které naznačují zabíjení nemuslimů, ale když to člověk nezná v kontextu celého písma, tak to nelze brát za bernou minci.
Škoda, že ty vraždící bratry policie zastřelila. Takhle se jim splnil jejich sen. Doživotí v nějakém francouzské věznici by jim možná prospělo víc. I když kdo ví, jaké tam mají náboženské a národností složení osazenstva.
Prečo sa náboženstvo nemôže meniť? No minimálne nie kresťanstvo. Pretože to tvrdí (ďalšia z vecí, na ktorú treba asi mať kresťanskú výchovu, aby bola jasná), že Boh je dokonalý. Dokonalosť nemožno vylepšiť. SZ vyvraždil väčšinu sveta kvôli majoritnej hriešnej časti (potopa), a táto dokonalosť sama sa zrazu upgradovala? Jediný spôsob, ako by mohli byť aktualizovateľný je, že vyškrtajú dogmy, ktoré to vyvracajú a tým pádom by ale vyškrtli sami seba.
Náboženstvo ako súhrn rituálov väčšinou je obnoš nezmyslov. Dokonca tie najviac zmyslu dávajúce ako karmatické učenia majú svoje diery, no práve karmatické učenie má aspoň čo do Sidhártových vznešených právd zaujímavé postrehy. Dokonca jeho postrehy neboli skreslené namiesto od tých kresťanských. Videl, pochopil, len si koniec domyslel. Viera samostatná v prostom základe, ktorá nie je príliš špecifická, nezmysel nemusí byť. Ale len ak ide o vysvetlenie neznáma. Súčasná viera vysvetľuje aj to, čo známe je, len to ignoruje.
EDIT: Korán som celý tiež nečítal, ale výstrel na druhú stranu rieky: Hneď na prvých stranách minimálne nového umierneného koránu, je definícia umelecky popísaná, no laicky znamenajúca: Ja mám svoju vieru, moja vec, ty máš svoju vieru, tvoja vec. Keby túto verziu koránu malo viac moslimov, možno by sa čo to vyriešilo. Lenže oni asi nerátajú, keď si niekto robí z ich náboženstva srandu - to už asi je ic vec.
Křesťané to musí zaštiťovat novou smlouvou a synem Boha, který všechno narovná, sejme hříchy z lidí atd. Jak jsem psal, v mnoha věcech křesťanství vychází ze SZ, ale základem je NZ, byť to znamená přivírat nad některými věcmi oči (což muže působit pokrytecky). Samozřejmě že se může měnit a mění. Nejde jen o texty v bibli. Stejně tak jsou důležité výklady písma, tradice, pohled církve a samotných věřících na různé věci. Základ, testament je neměnný, ale povrch se vyvíjí a přetváří.
Ten základ je menný. Judaizmus je náboženstvo. Ako základ má starý testament. Ten má určité dogmy, ktorými sa ľudia riadia. A tu zrazu Ježiš. Vzal ich Boha (používal rovnaké meno, vychádzal z veľkého množstva toho, čo tí ľudia o Bohu vedeli), len vytrhol určité časti ich testamentu a upravil. Tým základným je "Milujte aj svojich nepriateľov". Zatiaľčo judaizmus má za základ možnosť smrti pre nevernice či inovercov, Ježiš tento základ zmenil. Pôvodný plán bol, samozrejme, prehlásiť judaizmus... Lenže namiesto toho vznikla odnož. Lenže kresťanstvo vzniklo na chrbáte judaizmu. Boh má rovnaké meno, Ježiš používa mnohé tradície (keďže sa tam narodil). On zmenil ten základ. Až o niečo neskôr, pokiaľ viem, sa práve kvôli tomu začala písať Biblia. Neprišiel NZ s poznámkou "základy nájdete v tóre". Prišla Biblia, ktorá v sebe zahŕňala oboje, SZ a NZ.
Ja skutočne nechápem aká je logika v tom, že dokonalý Boh sa raz tvári tak, a potom musí niekto prísť, aby zmenil základ (o ktorom tvrdíš, že je nemenný), takže je to iný Boh, ale akože základ zostal nezmenený?
Kresťanský Boh bol vybraný z toho judaistického. Musia mať teda spoločný základ, aby rozdiel medzi nimi bol povrchový, ktorý sa môže zmeniť. Aký je to základ? Nemôže to byť ani NZ a SZ, pretože tie sú menné. Čo je ich základ? Čo je to nemenné?
Podle tohoto clanku to vypada, ze vetsina (65%) muslimu v Evrope veri, ze Islamska Saria by mela byt uprednostnena pred sekularni povahou ustavy.
Tezko rict jak kvalitni byl testovaci vzorek. Tady je odkaz primo na odkazovanou studii. Me se ta studie zda docela nekvalitni, ale statistik nejsem, nicmene presto bych to bral s rezervou.
Mimochodem takto vypadala odpoved, ze ktere clanek vyvozuje nazor na Sariu: (takze mozna docela zavadejici zaver clanku?)
Mt 5, 17-19:
Nedomnívejte se, že bych přišel rušiti zákona aneb proroků. Nepřišelť jsem rušiti, ale naplniti. Amen zajisté pravím vám: Dokudž nepomine nebe i země, jediná literka aneb jeden puňktík nepomine z zákona, až se všecky věci stanou. Protož zrušil-li by kdo jedno z přikázaní těchto nejmenších, a učil by tak lidi, nejmenší slouti bude v království nebeském. Kdož by pak koli činil i učil, ten veliký slouti bude v království nebeském.
Někdy jde ve svém výkladu dokonce dále než starozákonní příběhy. Mt 5, 27-30:
Slyšeli jste, že říkáno bylo starým: Nezcizoložíš. Ale jáť pravím vám: Že každý, kdož by pohleděl na ženu ku požádání jí, již zcizoložil s ní v srdci svém. Jestliže pak oko tvé pravé horší tě, vylup je a vrz od sebe; neboť jest užitečněji tobě, aby zahynul jeden oud tvůj, než by celé tělo tvé uvrženo bylo do ohně pekelného. A pakli ruka tvá pravá horší tě, utni ji a vrz od sebe; nebo užitečněji jest tobě, aby zahynul jeden oud tvůj, než by všecko tělo tvé uvrženo bylo do pekelného ohně.
S těmi kecy, že Starý zákon vlastně neplatí na mě nechoďte. Ostatně ve Středověku se o něco takového pokusili Kataři a vysloužili si za to křížovou výpravu jako Heretici. Starý a nový zákon jsou celkem, pro křesťany zamýšleně funkčním spojením, a tvrzení, že Starý zákon je něco nepatřičného se neopírá o žádný základ. Ano, křesťanství, ač uznávám, že v mnohých věcech je skutečně pozitivním posunem oproti starému zákonu, si vymyslelo, že jsme hříšní dokonce již početím, a teprve spojením s Kristem spasitelem se od prvotního hříchu můžeme osvobodit, jinak propadáme plamenu pekelnému. tak když si to tak představují jejich věc, ale jejich, jak sám říkáš "občasná křesťanská povýšenost" (dle mých zkušerností není občasná, jen občas skrývaná) je právě odrazem této představy, tedy "já jsem přijetím Kristovy oběti očištěn od prvotního hříchu a tím jsem spasen. Přičemž geneze té oběti vypadá asi takhle: bůh vzešel sám ze sebe (tedy z ducha svatého) s nedospělou pannou, pak sám sebe vydal k mučení a popravě (co dělal Jidáš dělal, aby tento boží plán naplnil, přesto si za to vysloužil opovržení přetrvávající generace) a sám sebe zase vzkřísil a tím odpustil hříchy každému (a hříšný je každý od narození), kdo tento jeho veliký plán přijal. Jako byl bych hodně nalitej, abych vymyslel takovou, ehm, konstrukci :D
Moc ti nerozumím. Jednou píšeš: Já ti odepíšu, že se podle mě měnit může, i když samozřejmě jsou zde určitě axiomy či dogmata, na kterých je postavené a ty odepíšeš. .
Jsem z toho trochu zmatený, ale nechme to být. Jen mě udivuje tvůj postoj. Není to tak dlouho, co jsi měl k náboženství zcela odlišný přístup. Možná se mi to ale jen zdá. Ne není to argument z neznalosti. To si ve své povýšenosti, myslíš Ty (nechápu proč to vyčítáš křesťanům:-). To však nic nemění na tom, že Nový Zákon se od Starého dosti odlišuje. Což koneckonců sám uznáváš. Navíc celé kázání na hoře se dá vykládat různě. Bible není manuál k televizi. Není jeden jasný výklad. To by celá teologie jaksi ztratila smysl. To je samozřejmě metafora. Jde o to snažit se vystříhat hříchu. Ježíš také říká.
Nesuďte, a nebudete souzeni, nezavrhujte, a nebudete zavrženi, odpouštějte, a bude vám odpuštěno. a "Pane, kolikrát proti mně může můj bratr zhřešit a já mu mám odpustit? Až sedmkrát?"Ježíš mu odpověděl: "Neříkám ti, že až sedmkrát, ale až sedmdesátkrát sedmkrát (to je také symbolické číslo, neznamená to, že si máš po sedmaosmdesáté vyloupnout oko lžičkou na vajíčka:-) Takže asi tak. Můžeš li odpustit bratru, můžeš jistě odpustit i sobě.
Teď si připadám jako nějaký obhájce křesťanství, což nejsem a ani být nechci:-). V podstatě jsem se snažil říct, že podle mého osobního názoru se Nový zákon liší od Starého natolik, že se jedná v podstatě o odlišná učení. Ta konstrukce přetrvala 2 000 let. Zkus vymyslet něco lepšího. Myslím, že v podstatě se nám na Novém natož Starém zákoně nelíbí hodně stejných věcí. Já ho ale respektuji. Nejde jen o učení samotné, jeho smysluplnnost či z našeho pohledu naprosté blbosti. Jde taky o kulturu, historii, tradice a kořeny, které nás spojují. Moji předci byli silně věřící lidé. Nebudu plivat na něco, co bylo v jejich životě důležité, i když s mnohým nesouhlasím. Navíc v Novém zákoně se přes všechny věci, které se mi příčí, dá najít mnohé moudré a poučné i do dnešní doby. Stačí nebýt omezenec, který vidí jen to špatné a z pohledu dnešní doby hloupé.
Možná by mohl aspoň v té diskuzi vyjasnit svá stanoviska k řešení muslimské otázky, a odpovědět na to, co jsem se ho ptala: