Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1261262264266267581

Komentáře

• @Vena precitaj si pls tie clanky, co som tu postla pred chvilou.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    :oops:
  • @Vena A já se tě, při vší úctě, musím zeptat, jestli i jinak považuješ za dospělé "hrát ďáblovi advokáta". Předpokládám, že kdyby se jednalo o Albánii nebo Bělorusko, tak se tolik neženeš k obraně tohohle aspektu jejich "kultury" a tvrdit, jak ji každý návštěvník má respektovat :roll: Ale jistě takhle stát vychová zdravé sebevědomé občany, kterým pak zabaví zase jejich zdravé sebevědomé děti, když se budou snažit je naučit, kam až můžou zajít.
  • Vena napsal(a):

@Lara Mne to teda prijde docela rozumne, je treba respektovat soukromi tech deti.

Má to jenom tu malou chybičku, že s tímto přístupem se dá zatlouct cokoliv...
  • Mne to teda prijde docela rozumne, je treba respektovat soukromi tech deti.
    Neznám detaily, ale praxe je obvykle taková, že sourozenci se nechávají spolu. Malé děti nepotřebují soukromí jako dospělí a vždy je dobré mít v novém prostředí u sebe někoho, koho dobře znám.

Ja to vidim tak, ze v Norsku je proste kladen vetsi duraz na ochranu (nejen od negativniho vlivu spolecnosti, ale i rodicu) a vychovu deti. Na tom nevidim nic spatneho.
    Ta rodina tam je jako host z jine zeme, tak by mela respektovat zakony, at jsou
    jakekoli
    Pně souhlasím s tím respektováním zákonů cizí země. Na druhou stranu mohu kritizovat přístup Norska k některým aspektům výchovy. Protože například zákon uváděný flankerem je opravdu zvrhlý.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    upraveno 21. ledna 2015
    @Hildegarda Oba clanky popisuji podobny pripad, nevim teda, jak dementuji muj puvodni prispevek.

@svoa00 Proc ta pasivni agresivita? Ja tady nikomu dablova advokata nehraju, chci se jenom dopidit k pravde. A pravda je, ze do ted se na me ze vsech stran sypou argumenty jenom z jedne strany (coz bohuzel vypada, ze se vzhledem k povaze Norskych zakonu jen tak nezmeni). Albanie, Belorusko a zbytek... na to nelze rozumne reagovat.

@Lara To je pravda.

@Chmur Reagoval jsem na nezverejneni duvodu odebrani deti, ne na oddeleni sourozencu, to mi pripada taky zvlastni. Kritizovat muzes samozrejme co chces, to je to co tady delame. Ja si nemyslim, ze je ten zakon zvrhly, ale to je proste jenom nazor, stejne jako ten tvuj.
  • @vena Staci mi toto: takže ti přijde ok, ze ti dlohbou dítě Protože je smutne, nebo si po něm hodil čepici? Pak nemas děti ani sourozence..
    @Mellien Na to nedokazu dat tak cernobilou odpoved, jakou si asi predstavujes. Zalezi do jake miry smutne, triska v prste nebo myslenky na sebevrazdu? Pokud to druhe, tak je asi treba nejak zasahnout. To same s tou cepici. Ocividne nekdo povazoval za nutne zavolat socialku, takze to asi nebylo obycejne "chytej, tady mas cepici".
  • @Vena viděl si někdy malý dítě? Brácha byl schopnej třísknout s sebou o zem před regálem s hračkama a řvát jako tur :D Vážně bys mu to nechal jen tak projít? V určitém věku dítě potřebuje, aby mu rodiče razantně ukázali mantinely, co je špatné a co je dobré. A myslet si, že to malej špunt pochopí, když si s ním sednu jako s dospělákem a rozumně mu to vysvětlím, mi přijde ulítlé. Na jednu stranu chrání děti před světem dospělých a vším špatným, na druhou stranu je zavřou do výslechové místnosti na hodinu bez přítomnosti rodičů.
  • JayJay
    upraveno 21. ledna 2015
    @Dreamer: Souhlas - něco jiného je (resp. mělo by být, i když Norové to asi vidí jinak) poučné protřepnutí a něco jiného je bezhlavé mlácení, kdy je dítě samá modřina (opět mluvím obecně bez znalosti konkrétních poměrů toho či onoho případu)... Ad absurdum na chalupě jsou kamna, která samozřejmě mohou vést k vážnému zranění... ale tohle dítěti úplně v každém věku nevysvětlíš, takže musí přijít zákaz přiblížení se ke kamnům (prostě proto, že to je v nejlepším zájmu bezpečnosti toho dítěte)... a dítě nemusí vědět PROČ ten který zákaz má, ale musí vědět, že jej musí dodržet, jinak dostane trest... v lepším případě jen to proplesknutí, v horším jej poučí ta kamna. Stejně jako musí vědět, za jakých podmínek smí vstoupit na silnici a dalších asi tak milion věcí, kdy jej instrukce (příkazy a zákazy) rodiče v jeho zájmu chrání, ačkoli o tom nemá moc představu. (Aneb to, že si nesmí hrát na dálnici prostě není omezení jeho osobnosti).
    Jako budu asi hodně ojedinělý ve svém názoru, ale dítě by mělo být odebíráno nejdříve v případě, kdy je zároveň rodič (či spíše oba) obviněni ze závažného TČ (počínaje ohrožením mravní výchovy přes ublížení na zdraví, konče třeba vraždou ve stadiu pokusu)... což asi tento případ není, když ta matka se v podstatě tváří, že netuší proč jí ty děti odebrali...
  • @Jay pokud skutečně plácnutí přes zadek, hozeni čepicí, zvýšení hlasu nebo snad seznámení dítěte s tím, že je nějaký blízký člověk vážně nemocný, znamenají v Norsku důvod k odebrání dítěte z rodiny, tak je to absurdní. Odříznutí od nejblížších musí mít v takových případech mnohem horší dopady na psychiku všech zúčastněnych, než jedna facka. Závání to naopak porušováním práv dětí.
  • Vena napsal(a):

@svoa00 Proc ta pasivni agresivita? Ja tady nikomu dablova advokata nehraju, chci se jenom dopidit k pravde. A pravda je, ze do ted se na me ze vsech stran sypou argumenty jenom z jedne strany (coz bohuzel vypada, ze se vzhledem k povaze Norskych zakonu jen tak nezmeni). Albanie, Belorusko a zbytek... na to nelze rozumne reagovat.

Ne. Prosím o rozumné reagování, opravdu by mě to zajímalo. A pokud chceš argumenty z obou stran, tak ta druhá strana je ze všeho nejdřív musí nabídnout. Argument norského úřadu na to, že polská holčička je smutná, byl ten, že jí neměli rodiče říkat, že jí umřel dědeček. Vskutku krásný výdobytek demokratické země, která bude rodičům radit, jak vychovávat dítě. Příští stupeň nejspíš bude, že budou rodiče trestat za to, že jejich dítě rozrušil film nebo že ho vystavili pravdě ve zprávách a ono se rozbrečelo.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 21. ledna 2015
    -
  • @svoa00 no ano, nakonec se budou všichni spokojeně usmívat, jíst to stejné, oblékat to stejné a myslet si to stejné a běda, jak někdo vystrčí hlavu nebo bude nějakým způsobem vybočovat. U těch rodin k takovému postupu možná vedlo více střípků (hádky mezi rodiči, nezapojeni se do společnosti, dítě má jiné stravovací návyky než ostatní děti...) a dostali se tak nechtěně do hledáčku uvědomělých sousedů a učitelů.
  • @Vena Pochopis, aky zvrhly je ten zakon, ked budes mat vlastne deti. Ine ta asi nepresvedci
  • No, podle dnešních novin tam šlo o pohlavní zneužívání
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Mellien napsal(a):

@Hildegarda Velice zajímavé, a to Norsko mě teda solidně šokovalo...

Taky jsem žil v domění, že je Norsko civilizovaná země s vyspělým právním řádem a ejhle, nejspíš něčetli ani úmluvu o právech dítěte

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    flanker.27 napsal(a):

Eva Michaláková přiznala, že syny výchovně plácla. Norsko ale tělesné trestání dětí úplně zakazuje, příslušný zákon má od roku 1987.
    Taky jsem byl v dětství párkrát výchovně plácnut a jsem za to vděčný. Tyhle antivýchovné trendy některých evropských zemí musí vymýšlet lidi, kteří netuší, co je to rodina.
    Když si vzpomenu na svoje dětství, taťka se se mnou vůbec nepáral

:-)
  • @brbr to prý policie nepotvrdila, proto nechápu ten razantní zákrok.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Když si vzpomenu na svoje dětství, taťka se se mnou vůbec nepáral

:-)
    @Achileus A pomohlo to? :twisted:
    @Dreamer Tak asi to nejak jde, bez fyzickych trestu, kdyz to jde Norum (a mimochodem i Svedum), mozna ale jejich zpusob neni tak efektivni, coz se priznam, ze nevim, nevidel jsem zadne studie, ktere by porovnavali ucinnost fyzickych trestu a nejakych alternativnich zpusobu vychovy.

@svoa00 Dobre tedy, pokusim se vysvetlit, i kdyz je mozne, ze budu nepochopen (co si budem povidat, vyjadrit nektere myslenky verbalni resp. psanou formou je nekdy dost narocne). Kdyby se podobny pripad stal v Albanii, Belorusku, nebo treba ISIS, tak bych zaujal stejny postoj. A to protoze me fakt nezajima, koho se tento problem tyka, ale problem samotny. Pravda je, ze mi Skandinavske zeme prijdou (predevsim) svoji politikou spise nesympaticke, takze tady rozhodne neobhajuji zemi, protoze je mi sympaticka.
    Proc tedy stojim (spis) v opozici? Protoze verim v kulturni rozmanitost. Bez ni by se spolecnost nikam neposouvala, nebo by se posouvala jenom velmi pomalu. A zrovna otazka fyzickych trestu je v mysli prumerneho Nora (nebo treba i Sveda) velmi hluboko zakorenena, zkus se na to nekdy nekoho z techto narodu zeptat a uvidis ten kolotoc, je to velmi citlive tema. Pro me osobne je to o vyzkouseni vsech moznych moznosti, mozna ze je jejich pristup lepsi, potom je v nasem zajmu, aby tady byl nekdo, kdo ten pristup vyzkousi.
    Z tveho prispevku jsem jeste nabyl dojmu, ze si myslis, ze stat by nemel radit rodicum, jak vychovavat deti. Respektuji takovy nazor, ale muj nazor je spis opacny (lepe receno mene absolutni). Ackoliv je to asi pro rodice tezke priznat, jsou to taky jen lide a ve vychove delaji chyby. Bohuzel je to velmi citlive tema, a pokud se nekdo rodicum snazi poradit, tak to nesou docela spatne. Duvod, proc si myslim, ze by stat mel do urcite miry zasahovat, je ten, ze verim v individualismus. Chci, aby kazdy jedinec mel stejnou sanci ve spolecnosti nezavisle na jeho vychove.
    Z tohoto prispevku si muzes odnest minimalne jednu vec o mojem charakteru. Kdyz narazim na nejaky nazor, zkousim ho zahrnout do svoji baze postoju (nazoru a myslenek). Pokud je v rozporu s nejakym jinym postojem, snazim se diskuzi zjistit, jestli bych mel zmenit ten novy nazor, na ktery jsem zrovna narazil, nebo ten stary, ktery je s nim v rozporu. A to protoze nechci byt pokrytec, jelikoz pro me je nejdulezitejsi lidska vlastnost, mnohem dulezitejsi nez treba inteligence, integrita. Toto je hlavni duvod, proc se teto diskuze jeste ucastnim a neodesel jsem davno delat jine veci.
    Uff... doufam, ze to nebylo moc filozoficke, nebo to nevyznelo povysene. Rozhodne to nebyl umysl, snazim se jenom vysvetlit, jak jsem si utvoril tento nazor, a ze tady opravdu nehraji roli nejake sympatie. Puvodne jsem to chtel ukoncit druhym nebo dokonce prvnim odstavcem, ale nejak jsem se rozepsal.

@Hildegarda Opet, Norove a ani Svedove s tim problem nemaji. Je mozne, ze nazor zmenim. Rozhodne ale pripoustim moznost ze ne.

Jeste bych chtel dodat jednu vec. Velkou roli v tomto pripade mozna hraji ze strany Noru predsudky. Jejich mentalita zahrnuje tento postoj, co se fyzickych trestu tyce. Najednou zacnou do jejich zeme prijizdet lide z ruznych zemi, kteri delaji veci jinak a fyzicky trestaji svoje deti (tudiz jsou v jejich ocich tak trosku barbari). Kdyz potom vidi, ze nejaky cizinec se urcitym zpusobem (nekompatibilnim s jejich mentalitou) chova k detem, tak je jejich reakce proste prehnana. Je to rozhodne kritikyhodne, ale rovnez je to podle me docela pochopitelne.
  • @Vena Ved som napisala, ze suseda to vyskusala. A teraz nevie, kam z konopi ;)

Kazdopadne, ak Nori nepouzivaju telesne tresty, tak pouzivaju psychologicky natlak? Toto sa napriklad prieci mne, lebo imho na dietati zanecha stopu viac "Nelubim ta! Chod prec!" ako jedna vychovna po zadku. Nikdy by som svojim detom nedokazala povedat, ze ich nemam rada. Aj z toho titulu, ze ucim deti pravdovravnosti.
  • Mě tedy taky přijde daleko horší nechat děcko třeba za trest klečet v koutě nebo se s ním nebavit než mu vynadat nebo přinejhorším i na zadek. Mně naši dali facku snad jednou v životě a byla to sakra lekce.

Jinak mi přijde, že Norové spíše onu individualitu potlačuji, vše co není v lajně nebo je mimo průměr je špatně, z toho určitě taky pramení zpousta oněch "nedorozumění" a nešťastných rodin.
  • brbr napsal(a):

No, podle dnešních novin tam šlo o pohlavní zneužívání

Podle HN policie případ odložila a obvinění nepadlo. Ale i kdyby, mně uniká, proč by měli zůstávat v Norsku a ještě navíc rozdělení. Je to prostě celé divné.
  • ... jen taková drobná (leč důležitá) poznámka - jakkoli se mi postup Norských úřadů nezdá a jakkoli jsem přesvědčen, že odebrání dětí by mělo být na řadě jen v případě obvinění/odsouzení rodičů a jakkoli jsem přesvědčen, že je-li používáno s rozmyslem, tak jedna výchovná je spíše klad,... tak mám-li to vidět z druhé strany, pak zde existuje i to hledisko, že to je náš český pohled, který se tam zjevně nenosí a že když už tam paní chtěla žít, měla si takové věci zjistit a rerspektovat je... tohle musíme vidět konzistentně s tím, že ani my nechceme, aby se sem nastěhovali následníci Pokroka Máchámmeda a vyvyšovali si své zvyky vzájemného řezání hlav nad naše zákony.
  • Teda ne že bych s tebou vcelku nesouhlasil, ale výchovné pohlavky a uřezávaní hlav bych asi nedal na stejnou míru :D Jinak je to těžké no, s takovými zákony bych tam asi žít nechtěl, ale nevim o tom podrobnosti...
  • @Mellien: Dávám je na stejnou míru v tom směru, že jde o zatahování cizích móresů do hostitelské země... Buď tam chci žít a pak musím respektovat jejich pravidla, nebo chci trvat pouze na pravidlech své domoviny a pak zůstanu doma.
    Jinak ano, vím, že jde o dost vyhraněný názor, dohnaný ad absurdum a dost v opozici k nadávání na norské úřady (což se nutně nevylučuje, jen pro jejich pochybení nemám víc důkazů, než že se mi stav tak úplně nelíbí... :o)), nicméně přišlo by mi pokrytecké nezmínit i tento úhel pohledu...
  • upraveno 22. ledna 2015
    Kurz svajciarskeho franku k EUR je dnes jedna k jednej 8-O
    Uvidime, ako to bude po volbach v Grecku...
  • Něco málo na odlehčení, v okresním plátku jsem se dočetla, že mezi nově narozenými občánky přibyla taková úžasná jména jako Gia Bao, Oliver Sylvio, Ruth Mary a korunu tomu nasadila Angelina Jolie... Štěstí, že to neuváděli i s příjmeními, to bude počítám totální masakr. :twisted:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.