Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Má to jenom tu malou chybičku, že s tímto přístupem se dá zatlouct cokoliv...
@svoa00 Proc ta pasivni agresivita? Ja tady nikomu dablova advokata nehraju, chci se jenom dopidit k pravde. A pravda je, ze do ted se na me ze vsech stran sypou argumenty jenom z jedne strany (coz bohuzel vypada, ze se vzhledem k povaze Norskych zakonu jen tak nezmeni). Albanie, Belorusko a zbytek... na to nelze rozumne reagovat.
@Lara To je pravda.
@Chmur Reagoval jsem na nezverejneni duvodu odebrani deti, ne na oddeleni sourozencu, to mi pripada taky zvlastni. Kritizovat muzes samozrejme co chces, to je to co tady delame. Ja si nemyslim, ze je ten zakon zvrhly, ale to je proste jenom nazor, stejne jako ten tvuj.
Jako budu asi hodně ojedinělý ve svém názoru, ale dítě by mělo být odebíráno nejdříve v případě, kdy je zároveň rodič (či spíše oba) obviněni ze závažného TČ (počínaje ohrožením mravní výchovy přes ublížení na zdraví, konče třeba vraždou ve stadiu pokusu)... což asi tento případ není, když ta matka se v podstatě tváří, že netuší proč jí ty děti odebrali...
:-)
@svoa00 Dobre tedy, pokusim se vysvetlit, i kdyz je mozne, ze budu nepochopen (co si budem povidat, vyjadrit nektere myslenky verbalni resp. psanou formou je nekdy dost narocne). Kdyby se podobny pripad stal v Albanii, Belorusku, nebo treba ISIS, tak bych zaujal stejny postoj. A to protoze me fakt nezajima, koho se tento problem tyka, ale problem samotny. Pravda je, ze mi Skandinavske zeme prijdou (predevsim) svoji politikou spise nesympaticke, takze tady rozhodne neobhajuji zemi, protoze je mi sympaticka.
Proc tedy stojim (spis) v opozici? Protoze verim v kulturni rozmanitost. Bez ni by se spolecnost nikam neposouvala, nebo by se posouvala jenom velmi pomalu. A zrovna otazka fyzickych trestu je v mysli prumerneho Nora (nebo treba i Sveda) velmi hluboko zakorenena, zkus se na to nekdy nekoho z techto narodu zeptat a uvidis ten kolotoc, je to velmi citlive tema. Pro me osobne je to o vyzkouseni vsech moznych moznosti, mozna ze je jejich pristup lepsi, potom je v nasem zajmu, aby tady byl nekdo, kdo ten pristup vyzkousi.
Z tveho prispevku jsem jeste nabyl dojmu, ze si myslis, ze stat by nemel radit rodicum, jak vychovavat deti. Respektuji takovy nazor, ale muj nazor je spis opacny (lepe receno mene absolutni). Ackoliv je to asi pro rodice tezke priznat, jsou to taky jen lide a ve vychove delaji chyby. Bohuzel je to velmi citlive tema, a pokud se nekdo rodicum snazi poradit, tak to nesou docela spatne. Duvod, proc si myslim, ze by stat mel do urcite miry zasahovat, je ten, ze verim v individualismus. Chci, aby kazdy jedinec mel stejnou sanci ve spolecnosti nezavisle na jeho vychove.
Z tohoto prispevku si muzes odnest minimalne jednu vec o mojem charakteru. Kdyz narazim na nejaky nazor, zkousim ho zahrnout do svoji baze postoju (nazoru a myslenek). Pokud je v rozporu s nejakym jinym postojem, snazim se diskuzi zjistit, jestli bych mel zmenit ten novy nazor, na ktery jsem zrovna narazil, nebo ten stary, ktery je s nim v rozporu. A to protoze nechci byt pokrytec, jelikoz pro me je nejdulezitejsi lidska vlastnost, mnohem dulezitejsi nez treba inteligence, integrita. Toto je hlavni duvod, proc se teto diskuze jeste ucastnim a neodesel jsem davno delat jine veci.
Uff... doufam, ze to nebylo moc filozoficke, nebo to nevyznelo povysene. Rozhodne to nebyl umysl, snazim se jenom vysvetlit, jak jsem si utvoril tento nazor, a ze tady opravdu nehraji roli nejake sympatie. Puvodne jsem to chtel ukoncit druhym nebo dokonce prvnim odstavcem, ale nejak jsem se rozepsal.
@Hildegarda Opet, Norove a ani Svedove s tim problem nemaji. Je mozne, ze nazor zmenim. Rozhodne ale pripoustim moznost ze ne.
Jeste bych chtel dodat jednu vec. Velkou roli v tomto pripade mozna hraji ze strany Noru predsudky. Jejich mentalita zahrnuje tento postoj, co se fyzickych trestu tyce. Najednou zacnou do jejich zeme prijizdet lide z ruznych zemi, kteri delaji veci jinak a fyzicky trestaji svoje deti (tudiz jsou v jejich ocich tak trosku barbari). Kdyz potom vidi, ze nejaky cizinec se urcitym zpusobem (nekompatibilnim s jejich mentalitou) chova k detem, tak je jejich reakce proste prehnana. Je to rozhodne kritikyhodne, ale rovnez je to podle me docela pochopitelne.
Kazdopadne, ak Nori nepouzivaju telesne tresty, tak pouzivaju psychologicky natlak? Toto sa napriklad prieci mne, lebo imho na dietati zanecha stopu viac "Nelubim ta! Chod prec!" ako jedna vychovna po zadku. Nikdy by som svojim detom nedokazala povedat, ze ich nemam rada. Aj z toho titulu, ze ucim deti pravdovravnosti.
Jinak mi přijde, že Norové spíše onu individualitu potlačuji, vše co není v lajně nebo je mimo průměr je špatně, z toho určitě taky pramení zpousta oněch "nedorozumění" a nešťastných rodin.
Jinak ano, vím, že jde o dost vyhraněný názor, dohnaný ad absurdum a dost v opozici k nadávání na norské úřady (což se nutně nevylučuje, jen pro jejich pochybení nemám víc důkazů, než že se mi stav tak úplně nelíbí... :o)), nicméně přišlo by mi pokrytecké nezmínit i tento úhel pohledu...
Uvidime, ako to bude po volbach v Grecku...