Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1412413415417418581

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. května 2016
    @Aviv Proč chceš trestat nevinné lidi? :P
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Třeba by se z toho dal udělat nástroj mučení.
    Predstavujem si, ako Netflix financuje Troškove rozprávky =D #mandatorykappa
  • @Gepeto: Což o to, pohádky by ještě ušly...
    Jinak jeden klasický: Jaký je největší problém české kinematografie? ...no, že režisérů je o TROŠKU víc, než by bylo třeba...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
  • upraveno 24. května 2016
    Kvóty = pozitivní diskriminace = zvýhodnění jedné skupiny lidí na úkor jiné = zabíjení individuality, kvóty můžou být různé, sexistické, rasistické, ale jen zřídka (nebo spíš nikdy) spravedlivé. No a pak tu jsou ty další kvóty s velkým "K" :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Ugla Komunisté měli v roce 35 takovou podporu díky Krizi. Po válce myslím hodně pomohlo, že si hodně lidí pamatovalo jak se chovali v září 38, Gottwaldovy výroky o bosých Habešanech, navíc Komunisté byli hodne aktivní v odboji, fakt, že Prahu osvodila Rudá armáda, v jejíchž řadách působily početné československé vojenské jednotky, byl pochopitelně výrazný bod k dobru.

Koukám, že na Beneše máme podobný názor. Drzost toho člověka je až udivující.
  • Já to vidím tak, že po všech těch letech co vedl ČSR (prakticky je jedním ze zakladatelu) a už druhý krát si vydupal její vznik, nabral dojem, že je nejkvalifikovanější a nejnenahraditelnější ze všech lidí, co chtěli tuhle zemičku po IIWW řídit, nebo alespoň autoritou se kterou se nedá hádat. Přepískl to trochu...
    @Aviv Trochu? Nejprve vydal Republiku Hitlerovi, načež utekl jako malý kluk, aby se v exilu v rozporu s ústavou Republiky Československé prohlásil prezidentem, načež vydal Republiku Stalinovi, navíc po válce šel Gottwaldovi pěkně na ruku

Ty zásluhy za vznik Československa bych moc nepřeceňoval. O vznik 1. Republiky se zasloužili hlavně Masaryk a Štefánik, za 2. Světové se akorát snažil napravit či předtím pokazil, ke škodě Československé republiky nepříliš úspěšně
    @Aviv Nechat se zničit? Pokud mám správné informace tak Československo bylo na válku s Hitlerem dobře připraveno. Ono se dnes všeobecně ví, že Hitler hrál v září 38 velké divadlo, německá armáda měla zásoby celkově na 14 dní bojů! Navíc někteří němečtí generálové se prý chystali Hitlera odstranit, k naší škodě mu to Francie, Británie a československá politická špička sežrala i s navijákem. Národ byl jednotný a připravený na válku, mnozí generálové byli odhodláni vést boj do poslední československé divize. Přijmout Mnichov byla obrovská chyba.

Bez vašeho cestovatele by žádné Československo, právě Štefánik umožnil Masarykovi setkat se s politickými špičkami Francie, díky němu se začaly formovat naše francouzské Legie. Beneš byl v té době bezvýznamný profesor, neměl kontakty, neměl nic a bez Masaryka by ničím zůstal, zajímalo by mě proč na něm TGM tak lpěl
  • Dobre pripravené? S tou demo verziou Francúzskychh bunkrov by vydržali max pár týždňov. Lenže tie boli po odobratí Sudet tiež fuč.
    Ono aj 14 dní intenzívneho blitzkriegu by mohlo byť fatálnych. A neviem neviem, ako by zvyšok Európy vzal vzdorovanie voči "legálne" uzavretej zmluve. Tá globálna dezinterpretácia konfliktu medzi Čechmi a menšinou Nemcov z nás už pred tým urobila čiernu ovcu.
    Chlapík s kontaktami, ako hovorím. Viem, že Štefánik bol kľúčový a priznávam, že o Benešovi vlastne veľa neviem, ale to, že sám o sebe nebol vplyvnou osobou nemusí nutne znamenať, že bol bez schopností. Nemohol sa stať tajomníkom len tak pre nič za nič.
  • @Aviv Beneš bol najmä ambiciózny a pomerne sebecký...nevravím, zohral dosť veľkú rolu pri rokovaniach vo Versailles, ale jeho pôsobenie počas 1. WW bolo marginálne v porovnaní so Štefánikom
    @Aviv Naše opevnění bylo o hodně lepší než francouzská Maginotovu linie, především bylo vybudováno několik linií stálého opevnění, první pevnostní linie se nacházela v Sudetech, opevňovací práce probíhaly i na jižním Slovensku a Podkarpatské Rusi, další linie byla budována na Vltavě před Prahou, další linie se měly budovat na Českomoravské vrchovině a na dnešních hranicích ČR se Slovenskem. Nejtěžší opevnění bylo budováno mezi Krkonošemi a Ostravskem. Českoslovenští inženýři přišli s několika vylepšeními.
    1) Československé objekty mají střílnu určenou pro kosou palbu, francouzské objekty mají střílnu určenou pro přímé vedení palby. Výhodou československého řešení je, že objekt je chráněn proti přímému zásahu do střílny
    2) Československé opevnění bylo budováno v několika liniích, Francouzi měli jedinou pevnostní linii. Československo tedy mělo připraveno několik pevnostních pásem, která by přinejmenším zpomalila německý postup, Francouzi za Maginotovu linií neměli už nic, což se jim pěkně vymstilo

Především naše armáda neměla v úmyslu, na rozdíl od francouzské, sedět v bunkrech a pasivně se bránit. Hlavní štáb československé armády chtěl stavbou opevnění zabránit Němcům v rychlém postupu do české kotliny, což by mělo pro Republiku katastrofální následky. Počítalo se s tím, že německý útok bude zákeřný, bez vyhlášení války, něco jako se stalo Polsku. Opevnění tedy mělo plnit úlohu jakési brzdy německého postupu, zatímco by se bojovalo na pevnostní linii, tak měla být provedena mobilizace čs. branné moci. Poté se armáda měla stáhnout na Vltavu, Českomoravskou vrchovinu, případně do Tater.
    I samotní Němci počítali s tím, že útok na Československo bude mít formu rychlého a nečekaného přepadu. Tyto plány německé generalita však zmařila mobilizace československé armády. Rázem proti Němcům stalo 40 divizí, z toho 4 tankové, které byly vybavené nejlepšími zbraněmi té doby, to že je Němci překotně po obsazení RČS zařazovaly do výzbroje hodně vypovídá.

Sami českoslovenští generálové odhadovali, že se vydržíme bránit 1 - 3 měsíce a za tu dobu se mohlo stát hodně
  • A především nejsme Francouzi, což je samo o sobě obrovskou výhodou =D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A také bych podotkl, že opevnění bylo ve značné míře v roce 1938 stále rozestavěné a třeba na jihu u hranic s Rakouskem se sotva začalo budovat. Navíc plány počítaly s ústupem, než se do války zapojí Francie. Pokud by se nezapojila (anebo zapojila jako v případě Polska), mám obavy, že RČS by se rychle vyčerpala.
  • AvivAviv
    upraveno 24. května 2016
    @flanker.27 Tak třeba by se něco stalo. Stalin mohl poslat svoje divize do Polska, němečtí generálové mohli sejmout Hitlera, ve Wehrmachtu byla poměrně velká opozice, nebo by Němcům v průběhu války došla munice :D

I kdyby Československo bylo poraženo, tak by tím Hitler nezískal, spíš ztratil.
    1) Wehrmacht a Luftwaffe by nepochybně měli těžké ztráty
    2) Náš průmysl, o který šlo Adolfovi především, by byl těžce poškozen. Stejně jako výzbroj, kterou tu Němci ukořistili
    3) Odbojová aktivita by byla mnohem větší než v reálu
    @Everett_Young V září 38 to platilo dvojnásob. Stačí se podívat jak se tvářili českoslovenští branci a francouzští, když museli rukovat.
  • @Aviv Jo :-D Přesně něco takového jsem myslel :-)
    @Aviv Navíc Francie na válku vůbec nebyla připravená, francouzský plán: Postavíme se na Maginotovu linii a budeme dělat, že tu nejsme.
    Ale co můžeme chtít od národa jehož nejlepšími vojevůdci byla holka a Ital z Korsiky :D

Na druhou stranu, kdyby se RČS bránila tak by to možná zkrátilo válku....
  • upraveno 24. května 2016
    No ještě by se do nás pustili Maďaři a do nich (snad) zase Rumuni a srbští dobrovolníci prý už nasedali do vlaků protože čekali že se budeme bránit
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Achileus Ano, třeba, třeba... Natolik věřím naší tehdejší armádě, že by byla pro Německo tvrdší oříšek než Polsko a Francie dohromady, ale o výsledku si iluze nedělám. Za situace, kdy Beneše Francie zradila (Británii v téhle souvislosti nejmenuju, ne že by se nezachovali jako svině, ale s nimi naše doktrína nijak nepočítala), opevnění nebylo hotové, Němců bylo pětkrát tolik (a to počítám Sudeťáky jako Čechoslováky), letectvo se skládalo především z dvojplošníků (moderní typy jako Avia A-35/135, Aero A-300, Letov Š-50 atd. byly sotva v prototypech), tanky byly zastoupeny asi 300 LT-35, kvalitní typ, ale v nedostatečném počtu, a nevýznamným počtem zastaralých LT-34... Zkrátka bych tomu nedával velkou naději.
    Morálka byla sice tehdy skvělá, ale co si budeme namlouvat, tu měli Němci taky ne zrovna špatnou.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.