Co posloucháš???

upraveno 24. října 2012 v Rozličný pokec
Co posloucháš???
11112141617121

Komentáře

• upraveno 19. července 2012
    A ked som jej povedala, ze varim malej kazdy vecer krupicovu kasu, tak mi napisal siahodlhy mail, ake je kravske mlieko skodlive a ze taky humus by svojej dcere nikdy nemala svedomie dat a chcela to podlozit asi piatimi studiami :)
    Jo, takhle mě pobavila kamarádka kamarády. Dlouhý proslov na téma "kravské mléko strašně škodí, proto kupuju superduper hydrolyzovaný nutrilon za 600 Kč malá škatulka". Tak jsem se ptala a co sýry, dáváš? A jogurty, máslo, pacholíčky dítě dostane? A co tvarohové buchty, upeče babička? Prej to jo. A z čeho se asi tyhle dobroty dělají, že. :-)))))

Dítě jiné kamarádky se pravidelně osypávalo, bylo plně kojené. Kamarádka musela vyloučit veškeré mléčné výrobky (i zakysané) ze své stravy a pak vyrážka zmizela. Laktózová netolerance je u malých dětí běžná, ale rychle ji zjistíte. kamarádky klučina má rok a půl a už mu postupně mléčný výrobky zavádí. Zatím dobrý.
    Já teda nemůžu úplně souhlasit, roční děcko do Turecka je podle mě dílem hazard, dílem sobectví. Zrovna nedávno zemřel chlapeček, který něco chytil v maďarských termálech. Tedy, on to mohl chytit kdekoliv, potíž byla, že jeho rodiče chtěli dokončit dovolenou a až pak jeli k doktorovi. Přitom platí, dítě, která bleje a má průjem, musí do špitálu. Bez rozboru krve není vidět, jak se mu rozhodily ionty. A mrňata jsou extrémně citlivá na dehydrataci.

Stejně jako vzít tříměsíční miminko na fesťák a spát v autě. Jasně, že SIDS způsobuje, ale že by zrovna hluk, vedro, stres a cigaretový kouř byly nějakou bezvadnou prevencí... Obecně se naopak ví, že přehřátí, nikotin v krvi, je riziko. (nesrovnávám s ročním dítkem a luxusním ubytováním u babičky :-)

Sama si vzpomínám, že když jsem odmítla přijet s dvouměsíčním děckem na velikonoční rodinný sraz na chalupě, byla jsem tak trochu za černou ovci, protože bratranec tam se stejně starým děckem jel. Historie mi dala za pravdu - bratrancův chlapeček skončil ve špitále s extrémně silnou rýmou a zánětem dutin.

Ale hlavně si myslím, že normální matka dokáže odhadnout rizika (čímž nemyslím, žeby bratrancova žena nebyla dobrá matka, rýma byla spíš blbá smůla). Máma svoje děcko zná a obvykle ví, co si může dovolit. Důležité taky je, aby byla v pohodě. Podle mě je větší pravděpodobnost, že se něco stane úzkostlivé stresuli, než pohodářce, která se výlet/pobyt užívá.
    No, já teď chci malého (18 měs.) vzít na tábor, ale nakonec to vypadá, že poměrem na otočku. Ne kvůli spaní ve stanu, ale kvůli představě, že mi z toho stanu vyleze, že si pomalu nebudu ani moc zajít na záchod, protože se dítě vypraví do lesa, atd. Lituji, že jsem ho nevzala už před rokem, to by se akorát válel na dece.
    Jinak největší extrém, o kterém jsem slyšela bylo 4měs. Miminko na výletě v džungli. Vydrželo v pohodě.
    Jinak největší extrém, o kterém jsem slyšela bylo 4měs. Miminko na výletě v džungli. Vydrželo v pohodě.
    Tak i v džungli žijí děti :-) některé přežijí, jiné ne. Takhle jsme s Jarlou řešili, zda by novorozený Jon přežil cestu po celém Západozemí. Podle mě měl slušnou šanci přežít (ale i umřít). Stejně tak novorozená Dany prchající na lodi ze Západozemí. To, že oba přišly o své matky, podle mě nehrálo roli. Naopak, kojná už je rozkojená, má s dětmi zkušenosti a nedostatek mateřské lásky vynahradí tím, že si dovede představit, co by se jí stalo, kdyby urozené dítko zemřelo.

I Jon si všímá,že většina miminek divokých zemřela. Dobře opečovávaná obludka však tenhle problém nemá... Potíž je v tom, že všechny naše děti jsou "princové a princezny". my už neumíme dva roky nedávat dítěti jméno, protože žijeme svědomím, že může zemřít. (Ostatně dřív, když zemřelo malé dítě, má na hrobě jen Honzík, Anetka, Frantík... Nebrali je za celé lidi. Starší dítě už tam má František Novák)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. července 2012
    Proč tak morbidní témata...
    Ostatně extrémem, co dítě vydrží, je příběh mladé americké manželské dvojice, která uvízla cestou k babičce uprostřed sněhových polí v nevadě s miminkem. Nejdřív se snažili najít cestu, po marném bloudění v mrazu nechal muž ženu s dítětem v jeskyni a sám se vydal hledat pomoc. Nakonec po pěti dnech halucinuící narazil na silnici a nějakého místního typa, který sehnal kamaráda a jeli na pomoc té ženě s dítětem.

Výsledek - On amputace několika umrzlých prstů na noze, těžké omrzliny ve tváři.
    Ona - Dočasné ochrnutí od pasu dolů, amputace omrzlého chodidla
    Mimino - opruzeniny

Mimčo vezli ve vaku na oblečení (úplně zapnuté), ona ho v jeskyni kojila, dokud bylo z čeho dělat mlíko, když to její tělo vzdalo, rozpuštěla v puse sníh a kapala mu ho do pusinky. Teď je z něj normální zdravej patnáctiletej kluk. Neuvěřitelný... Některý děti nezvládnout rýmu, jiný přežijou tohle...

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121465663-prezit/207382534430002/
    Tyna: Ked hlasia treti stupen burok, vichric horka a pod, tak zostavam doma, aj ked nas budu zrat mrle a uz vobec sa nevypravim mirnix dirnix do krajiny nikoho. Pripomina mi to niektorych turistov v Tatrach. Lavinove nebezpecenstvo? To zvladnem...
    To s tím dětským jménem je zajímavé :-) Ale tak nějak přesně to se "mi děje" :-)) Nebyla jsem schopna říkat dceři jmenem do 4 let než šla do školky a stejně tak nidky neříkám jménem synovi...asi až půjde do školky :-) Pracovní jméno Skřítek zatím stačí :-))
    Jarla: My neříkáme dceři jménem ani jeden, jen před lidmi. Používáme takovou naši přezdívku. Jedna kamarádka měla "prďolínu" až do tří let :-)

Tyno: to miminko v džungli bylo české, ne místní :)
    brbr: To jsem pochopila. Chtěla jsem říct, že to miminko nebylo jediné v místních podmínkách. Šlo jen o to, že místní berou potenciální smrt miminek jinak než našinec.
    Tyna napsal(a):

brbr: To jsem pochopila. Chtěla jsem říct, že to miminko nebylo jediné v místních podmínkách. Šlo jen o to, že místní berou potenciální smrt miminek jinak než našinec.

Rozdílná rozmnožovací strategie K nebo N (kvalita nebo množství). Na severu, kde se střídají roční období (eventuelně stejně daleko na jihu) se používá ta první. Od subtropů k rovníku se používá množstevní - napráskat hodně a něco přežije. Proto byly evoluční tlaky jiné....Na severu se do dítěte musí investovat hodně a ztráta je pak velká.
    Jarla: Mno, to ale bude dost novodobá strategie :-) Jedna moje prababička byla z devíti dětí, druhá z osmi. Té, co byla z osmi, zemřeli tři sourozenci. Moc si neumím představit, že by dnešní máma (třeba já, nedej bože) s přehledem přežila úmrtí tří potomků, jako se to povedlo mojí praprababičce.

To hygiena, léky a bohatství v posledních pár generacích úplně změnily naši strategii.
    Není - dost těžko....evoluční strategie se vyvíjí statisíciletí a miliony let. Na severu, kde přichází zima je třeba plánovat zásoby na zimu, teplé obydlí, topivo, oblečení - to vedlo k rozvoji mozkovny, páč to chtělo strategii a plánování. Do dítěte se investuje nesrovnatelně víc - žena přes zimu nebyla schopna uživit více než jedno dítě a kojila 4-6 let. Navíc když se zdrhá před nebezpečím, tak strčí jedno dítě pod jednu paži a druhé pod druhou - na další nezbydou místa a proto jsou velké proluky mezi potomky. Ve výsledku si žena nemůže dovolit více než 2-4 děti.
    S nástupem zemědělství docházelo k hromadění majetku, usazení na místě, budování opevnění....pak mělo šanci přežít více dětí. Ovšem pokud nepříšel mor, neštovice, úplavice a jiné choroby provázející zase lidská společenství žijící ve městech a velkých osadách....no a pak jsou zde všudypřítomné války a oblíbená zábava - napichování dětí na kopí či bajonety a házení do studen....
    Takže strategie nic moc nového....

Ve výsledku - když lidem na severu zemře 1 ze dvou dětí - je to tragédie, když na jihu zemře 12 ze 16, tak jsou stále těžce v plusu. Proto jinak vyvinuté emoce, které přetrvaly....protože není tlak na změnu.
    Nemyslím, že by to bylo severem/jihem, spíš vyspělostí/chudobou. Doporučuju toto:
    http://www.gapminder.org/videos/what-stops-population-growth/
    To co říkám platí pro všechny savce - ne jenom lidi. Věnuje se tomu třeba Gould v knize Pandin palec.
    (samozřejmě jedná se o různé průvodní jevy a různé přidružené záležitosti - třeba světlá barva. ne že tu začnete rozebírat, že jsme řekla, že polární králík má míň potomků než nosorožec. To se do příspěvku nedá shrnout. co vše se tam prolíná a co všechno situaci ovlivňuje. vypíchla jsem tu pro vyšší primáty - či-li lidi a hlavní moto je, že evoluční strategie se vyvíjejí miliony let a nějakých pár stovek let nehraje žádnou roli)

Vyspělost a chodoba je v přímém důsledku toho plánování a rozvoje mozkovny. vyspělost a chudoba je důsledek, nikoliv příčina.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    ľudia... Ste divní :D
    Tyna napsal(a):

Hlavně tamní miminka jsou zvyklá ( jiná teplota, vlhkost, atd.)
    Tak jakto, že dochází k takovým přesunům mezi chudými a bohatými zeměmi, zániku bohatých a rozvinutých civilizací a nástupu nových na jejich místo... :)
    Jarlo, jenže jak se to slučuje s faktem, že ještě před čtyřmi generacemi bylo běžné mít osm dětí, z čehož tak dvě tři zemřely, i tady u nás?
    Brbr: Zvyklá jsou, zas to evropské má lepší péči, tímto trochu dorovnává :-)
    Tyno, já jsem nechtěla ani tak srovnávat schopnosti přežití děti v džungli, spíš jsem uváděla jako příklad, kam až jsou schopni rodiče své miniděti dotáhnout.
    brbr: Chápu, nějak se to zvrhlo. Každopádně - dítě (evropské) v džungli je dle mého příliš velký risk s příliš cennou hodnotou...
  • upraveno 20. července 2012
    Týno a já už jsem ti odpověděla, že tenhle náhodný stoletý výkyv nehraje ve strategii žádnou roli - jedno veledeštivé léto nevyhloubí Velký kaňon. Tyhle prodlevy se měří asi jako "za jak dlouho zbělal lední medvěd".
    Ve vývoji rozmnožovací strategie nehraje žádnou roli ani pár tisíc let od vzniku zemědělství natož tak pár desítek let od plošného používání antikoncepce.
    upraveno 20. července 2012
    Tak to jsme asi jižani momentálně náhodně se severskými způsoby...
    Jsme seveřani - linitujcí je barva pleti.
    Nojo, ale jakto, že jsme až do cca konce 19. století házeli jedno dítě za druhým, abysme přebili úmrtnost.
    Echm - četl jsi výš, že těch pár tisíc let od vynálezu zemědělství nemá vonkovcem vliv na miliony let předtím ?
    (To máš jako ten obrat na kotvě u desetitisícitunové lodi :-)) )
    Takže tomu mám rozumět tak, že před vynálezem zemědělství se rodilo málo dětí, protože většina přežila? Zatracený zemědělství... :)
    (BTW to nebyla desetitisícitunová, ale skoro šedesátitisícitunová loď) :)
    (měla jsme na mysli desítky tisíc, jen si nepamatovala jestli 60 nebo 80)
    Rodilo se málo dětí a ještě míň přežilo. Zhruba třetina.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.