Co posloucháš???

upraveno 24. října 2012 v Rozličný pokec
Co posloucháš???
11213151718121

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 20. července 2012
    No, přežiolo-li třetina dětí a populace (předpokládám) zůstávala cca stejná, tak to byl poměr šest dětí narozenejch ku dvěma přeživším. Tak mi pořád uniká ten zásadní rozdíl.
  • upraveno 20. července 2012
    Je rozdíl, když má žena za život 2-4 děti, které 4-6 let kojí (taky ta populace do doby zemědělství prakticky nerostla) a rozdíl, když jich má v africe 15-18.
    To je spíš tim, že teď se může dožít vyššího věku. Jestliže tehdy se dožívali nějakejch 30 let, víc hjak těch 4-6 dětí nestihla, do těch dejme tomu 50 v Africe jich stihne víc, ale samotnej princip je podle mýho prakticky stejnej (mít tolik dětí aby v průměru aspoň dvě přežily), danej vnějšíma okolnostma.
    Na severu děti živíš a musíš mít zásoby na zimu i pro ně, musíš mít bydlení i pro ně a musíš mít oděvy a obuv i pro ně. Celkové náklady jsou nesrovnatelně vyšší. Záběr na tělo je taky nesrovnatelně vyšší. Lovem nejsi schopen zabezpečit desetičlennou rodinu přes zimu. V hladových zimách ženy nedonosí dítě, přijdou o mlíko,...a i když je váha ženy před zimou z jedné třetiny jen tuk, tak je to fyzicky náročné. Děti mohou mít až ty fyzicky dospělé, protože patnáctileté holky zkrátka nepřežijou těhotenství a porod. Pohlavní dospělost se posouvá a na konci zase zkracuje na relativně krátký produktivní věk mezi 18-36 let. Zároveň se taky psouvá mužská dospělost do doby,než je schopen rodinu zajistit - bydlením, jídlem a veškerým materiálem. Úmrtnost mužů na lovu a v kmenových šarvátkách je velká - ženy bez muže nejsou schopny uživit sebe a děti samy a nikdo to za ně neudělá až na absolutní výjimky.
    Mažu (rozumim)...
    Jarlo, je to zajímavá úvaha, ale není mi jasné, jakým způsobem tu porodnost regulovali. Tady se ve středověku výrazně míň souložilo než jižněji? Tuhle strategii můžou dovolit lidé s dobrou antikoncepcí, nebo ti co abstinují. Nebo se teda jižněji kojilo kratší dobu?

Tím do toho nechci nějak rýt, jenom nad tím hloubám.

Je pravda, že jsem viděla dokument, kde africká matka kojila kůzlata kozy, která uhynula a děcku dala,co zbylo. Protože dítě si pořídí nejpozději za rok nové, ale na kozách záleží přežití...

p.s. Teda moje původní úvaha byla o tom, že malé děti již nevnímáme jako trvale ohrožené smrtí jako dřív, což je podle mě pravda...

To není úvaha - to je směs citací. Nebudu nyní dohledávat všechny publikačky.
    Ve zkratce - faktorů je mnoho. Např. podvědomí samice pracuje s různými proměnnými - manželé se leta snaží o dítě, oba jsou v pořádku a furt nic. Stejný problém jako rozmnožování nosorožců v zajetí. Nejčastěji důvod psychický. Nosorožčice si spočítá, že její teritorium = výběh neuživí ji a mládě a proto neovuluje, nezabřezne, při umělém oplodnění plod vstřebá. Podvědomí nepočítá s krmičem a stálým přísunem. U ženy hrají podobné faktory, které jsou někdy až banální. Třeba, že žijou v podnájmu - po přestěhování do vlastního žena otěhotní prakticky ihned (tento případ jsme poznala ve svém okolí osobně), nebo že nevěří partnerovi, nebo v době nejisté se bojí, že přijdou o práci a děti nebudou zajištěny - a to vše podvědomí zpracovává. Žena si dokáže určit pohlaví dítěte, pokud jí na tom záleží. Žena dokáže ovulovat ve vhodnou dobu mimo termíny, jen aby otěhotněla, protože je dostupný prima materiál. Dokáže i z několika milenců zvýhodnit toho, s kým chce počít. (aneb mocná síla orgasmu a k čemu nám vlastně je). Žena s nejvyšší pravděpodobností otěhotní po znásilnění, protože to je žádoucí (mít syna, který bude jednat stejně a bude tak mít co nejvíce potomků) nebo otěhotnět s Bon Jovim, pokud se mu dostane do postele a má na to jeden jediný pokus....je to výhodný materiál - biochemie zapracuje....
    stejně tak žena může spontánně potratit, pokud jsou okolnosti náhle nepříznivé - rozchod s partnerem s vyhlídkou materiální krize, náhlé zjištění velmi negativního ohledu v partnerově genofondu, válka....ženy zastaví válku po svém - přestanou se rodit kluci a ti co se narodí jsou z velké části homosexuální. Je to přirozené sebereflexe.
    O spoustě těchto faktorů se píše třeba v knize Roberta Bakera - Válka spermií.
    Co se týče toho kojení to je zase jinde...autoři zajímavý článek na pokračování publikovali i v Živě. Tď se mi to vážně nechce dohledávat. mám starostí nad hlavu s kapitánem paznehtem :(
    Omlouvám se tímto za nesourodý text.
    Přihřeju si polívčičku: když se vezme úmrtnost děti ve středověku ( pro rýpaly, bavíme se o Evropě :), tak je vysoká novoroznecká úmrtnost, pak křivka klesá a roste u 2-4 letých děti, aby pak zase klesla. Vysvětluje se to tím, že kolem dvou let přestává matka kojit, takže dochází k oslabení imunitního systému, dítě přestává být pod dohledem matky a dochází k úrazům, atd...
  • upraveno 22. července 2012
    Teď nemůžu z hlavy dostat úžasného nerimona a jeho Lady Godivu :D.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 10. srpna 2012
    Ze zeleného ostrova:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. srpna 2012
  • upraveno 15. srpna 2012
    Nevada napsal(a):
    Přinejmenším zajímavá idea, že by ratolesti oprášily gibsonky rodičů a šli do toho? :-)
  • upraveno 17. srpna 2012
    Docela s chutí jsem si zase poslechla tuhle písničku. Od doby, co jsem nucena občas použít s kočárkem pražskou MHD, se mi líbí ještě víc. Nejlepší je, že jezdí jedna nízkopodlažní tramvaj do hodiny. Ok to beru, víc jich nemají. Ale platí pravidlo, že na plošině může být maximálně jeden vozík či kočárek. WTF? To je snad jasné, že si na tu nízkopodlažní tramvaj všichni postižení počkají. Už jsem takhle zažila, že řidič nekompromisně řekl paní na vozíčku "je tam kočárek, takže nemůžete nastoupit". Neřeknu, kdybychom se tam nevešli... Ale tam je placu pro dva vozíky. (Pochopitelně jsem řekla, že teda vystoupím, a zůstala jsem trčet na Balabence... nenechám na ostrůvku vozíčkáře jen proto, že jsem byla v tramvaji první.)

• upraveno 17. srpna 2012
    To už ti dneska nikdo nepomůže ani s kočárem do tramvaje? Že se vůbec ještě divím..
  • upraveno 18. srpna 2012
    No moje zkušenost je, že NE. Takže jsem kočárek přestala používat ve čtyřech měsících dcery a u syna...byl v něm možná 5x celkem. Posadila jsem si děcko za krk a bylo to. Tak jsem se dostala všude a nemusela dumat, kdo mi kočár pohlídá před úřadem, soudem nebo obchodem...
    Navíc ten starý obehraný - do autobusu řidič nevezme víc jak jeden kočárek....to jsem tak jednou jela k soudu a řidič mi tohle řekl a co uděláte ? No co - jediné řešení - zavezla jsem kočár dom a zaplatila taxíka a čtyřměsíční děcko za krkem....jinak to nešlo :(
    Mne stacilo, ze ma 2x seklo a ziadne nosenie za krkom sa u nas nekona. A okrem toho ona ziazdne manducy, krosna, nosice neznasa a nevydrzi v nich ani minutu. Takze iba kocik. Nastastie u nas akceptuju aj 2 kociky v autobuse, aj ked to ofic nie je povolene.
    Při čtení Ice and Fire poslouchám Two Steps From Hell....JInak Rock/Metal....Nickleback,Paproach,Linkin Park,Foo Fighters,30 S to Mars atd....
    Tak to já teda nemůžu říct, že by mi nepomohli. Ale ne vždycky tam prostě je někdo vhodný. Takhle mi jednou pomáhala paní 70+ a málem jsme to děcko vyklopily.

Jinak si vždycky někoho vyčíhnu a zeptám se ho. Zatím mi nikdo neodmítnul. Ale je pravda, že ty matky, které stojí před tramvají a s výrazem plaché laně se rozhlížejí, aniž by píply, na tom ostrůvku z větší části zůstanou. Stejně tak jsem vždycky v těhotenství požádala o místo. Samotná nemám ráda, když se nade mne zavěsí ženská a já si říkám "je těhotná, nebo tlustá?" A nikdo mi neodmítnul, kromě toho, že měl jednou jeden chlap kecy. Ale stejně se zvednul.

Spíš lidi neumí uhnout z toho místa pro kočárek.

Jarlo: Jak sis mohla dávat čtyřměsíční dítě za krk? Jako na koně? To se tam nemůže udržet, ne? Já mám půlroční a netuším, jak bych ji tam držela.

Ale to pravidlo o jednom kočárku/vozíku je pitomost. Každopádně je problém sehnat nosiče (ne vždycky tam někdo vhodný je), nebo se naopak do tramvaje nacpat a vybojovat si to místo pro kočárek. Takže uvažuju o koupi takového toho nosítka na břicho. S tím musí být člověk pohyblivější.
    Týno - čtyřměsíční dítě dáš normálně za krk a pak držíš mezi palcem a ukazovákem každé své ruky nohu a ostatními prsty přidržuješ jeho ruce. Ale děcka naštěstí rychle pochopí, že se nesmějí zaklánět a pak stačí držet jen nohy. Jo a taky je odnaučit, aby strkali prsty do uší a do očí :-)
    Zpočátku z toho bolí ruce, ale časem si člověk zvykne....když není zbytí, tak není zbytí....na dědině nemáme MHD a spojů je omezeně.
    Tyna: radsej si to nositko pred kupou vyskusaj, lebo my sme zanho vyvalili tusim 70 eur a ani raz v nom nechcela byt :(
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 19. srpna 2012
    fRagY napsal(a):

Při čtení Ice and Fire poslouchám Two Steps From Hell....JInak Rock/Metal....Nickleback,Paproach,Linkin Park,Foo Fighters,30 S to Mars atd....

Nebyl(a)s na nich náhodou teď ve středu v Praze? Já jsem z nich tak nadšená, že se neudržím a furt s FF otravuju :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 19. srpna 2012
    fRagY: Two Steps from Hell :O Aké pesničky od nich počúvaš?
  • upraveno 19. srpna 2012
    Hildegarda: Mám to v plánu. Sousedka, se kterou občas venčíme omladinu, ho má. Tak to prubnu. Ale stejně bych kupovala nějaké použité na aukru. na tu chvíli to nemá cenu.
  • upraveno 19. srpna 2012
    Tyno: Opravdu vyzkoušej, v manduce s dítětem na břiše jsou zpoceni oba, dítě i nosič. Ale znám plno lidí, co na něho nedají dopustit. Já mám do lesa krosničku, ale to hlavně proto, že do nosítka se mi už dítko nevleze. Ale pronese se slušně.
    V pze jsem většinou s kočárem a nastupováním problém neměla, nejhorší je dostat se do metra (např. Pavlák-fuj). Chápu pražské maminky, že co nejdřív přechází na golfky.
    Jarlo: 4měsíční mimino na ramenou? Jsi odvážná.
  • upraveno 20. srpna 2012
    brbr - nouze naučila Dalibora housti :-) Když nemáš jinou možnost...navíc jsme minimalista - čím méně toho sebou tahám, tím méně se pronesu :-) Nejraději cestuji jen s peněženkou v kapse :-)
  • upraveno 20. srpna 2012
    No, moje mimino je asi jiný živočišný druh, protože na ramenou to prostě nešlo. Eee... Ano, hned jsem to zkusila :-)
    V pze jsem většinou s kočárem a nastupováním problém neměla, nejhorší je dostat se do metra (např. Pavlák-fuj). Chápu pražské maminky, že co nejdřív přechází na golfky.
    Si piš. Po tom, co jsem málem přišla o dítě na eskalátorech (není to vtipná historka...) jsem v metru s kočárkem nebyla.
  • upraveno 22. srpna 2012
    Zrovna jsem doposlouchala letošní album Diablo Swing Orchestra- Pandora's Piñata. Je to úžasné! Mnohem lepší než předešlé a minimálně tak dobré jako jejich první. Vzhledem k mé neschopnosti vyjadřovat pocity slovy, přidám pár ukázek:
    Voodoo Mon Amour
    Black Box Messiah
    Aurora
  • upraveno 22. srpna 2012
    Tak to já jsem si tuhle v hloubi compu vyštrachala Gorillaz. :-) Pořád paráda.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 22. srpna 2012
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 22. srpna 2012
    Mě teď v hlavě pořád zvoní tohle:
    Musím si to pouštět pořád dokola, abych se toho zbavil :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.