Otázky

upraveno 6. prosince 2011 v Spekulace
Zdravím,
Měl bych dva dotazy :

1, Žije Syrio Forrel ?

Tak mě napadlo jestli by Syrio mohl žít. Meryn Trant se pokud vím o jeho smrti nikdy nezmiňoval a ani Arya jeho smrt neviděla na vlastní oči.

2, Stannis, Uchvatitelobijec

Pokud vím tak Stannis pomocí Melisandry zabíjel ty jež se zvali vládci Západozemí...
Tak jakto, že se tímto způsobem nepokusil zabít také Daenerys, která je samozvaná královna Západozemí.

Děkuji za odpovědi ;)
1246

Komentáře

• upraveno 7. srpna 2012
    Děcka, buďte soudní - ve výšce 4000 metrů by jezdec na drakovi zmrznul velmi záhy! A při rychlosti 120km/h by zmrznul jak preclík za deset minut!
    Oni ptakoještěři měli především peří, jinak by taky zmrzli - to je hlavní důvod, proč je lysé tělo létajících dinosaurů nesmysl. Snažili se to všemožně vykoumat, ale ono to zkrátka při nejlepší vůli je možné leda za ideálních podmínek, což se v přírodě nestává. Takže každopádně měli peří. Kdo nemá peří, ten musí létat pomaleji a hlavně nízko. Ne nemusí si zrovna ušoupat nohy o kapradí, ale 100-200metrů nad zemí mu postačí. Myslete taky na toho jezdce - Zeď je z ledu - což vyžaduje určité podnební podmínky - jezdec na drakovi musí být navlečený ve vaťáku a přes to něco neprodyšného a nepromokavého a hlavně - něco aspoň na oči a uši, jinak po pár kilometrech skončí s těžkým zánětem středního ucha a spojivek. I když budeme předpokládat, že drak hřeje, tak má vyhřátou jen prdel, ale zbytek těla si pilot nevyhřeje. Takže buď je to třeba ošetřit nějakými kouzly a nebo něčím reálným - kožená bunda a belina na hlavu :-)
  • upraveno 7. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

... Oni ptakoještěři měli především peří, jinak by taky zmrzli - to je hlavní důvod, proč je lysé tělo létajících dinosaurů nesmysl. ...

Srsti podobná vlákna. O peří jako peří jsem nikdy nečetla.
    Aby si nikdo nepředstavoval klasická pera... ;)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 7. srpna 2012
    mna stale napada ako ten jazdec na nom bude sediet to si myslite , ze bude sediet obkrocmo s pekne vystretym chrbtom a hulakt jupi som pan sveta (ako eragon a ostatne )??Nuz ak ja to realne vidim jedine tak, ze sa jazdec bude sklanat nad drakovou sijou a vieme, ze drak je teply tvor(preto asi perie nepotrebuje) tak bude vyhriaty aj jazdec .
  • upraveno 7. srpna 2012
    Edem napsal(a):

mna stale napada ako ten jazdec na nom bude sediet to si myslite , ze bude sediet obkrocmo s pekne vystretym chrbtom a hulakt jupi som pan sveta (ako eragon a ostatne )??Nuz ak ja to realne vidim jedine tak, ze sa jazdec bude sklanat nad drakovou sijou a vieme, ze drak je teply tvor(preto asi perie nepotrebuje) tak bude vyhriaty aj jazdec .

Ale kuš! Ty nikomu nic nedopřeješ! Copak ty nechceš hulákat "Jupí, jsem pán světa!!!", ale krčit se místo toho potvoře na krku jak nějaká přerostlá bradavice? ;D
  • upraveno 7. srpna 2012
    Raptorko - jasně - nic nebylo ze dne na den - "protopeří" a až pak peří. Ale vzhledem k tomu, že se našly zkameněliny i dost dobře vyvinutého leteckého peří, tak je to pořád takové - kdo jo a kdo na a jak moc....když se najde zkamenělý nějaký konkrétní druh i s tím peřím (a nemyslím jen obligátního archeoptreyxe), tak se dá s jistotou prohlásit "Ten to byl!". Když se našla zkamenělá Maiasaura na hnízdě vajec, tak se dalo taky říct - tahle konkrétní byla hnízdivá. Teprve až takové nálezy přibývají, tak se ostupně zjišťuje, že to nebylo nic neobvyklého. S určitostí tedy víme, že nějaký ten pokryv těla měli, ale jestli to bylo jako to, co má kivi a nebo to, co má jestřáb a nebo něco mezi. Ale jisté je, že to "peří/protopeří" bylo pestře zbarvené, jak je tomu u ptáků, takže museli být krásní :-))

Samosebou, že tady Kolikoli řeší draky jako takové - kouzelné to bytosti, zatímco my jsme sklouzli k reálným dinosaurům, ale není v tom zlý úmysl - jen se snažíme odvodit, jaký asi byl let draka.
    Je už plně na Kolikoli, jaká si stanoví pravidla, jaké druhy magie drakovi přiřkne a podobně.
    Například u Faista měli dračí jezdci valheru přímo vrozené schopnosti, kdy kolem nich byla nějaká taková aura řekněme, ve které nefičel vítr, nemrzlo při letu, nepotřebovali ochranu očí a uší a mohli se klidně za jízdy/letu na draku bavit a nejen po sobě řvát a neslyšet se, ale normálně hovořit.
    Martin nám zatím nic takového nenabídl, takže těžko hledat vysvětlení - třeba je bude mít a třeba ne.
    Každopádně do povídky si může Kolikoli zvolit variantu podle svého gusta :-)
  • upraveno 7. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

Raptorko - jasně - nic nebylo ze dne na den - "protopeří" a až pak peří. Ale vzhledem k tomu, že se našly zkameněliny i dost dobře vyvinutého leteckého peří, tak je to pořád takové - kdo jo a kdo na a jak moc....když se najde zkamenělý nějaký konkrétní druh i s tím peřím (a nemyslím jen obligátního archeoptreyxe), tak se dá s jistotou prohlásit "Ten to byl!". Když se našla zkamenělá Maiasaura na hnízdě vajec, tak se dalo taky říct - tahle konkrétní byla hnízdivá. Teprve až takové nálezy přibývají, tak se postupně zjišťuje, že to nebylo nic neobvyklého. S určitostí tedy víme, že nějaký ten pokryv těla měli, ale jestli to bylo jako to, co má kivi a nebo to, co má jestřáb a nebo něco mezi. Ale jisté je, že to "peří/protopeří" bylo pestře zbarvené, jak je tomu u ptáků, takže museli být krásní :-)) ...

Jo, mně šlo jen o tu kombinaci slov peří-ptakoještěr.
    Peří-dinosaurus beru i když jde o to chlupovité cosi- protopeří, chmýří, je fuk, jak to nazveme.
    U ptakoještěrů-pterosaurů to je stále jen to-chlupovité-cosi, tak tomu radši peří neříkat, aby nedošlo k omylu. ...aby pak i z těchhle nebožáčků někdo neudělal takového mutanta jako ze Safiry v Eragonovi (má to letky, po těle šupiny, na hlavě regulérní srst). ;)
    upraveno 7. srpna 2012

Ale kuš! Ty nikomu nic nedopřeješ! Copak ty nechceš hulákat "Jupí, jsem pán světa!!!", ale krčit se místo toho potvoře na krku jak nějaká přerostlá bradavice? ;D

hej hej par minut ale ked s nim mam letiet od KP az ku Zdi tak to nebudem robit celu cestu kapis ?
  • upraveno 7. srpna 2012
    Ještěr bylo zdůrazněno právě proto, že se o ještěry nejedná, ale jen jako reakce na předchozí příspěvek :-) (včera tu pohovořím o zcestnosti slova saurus a dnes bych udělala stejnou botu ? .-) )

Eragona jsem nečetla, pouze nakousla a zkrátka...popisy soubojů byly komické až kominické :-)) To nešlo číst dál. Film jsem z donucení viděla a trpěla. Takže o mutantících zas tak nevím.
    Kdybych něco drakům vyčítala, tak je to nadbytečný pár končetin patřící do říše hmyzu :-) (přední, zadní, křídla - něco prostě přebývá :-)) ) Ale je to už uzus, tak co s tím :-)
    upraveno 7. srpna 2012
    co sa tyka eragona ako 16rocneho ma to celkom bavilo ale teraz mam rozcitany posledny diel som niekde na zaciatk ua vobec nemam chut sa to docitat ani ma vlastne nezaujima ako to skonci .
  • upraveno 7. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

... Eragona jsem nečetla, pouze nakousla a zkrátka...popisy soubojů byly komické až kominické :-)) To nešlo číst dál. Film jsem z donucení viděla a trpěla. Takže o mutantících zas tak nevím.
    Kdybych něco drakům vyčítala, tak je to nadbytečný pár končetin patřící do říše hmyzu :-) (přední, zadní, křídla - něco prostě přebývá :-)) ) Ale je to už uzus, tak co s tím :-)

Eragon- myslela jsem film. Když šel do kin, ještě jsme si z toho dělali prču- v knížce je Safira normální šupinatý drak, a už na plakátech bylo vidět jakousi čupřinu na hlavě a parodii na letky na křídlech, pěkně doplněné o ty šupiny na zbytku těla. Vypadalo to nepřirozeně a komicky (a to jsem už tenkrát byla zvyklá na opeřené dinosaury).
    Draka já taky vidím se šesti končetinami. Beru je prostě jako potvory z bájí a pohádek a tam tak bývají. Potvoru s křídly a nohama mám v hlavě pod označením "wyvern", i když je v podstatě zbytečné to nějak rozlišovat i názvy, poněvadž jeden zdroj tvrdí to, druhý ono a jedna potvora má deset různých názvů s pěti možnými odchylkami od předpokládaného vzhledu. A když může mít dvanáct hlav, proč ne šest končetin. ;D
    Dokud si na nějakého nebudu moct sáhnout ve skutečnosti, bude mi celkem fuk, že šest končetin obratlovci nemívají. xD
  • upraveno 7. srpna 2012
    Edem napsal(a):

Miss Utahraptor napsal(a):

hej hej par minut ale ked s nim mam letiet od KP az ku Zdi tak to nebudem robit celu cestu kapis ?
    Ok, to beru. :D

JUPÍ, 'SEM PÁNEM SVĚ... eh,eh,eh... tfůj, blbý mouchy! xD
  • upraveno 7. srpna 2012
    Plakáty jsem neviděla :-) Film jsem vnímala jako tmu tmu tmu, aby zakryla nízký rozpočet a nejčastější rekvizita pochodeň....děj si nepamatuji. Omlouvám se, ale ukrutně mne to nebavilo.

K těm končetinám obratlovců - to jsem holt jednou dumala nad tím, jak draky napasovat do našho světa, ale holt jediný problém přes který to neporšlo byly ty končetiny - to se zkrátka nedalo do evoluce upíchnout :-D Jasně - pošahaný nápad. Jen by se mi to hodilo tehdá do povídky :-)
  • upraveno 7. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

... Omlouvám se, ale ukrutně mne to nebavilo. ...

Není za co. Tenkrát jsem měla knihy čerstvě přečtené a docela mě bavily, ale film... No, přesvědčila jsem se o tom, že diváci nejsou dvakrát nadšení, když člověk co chvíli náležitě hlasitě prohlásí "No to je ale pěkná blbost!" nebo "Takhle to v knížce rozhodně nebylo!". A to ani ti, co o něco tišeji přitakávají. :D
  • upraveno 7. srpna 2012
    Ano, ano, vím, že ptakoještěr je blbé slovo (ale tak nějak jsem si na něj zvykla a ono "pterosaurus" není o nic lepší, když to znamená okřídlený ještěr), a že neměli úplně holou kůži, ale takovou "skorosrst" (později až měli peří). To, že drak nelítá ve výšce 4000 m.n.m. je jasné, počítala jsem s tou výškou cca 150 m (leda, když letí nad mořem, tak o něco výš), ale rozhodně ne kilometr a víc (to by asi ten jezdec nedal).
    Jezdec by potřeboval nějaký štít (protivětrový, protihlukový, protitlakový...) nebo možná poslouží i správné hadry. Každopádně kouzla asi budou lepší - vemte si, že na dracích jezdívaly i královny, a ty by nevypadaly moc královsky, kdyby seděly na drakovy jako pytel brambor :D.
    A ještě k ptakoještěrům a dinosaurům - představa zelenohnědých ještěrek stojících na zadních mi přijde velmi vtipná. Však už je prokázané, že i raptoři měli peří. Všichni (určitě pozdnější) dinosauři měli peří nebo alespoň "něco jako peří".

Ke končetinám - drak má mít 4 končetiny. Stejně jako anděl a další. Satyr by mohl existovat. Kentaur ne.

Eragon - bavily mě první 2 kapitoly :D

No, tak se podíváme, co si o tom myslí filmaři :D. Tenhle film už jsem jednou viděla a je tam vědecky vysvětleno, jak by mohl drak fungovat. Takže... opáčko :D.
  • upraveno 7. srpna 2012
    Drak se čtyřma končetinama sice bývá (jo říká se mu saň nebo wyvern a nebo taky jen drak), ale většinou se šesti. To je nejčastější - prostě drak stojí na všech čtyřech a křídla k tomu. Samozřejmě jsou leckde draci bez křídel a nebo i vodní draci bez nožiček nebose zakrnělými nožičkami. Zkrátka jaké se komu líbí :-)
    Moje úvaha o počtu končetin byla čistě soukromá, i když předpokládám, že jsme nebyla zdaleka první, kdo nad tím dumal :-)
  • upraveno 7. srpna 2012
    Mně jako skorobiologovi vadí tyto anatomické nepřesnosti. Kdyby měl 2 nohy zadní a 2 přední a ještě křídla, tak ta křídla by musela být úplně anatomicky jiná. Ne končetiny, ale nějaké výrůstky z lopatek. Ale takový drak by asi letu schopen nebyl.
  • upraveno 7. srpna 2012
    Co my víme, třeba se draci vznikli zkřížením mezi plazy a hmyzem, 6 končetin je rázem vysvětleno :)
  • upraveno 7. srpna 2012
    Biologii do bájí netahej. Když vznikaly tak se o to nikdo nezajímal. Šance, že by tvor typu "klasický" drak vznikl z evoluce v průběhu velmi dlouhého časového úseku, je menší než jedna ku nekonečnu.
  • upraveno 7. srpna 2012
    Thanatos: no jasně, to by byl skvělý pár do kresleného seriálu - máma pavoučice, táta ještěrák a dítě had se čtyřma nohama a křídly :D.

Biologie v bájích je důležitá. Snažím se tak pohlížet na všechno - veškeré mytologii, která nejde logicky vysvětlit (ani s bujnou fantazií), tak nevěřím.
  • upraveno 7. srpna 2012
    Jenže, ikdyby ti biologie dokázala, že něco takového může vzniknout, tak s šancí podobnou nule. Takže věřit/nevěřit není podstatné. Jsou to báje a tak k se tomu musí přistupovat.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 7. srpna 2012
    Já mám radši draky čtyřnohé + křídla. Ale jsem přístupen i ostatním modifikacím a designovým vychytávkám.
    Hodně se mi líbí (nevím z čeho to je, asi z Dragonlance, nebo z Dungeon and Dragons) koncepty draků, kteří mají křídla žebrová. Nebo tedy já tomu říkám žebrová křídla. viz:
    Brass dragonMosazný drak
    Gold dragonZlatý drak
  • upraveno 7. srpna 2012
    Kolikokoli napsal(a):

Thanatos: no jasně, to by byl skvělý pár do kresleného seriálu - máma pavoučice, táta ještěrák a dítě had se čtyřma nohama a křídly :D.

Biologie v bájích je důležitá. Snažím se tak pohlížet na všechno - veškeré mytologii, která nejde logicky vysvětlit (ani s bujnou fantazií), tak nevěřím.

pavouk ne, to by měl 8 nohou a ze zadku by mi lezla pavičina
  • upraveno 7. srpna 2012
    Mně se líbí draci s tyranosauříma končetinama - větší zadní nohy, menší přední.
  • upraveno 7. srpna 2012
    No, možná to někdo dokáže, ale já osobně si to vždy potřebuju vysvětlit. Např. v anděle jsem nevěřila, poněvadž měli mít ruce, nohy a křídla. Přišlo mi to divné a nelodické. Pak jsem v knížce Fantastické a magické z hlediska psychiatrie našla obrázek anděla, který měl křídla místo rukou. A hned jsem uznala, že by existovat mohli.

Ježiš, jsem to ale trouba :D. Zařadit pavouka do hmyzu :D. Stydím se :P.
  • upraveno 7. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

Mně se líbí draci s tyranosauříma končetinama - větší zadní nohy, menší přední.

Mně taky. :D
    Theropodi s křídly navíc. :)

Kolikokoli: No, navštívit mě takový anděl, ječím jak pominutá. Panenka Mária musela mít pro strach uděláno a nervy z oceli. ;)
  • upraveno 7. srpna 2012
    Jedna technická - pavouk není hmyz. Hmyz má šest noh - podle toho se snadno určuje :-)) Pavoukovci 8 - taky snadné.

EDIT: :-)))) sem si říkala :-))

Monty - vizuelně je to půvabné :-))

Kolikoli - chápu tě, i když někteří ne. Člověk holt dumá nad tím, jak by to mohlo či nemohlo fungovat. Předpokládám, že jsi koumala nad něčím jako "pandin palec" :-)) Přesně to mne taky napadlo - nějaká modifikace původně kožních záhybů či límců.
  • upraveno 7. srpna 2012
    MU: :D. Co ty víš, třeba Marii znásilnil nějaký Říman při cestě na tržnici a bála se to říct. Nebo z toho byla tak "mimo", že si namluvila, že to byl anděl, který jí zvěstoval syna. (prosím nereagovat, debata o církvi už tu byla).

Nejhezčí drak je stejně Draco z Dračího srdce Draco

Jarla: jojo, s tím pavoukem mi to ujelo. Přemýšlela jsem nad tím, jak by takový kreslený seriál mohl vypadat a nějak jsem zapomněla o čem to vlastně byla řeč :D. Kdyby tohle slyšela naše profesorka, tak mi z paley dá rovnou F :D.
  • upraveno 7. srpna 2012
    (Kolikoli - Psst! Samosebou, akorát nemohla tušit, že Pepa bambula se s tím bude v hospedě chlubit :-D)
    upraveno 7. srpna 2012
    Kolikoli : no a presne tak si predstavujem, ze ma vyzerat drak a myslim, ze to ako si drakov predstavujeme je dane aj polohou trebars tie cinske draky vyzeraju inak ako evropske :D
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 7. srpna 2012
    Nesnáším, když si na něco nemůžu vzpomenout, mám to na jazyku a nejde to vyplivnout. Jak se jmenoval film o dracích z dnešní doby, kdy při vrtání pod městem náhodou jednoho draka probudí, a pak se na zemi rozpoutá dračí peklo?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.