[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
13468972

Komentáře

• upraveno 30. března 2012
    Uklidněte se. Podle Wikipedie je Martin rozhodně proti tomu, aby za něj ságu případně někdo dopsal. V případě seriálu je to něco jinýho. Troufám si tvrdit, že fanoušci by dokonce v takovým případě uspořádali sbírku, aby to HBO dotáhla do konce :D
    Musel by to dopsat někdo, komu GRRM věří. Doufám, že to (zákaz dopisování) Martin jenom tak jednou plácl a netrvá na tom. Přece jenom si za to může sám, že mu to tak dlouho trvá. Ve vší úctě k mistrovi, jeho styl a umění není tak výjimečné, aby to nikdo neuměl napodobit.
    Zase na druhou stranu, sága je tak nekonečná, že dokončení ani nepotřebuje. Žádný hlavní špatňák nezůstane nepobitý, protože neexistuje. :-)

Raději bych viděla, kdyby to dopsal zkušený spisovatel (jeden), než to nechat v prackách desítek scénáristů HBO. Už jsem bohužel viděla hodně zprasených literárních předloh na to, abych věřila scénáristům.
    Ben Nevis: Nesouhlasím. Kdyby to za Martina někdo dopsal, pořád bysme měli v hlavě, že tohle není Martin. Dovedu si představit, jak by začla spousta lidí držkovat, že TAKHLE to Martin nemyslel. Rozuměj že se všechno neděje podle jejich představ, protože oni tomu přece rozumějí líp. Stačí se podívat na desítky fan fictions. To bych opravdu radši svěřila dovyprávění duu B + W. a jejich seriálu.
    duna je dopísana viac ako to je milé.

mne trochu vadí hra "skôr než GRRM zomrie". príde mi to neúctivé a príde mi to ako maľovanie čerta na stenu.
    sarven: Ale tak za to si může sám Martin. Osobně si nemyslím, že k tomu dojde. Je mu tuším 62 a zdraví má celkem pevný. Celkem věřím, že tentokrát bude psát rychlejc, protože ho nebude zdržovat příprava seriálu a sám uznal, že u Hostiny a Tance strávil nepřiměřený množství času přepisováním. Kdybych byla jeho nakladatelka, asi bych mu nedovolila napsat osmnáct set stran, ze kterých třetinu až polovinu nepoužiju.
    via Neil Gaiman a ďalší:

If you think the books are entertaining
    It's best you stop complaining
    Writers just aren't machines

George Martin never signed a contract
    To just work on that project
    So find something else to read

Have you tried Fevre Dream?

George RR Martin is not your bitch
    No matter how much you gripe
    George RR Martin is not your bitch
    So you might as well go get a life
    George Martin není ničí děvka! :D
    sarven napsal(a):

mne trochu vadí hra "skôr než GRRM zomrie". príde mi to neúctivé a príde mi to ako maľovanie čerta na stenu.

No, tak na tom, že to lidi napadne, není nic zas až tak divného. V dnešní době stačí vlízt na přechod ve chvíli, kdy si přes něj na červenou pofrčí nějaký idiot... Samozřejmě, že si nikdo nic takového nepřeje. :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 30. března 2012
    Nikdo kromě té velké hromady mrtvých postav zakopaných u něj na zahradě :)
    Takový Neil Gaiman si stěžuje na nedočkavé fanoušky a jak by se tvářil, kdyby každému bylo jedno, jestli něco píše a kdy to dopíše? :-)
  • upraveno 31. března 2012
    on sa nesťažuje, on sa zastal Martina.
  • upraveno 31. března 2012
    Na začátek, jsem zažínající fanoušek serie... teprve dočítám střet králů.... ale upřímě si myslím, že teď bude psát GRRM rychle... díky serialu HODNĚ stoupla popularita (včetně mě samotného)... dále chci dodat, že mu je opravdu 62... copak to je za věk???? Takže opravdu nemalujte čerta na zeď.
  • upraveno 2. dubna 2012
    Možná maluji čerta na zeď, ale víc jak dalších deset let Martin nebude schopen psát. Starý člověk (až na výjimky) už dost zapomíná a mozek odumírá stejně jako zbytek těla.
    Navíc muži se v průměru vysokého věku nedožívají.
    No je to jedno, máte pravdu, že nemá smysl spekulovat. Dopadne to, jak to dopadne.
  • upraveno 2. dubna 2012
    Ben Nevis: On toho Martin hodně nakecá, ale nemyslím, že je nerealistický, že ságu dopíše za šest sedm let. Jediný, co potřebuje, je tolik nepřepisovat. Hostina i Tanec nakonec dohromady dávaj smysl, ale nejspíš i sám Martin se v tom na nějakou dobu ztratil. Z toho, co říká o posledních dvou knížkách, mi přijde, že má daleko jasnější vizi.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 2. dubna 2012
    Já myslím že dějovou kostru už má hotovou a teď to jenom rozepsat. 6-8 let je reálná doba.
    Ben Nevis: Mému pradědovi obnovili řidičský průkaz v 91 letech (ano po důkladných teoretických i praktických zkouškách). Mozek odumírá u každého jinak...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. dubna 2012
    Takovej Otakar Vávra umřel ve 100 letech a pokud jsem ho viděl tak až do konce mu mozek sloužil docela dobře, líp než leckterejm podstatně mladším :))
  • upraveno 2. dubna 2012
    Však proč píšu "v průměru" a "až na výjimky". :-)
    Můj mozek odumírá už teď a do důchodu daleko. :-D
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 2. dubna 2012
    Ben Nevis a hlavne nezabudaj , ze bunky v mozgu sa obnovuju asi po 70rokoch takze...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. dubna 2012
    No tak ono je diskutabilní už ta formulace "v průměru vyskokého věku nedožívají." :)
  • upraveno 2. dubna 2012
    Myslím, že GRRM sdělil finále producentům ne proto, že by myslel na svou smrt - s tímhle posílá stabilně všechny ostatní do kopru. On jim to prostě řekl, aby mu případně nechtěli zabít nějakou postavu, která u toho konce má být, sic se to ted možná nezdá.
  • upraveno 13. dubna 2012
    U něj vidím chybu v tom, že tolik přepisuje. Nejenom z toho důvodu, že to neuvěřitelné bere čas, ale taky si myslím, že původní verze byla lepší. Já sama mám zkušenosti, že když něco napíšu napoprvé a udělám opravdu jenom minimální úpravy, tak je to ve finále lepší, než kdybych se s tím drbala.
    Co se týká jeho úmrtí, tak úpřímně to napadne asi každýho, kdo se podívá na časové intervaly, ve kterých vychází poslední díly. Tohle bych zatím nijak neřešila. Nemůžeme vědět, jestli se bude těšit dobrému zdraví ještě spoustu let, anebo se u něj projeví nějaká nemoc, která by mu znemožnila psát. Když se vžiju do jeho situace, tak by mi tento přístup a pohled fanoušků byl celkem... nepříjmený. Dokonce jsem na jednom fóru četla něco ve stylu "Proboha, ať už to dopíše, pak si klidně může zemřít, ale ať už to ten dědek dokončí". Z toho jsem byla chvíli rozčarováná, protože opravdu nedokážu pochopit, jak tohle může někdo napsat či vypustit z pusy.
    Martin si píše svým vlastním tempem a já naprosto chápu, že když je po něm něco požadováno a tlačí se na něj, tak ho to jenom brzdí. Paradoxně nejvíc produktivní je člověk, když nezáleží na přání ostatních, pouze na něm samotném (samozřejmě, že chce, aby se jeho knihy prodávaly, ale metoda "teďka seď a piš, fanoušci čekají" je neúčinná).
    Já jsem taky nedočkavá a zvědavá, jak to skončí (právě jsem přečetla Tanec s draky ve španělštině, tak doufám, že jsem všechno pobrala tak, jak jsem měla :D), ale zase úplně nezavrhuju možnost, že by to mělo otevřenej konec. Vím, že je to zvláštní a v podstatě si protiřečím, ale otevřený konce nesnáším, ovšem s odstupem času tuto možnost vítám, protože je tu prostor rozvíjet svou vlastní fantazii a ten konec si každý v hlavě namyslí dle svého, jak by to jemu vyhovovalo a čemu by ten dotyčný dával přednost.
  • upraveno 14. dubna 2012
    Naera: Taky nečekám, že by Martin dotáh do konce příběhy všech postav, ale pokud bude v dalších dvou knížkách situaci dál komplikovat a opustí děj bez nějaký větší katarze, hodně mě tím zklame. Promarnil by šanci napsat jednu z nejlepších fantasy ság vůbec. Během Hostiny a Tance víceméně jenom šoupe postavama tam, kam potřebuje, takže očekávám, že má jasno v tom, proč to dělá.
    Naera napsal(a):

U něj vidím chybu v tom, že tolik přepisuje. ... Já sama mám zkušenosti, že když něco napíšu napoprvé a udělám opravdu jenom minimální úpravy, tak je to ve finále lepší, než kdybych se s tím drbala.

zaujímalo by ma aké máš skúsenosti s písaním a čo píšeš. lebo toto sú celkom odvážné slová voči autorovi GRRM formátu.
    sarven napsal(a):

Naera napsal(a):

U něj vidím chybu v tom, že tolik přepisuje. ... Já sama mám zkušenosti, že když něco napíšu napoprvé a udělám opravdu jenom minimální úpravy, tak je to ve finále lepší, než kdybych se s tím drbala.

zaujímalo by ma aké máš skúsenosti s písaním a čo píšeš. lebo toto sú celkom odvážné slová voči autorovi GRRM formátu.
    No vážně jsem nečekala, že by si moje slova někdo přebral takhle :D. To jsi mě celkem zaskočil, protože jsem se opravdu nesrovnávala s GRRM. To jako člověk podle tebe nemůže psát třeba články, pokud není celosvětově uznávaným spisovatelem z povolání ? To nemůžu mít zkušenosti s tvorbou jakéhokoliv typu (protože to se netýká jen psaní). Pokud by ses zeptal lidí, kteří někdy něco napsali, tak ti převážná většina odpoví, že původní verze byla lepší. Kdo se snaží dosáhnout dokonalosti, tak většinou se mu povede pouze opak. To stejný můžeš vidět např. i v malířství. Mluvila jsem všeobecně a je třeba si uvědomit, že GRRM je taky jenom člověk, který má bezesporu talent, ale týkají se ho stejné věci jako ostatních. Všichni známe stejný svit slunce, všichni žijeme na stejné planetě a všichni stárneme. Snad jsi mě pochopil a doufám, že mě neobviníš z toho, že jsem si dovolila říct, že stejně tak jako GRRM piju, jím a dýchám.
    Mimochodem GRRM je mým oblíbeným autorem, rozhodně píše moc hezky, někdy používá moc pěkné metafory a líbí se mi kalambúry, který se objevují nejčastěji u Tyriona, ale mezi řadou spisovatelů z minulosti se ztrácí. Nezlob se na mě, jestli jsem urazila GRRM nebo tvoji představu o jeho "velikosti", ale já to za urážku nepovažuju. Mám ho ráda hlavně pro obsah jeho díla, ale jak jsem řekla, forma opravdu nepřevyšuje další významné spisovatele (a že jich je). - A teďka jsem VÁŽNĚ nemyslela sebe, doufám, že to bylo jasné, ale radši to semka dopíšu.

svoa00 napsal(a):

Naera: Taky nečekám, že by Martin dotáh do konce příběhy všech postav, ale pokud bude v dalších dvou knížkách situaci dál komplikovat a opustí děj bez nějaký větší katarze, hodně mě tím zklame. Promarnil by šanci napsat jednu z nejlepších fantasy ság vůbec. Během Hostiny a Tance víceméně jenom šoupe postavama tam, kam potřebuje, takže očekávám, že má jasno v tom, proč to dělá.

Já jsem to hlavně myslela v té slouvislosti s jeho úmrtím. Co se týká Hostiny a Tance, tak se mi od začátku zdá, že zde něco vymysel, protože něco do čtvrtýho a pátýho dílu napsat musel, a všechno důležitý se odehraje v dalších dílech. A hlavně ty postavy musel nasměrovat správným směrem. Hostinu a Tanec bych přirovnala k bublině, kterou nějak musel vyplnit.
    Neara: Pochopil jsem te dobre, jaks to myslela. Presto si neodpustim poznamku, ze Pan Prstenu, resp. cele dilo J.R.R.Tolkiena je dilo velmi precizniho a talentovaneho cloveka, ktere vznikalo mnoho let neustaly prepisovanim.
    Neara: Pochopil jsem te dobre, jaks to myslela. Presto si neodpustim poznamku, ze Pan Prstenu, resp. cele dilo J.R.R.Tolkiena je dilo velmi precizniho a talentovaneho cloveka, ktere vznikalo mnoho let neustaly prepisovanim.
    Aqwarty: Je pravda, že Tolkien byl opravdu perfekcionista a možná tady je ta výjimka, která potvrzuje pravidlo. O Tolkienovi je známo, že byl doslova posedlý tím, aby jeho díla byla perfektní. A ano souhlasím s tebou. Nicméně Tolkien své příběhy rozvíjel (což můžeme krásně vidět na Húrinových dětech, které nikdy nedopsal), kdežto Martin je redukuje (alespoň podle jeho slov v jednom z rozhovorů, co jsem četla) a přesto je dějová linka dost rozsáhlá. Ono i na stylu Tolkiena můžeme vidět dost velký pokrok a vývoj během jeho života. A také musíme brát na vědomí ještě tvorbu quenijštiny a sindarštiny, s čímž se Martin nepotýká.
    naera: iba som sa pýtal aké máš skúsenosti s písaním, vzhľadom na to, že máš celkom jasnú predstavu, že prvá verzia je lepšia. keďže si to rozšírila aj na iné druhy umenia tak možno to súvisí s tým.
    vôbec som ťa nechcel porovnávať s GRRM ani nič podobne. chcel som vedieť či to vyhlasuje niekto kto občas píše niečo pre seba, alebo píše pravidelnejšie (napr. blog) alebo sa písaním dokonca živí....
    ťoť vsjo
    sarven: A já jsem se pouze bránila. Dejme tomu, že už jsem někdy něco napsala a pár lidí se vyjádřilo, že se jim to líbí. Nebudu konkrétnější, psaním se určitě neživím, i když jsem na žurnalistiku chtěla, ovšem rozhodla jsem se pro něco jinýho... asi perspektivnějšího.
    Co se týká toho dalšího druhu umění, tak jsem kdysi dáávno v minulosti malovala a setkala jsem se se stejnou zkušeností.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.