Hra o trůny 2x07 - Muž bez cti
Daenerys se vypořádává se ztrátou draků a přijímá pozvání do Domu neumírajících. Theon pátrá po Branovi, Rickonovi, Hodorovi a Oše, kteří v minulém...
Číst celý článek zde
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Říká se mu Mladý vlk, ale vlk není (stejně jako Viserys nebyl drak), i ti prvně myslí na smečku, ne na sebe.
2. na právo hosta nezapomínám, ale je hloupé se na něj spoléhat, a to především když to právo vstoupí v platnost až po příjezdu do domu hostitele a až potom co u něj něco pojí a zapijí. Mezitím už se vojáci jeli utábořit do předem připravených pozic serem Freyem. Prostě spoléhat se na takovou ochranu mohu, když se takového člověka neobávám, což u Freyů neplatilo.
3. čest panovníka je mnohem více než čest nižší šlechtičny. Panovník, který nedodrží svému slovu musí mít silnou armádu, aby jej udržela na trůnu. Robb neměl po svatbě s Jeyne ani jedno. Ani čest panovníka, ani vojsko.
4.Robb už se notnou chvilku prohlašoval za krále Severu, tedy panovníkem byl v očích svých vazalů a spojenců, což Freyové díky jeho slovu byli
5.to že to Starkové dělali jinak neznamená, že to neudělal špatně
tímto se rozhodně nezastávám Freyů, jen si nemyslím, že si Robb zaslouží takové uctívání
Já nevím, jak vám, ale mě ta situace přijde úplně stejná, jako to, co musel udělat Ned. Samozřejmě znám ty spekulace, že Jon vlastně vůbec není jeho, ale když si vezmete tu obecnou knižní šuškandu, že Ned se prostě zamiloval do nějaký ženský, a přivezl si její dítě, tak je to úplně stejný. Válka, muž je zaslíbený jiné, ale najde milou a přítulnou dívku, do které se zamiluje. Ned to vyřešil správně. Vrátil se ke Catelyn. Ano, uvědomuji si, že Robb ještě za Freyku ženatý nebyl na rozdíl od Neda, ale neříkejte mi, že král Robert by ho za zásluhy nerozvedl. Ne, prostě Ned věděl, co je důležité pro smečku (Starkovy a sever)
Martin to napsal tak jak to napsal, a nevadí mi to. Jen mi trošku vadí to ohánění se ctí apod.
Tyna: Tak únos z kláštera šlechticem, který nepožaduje výkupné/požadavky po rodině = jasný úmysl s ní zplodit potomstvo a službou v táboře je přeci jen rozdíl :) Takovou Johanku museli nechat znásilnit ve vězení, aby jí zbavili cti. Takže nedělejte z každé šlechtičny v lazaretu kurtyzánu. Tak to prostě nechodilo
„Je to šestnáctiletý chlapec,“ řekl lord Tywin. „V tomto věku má rozum malou váhu ve srovnání s vášní, láskou a ctí.“
„Znesvětil svou přísahu, urazil spojence, zradil slavnostní slib. Co je na tom čestného?“ (Tyrion)
Odpověděl mu ser Kevan. „Upřednostnil čest té dívky před svou vlastní. Jakmile ji zbavil panenství, neviděl před sebou jinou možnost.“
P.S: koho měla za prdelí ta seriálová holka nevíme, protože vojsko u kterého sloužila zmasakroval Robb :)
spoiler, z tretej knihy: to čo sa stalo u Freyov Je jeho hlúposť svojím spôsobom. ale Je to presne v logike jeho postavy. Je to šestnásťročný chalan, ktorý na seba naložil prísahy, ktoré ho drvili, a vo veľmi intímnom špecifickom okamihu sa zaľúbil/cítil sa zaviazaný tak, že nemohol urobiť krok späť
Že to byla chyba snad ani nikdo nepopírá. Otázkou je do jaké míry je to pochopitelná chyba a jestli se zachoval správně s ohledem na svou osobní čest. Já hlasuji pro.
Tedy dobře jako syn Lorda Starka, ale špatně jako Lord Stark a Král Stark