Hra o trůny 2x07 - Muž bez cti

upraveno 13. května 2012 v 2. řada
Daenerys se vypořádává se ztrátou draků a přijímá pozvání do Domu neumírajících. Theon pátrá po Branovi, Rickonovi, Hodorovi a Oše, kteří v minulém...

Číst celý článek zde
18911131416

Komentáře

• upraveno 17. května 2012
    Jo jakože už jim ty ufiknuté pracky nanoboti opravili, co :-))
    esed napsal(a):

Miss Uthaptor: podle mě byl za blba i v knížce. Nemyslím si, že by na smlouvu s Freyem zapomněl, to už by fakt musel být úplně mimo. Takže podle mě žádný Catelynino připomínání nepotřeboval. Prostě je to mladej kluk, kterej se zamiloval a myslí si, že z toho nějak vybruslí. ...

V knížce mimo byl.
    a.) zranění
    b.) zrovna přišel o bratry a zjistil, že ho zradil nejlepší přítel
    c.) trvalý tlak- vláda, boje, snaha získat sestry zpět...
    d.) Jeyne se mu klidně líbit mohla, nezavrhuji ani možnost, že se do ní zamiloval
    Když to sečteš, vznikne Ti situace "potřebuju obejmout" a to lidé zpravidla moc nepřemýšlejí. Nehledě na to, že přes svůj věk nebyl Robb tak blbý, aby si myslel, že takovou urážku (= "poplivání" smlouvy) Frey přejde s bohorovným klidem a zábleskem pochopení v očích.
    Jarla napsal(a):

Jo jakože už jim ty ufiknuté pracky nanoboti opravili, co :-))

No, doufám, že aspoň Jaime o tu svojí přijde! Pryč s nanoboty! ;)
    Pochybuji - když nebyli schopni ani dát ani jednu barevnou čočku Tyrionovi....
    Čočky přežiju. Daenerys taky nemá fialové oči. Mně jde o ty větší součástky.
    Ďábel číhá v detailech ? :-)) Ty čočky jsou minimum, na které se vyklajzli...proč? Protože serou na všechno ? :-))
    Asi ano :D mně tam teda ty detaily moc chybí, ale mně tam toho chybí hodně :D A hodně přebývá :D
    Určitě si to v seriálu zjednoduší, jak to půjde. Diváci chtějí šampóny a ne zjizvené chlapáky, co prošli Talisinou zdravotní ambulancí. :-)

Ad Robb a Talissa: Nevíme, jestli se šlechtična, anebo ne. Klidně být může a ještě s ní nespal. Nemyslím si, že by byl bůhvijaký blbec, jenom se dostal do situace, ze které nenašel východisko a Freye podcenili všichni, včetně jeho matky.

Udělal to samé co Jon a Jonovi porušení přísahy prošlo.
    Ygritte napsal(a):

Asi ano :D mně tam teda ty detaily moc chybí, ale mně tam toho chybí hodně :D A hodně přebývá :D

Chybí to nám, nikokliv nečtenářům a fandům seriálové předlohy, takže je to v pořádku, tak si porád nestěžujte )))
    Ben Nevis napsal(a):

... Udělal to samé co Jon a Jonovi porušení přísahy prošlo.

Protože se na to "nepřišlo". ;D
    Nepřišla jsme si stěžovat, ale posmívat se :-))
    Jarla napsal(a):

Ďábel číhá v detailech ? :-)) Ty čočky jsou minimum, na které se vyklajzli...proč? Protože serou na všechno ? :-))

samozrjeme že nie. dá sa diskutovať o mnohom. samozrejme, že idú viac po divákoch, čo nepoznajú knihu, samozrejme, že robia scenáristické chyby - aj keď zatiaľ najväčšia Jon - asi nebude nakoniec tak tragická.

to že serú na všetko je veľmi prehnané a nepravdivé. ale beriem to ako diskusný štuchanec :)
    Sarven :-) Dobře dobře - beru :-) Ale to víš, já nikdy neodpustila scénáristům Angeliky, že z historického románu udělali zpatlaninu z postele do postele, že Merciérová není zelenooká blondýna, že Joffrey není vysoký hubený s dlouhými černými vlasy a jednou nohou kratší a hlavně "zlatý hlas královstva"....ale to vše jim neodpustila ani Golonová :-D Jenže Merciérová (ačkoliv ji mám ráda) byla v té době milenkou režiséra :-))
    Inu málokterá adaptace mi sedne a detaily neodpouštím. Když se mi nelíbí, tak to zkrátka stopnu uprostřed filmu a nesleduji dál, abych si nekazila chuť. Nechci být zklamaná a hlavně nechci, aby mi castingové ksichty překryly mé vlastní představy :-)

(a nevím, jestli si to čítal, ale psala jsem ti v knihách ještě, jak jsem dořešila ten problém s divanem a namoženým krkem - masérské lehátko s otvorem pro obličej :-)) )
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. května 2012
    Ad čest cuchty. Nezapomeňte, že Robbův otec trestal rytíře za to, že do otroctví prodal pytláky. Takže Starkům prostě ani neurozený lid není lhostejný. Krom toho, pokud by se choval jako řadový člen své třídy, budilo bz to ty vášně? Bylo by vůbec něco zajímavýho na tom, kdyby se prostě utkali jedni parchanti s druhými? Co by Starky odlišovalo, proč bychom si jich měli vážit?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. května 2012
    flanker.27: Jenže Freyovská odplata je pak více pochopitelná. Větší urážkou je, že si nevezme Freyovku kvůli nějaké cuchtě (než kvůli šlechtičně)
    upraveno 17. května 2012
    Krisa: Zveš se cuchtou nebo dcerou národa Jana Žižky? Snad i my ze sprostýho máme nějakou hrdost ne? :))

Rozumim samozřejmě, ostatně v knize Robb hájí Westerlingy coby vznešenější rod než Freye, ale asi tak. Vážně si myslíte, že by zpozdilý lord Frey při svý povaze zůstal jinak věren? Typ, kterej změní stranu, jakmile se válka nevyvíjí podle představ, by si stejně našel jinou záminku. Způsob, jakým se "vypořádal" s ukřivděním na cti, je ostatně dost výmluvný a daleko nečestnější, než co se mělo udát jeho cti.

Takže ještě jednou budiž jasně řečeno, že za zradu lorda Freye je odpovědný Lord Frey.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 17. května 2012
    flanker.27: Z pohledu šlechty jsem cuchta :).
    Neříkám, že za to Jeyne/Talisa může, to vůbec! Jen mi prostě přijde hloupější (z pohledu šlechty, ať je sebevíce šlechetná) nedodržet dohodu kvůli neurozené.
    Já prostě nechci, aby to zprimitivnili tak, že si Robb vezme nějakou pitomou ošetřovatelku z lásky. Chraň scénáristy ruka páně, kdyby v tom případě ještě padaly slova o ochraně její ctí. Blbost. Naprosto souhlasím s Krisou, to uražený ego Waldera Freye by bylo o to pochopitelnější.
    Já zase nevěřím, že by po pobytu v armádě nějakou čest ještě měla :-))
    Jarla napsal(a):

)

(a nevím, jestli si to čítal, ale psala jsem ti v knihách ještě, jak jsem dořešila ten problém s divanem a namoženým krkem - masérské lehátko s otvorem pro obličej :-)) )

rafinované :)
    Jarla: Přesně tak. Zvlášť když ještě ošetřuje "nepřátelskou armádu". Stále (asi marně) doufám, že Jeyne nakonec bude skutečná Jeyne. Protože jinak by žádná RW nebyla, jen by se jim tam Frey uchechtal k smrti :D.
    K očím: zkusili jste mít někdy na očích barevné kontaktní čočky opravdu dlouho? A prakticky každý den? Za chvíli by měli herci ty oči celé citlivé a bolavé + existují lidé, kteří čočky nesnesou ani 5 minut. Jediná možnost by tedy byla digitální úprava, ale to by bylo dost drahé + by se určitě občas nějaký záběr vynechal, a pak by se tu řešilo, že Dany v jedné scéně má oči takové a v druhé makové, a že Tyrion má jednou levé oko zelené a jindy pravé oko zelené... Prostě zbytečná věc.
    Pro tebe zbytečná, já Boldrikovy lupy za cukr nepovažuji :-))
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 17. května 2012
    Arya :D
    Vrrrrrrrrrrr. Tak jako Lord Heavy brání svojí Sansu, tak já urazím hlavu tomu kdo stáhne ruku (nebo cokoli jiného) na Aryu.
    upraveno 17. května 2012
    Ferdinand Tyrolský si vzal měšťanku, takže ne vždycky toto pravidlo platilo, tváří v tvář, ehm, podstatným věcem :)
    Máš sice ve všem pravdu...ale popřemýšlej o jedné věci. Ty co nečetli knihu,tak nepřemýšlí tak jako my (to jest chápeme ty rody úplně jinak, protože jsou dokonale popsané, v seriálu ne) a tedy, když Myrcella bude brečet, tak si každej u tv taky utře slzu a řekne si.. chudinka malinká, tak mladá a už ji posílají někam na jih, bůh ví, co s ní bude. A kdyby odjížděla s kamenným obličejem, tak v tv co jako?
    To je moudrá myšlenka... Holt čtenáři se dívají na seriál jako na pohyblivé ilustrace ke knížce.
    Jak moc zničí Robbovu linii, když se bude muchlovat s nějakou ošetřovatelkou, o které ještě všechno nevíme?
    no, v tom případě by byla RW prakticky oprávněná. "Peču na dohodu s vámi a vaší dcerou a hele kým jsem ji nahradil...markytánkou...cha!" Dokonce i kdyby Talisa byla urozená Jeyne, její čest je dávno v háji, pokud se volně pohybuje mezi vojáky. A kdyby to byla obyčejná holka, tak to je Robb tuplovaný hlupák.

Jo a Oldřich si vzal vdanou Boženu Křesinovou :-)
    Oldřich si vzal vdanou Boženu Křesinovou :-)

No, vzal... Ona už byla vdaná, on byl ženatý :-) Jejich synek byl víc než co jiného legitimizovaný bastard. Proto si také musel nevěstu unést a nemohl se o ni ucházet normálně.
    upraveno 17. května 2012
    Jarla: asi tak :)

Tyna: Právo hosta stojí mnohem výš.
    Pravda - právo hosta je stejně jako třeba bílá vlajka....
    Nezapomínejte, že ve středověku dost urozených dcer sloužilo ve špitálech ještě před svým vstupem do řádu. Tehdy se to bralo jako část pokání. Takže to, že někdo sloužil v lazaretu nerovná se automaticky býti bezecti

nemohu si pomoct, ale Robb zkrátka v určitém ohledu blb byl. To že se ve Dvojčatech strachovali o život, ale v klidu nechali své vojsko chlastat s potencionálním protivníkem.... navíc o jaké cti tady zde neustále mluvíme? Robb se zavázal svým slovem panovníka, že si vezme dceru svého významného spojence. Toto slovo porušil svatbou s Jeyne, a tím ztratil jakoukoliv čest. I kdyby RW přežil, tak by jeho nové jméno byl Robb Bezectný, neb jeho slovo by mělo stejnou váhu jako toho co vypadávalo z hradní výsernice. Takovéto situace se ve středověku řešily tím způsobem, že takové dámě byl ujednán sňatek s nižším šlechticem. Tím bylo cti obou rodů uděláno za dost.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.