TANEC CZ

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
pre tých čo práve čítajú v češtine a boja sa ísť do pôvodného topiku, aby tam nenarazili na niektoré informácie z konca knihy. Tu sa diskutuje k tancu priebežne. vždy dajte na úvod názov kapitoly (napr Jon II.) aby ostatní vedeli, či to už čítali a nehrozí spoil.

pekné tancovanie všetkým!!!
1246717

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 7. června 2012
    Už zase
  • upraveno 7. června 2012
    Tyna napsal(a):

Cersei vzbuzuje velkou míru nenávisti, protože je lidskej odpad, kráva bez špetky empatie, která si myslí, že je jí všechno dovoleno. To je takovej MALEJ rozdíl oproti Theonovi, kterej je "pouze" sobecký hovado.

Když já ten rozdílně jak nevidím. Theon zavraždil syny ženy, s níž sám spal, a ji samotnou také, jen aby nevypadal jako hlupák. Theon přepadl hrad člověka, o kterém tvrdil, že je pro něj mladším bratrem a zajal jeho bratry. Theon nechal zavraždit septona, který ho roky vyučoval, aby se vytáhnul před svými chlapy... Proč to zněj dělá "jen sobce" a z Cersei lidský odpad? Ano, Theon se změnil, ale třeba se změní i Cersei, má k tomu nakročeno.

Ostatně, oblíbený obrácenec k dobru jamie byl ten, kdo si myslel, že je mu vše dovoleno a žádnou empatií nevynikal...
    Cersei se, doufám, k dobru neobrátí, protože to bych pak musel začít mít rád Lannistery, což opravdu, ale opravdu nechci. ;)
    Krisa napsal(a):

Melisandra 1: Nevĕřím, že to říkám, ale Mel mĕ potĕšila. Jak se začlo s iluzí, zasoufala jsem, že Mance doopravdy nezabila :)

Musím s tebou souhlasit mě to taky potěšilo ale přiznávám, že mě to nenapadlo...ale potom co se to stalo se mi jasně objevily detaily, který k tomu naznačovali.
    Tyna napsal(a):

Theon zavraždil ženu, s níž sám spal, .

To občas napadne každýho chlapa, jen k tomu obvykle nenajde odvahu :-P
    Ostatně ženskou taky ! :-D
    Aspoň mi to párkrát bejvalka řekla ! :-P
    Ale pro ty, co přejdou k činu je vyšetřeno hezké místečko na Pankráci či v Kostomlatech.....

Ostatně ten pakobylka ji zavraždil z naprosto jiného důvodu a spolu s ní i její dvě malé děcka - kdo z vás by to udělal?
    Tyna napsal(a):

A k Dany. Pokud dělá samá špatná rozhodnutí, co přesně byste udělali na jejím místě?

tiež mám pocit, že antiDany skupina celkom okato prehliada dôležitý, z môjho pohľadu najdôležitejší moment - je to v zásade dobrý človek, pozná zľutovanie a milosrdenstvo a chce robiť dobré veci.
    držím jej palce, aby sa to naučila. možno sa to nepodarí, možno bude z nej tyran, možno zomrie. to však nemení to aká bola. zatiaľ ju mám rád hoci v tanci dosť nudí
    theon je úplný opak. nemám ho rád preto aký bol a nezabudnem na to, hoci mi je ľúto, čo sa s ním deje a myslím, si že je naozaj Glumom a urobí dôležitú dobrú vec
    Jarla napsal(a):

Ale pro ty, co přejdou k činu je vyšetřeno hezké místečko na Pankráci či v Kostomlatech.....

Ostatně ten pakobylka ji zavraždil z naprosto jiného důvodu a spolu s ní i její dvě malé děcka - kdo z vás by to udělal?

To byly jen collateral damage, ono i Theonovi šlo o krk...
    Měl pár chlapů, a potřeboval zastrašit kmenovej personál Zimohradu.
    vlastne som v tanci, nemusel som začierňovať, sorry :)
    haladdine - ty bys v rámci zastrašování zabil nějakou náhodnou bývalku, ke které prakticky nemáš žáden vztah ani negativní ani positivní, prostě to je bývalka, co neovlivnila tvůj život a ty ji zavraždíš a ještě brutálněji její dvě malé děcka....opravdu jsi tenhle typ člověka ?

jo a septona musel zabít kvůli svým mužům. On toho vůbec hodně musel... Ale na Zimohrad lézt nemusel...

Stále nevidím ten strašně zásadní rozdíl s Cersei... Královna taky může říct, že se obávala, že se jí Robert zbaví, když mu podstrčí Margaery. Navíc, ona ho ani nezabila, ona mu jen podala dost dlouhej provaz a počkala, až se ožrala oběsí sám.

Oba mají kolem sebe spoustu collateral damage...
    Tyna napsal(a):

jo a septona musel zabít kvůli svým mužům. On toho vůbec hodně musel... Ale na Zimohrad lézt nemusel...

Stále nevidím ten strašně zásadní rozdíl s Cersei... Královna taky může říct, že se obávala, že se jí Robert zbaví, když mu podstrčí Margaery. Navíc, ona ho ani nezabila, ona mu jen podala dost dlouhej provaz a počkala, až se ožrala oběsí sám.

Oba mají kolem sebe spoustu collateral damage...
    A Robertovy bastardy, včetně nemluvňat, vlastně taky přikázala povraždit z ušlechtilých pohnutek. :P
    Podle mě zásadní rozdíl je v tom, že Cersei narozdíl od Theona necítí za své činy výčitky svědomí. I když by se dalo polemizovat o tom, co to říká o Theonovi, když dělá takové věci i když ví, že jsou špatné.
    Jarla napsal(a):

haladdine - ty bys v rámci zastrašování zabil nějakou náhodnou bývalku, ke které prakticky nemáš žáden vztah ani negativní ani positivní, prostě to je bývalka, co neovlivnila tvůj život a ty ji zavraždíš a ještě brutálněji její dvě malé děcka....opravdu jsi tenhle typ člověka ?

Jarlo, nikdo z nás neví, co by udělal , kdyby mu šlo o krk.
    A teoretizování je k ničemu.
    A teď se mi plete kniha se seriálem , ale nechtěl Theon poslat tomu farmáři nějaké peníze jako odškodnění za ty děti, a nebyl překvapen, když mu jeho lidi řekli, že to vyvraždili sakumprásk ?
    Takže úplně celé to na svědomí nemá. Alespoň ne přímo. Neuvědomil si všechny souvislosti, blbec jeden.
    Vzpomeň si na popis toho velitele, co vezl zpátky Jaimeho z Harenova. Když dostal rozkaz, zabíjel a vyvražďoval, bez nějaké radosti z toho.. A po válce se vrátil domů, obdělával půdu, žil přátelsky se sousedy..obyčejnej dorbej soused.
    A kromě toho, hlubokej feudalismus, život poddaného nemá velkou cenu, a život malých dětí ještě menší. A navíc poddaného nepřítele. A snižování vojenských a ekonomických kapacit nepřítele vypalováním jeho vesnic, včetně poddaných mužů, poddaných žen navíc znásilněním ještě před zabitím byl obvyklej postup.
    Jen si vzpomeň na popisy cestování třeba Brienne....
    Nemůžeš na to koukat dnešními očima.
    haladdine - koukám na to svýma očima a těžko hledám slušného sympatického člověka v celé sáze :-)) Snad Davos, Sam.... ale póvl, co si neuvědomuje dosah svého jednání jako Theon a Daenerys hážu do stejného pytle a topím jak koťata :-)) To jestli z toho vyrostou nebo se poučí nebo je jim to líto nebo se vyzpovídají nenapraví jejich zločiny a nevrátí životy stovkám i tisícům mrtvých. Tak jako Stanis odděluji dobré a zlé skutky, ale neodpouštím ani chlup - byl jsi mladý, blbý, nezodpovědný ? TRP! Mohl jsi být mladý, zodpovědný a uvážlivý.
    haladdin: jenže mi tu řešíme morální rozdíl mezi Theonem a Cersei. A Cersei taky může říct, že jí šlo o krk...

btw: Ano, plete se ti kniha se seriálem. V knize byl Theon přímo přítomen vyvražďování a čelil prosbám mlynářky, se kterou spal, aby ušetřil jí i její děti.

Osobně neuznávám, moderní hlášku, že "všechno je relativní". jsou věci, který relativní prostě nejsou a některé věci jsou důležitější než fyzické přežití. Pro člověka. Ale to jsem trochu odbočila. Theon a Cersei se chovají v rámci daném Písní cekem normálně, jen Theonovi to prochází, Cersei všichni nenávidí.
    Jarla napsal(a):

haladdine - koukám na to svýma očima a těžko hledám slušného sympatického člověka v celé sáze :-)) Snad Davos, Sam.... ale póvl, co si neuvědomuje dosah svého jednání jako Theon a Daenerys hážu do stejného pytle a topím jak koťata :-)) To jestli z toho vyrostou nebo se poučí nebo je jim to líto nebo se vyzpovídají nenapraví jejich zločiny a nevrátí životy stovkám i tisícům mrtvých. Tak jako Stanis odděluji dobré a zlé skutky, ale neodpouštím ani chlup - byl jsi mladý, blbý, nezodpovědný ? TRP! Mohl jsi být mladý, zodpovědný a uvážlivý.

Ale jo, jsou tam, anebo se alespoň snažej - i když ne vždy se daří..
    Třeba Tyrion, on si klidně mohl tu Sanzu nechat podržet...možná ani to nemusel, možná stačilo říct "Roztáhni nohy!"
    Jarla: Co provedla Daenerys?
    Ale jo, jsou tam, anebo se alespoň snažej - i když ne vždy se daří..
    Třeba Tyrion, on si klidně mohl tu Sanzu nechat podržet...možná ani to nemusel, možná stačilo říct "Roztáhni nohy!"

Nijak ji držet nemusel, ona byla připravená splnit svojí povinost. On se prostě zachoval slušně a odmítl souložit s vyděšenou třináctiletou holkou, ačkoliv věděl, že bude všem pro smích. jo, Tyrion se snaží být slušnej, to je fakt...
    Tyna napsal(a):

haladdin: jenže mi tu řešíme morální rozdíl mezi Theonem a Cersei. A Cersei taky může říct, že jí šlo o krk...

btw: Ano, plete se ti kniha se seriálem. V knize byl Theon přímo přítomen vyvražďování a čelil prosbám mlynářky, se kterou spal, aby ušetřil jí i její děti.

Osobně neuznávám, moderní hlášku, že "všechno je relativní". jsou věci, který relativní prostě nejsou a některé věci jsou důležitější než fyzické přežití. Pro člověka. Ale to jsem trochu odbočila. Theon a Cersei se chovají v rámci daném Písní cekem normálně, jen Theonovi to prochází, Cersei všichni nenávidí.[/quote
    Vidíš, spletl jsem to.
    Ale stejně se obávám, že je to plané teoretizování - tohle bych v životě neudělal, anebo udělal.
    Co se fakt stane , se zjistí až v kritické situaci.
    Možná, že jsem tolerantnější, protože jsem už postarší - a zažil toho víc.

Jarla napsal(a):

.... ale póvl, co si neuvědomuje dosah svého jednání jako Theon a Daenerys hážu do stejného pytle a topím jak koťata :-))

veľký nesúhlas.
    Možná, že jsem tolerantnější, protože jsem už postarší - a zažil toho víc.

A nechceš sem jako starší a zkušenější teda hodit názor na rozdíl mezi Theonem a Cersei?
    Největší klaďas celé ASoIF je stejně Varys. ;-)
    Tyno - všem stejným metrem :-) Daenerys mohla odpochodovat mezi vysloužilé manželky, kam patřila a neumřely by pro její hloupá rozhodnutí tisíce lidí...v jejím případě statisíce...v poušti, ve městech, kde nejdřív zbortila prohnilý systém, leč nenastolila nový funkční, čímž započala vyvražďování, hromadění mrtvol - mor...co chceš více ? Místo aby intensivně pracovala na budování takového systému a ze starého Selmyho se snažila vytáhnout co nejvíce informací a vůbec se obklopila vzdělanci a odborníky v oboru....zajímala se jestli frčí kruhy do uší a jestli má kroutit zadkem nalevo nebo napravo, aby Johny Dario Depp více slintal....
    Jestliže na to neměla - měla se držet při zemi a do ničeho se nepouštět - jestliže se dala na vojnu - musí bojovat a nést veškeré následky. Neznalost neomlouvá.
    Pokaždé, když mohla udělat rozumné rozhodnutí, tak udělala raději koninu, která přinesla mnohem více utrpení a smrti...s tím nejlepším úmyslem....což ovšem ty mrtvoly rozeseté po bojišti těší, protože mohou tlít ve svobodné zemi.

Tyrion mohl udělat spoustu věcí jinak, protože Tyrion na to má buňky a nadání, ale i on mnohokrát selhal tam, kde nemusel.
    @Jarla: ad Dany → nevím...nevím...ale přijde mi, že na čtrnáctiletou princeznu, která navíc ani nebyla podrobena odpovídajícímu vzdělání (byla-li podrobena vůbec nějakému) máš poněkud vysoké nároky, neboť nastolení nového (fungujícího) systému vládnutí namísto původního prohnilého je úkol hodný spíš Caesara...
    Barad-dur
    Já na ni nemám nároky - jen poukazuji, že si ukousla na co nestačila. A když ti bude šéfovat čtvrnáctiletá princeznička tímto způsobem, tak je blaho být jejím poddaným....žiješ si obyčejný život v prohnilém státě - to my všichni....a odnikud si tu natančí holka, co je borka s drakama a proto jí patří svět samo sebou....nejsi ani otrok ani otrokář, ale třeba prostý řemeslník - máš rodinu blízkou i vzdálenou a přátelé....tak jako každý z nás.....a holčina co přišla odnikud a ona chudinka nemá vzdělání a schopnosti ti tu zkorumpovanou vládu svrhne a propustí otroky - což je hezké gesto, ale otroci nikdy nebyli vedeni k tomu, aby byli samostatní a uměli se sami vypořádat s běžným životem a proto to ani nedělají...ti co byli u koryta se o ně logicky samo sebou zase rvou....no a ty a tvá rodina a přátelé jste někde v tom všem - část rodiny ti zavraždá a některé před tím znásilní, část zase uvrhnou do otroctví (i když jste byli dříve svobodní lidé) jen co se to holce vymkne z ruky, protože nestíhá no a zbytek pomře hladem a na mor....ještě pořád jsi unešen z takové vidiny? a to ani nevíš, že ona má největší problémy sama se sebou, protože neví, kam sáhnout v šatníku....zatímco tobě pod rukama umírají ti nejdražší a nejbližší hladem a morem nebo jsou rovnou vražděni....vžij se do role takového prostého občana, kterýmžto nepochybně jsi, stejně jako drtivá většina z nás jak tu na fóru jsme.....
    opravdu bys neměl výhrady proti této čtrnáctileté princezně odnikud ?
    Jarla..
    To je to myšlení ve feudalismu - práva mají jen proivilegovaní, na ostatních nezáleží.
    Jejich jediné právo je umřít za pána.....
    Ostatně, dnešní situace u nás se tomu čím dál víc podobá - až na to umírání.
    Ale to na tenhle server nepatří.
    Theon je vyplašenej kluk, který se dostal do rozporu mezi dvěma povinnostmi - povinnost být loajální ke starkům, kteří se k němu snažili chovat slušně, ale stejně u nich nebyl dobrovolně - byl rukojmí, kterému mohli kdykoliv, pokud by tatínek nesekal dobrotu podříznout krk.....
    A povinnost k rodu a otci. A samozřejmě potřeba udržet si postavení v rámci rodu..
    Udržet, nebo lépe získat respekt i postavení u podřízených.
    Kteří byli mimochodem otrlí vrahouni , jeden horší než druhý..
    Bez toho respektu by nebyl vůbec nic. Jakmile by v jejich očích selhal, anebo by neměl úspěch, udělali by s ním vlastně to, co s ním udělali nakonec...
    Vlastně se dá říct, že dělal to, co od něj okolí očekávalo, že bude dělat, a moc na výběr neměl.
    Vlastně měl, pokud chtěl zemřít.
    Cersei - to je jiná káva. Byla to ženská, nikdo ji nenutil, dělat co dělala -od kurvení se s bráchou, po snahu dostat se k moci, a řídit svět.
    Nikdo to po ní nechtěl - ani otec, ani zbytek rodiny. Ti se nakonec několikrát snažili ji odstavit.
    A nejhorší je, že ani kvalifikaci na to neměla. Jednou si stěžovala, že bráchy vychovávali jinak - a nebyl to jen šerm.
    Byla neschopná, blbá, napáchala spoustu blbostí, a neměla žádnou koncepci vládnutí.
    Všechno dělala ad hoc, a nedomýšlela důsledky - třeba to, že umožnila cirkvi, aby měla vlastní vojsko.
    Což by nedovolil žádnej král, kterej měl mezi ušima něco jiného, než špagátek držící uši pohromadě.
    Takže - to je rozdíl - Theon byl k ledasčemu dotlačen postavením a původem, Cersei mohla klidně zůstat " žena v domácnosti" a nemusela dělat blbosti a zločiny.
    Nikdo po ní nechtěl, aby to dělala, a nic ji k tomu nenutilo - kromě ctižádosti a blbosti.
    Kdysi si pomyslela, že o jejím otci - excelentnímu vojákovi, politikovi a intrikánovi- se bude historie zmiňovat jen jako o člověku, který měl to štěstí, a náhodou byl jejím otcem - jejím, Cersei, největší královny, jaká byla.či bude.....:-))) Vlastně je to spíš k pláči
    Pročteno a souhlasím s Haladdinem. Nebudu ani rozpisovat, všechno bylo řečeno.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 7. června 2012
    Tak za sebou mám 1. díl a musím říci, že mě zatím baví více než Hostina (kapitoly Cersei a Sama byly pro mne utrpením). Je pravda, že je tady dost cestování (předtím nebylo a lidi remcali, teď je a lidi zase remcají) a žranic, ale nepřipadá mi, že by se to nějak moc táhlo.
    Nenávidím Ramsaye, kam se na něj hrabou Joffrey, Cersei i (téměř) všichni Freyové dohromady!
    Jsem ráda za návrat Joraha a za přežití Manceho.
    haladdine - ale ovšem - proti tomu žádná. Já neříkám, že to neodpovídá, ale to neznamená, že mi tím pádem bude někdo sympatický, že s nimi budu soucítit, že budu omlouvat jejich činy, kteréžto jsou v mých očích neomluvitelné...protože my to čteme přece v současnosti. Nebudu používat dvojí metr, abych si řekla jaký je Theon, Jaimie nebo kdokoliv pašák, když není. Jejich charaktery se mi silně příčí. To jestli jim je nebo není líto, co udělali nebo udělají....to jim kreditu nepřidá.
    Nezaměňovat s tím, že bych tvrdila, že to je špatně napsáno nebo charaktery mizerně přiblížené. To vůbec ne - bych to asi jinak nečetla, ne :-) (I když tanec mne znechutil tím dosypáváním postav odnikud).
    Všeho všudy zde píšu, že mi nejsou tyto charaktery sympatické a proč. Není mi sympatická ani Cersei, ani Theon, ani Daenerys, ani Jaimie a k Tyrionovi mám výhrady.....(ještě někdo zde byl propírán?)
    Tyna zde poukazovala, a to správně, že jinak se měří chlapům a jinak ženským - nic nového pod sluncem....ale to už bylo tuším v Kramerová versus Kramer i jinde. Nevěru u ženy společnost odsuzuje, zatímco u mužů se nad tím pousměje. Nelíbí se mi to, ale je to evolucí dané chování.

Taky je zde znát známý jev, že pro hezkou tvářičku (herce) fanynky šmahem zapomínají na nevábný charakter......(to je jev odpudivý a taky přirozený).

No a já zase poukazuji na to, že ať vypadá kdo chce jak chce, tak mu neodpustím ani chlup a nečiním rozdílu mezi muži či ženami ani hezkým ani ošklivým. Neomlouvám ani věk. Vliv zázemí chápu, ale opět - neomlouvám.

A to je všechno :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.