TANEC CZ
pre tých čo práve čítajú v češtine a boja sa ísť do pôvodného topiku, aby tam nenarazili na niektoré informácie z konca knihy. Tu sa diskutuje k tancu priebežne. vždy dajte na úvod názov kapitoly (napr Jon II.) aby ostatní vedeli, či to už čítali a nehrozí spoil.
pekné tancovanie všetkým!!!
pekné tancovanie všetkým!!!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Z toho, co je známo, se Rhaegar pokoušel Aeryse vyšoupnout z dění.
Luwin právě v kritické fázi nadřadil zájmy Starků, lépe řečeno Brana a Rickona, nad zákony svého řádu.
Luwin...není špatný, ale všeobecně nemám tendenci sympatizovat s chlapy, co žijou v dobrovolném celibátu, protože se stali součástí nějakého kolektivu, kde to je bráno jako uzus....
No jo, zase jedna uražená ženská, že si někdo dovolí obejít se bez .......jisté součásti jejího těla !..:-D
A už si nevzpomínám, proč dal Bouřlivý konec Renlymu místo Stannise, ale nebylo to proto, že Stannise neměl rád? To taky nebylo úplně košér vůči vlastnímu bratrovi, který se navíc osvědčil při obraně hradu, ne...?
A ohledně Robertových 50 mil, kdyby jeho žena nebyla kráva, dovedla by si s tím poradit celkem snadno :)
a když jsi to nakousnul - takže po Robertově smrti byla říše v rozvratu.....jenže za vlády Targaryenů byla rozvrácena. stejná polemika, jestli byl lepší bojovník Robert nebo Rhaegar, když vyhrál Robert v čestném souboji....
Inu a pokud s tím chtěl Rhaegar něco dělat, tak proč místo toho unášel lolitku ? Robert osouložil kdekoho přestože byl ženat - zatímco Rhaegar byl ženat a ještě si na souložení unesl holku z mocného rodu - to tedy je velký rozdíl :-) S tím rozdílem, že Robertovi manželka nedala a to ani vlastní děti, zatímco Rhaegarovi Elia vlastní děti dala a s vlastním bratrem mu nezahýbala....hmmm - když si napíšu sloupečky pro a proti, tak z toho stále vychází Robert líp, tak nevím :-)
Robert byl kur***** už zamlada, takže dost pochybuji, že by ho zvládla usměrnit, i kdyby kráva nebyla.
Ale když jsem byl mladší , byl jsem ( jak tomu jen jarla říkala ?) JO, už vím - Playboy ;-P
A ani ten Stannis není bez ztráty kytičky, alespoň v mých očích ne. Že jde přes mrtvolu vlastního bratra, aby získal trůn (byť mu právoplatně patřil), za to má u mě prostě škraloup. :)
sveva
Nikde jsem neuvedla, že Robert je klaďas a následováníhodný typ - jak jsem uvedla výš, takového vidím leda Davose a asi Sama.....
Výhradně a pouze srovnávám Roberta s Rhaegarem.
A ještě opakuji - po Robertově smrti byla země ve stavu nedobrém, ale žádná válka býti nemusela kdyby bylo jasné následnictví....než byl vyhlášen válečný stav, tak to šlo rozumně ukočírovat a žádná škoda by nenastala. Naopak za Aerysovy vlády ten rozklad nastal a říše rozvrácena byla a to za významného Rhaegarova přispění - nastala občanská válka. Ta byla poměrně rychle vybojována Robertem a znovunastolen mír na dlouhá léta.....
Za vlády Targaryenů byla rozvrácena? Ó nikoli, za vlády Targaryenů došlo k povstání několika lordů, to tedy vážně nelze považovat za rozvrat říše.
Aha, takže unesení Lyanny naprosto kategoricky popírá nějaké Rhaegarovy záměry na odstavení otce od moci? Vážně?
Ano, Rhaegarův čin byl jistě chybou, o tom se nikdo nepře, Amor si ovšem nevybírá.
BTW co se týče Rhaegarova možnýho pokusu o svrženáí tatínka, opět jsou to víceméně spekulace, a kol a kolem za války vedený z celkem pochopitelnejch důvodů vystupoval jako odhodlaný zástupce svého šíleného fotříka. Jedno kladivo je na něj málo.
Co se bratra týče, byl to zrádce. Obvyklý svár - zabít ho na bojišti by bylo správné, zatímco takto nikoliv. Ano, já bych si s Rudou kněžkou nezahrával. Přesto má ta věc opodstatnění.
Kde výše?
Nějaký pochybný monogamický církevní úzus? ;) (thanks to Jarla) Mimoto se našlo povícero targaryenských panovníků, kteří ji zcela oficiálně praktikovali.
Tvrdím snad něco takového?
Lyanna měla v posteli Roberta? Nebo jak to mám chápat?
A co měl za té války dělat? Přidat se k Robertovi, který ho chtěl v prvním plánu zabít? Oh come on...
Stejně jako polyandrie.
Dokonce někde v knize hovoří o tom, že se musel rozhodnout, zda zradí svého krále, anebo svého bratra.