TANEC CZ

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
pre tých čo práve čítajú v češtine a boja sa ísť do pôvodného topiku, aby tam nenarazili na niektoré informácie z konca knihy. Tu sa diskutuje k tancu priebežne. vždy dajte na úvod názov kapitoly (napr Jon II.) aby ostatní vedeli, či to už čítali a nehrozí spoil.

pekné tancovanie všetkým!!!
1568101117

Komentáře

• upraveno 7. června 2012
    Griffe - hájíš neuhájitelné. Aerys svůj přídomek "šílený" nedostal pro nic za nic - to uznali všichni, kdo ho znali s výjimkou Viseryse, kterýžto známky šílenství už taky vykazoval....

A ještě bych se ráda vyjádřila k tomu, jak strašně moc se Rhaegar a Lyanna milovali - viděli se kolikrát? Kde asi tak měli možnost se nějak blíže poznat ? O tomto v knize není zatím ani píp...z čehož plyne, že tam je velká "vůle" odsud pocus. Když vybereme střed - tak Rhaegarovi hrklo někde a Lyanna byla tak maximálně okouzlená malá holka...o nějaké psychické vyspělosti pro vztah v jejím věku nemůže být ani řeči.
    Vy ale zapomínáte, že Lyannu unesl, aby zachránil svět! ;) To jde politika i mozek stranou... :D
    haladdin napsal(a):

Griff napsal(a):

haladdin napsal(a):

Griff napsal(a):

Isca napsal(a):

Griff napsal(a):

Tak zase uznejme, že většinu těch dluhů nasekal svým mimořádně nákladným životním stylem sám a Malíček dělal, co mohl, aby jeho destruktivní vliv zmírnil. :)

Odkdy se schopnost čarovat na požádání disponibilní peníze (zadlužování) nazývá zmírněním destruktivního vlivu? Řecko by mohlo vyprávět..proto byl taky Robert možná lepší člověk než Aerys, ale mimořádně špatný vládce.
    To bylo trochu jinak, Malíčkovi se díky chytrým transakcím podařilo zněkolikanásobit příjmy pokladny bez toho, aby musel dramaticky zvyšovat daně. Pořád to ale nestačilo na Robertovy výdaje. Malíček nebyl příčinou toho dluhu.
    Mno, pokud se pamatuju, tak při nástupuNeda do funkce pobočníka se plánovala slavnost. A kasa byla prázdná.
    Ned chtěl slavnost zrušit, či omezit , Malíček nesouhlasil , a prachy někde půjčil.
    Dobrej financministr taky občas musí umět říct nemám, nedám..
    Nebylo to náhodou tak, že Robert chtěl slavnost stůj co stůj?
    To by maximálně vyvolalo změnu na pozici strážce pokladu.
    To by ovšem taky mohlo znamenat, že někdo jinej by ty prachy nesehnal......což by bylo dobře.
    A království by konečně krachlo. Za mě - no problem. :)
    Jako pokladník se Malíček neosvědčil - nejvíce pomáhal sobě.....pokud samozřejmě nenahlížíme z jeho pohledu, že si to uměl pašácky zařídit bez ohledu na prospěch země...
    A nikdo si toho nevšim :D Takovýho člověka by to chtělo do vlády :D
    Jarla napsal(a):

Griffe - hájíš neuhájitelné. Aerys svůj přídomek "šílený" nedostal pro nic za nic - to uznali všichni, kdo ho znali s výjimkou Viseryse, kterýžto známky šílenství už taky vykazoval....

A ještě bych se ráda vyjádřila k tomu, jak strašně moc se Rhaegar a Lyanna milovali - viděli se kolikrát? Kde asi tak měli možnost se nějak blíže poznat ? O tomto v knize není zatím ani píp...z čehož plyne, že tam je velká "vůle" odsud pocus. Když vybereme střed - tak Rhaegarovi hrklo někde a Lyanna byla tak maximálně okouzlená malá holka...o nějaké psychické vyspělosti pro vztah v jejím věku nemůže být ani řeči.

Já Aeryse prvoplánově nehájím, pouze nastavuji Robertovi a jeho vládě zrcadlo.

Jak moc se mohli milovat? Asi dost, ne? Když to oběma vydrželo cca rok mezi turnajem a "únosem"?
    Zato ve všech ostatních případech se úzkostlivě dbalo na to, aby se partneři poznali co nejblíže a aby byli psychicky vyspělí pro vztah. ;)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. června 2012
    Opojení netrvá rok, bodka.
    Asi nemá smysl se přehazovat může-nemůže. A jde pořád o hypotézu. Viz jarla.
    Ve stylu "chci hlavu toho hajzla na talíři" přemýšlel pouze poněkud prchlivý Brandon Stark.
    Tak to jsem Brandon Stark, unést mi dceru-sestru, chci pro únosce trest smrti.
    Nepochybuji, že se to dalo řešit i kultivovaněji, a to z obou stran.
    Jak jako? Sorry já jí vlastně neunes, tak si fotře dej spátečku, nic ti do toho neni?
    Ano, je to hloupost, na kterou dojel, stejně jako na podobnou hloupost dojel Mladý vlk.
    Hlavně na to dojel otec a bratr (nemluvě o tisících padlých ve válce). Co si jako představoval, že bude? Že dostane požehnání?
    Jarla napsal(a):

Jako pokladník se Malíček neosvědčil - nejvíce pomáhal sobě.....pokud samozřejmě nenahlížíme z jeho pohledu, že si to uměl pašácky zařídit bez ohledu na prospěch země...

V jakém ohledu se konkrétně neosvědčil? Že Říše nezbankrotovala o 10 let dřív? :)
    upraveno 7. června 2012
    Griff napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Griff napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Griff napsal(a):

Jarla napsal(a):

No, ono se to s tou Aerysovou vraždící šíleností dost přehání, ve skutečnosti došlo na vraždu dvou šlechticů, z nichž jeden vyhrožoval jeho synovi smrtí.
    Moment - četl jsi Tanec nebo ne ? A Četl jsi Selmyho POV ? Všechny ? Vjeho vzpomínkách bylo Aerysovo šílenství popisováno víckrát, dokonce bylo výslovně uvedeno, že byl schopen souložit se svou ženou/sestrou pouze, když někoho brutálně zavraždil, což ho jedině dokázalo vzrušit....a tak Selmy vzpomínal, jak nečinně přihlížel, jak svou manželku/sestru mlátí a ta že před ním zdrhala jak mohla.
    Četl, ovšem na tohle si tedy nevzpomínám (což tedy samozřejmě neznamená, že to tam není).
    Robert Cersei taky mlátil, takže si může s Aerysem podat ruce. Aha vlastně, Cersei si to přece zasloužila.
    Z důvodu sexuálního vzrušení? Nesmyslné relativizování. Robert rozhodně nebyl člověk, kterej by měl potěšení kohokoli mučit, trýznit. Nikdy jsem nezaznamenal jedinou známku krutosti.
    Vím já, z jakého ji mlátil důvodu? A není to pro tu mlácenou tak nějak jedno?
    Ale uznávám, že potěšení v krutosti neměl. Zase měl ale jiné vady.
    Jako bys řek Jo, Eichmann byl svině, ale ty zase chlastáš. Naprosto nesmyslná relativizace.
    Naprostá demagogie. Eichmann byl svině, ale Kaganovič taky.
    Demagogie jistě. Jsem rád, že se přiznáváš.
    flanker.27 napsal(a):

Opojení netrvá rok, bodka.
    Asi nemá smysl se přehazovat může-nemůže. A jde pořád o hypotézu. Viz jarla.
    Ve stylu "chci hlavu toho hajzla na talíři" přemýšlel pouze poněkud prchlivý Brandon Stark.
    Tak to jsem Brandon Stark, unést mi dceru-sestru, chci pro únosce trest smrti.
    Nepochybuji, že se to dalo řešit i kultivovaněji, a to z obou stran.
    Jak jako? Sorry já jí vlastně neunes, tak si fotře dej spátečku, nic ti do toho neni?
    Ano, je to hloupost, na kterou dojel, stejně jako na podobnou hloupost dojel Mladý vlk.
    Hlavně na to dojel otec a bratr (nemluvě o tisících padlých ve válce). Co si jako představoval, že bude? Že dostane požehnání?
    Jasně, všichni totiž víme, jak bychom se zachovali coby lordi, kterým korunní princ unesl dceru/sestru.

Například nenapochodovat před Rudou baštu a nevyřvávat, já tě zabiju, ty svině?

A třeba díky tomu bude zachráněno celé lidské pokolení před jinými. To jsou paradoxy, co? :)
    flanker.27 napsal(a):

Griff napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Griff napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Griff napsal(a):

Jarla napsal(a):

No, ono se to s tou Aerysovou vraždící šíleností dost přehání, ve skutečnosti došlo na vraždu dvou šlechticů, z nichž jeden vyhrožoval jeho synovi smrtí.
    Moment - četl jsi Tanec nebo ne ? A Četl jsi Selmyho POV ? Všechny ? Vjeho vzpomínkách bylo Aerysovo šílenství popisováno víckrát, dokonce bylo výslovně uvedeno, že byl schopen souložit se svou ženou/sestrou pouze, když někoho brutálně zavraždil, což ho jedině dokázalo vzrušit....a tak Selmy vzpomínal, jak nečinně přihlížel, jak svou manželku/sestru mlátí a ta že před ním zdrhala jak mohla.
    Četl, ovšem na tohle si tedy nevzpomínám (což tedy samozřejmě neznamená, že to tam není).
    Robert Cersei taky mlátil, takže si může s Aerysem podat ruce. Aha vlastně, Cersei si to přece zasloužila.
    Z důvodu sexuálního vzrušení? Nesmyslné relativizování. Robert rozhodně nebyl člověk, kterej by měl potěšení kohokoli mučit, trýznit. Nikdy jsem nezaznamenal jedinou známku krutosti.
    Vím já, z jakého ji mlátil důvodu? A není to pro tu mlácenou tak nějak jedno?
    Ale uznávám, že potěšení v krutosti neměl. Zase měl ale jiné vady.
    Jako bys řek Jo, Eichmann byl svině, ale ty zase chlastáš. Naprosto nesmyslná relativizace.
    Naprostá demagogie. Eichmann byl svině, ale Kaganovič taky.
    Demagogie jistě. Jsem rád, že se přiznáváš.
    Jestli to máš zapotřebí... :/
    Ano poslal bych mu dopis. Tvůj ponížený služebníček, vlček ze severu by prosil o vysvětlení toho jakotože mi najednou zmizela sestra a nějaký člověk říkal že ji viděl s tvým milostivým panem synem. prosíme o zaslání vysvětlení ale máte čas, nic nehoří.
    Blackfish napsal(a):

... nic nehoří.

xD
    Griffe už o tobě víme:
    1. - nemáš děti
    2. - nežiješ a nežil jsi v dlouhodobém šťastném partnerském vztahu
    3. - nejsi dospělý (tím myslím věk), protože dokážeš omluvit nehorázný masakr a válku "paradoxem o spasení světa"

To není žádné odsouzení, to jen konstatuji. Nehledej za tím žádnou ofenzívu vůči sobě.
    Jarla napsal(a):

Griffe už o tobě víme:
    1. - nemáš děti
    2. - nežiješ a nežil jsi v dlouhodobém šťastném partnerském vztahu
    3. - nejsi dospělý (tím myslím věk), protože dokážeš omluvit nehorázný masakr a válku "paradoxem o spasení světa"

To není žádné odsouzení, to jen konstatuji. Nehledej za tím žádnou ofenzívu vůči sobě.

Argumentace ad hominem ve své úplné nádheře. :)
    Blackfish napsal(a):

Ano poslal bych mu dopis. Tvůj ponížený služebníček, vlček ze severu by prosil o vysvětlení toho jakotože mi najednou zmizela sestra a nějaký člověk říkal že ji viděl s tvým milostivým panem synem. prosíme o zaslání vysvětlení ale máte čas, nic nehoří.

Na druhou stranu vyhrožovat královu synovi nemusí být úplně šťastně zvolená strategie...
    Jarla napsal(a):

Barad-dur
    Já na ni nemám nároky - jen poukazuji, že si ukousla na co nestačila /.../ opravdu bys neměl výhrady proti této čtrnáctileté princezně odnikud ?

No výhrady bych možná měl, ale ty mám i proti současné vládní garnituře a ta ani nemá v záloze tři pádné, pardon ohnivé, argumenty... Jde spíš o to, že Dany je v zásadě (řečeno terminologií DrD) "zmateně dobrá" a vzhledem k absenci životních zkušeností jedná víc instinktivně než racionálně, což většinou vede k ne úplně optimálním následkům, které však nejsou chtěným důsledkem...aneb jak se říká: Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly...
    Neargumentuji - konstatuji. Asi je příliš složité vysvětlovat postoj Darwinisty - pouze pozoruji.
    Tvá argumentace z něčeho vychází a já sleduji důvody.
    upraveno 7. června 2012
    Jasně, všichni totiž víme, jak bychom se zachovali coby lordi, kterým korunní princ unesl dceru/sestru.
    Jak by se zachoval otec?

Aha, takže to byl poškozenej, kdo je vůl, ne ten co to začal, svérázná logika. Krom toho pokud vím, Brandon žádal spravedlnost.
    A třeba díky tomu bude zachráněno celé lidské pokolení před jinými. To jsou paradoxy, co? :)
    Jo? Něco mi silně uchází a není to nafukovací balón.
    Kdo má potřebu omlouvat zločiny jako mučení a vraždy někoho tím, že jiný lítá za ženskejma, pije a párkrát uhodí ženskou, která si to ve většině případů naprosto zaslouží, potřebuje, aby se mu připomělo, že takový přirovnání je pitomost.
    Robert by asi nebyl můj kamarád, ale rozhodně bych neměl nikdy potřebu ho jakkoli srovnávat s krutým sadistou.
    Barad-dur
    s tím plně souhlasím
    flanker.27 napsal(a):

Jak by se zachoval otec?

Aha, takže to byl poškozenej, kdo je vůl, ne ten co to začal, svérázná logika. Krom toho pokud vím, Brandon žádal spravedlnost.
    Jo? Něco mi silně uchází a není to nafukovací balón.
    Kdo má potřebu omlouvat zločiny jako mučení a vraždy někoho tím, že jiný lítá za ženskejma, pije a párkrát uhodí ženskou, která si to ve většině případů naprosto zaslouží, potřebuje, aby se mu připomělo, že takový přirovnání je pitomost.
    Robert by asi nebyl můj kamarád, ale rozhodně bych neměl nikdy potřebu ho jakkoli srovnávat s krutým sadistou.
    Figura šestá čili Imago. Já jsem nic takového nikdy netvrdil.

Já jsem pouze srovnával dva špatné krále, že byli špatní z větší části v něčem jiném, je věc, která s tím příliš nesouvisí.
    Jarla napsal(a):

Neargumentuji - konstatuji. Asi je příliš složité vysvětlovat postoj Darwinisty - pouze pozoruji.
    Tvá argumentace z něčeho vychází a já sleduji důvody.

A co má s dosti přízemní argumentací ad hominem společného darwinismus, prokryndapána?
    Stále hovoříš o něčem jiném.....
    Tvá přízemní argumentace mne nezajímala jako obsah, ale jakožto taková, poněvač jsem se začala zaobírat studiem tebe samotného jakožto vzorku.
    Jinými slovy - diskuse mne přestala zajímat v původním významu, ale nastolila jsem význam nový - vzorce chování a jejich odvození.
    Ještě jinak - proč tvrdíš, to co tvrdíš a jaký k tomu máš důvod.

Mé příspěvky výčtem těch bodů přestaly býti argumentací, leč pouhými výsledky pozorování jednání vyššího primáta samce postaveného před nějaký úkol.
    upraveno 7. června 2012
    Shrňme to.
    Jedna strana říká: Není tak úplně nemorální unýst cizí dceru bez vědomí rodiny, když jste korunní princ, Quod licet Iovi, non licet bovi. Když si rodina stěžuje, je to vlastně její problém, že neni dost diplomatická. Ano, bylo to hloupé, ale jen v kontextu politických důsledků, protože oni se určitě milovali k smrti (jsme moderní lidé ze století Twilightu a víme, že životní láska přichází jen v teen věku). krom toho se pokouší relativismem dokázat, že vraždění pro osobní potěchu není až tak špatné, vlastně to není horší o nic víc než pití a ženský.
    Druhá strana říká, že unést 14-15letou holku je blbost bez ohledu na postavenía rodina má právo na spravedlnost. Sadistické sklony a potěšení z utrpení rozhodně nejsou totéž co opilý král s nesnesitelnou manželkou.
    Na těchto pozicích jsou strany zakopány, první strana o stanovisku druhé nepřemýšlí, druhá říká, že na tom, co říká první, není k přemýšlení nic. OK. Dobrou noc. :)
    flanker.27 napsal(a):

Shrňme to.
    Jedna strana říká: Není tak úplně nemorální unýst cizí dceru bez vědomí rodiny, když jste korunní princ, Quod licet Iovi, non licet bovi. Když si rodina stěžuje, je to vlastně její problém, že neni dost diplomatická. Ano, bylo to hloupé, ale jen v kontextu politických důsledků, protože oni se určitě milovali k smrti (jsme moderní lidé ze století Twilightu a víme, že životní láska přichází jen v teen věku). krom toho se pokouší relativismem dokázat, že vraždění pro osobní potěchu není až tak špatné, vlastně to není horší o nic víc než pití a ženský.
    Druhá strana říká, že unést 14-15letou holku je blbost bez ohledu na postavenía rodina má právo na spravedlnost. Sadistické sklony a potěšení z utrpení rozhodně nejsou totéž co opilý král s nesnesitelnou manželkou.
    Na těchto pozicích jsou strany zakopány, první strana o stanovisku druhé nepřemýšlí, druhá říká, že na tom, co říká první, není k přemýšlení nic. OK. Dobrou noc. :)

A na řadu přichází Iubilare. Dobrou noc. :)
    Griff napsal(a):

Jarla napsal(a):

V jakém ohledu se konkrétně neosvědčil? Že Říše nezbankrotovala o 10 let dřív? :)
    Že se potopila z ekonomického hlediska o něco hlouběji do sraček. Království už v podstatě přišlo na buben, akorát o tom ještě, Malíčkovým přičiněním, nevědělo.
    Jarla napsal(a):

Stále hovoříš o něčem jiném.....
    Tvá přízemní argumentace mne nezajímala jako obsah, ale jakožto taková, poněvač jsem se začala zaobírat studiem tebe samotného jakožto vzorku.
    Jinými slovy - diskuse mne přestala zajímat v původním významu, ale nastolila jsem význam nový - vzorce chování a jejich odvození.
    Ještě jinak - proč tvrdíš, to co tvrdíš a jaký k tomu máš důvod.

Mé příspěvky výčtem těch bodů přestaly býti argumentací, leč pouhými výsledky pozorování jednání vyššího primáta samce postaveného před nějaký úkol.

Aneb Kde dojdou argumenty, přicházejí na řadu urážky, v tomto případě maskované fíkovým listem vzletných slov. :)
    Isca napsal(a):

Griff napsal(a):

Jarla napsal(a):

Že se potopila z ekonomického hlediska o něco hlouběji do sraček. Království už v podstatě přišlo na buben, akorát o tom ještě, Malíčkovým přičiněním, nevědělo.
    A tak to jo, souhlasím, časný bankrot je vždy lepší než bankrot odkládaný, jak se budeme mít tu čest na vlastní kůži přesvědčit v případě Řecka.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 7. června 2012
    Koukám, že mi toho z Tance chybí ještě hodně, protože vůbec netuším "o čem to tady sakra mluvíte" :)))
    Krisa napsal(a):

Koukám, že mi toho z Tance chybí ještě hodně, protože vůbec netuším "o čem to tady sakra mluvíte" :)))

To já už delší dobu taky netuším. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.