Povídka č. 14 /2.kolo/

upraveno 25. října 2012 v Povídky
Tajný deník Sansy Stark

Robb Stark zařval smíchy a otočil na další stránku.

„A když jsem včera šla po nádvoří a pozdravila ho, tak se na mě usmál a mírně se uklonil. Cítila jsem, že v té chvíli se moje srdce na okamžik zastavilo. Je tak galantní a hezký a vtipný. Otec říká, že železní jsou násilníci a rebelové, ale to není pravda. Otec o tom vůbec nic neví. Jak to vůbec může říkat, když ho vidí, jak slušný a milý k nám všem je?...

Číst celý článek zde
«13456

Komentáře

• upraveno 2. září 2012
    Tohle bylo pěkné :) Jon je správně "emo", Theon je podvraťák, Arya je Arya a Robb mi chybí :( Martine ty všiváku, jak si jen mohl.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. září 2012
    Teda fakt nemyslím, že by se tohohle Robb účastnil. Chudák Sansa :)
  • upraveno 2. září 2012
    Chudák Sansa...:-) Ale děti bývají zlé, autor to perfektně vystihnul. Jj, to byli ještě mladí (mladší) a bezstarostní:-)))
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 2. září 2012
    Rád bych si přečetl více povídek od tohoto autora. Jo dobře možná od nich bylo hnusnýu brát jí deníček ale jak řekla Arya: Vždyť se ani nesnaží si to vzít zpět!

tak co by jste chtěli? Toto je přesně ta Sansa na kterou pořád nadávám.
  • upraveno 2. září 2012
    Ako obyčajne suhlasim s EY.... "Pači" sa mi tato Sansa
    upraveno 2. září 2012
    EY: Mě to až trochu zavání šikanou...
  • upraveno 2. září 2012
    flanker: Přesně! Bylo mi jí fakt líto... Zajímal by mě vztah autora/ky k Sanse a jaký pocit v nás ta povídka měla vyvolat:-) Jestli nám jí mělo být líto nebo jestli jsme se měli smát:-)
    upraveno 2. září 2012
    EY: Mě to až trochu zavání šikanou...
    Flanker: Jendou mi jeden kluk ve škole sebral sešit. Dvakrát jsem ho slušně poprosil ať mi ho vrátí. Pak jsem ho zmlátil tak že jsem šel druhý den k třídnímu do kabinetu vysvětlovat šikanu. Neříkám že Sansa měla na Aryu zaútočit ale možná kdyby se nechovala jako kr*va (obecně) a něco udělala (v této konkrétní situaci) tak by to vypadalo jinak. Ale to je přesně to co pořád říkám. Vždyť ona je (na začátku AGOT) tak hloupoučká až to bolí.
  • upraveno 2. září 2012
    Michelle: Smát? To snad ne. Mě bylo Sansy též líto. Něžná květinka to mezi vlky asi neměla jednoduché a Robba bych spíš viděla na staršího bráchu ochranáře a Theona v hlavní roli trýznitele. Na druhou stranu, když se Sansa spřáhla s Jeyne, tak to určitě taky Arye uměla pěkně osladit :) A navíc jsou to sourozenci (kromě Theona) a takhle ve smeče jim to spolu slušelo nejlíp. Ach, jo...
  • upraveno 2. září 2012
    Autor/autorka (to jsem jako já) má Sansu rád, přestože ji na začátku AGOT nesnášel. Ale postupem času jsem si k ní našel cestu a teď je to jedna z mých oblíbených postav. A jestli se Sanse budete smát, nebo ji litovat nechám na vás. Ta holka si zažije daleko horší věci než ukradnutý deník.
  • upraveno 2. září 2012
    Wyman Manderly: Tipovala jsem, že to psal někdo, kdo má Sansu rád:-) Děkuju za odpověď ;-) Moc pěkné dílo!
    upraveno 2. září 2012
    EY: Každý nemá sílu nebo mrštnost. Ani jí každý nepovažuje za svůj životní cíl. To samo z něj ale nědělá podřadnou osobu. Nemůžeš chít po lidech, aby se chovali stejně, jinak máš pocit, že si nezaslouží sympatie. No ta bene mít radost z toho, že je trápíš. Může bejt třebva kráva, měl jsem spolužáky co jsem nesnášel, ale nikdy bych neměl radost z toho je ponižovat a dělat jim naschvály. Ani to BTW nepovažuju za starkovský. Věřil bych, že tohohle se bude účastnit Arya, možná Bran jako malý dítě, ale Robb už by snad měl dost nadhledu. A že by se Arya něčeho účastnila s Theonem, to se mi taky moc nezdá.
  • upraveno 2. září 2012
    Tahle povídka se odehrává někdy rok před začátkem GOT, tudíž Robbovi je třináct. Navíc má negativní vliv od Theona a většina (i když jinak charakterních a 'hodných') teenagerů se takhle může chovat.
    upraveno 2. září 2012
    Flanker: Jen říkám že Sansa mohla něco udělat. Navíc ona a Jayne asi Aryu taky nijak nešetřili tak proč by měla Arya? Co se Roba týká tak si třeba po chvíli uvědomil co se děje a začal se stydět nebo tak, prostě se jen nechal strhnout ostatníma. Jinak Sansiny zápisky jsou celkem věrohodné.
    upraveno 2. září 2012
    Sansiny zápisky jsou celkem věrohodné.
    To rozhodně. Ale co je to "neřeší". Neřeší není aktivně ubližovat. BTW by to na druhou stranu byl docela dobrej můstek k událostem v Hostinci na rozcestí.

Jo, k tomu "nesnaží se to vzít":
    „Prosím! Aryo!“ Sanse se do očí začaly hrnout slzy. Po chvilce se přestala po Arye natahovat a pouze stála a vzlykala.
    Slovo prosím by mělo vydat za veškeríé natahování.
    upraveno 2. září 2012
    Flanker: Protože Sansa nic nevydrží. Všechno si strašně bere a hned se urazí. Sice neznáme její chování před touto událostí ale pokud by odpovídalo chování popsanému v AGOT tak se ani nedivím že se k ní Arya takhle chovala. Ostatně Chování ostatních k Arye taky nebylo zrovna nejlepší, a co se této povídky týká tak je vidět že Sansa je opravdu rozmazlená kráva. Když jí Jon pomůže vstát, ještě si utírá ruku jako kdyby jí nějak ušpinil.
  • upraveno 2. září 2012
    Čo dodať, už len použitá téma veľmi zvyšuje autorove šance na výhru. Krava jedna usmrkaná rozmaznaná :)
    upraveno 2. září 2012
    Když jí Jon pomůže vstát, ještě si utírá ruku jako kdyby jí nějak ušpinil.
    Což je též dost přehnaný. Ale když řeknu prosím, mělo by to mít větší váhu než nějaký honění. Kdo uznává jen sílu, tomu pravda tohle slovo nic neřekne. A fakt je tu dost přehnanej ten vliv Theona na Robba, fakt nevěřim, že Robb (ten by rozhodně nenechal svojí rodinu před Theonem ponižovat) a právě Arya s ním něco takhle podnikali spolu. Ta jím rozhodně pohrdala víc než Sansa Jonem. Ostatně Sansa to měla naučený od maminky. Sansa byý možná potřebovala jinou výchovu, ale ne výsměch.
  • upraveno 2. září 2012
    já nemyslim, že by EY uznával jen sílu... - chtěl tím příkladem spíš naznačit, že když chce někdo(obecně, nemíněno konkrétně k povídce) provokovat, šikanovat nebo jen prudit, tak mu to jednou vrať a máš po starostech...
    A slovo prosím, co si pamatuju, u dětí v těhlech situací nefunguje, spíš jen zvyšuje radost toho provokatéra... - děti holt jsou skety zákeřný ;)
    pamatuju si, jak k nám do třídy nastoupil jeden týpek - první, co ho zajímalo bylo, aby si vybudoval postavení... - a tak to prostě zkoušel - kdo si co nechá líbit...
    měl smůlu, že jsem zrovna chodil na judo a on se ke mně postavil jak v příručce... - od tý doby jsem měl pokoj... kdybych ho ale prosil, ať toho nechá - jak by to asi dopadlo?
    tim chci říct - spor jsem nevyvolával, násilí jsem použít nechtěl... - jenže on to zkusil a já měl volbu - buď si nechat "srát na hlavu" a nebo mu jasně naznačit, ať si najde jinej píseček pro svoje bábovičky - a lidi, který radši než by něco udělali, si nechaj sr.. na hlavu mi ale sympatický nejsou, člověk by měl taky něco udělat, ne jen spoléhat na druhý...
    (ale to jsme už zase skoro u jiný debaty)
    :-)
    P.S. Jinak ty Sansiny zápisky jsou bomba, jak z nich uplně stříká ta naivita a zároveň povýšenost... - super povídka
  • upraveno 2. září 2012
    Z tohto Robba by sa nestal o cca 2 roky kral Severu, ktory mal ochranovat slabe a bezmocne, toto nie je on.
    Sansi mi je uprimne lito a je celkom zabavne, ako sa k tej sikane stavia v diskusii opacne pohlavie, ktore po
    a) ani netusi, ze sikana na zenskej urovni je uplne ina kava a slusne (striktne) vychovane na nu nemoze vhodne odpovedat, lebo nema na to prostriedky
    b ) vela dievcat si pisalo taky dennik typu on ma nema rad, s tou druhou dnes prehodil o 4 slova viac, to nie je fer, mna pozna ovela lepsie a davam mu odpisovat. Ked si predstavim, ako by som sa ja citila, keby mne nieco take urobili... no asi by ma to dost poznacilo vo vztahu k nim. Raz som povedala sestre nieco velmi osobne a sestra to vyzvonila mame. Mali sme mozno 12. Odvtedy som sa jej nikdy s osobnymi vecami nezdoverila a je mi to luto, ako to dopadlo. Ked ma v triede sikanovali, tak som len pri okne plakala. Ano, prislo na trhanie vlasov, ale vsetko sa tym iba zhorsilo. 'Dajme si do nosa ´sikana zanecha niekedy ovela mensie stopy, ako nieco taketo.

upraveno 2. září 2012
    Sice nevim, jak má desetiletá holka vedená odmala k tomu, aby nepoužívala hrubá slova, chovala se zdvořile atd. reagovat, "jednou to vrátit a mít po starostech", zvlášť když je tam shromážděná celá rodina.

Edit: Koukám, že Hildegarda to napsala za mě.

Každopádně se opět ukazuje, že Sansa láme charaktery. V tomto případě ale dle mýho na ty, kterejm nevadí se dívat na to, když je někdo ponižovanej. "Je slabej," neumí to vrátit, tak si to vlastně zaslouží. Huh, toho jsem se nechtěl dožít.
  • upraveno 2. září 2012
    Sansa asi nakonec bude nejkontroverznější postavou celé ságy, jak to tak sleduju:-))))
    upraveno 2. září 2012
    Michelle: To na tomhle fóru bylo vždycky. V tomto případě mě ale fakt v tý diskusi překvapuje naprostá absence empatie u některejch lidí.
    upraveno 2. září 2012
    Flanker: Je rozdíl nemít na něco prostředky a nechtít. V prvním případě jsem ochoten tomu člověku pomoct. V případě druhém mu pomoci ani nelze.

Michelle: no, třetina lidí jí nenávidí, třetina lidí jí miluje a třetina jsou pedoméďové :)
  • upraveno 2. září 2012
    flanker: Chlapci asi nerozumí něžné dívčí duši:-))) Typická puberťačka, z které si někdo utahuje nebo ji někdo ponižuje, asi na agresora fyzicky či jinak nezaútočí... Spíš se rozbrečí/urazí/poběží za rodičema. Arya by asi jednala jinak, ale Aryí moc není:-)

EY: Pedofila jsem tu zatím žádného nezpozorovala...:-)))
  • upraveno 2. září 2012
    EY: Ona si nechcela sama sebe pomoct? Preto ze je zviazana vychovou? Preto, ze je dievca, na ake by v tom case vola pysna kazda matka? Vy Cesi mate na to krasne: ty si k zulíbaní.

flanker: ver ako ja, ze tato generacie nie je o nic horsia ci lepsia ako nasa. Oni z toho vyrastu, pripadne tych najhorsich posle sama evolucia do zumpy dejin. Ver a bude sa ti lahsie spat. Viera povznasa :)
  • upraveno 2. září 2012
    Stark a EY : No já třeba z vlastní zkušenosti vím, že nic nedokáže zajistit delší fungování šikany, než když se bráníš ale nejsi schopen je porazit. Což bych řekl, že Sansa nejspíš nezmlátí Theona nebo Robba a vzhledem k Arya by jí byla rovnocennou soupeřkou či by ji taky přeprala.
  • upraveno 2. září 2012
    přesně jak píše EY je rozdíl mezi nechtít a nezvládnout...

mj. teď jsem si vzpomněl :-)))))))) u nás v rodině se občas vypráví taková historka - mám pár bratranců - dva z nich jsou cca o 10 let starší, takže jako mladší jsem dostával občas správnou sodu - jednou odpoledne mě fakt něčim vytočili, a to velmi... - a večer se sedělo u ohně, zhruba 15 lidí z širší rodiny - bráchanci na to už dávno zapomněli a v klídku užívali večera, zatímco já jsem vyrazil na půdu, kde jsem našel dospěláckou hokejku (bylo mi tak 6-7 roků), připlížil se za ně(seděli vedle sebe) a vší silou jsem je tou hokejkou majznul po hlavě...
    :-))))))

asi tolik k tomu "chtít" se bránit... - oni měli na svoji straně sílu, tak jsem si prostě musel najít nějakej "svůj" způsob obrany... - a bylo to asi podobný tomu, co je v povídce - takový to příbuzenský blbnutí dětí všeho věku
    :-)

• upraveno 2. září 2012
    Starku, však ona se rozhodla to vyřešit, šla to říct otci. Zajímalo, jakou přesně protiakci byste od ní tedy rádi viděli:-) Je to holka...
  • upraveno 3. září 2012
    Pěkně napsané, holt Arya a Sansa jsou jako oheň a voda a navíc Sansa strategii má. Vybrečí si to. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.