Lady Catelyn Tully Stark

upraveno 18. října 2012 v Postavy a bytosti
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
1101113151618

Komentáře

• Catelyn je podle mne jedna z nejlépe napsaných postav v knize. Dokážu si představit její motivace a myšlenkové pochody. Je možná jedna z nejrealističtějších postav v celé knize.
    Jinak Catelyn opustila Zimnohrad, protože neměla úplně na výběr koho jiného vyslat.
    Nemohla poslat Roba, protože na Zimnohradu musí vždy zůstat Stark. Theona by asi také nebylo dobré vyslat, úplně se nehodí vyslat svěřence a navíc to asi nebyl ideální pro tajné úkoly předávat vzkazy neviděn a nepozorován.
    Mistra Luwina by také nebylo chytré poslat, jelikož je mistrem Zimnohradu a jeho věrnost patří hradu nikoliv rodu.
    Ser Roderik by byl vhodným kandidátem, ale je otázka zda ho původně nechtěla nechat na Zimnohradě, aby dával pozor na Roba a pak s ní nejel, aby neměla doprovod.
    Samozřejmě mohla poslat jakéhokoliv strážného, ale to je ve hře, kdy jde o přežití vaší rodiny, nebezpečná sázka.
  • Zase o čem tady tlachat, že? Jsme v seriálovém mezidobí, o knížkách radši ani nemluvím. Ty velké rozestupy vedou jen k mlácení dávno vymlácené prázdné slámy.
  • Pred nedavnom som sa na nete stretol s teoriou.. ze Martin nikdy neprehlasil, ze LadyStone.. je omyl, ze skor to bol nazor fanusika a nejak to prevzali ostatni, ze to patri k GRRM.. Par hodin som venoval patraniu na webe s tym, ze najdem Martinove vyhlasenie..ale bez uspechu.. vie snad niekto pravdu ? Ak ano je aj dokaz o Martinovom prehlaseni ??
  • @Depresor Když to autor udělal takhle, tak to udělal takhle a nejspíš s ní má něco v plánu. Když se to těm lidem nelíbí tak ať to nečtou a místo toho píčování jdou sami něco napsat.
  • Kdyby tam nebyla Lady Stoneheart, tak by tam byla celkem zbytečná postava Berica Dondarriona, Brienne by za ní nemohla vést Jaimeho... Myslím že autor má ty knihy dost promyšlené, proč by jako měla být omyl? Protože se to pár píčusům nelíbí?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @JoffreyWater Ne, protože Matrin někde prohlásil že Lady Stoneheart byla chyba a že kdyby ty knihy psal znova tak by jí tam nedával.
  • @Everett_Young "někde prohlásil" jop to zni už věrohodně :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @DanielSvatoš on tu na to je i někde zahrabaný odkaz, ale to by lépe našel někdo s přístupem do databáze než se tu prohrabávat příspěvky.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Benji napsal(a):

zdá se mi že argumenty "proti Cat" - antiJon povaha, výbuch při loučení, chybná rozhodnutí atd jsou pořád a neustále rozumně vyvracována. Bylo to tak před dvěma roky a je to tak i teď, pořád dokola. Stejně nakonec - i když to natvrdo samozřejmě nepřiznají - zjistí, že pravdu mají zastánci Cat =D
    Všechno co udělala - až na tu šílenost Jaimem - bylo zkrátka to nejlepší co mohla v danou chvíli udělat/neměla na výběr/zachovala se správně ale nepomohlo to.

Jinak zaznělo tady že "zjebala Renlyho a Stannise jako malé kluky". To byla zrovna situace u které jsem se usmíval. Tohle bylo asi to nejmoudřejší co v kapitole (knize?) zaznělo. Standa a Renly měli takový pohlavek vážně dostat. Jenže oba dva byli - hlavně Renly - prostě absolutní tvrdohlavci, neschopní si uznat chybu.

Facku by si zasloužil Robb a jeho paní matka
  • @Benji @Achileus Co vím já je to, že při čtení jejích kapitol a kapitol ve kterých účinkovala se mi svírala pěst a hrozně mi ta kráva lezla na nervy.
    svoa00 napsal(a):

@Nevada Jistěže jí nevyčítá, že pomohla jeho oblíbené postavě =D
    Moje oblíbená postava je Tyrion, několikrát jsem to tady psal

@pavel Proto jsem řekla důvěryhodného vazala. To, že slíbil, že Jona bude chránit, nutně neznamenalo, že ho bude mít pořád za zadkem. Ale samozřejmě ten argument chápu.

JoffreyWater napsal(a):

@Benji @Achileus Co vím já je to, že při čtení jejích kapitol a kapitol ve kterých účinkovala se mi svírala pěst a hrozně mi ta kráva lezla na nervy.

Jak říkám potřebovala by proplesknout a Robb taky
  • JayJay
    upraveno 18. srpna 2014
    Nevada napsal(a):

@Jay
    1) Inu, Catelyn nemůže za to, že máš špatnou paměť.
    2) Že Tě to nebavilo, to je věc druhá. Tohle bych i pochopila, protože já to mám takhle u ...
    3) U ní nešlo jen o to, že by měla na očích manželovu nevěru. Jon byl živoucí připomínka, že její milovaný manžel má/měl někde ženu, do které byl zamilovaný on (dokonce natolik, že se při zmínce o ní rozzlobil a odmítal se o tom bavit), zatímco Catelyn pro něj byla jen povinností (bráno z jejího pohledu). To je palčivá dennodenní připomínka, která s uplývajícími léty jen sílí a sílí, až člověk přestane být rozumný a jen si "hýčká" pocit křivdy

Trochu jsem přeuspořádal, aby se mi lépe odpovídalo, snad jsem nevytrhl z kontextu...
    1) Z toho ji rozhodně neobviňuji... :o) A ano, mám a vím.
    2) Když ono je to těžko popsat - prostě Cat nemusím (ne, že nenávidím, to je silné) a má to zmíněné dva důvody... Povahový a literární - a nic z toho mi člověk nevymluví. Že jsem se ozval ve chvíli kdy ji tu kdosi velebil, žádný div...
    3) Jednak si myslím, že tohle je trochu spekulace - ty si myslíš, že ona si myslela, že on měl někde ženu, kterou miloval víc než jí (to slovo povinnost tam zní jako úplně extrém - tyjo, není to triangl Bobby, Lya a Cercei - až takhle nízké mínění o Cat nemám... a ta Cercei alespoň měla pravdu)..., ale hlavně, myslím, že i toto je to, co si měla vyříkat s Nedem, ne z toho vinit Jona, který neví nic víc než ona. Ale jestli to chceš nazývat "hýčkáním pocitu křivdy", nemám problém, pro mě to (v mém omezeném chápání emocí) je neupřímnost a neochota vyřešit si problém s tím, s kým jej mám... a tohle u skutečných lidí nesnáším (a ano, je to uvěřitelné, znám takové lidi) a takovým lidem se vyhýbám. (Lidi jako Joff neznám,...)
  • Jako další „Cat Hater“ :) v diskuzi musím nesouhlasit s rozumným vyvrácením všech 5 výše zmíněných bodů. Bod 3, 4 a 5 jsou teda poněkud nesmysly. Bod 1 tam je určitě Cat spoluviník, i když ne hlavní viník a jak by asi kniha vypadala, kdyby nejel Ned na jih.
    V čem ale zcela určitě poškodila rod Starků, byla její důvěra v Malíčka. Ned by Malíčkoví sám nikdy neuvěřil a spolehl se proto spíše na Cat a proč mu věřila Cat, uvedl snad Malíček nějaké rozumné vysvětlení? měl jen banální neověřitelnou historku o sázce. Jenže Cat si pamatovala Malíčka z dob, kdy beznadějně zamilován by pro ni udělal cokoliv a ona toho i využívala (mňam, mňam blátové buchtičky). Myslela si, že její stejně slepě oddán, jako tehdy a on na to spoléhal a hle, válka byla na světě.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Válka by byla i bez dýky a důvěry v Malíčka. Malíček jen šikovně využil nabídnuté příležitosti.
  • Kdyby jsou chyby. Je to pravděpodobné, ale ne jisté. A nekrváceli by v ní Seveřané (aspon zpočátku)
  • @JoffreyWater mohl by ses prosím v diskusích vyjadřovat slušně? Nevím jestli se snažíš svým argumentům dodat na pádnosti, ale efekt je přesně opačný a působí to spíš jako hysterické vřískání nevychovaného spratka.
    Je to jisté. Válku chtěli a potřebovali Malíček i Varys. A Malíček ji mohl rozpoutat jen střetem Starků a Lannisterů nebo Lannisterů a Baratheonů. Tak jako tak by Starkové nestáli stranou.
  • Také si myslím, že by válka určitě byla a sever by stranou určitě nestál, jen nemuseli Starkové začínat opět s prázdnýma rukama. S Tyrionem jako zajatcem (pokud by Lysa byla Cat prospěšnější) by to byla přinejlepším trumfová sedmička. Pokud by ale nejprve shromáždili vazali, tak na Horu místo Mohameda a bezbranného Dvouříčí mohlo čekat konsolidované vojsko a v bílém přístavu na začátku konfliktu již kotvit pěkná flotila válečných galér.
    Nevada napsal(a):

Válka by byla i bez dýky a důvěry v Malíčka. Malíček jen šikovně využil nabídnuté příležitosti.

Byla by později
    Jinak co měla udělat Catelyn když zajala Tyriona
    1) Místo Orlího hnízda ho měla odvézt do Řekotočí
    2) Poslat havrana Robbovi, aby se připravil na válku
    3) Poslat havrana Nedovi, aby poslal Sansu a Aryu do bezpečí

Co měl udělat Ned když umřel Robert
    1) Přijmout Renlyho nabídku
    2) Poslat Sansu a Aryu na Zimohrad
    3) Poslat Robbovi havrana, aby shromáždil vazaly
  • Achileus napsal(a):

Tak zrovna o tohle se Ned dost snažil. Kdyby se zoufalá Sansa nešla vyplakat k Cersei, možná by se mu to i podařilo. I když už si nevybavuju, kdy přesně to bylo.
    CervenKa napsal(a):

Achileus napsal(a):

Tak zrovna o tohle se Ned dost snažil. Kdyby se zoufalá Sansa nešla vyplakat k Cersei, možná by se mu to i podařilo. I když už si nevybavuju, kdy přesně to bylo.
    Někdy po Robertově smrti
  • @Achileus To dřív, jen nevím, jestli potom, co Robert odjel na lov a on mluvil s Cersei o dětech, nebo ještě předtím. Ale to je jedno.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Achileus napsal(a):

1) Orlie hniezdo bolo krytie. Nechcela, aby ju niekto prepadol po ceste a vzal jej Tyriona (horské klany Har). Tak trocha sa nevedela teleportovať.

2) Cat chcela vypátrať Branovho zhadzovača a vrahokupca a potrestať ho, nešlo jej o vojnu a ani ju nechcela, nemohla vedieť, čo sa presne stane.

Takisto by Cat nikdy nepovedala Robbovi, aby sa "pripravil na vojnu". Ak ti to uniklo, Robb je 15 rokov starý v danej dobe (+-) a Cat si namiesto od teba nepovedala ,Robbovi tá vojna pôjde, veď predsa je to vidieť v celej druhej knihe nášho príbehu, ktorý poznám'. Pochybujem, že by chcela Robba do niečoho takého zatiahnuť hoc len okrajovo. Radšej by počkala na Neda (o ktorého smrti v budúcnosti akosi nevedela). A opätovne, ona nechcela nijakú vojnu, nie je šibnutá ako určitá časť čitateľov, ktorí by tak hrdinsky šli do vojny proti celému Westerosu a Essosu dokopy za každú kravinu. ,Och, v mojom tanieri je mucha, poďme vyprovokovať vojnu!' Cat verila (s Robertom a nie Lannisterom na tróne), že spravodlivosť by mohla byť dosiahnutá aj bez toho, aby hneď Západozemie padlo do vojny. Chcela to oficiálne, nie rebelisticky.

3) Mám na teba otázku na potrápenie mozgu. A toho havrana si Cat mala vytiahnuť zo zadku a poslať ho Vianočným expresom? Tak trocha pochybujem, že by všade v Západozemí bola Pobočka pošty. ,Prepáčte pane, mohla by som si požičať vášho havrana, aby som svojho manžela upozornila, že sa chystám vyprovokovať konflikt globálnych rozmerov?'
  • Achileus napsal(a):

Na posílání havranů moc prostoru neměla. Cesta do Řekotočí by ve výsledku dopadla lépe, vzhledem k stavu Lysy. Stav své sestry ale nemohla tušit a Údolí tak vypadalo slibněji. Nicméně chyba je zadržet podezřelého na základě chabých důkazů a nejlepší by proto bylo spíše využít důvtipu, třeba že jede navštívit otce Hostera (už to měl za pár, tak by to dávalo smysl), nebo jiný uvěřitelný důvod proč se vydala na cestu. Konec konců nemusela si vymýšlet hned, ale až později.
    Achileus napsal(a):

1) Přijmout Renlyho nabídku

Přijmout Renlyho nabídku by bylo v rozporu s jeho přesvědčením. Vyměnil by jednoho usurpátora za druhého. O zbytek se snažil.
    Myslím, že šanci jak něco změnit by měl pouze za absolutní podpory Roberta. Jmenování Jaimiho strážcem Východu a poprava Lady ho měla upozornit, že tu bohužel nemá.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nutno dodat, že Ned spoléhal na to, že Malíček je přítelem Cat. Se Zlatými plášti by měl dost síly, aby hlavní město udržel, zajal královnu a pacifikoval nevelké síly Lannisterů ve městě. Naopak Renlyho síly byly malé, takže by stejně museli KL opustit, kdyby podporu Malíčka a Zlatých plášťů neměl. To znamenalo otevřenou válku a to přesně Ned nechtěl. Jestli byla varianta, za které k válce nemuselo dojít, byla to jedině tato.
  • Tak Ned plánoval poslat Sansu a Aryu na sever. Zemřít Robert o den později,tak válka vypadá jinak, ale Ned by asi byl stejně mrtvý.
  • @flanker.27: No, když to mu Malíček nabízel (otázka je, zda by to splnil, kdyby byl Ned akčnější), ale Ned se rozhodl, že zlaté pláště nepotřebuje (měl glejd) a nechá královnu se synáčkem odejít (což neměla v plánu ona)...
    Achileus napsal(a):

Nevada napsal(a):

Byla by později
    Ne o moc. Malíček podmínky k válce rozehrál už vraždou Jona Arryna.
    Achileus napsal(a):

1) Nemohla, oprávněně se bála, že by někdo Skřeta osvobodil, aby se zavděčil Lannisterům. Kdyby jela k Řekotočí, tak by to všem takovým akorát usnadnila. Navíc do Údolí to měla blíž.
    „A vám ostatním děkujeme za to, že o všem, co se tady stalo, pomlčíte.“
    Jediné, co mohl Tyrion dělat, bylo dát se do smíchu. Pomlčí? Starý blázen. Pokud nezajme celou hospodu, slovo se začne šířit v okamžiku, kdy odjedou. Svobodný jezdec se zlatou mincí v kapse poletí do Casterlyovy skály jako šíp. Když ne on, pak určitě někdo jiný. Yoren ten příběh odnese na jih. Ten bláznivý zpěvák by z toho také mohl něco vytěžit. Freyové to oznámí svému pánovi a jenom bohové vědí, co možná udělá. Lord Walder Frey sice odpřisáhl věrnost Řekotočí, ale byl to opatrný muž, který drahnou část svého života strávil tím, že si zajišťoval, aby vždycky byl na vítězné straně. Přinejmenším pošle svoje ptáky se vzkazem na jih do Králova přístaviště a možná se odváží udělat víc než to.
    2) Odkud? A jakým právem? Copak ona někomu vyhlásila válku? Navíc měla od Neda příkaz udržet jeho rozkazy Tallhartovi a Gloverovi v tajnosti.
    3) Odkud? Vždyť Yoren byl v hlavním městě dřív, než Catelyn s ostatními dorazili do Údolí.
    Achileus napsal(a):

A vzpomeneš si, kdo z Rudé bašty odesílal havrany? ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.