Lady Catelyn Tully Stark
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Debata bola o tom, že Malíček je sviňa, pretože oproti takým ako Vargo Hoat a Ramsay manipuluje s ľuďmi s ešte katastrofálnejšími výsledkami. Bavili sme sa o tom, kto je dobrý a kto zlý (zo všeobecného hľadiska). Naraz si sa zjavil ty a podotkol, že Malíček sa len chová tak, ako musí. Netušil som, že je to len odveci podotknutie, chápal som to ako Malíčkovu obhajobu. Tak som poukázal na tú alogiku. Príde mi bezpredmetné ho obhajovať tým, že sa chová len tak, aby prežil (z dôvodu vyššie opísaného). To je dobré konštatovať, ale ako obhajoba neustojí. Toť vše.
1. Chtěl Malíček rozpoutat válků? Ano.
2. Dělal Malíček vše pro to, aby rozpoutal válku? Ano.
V otázce posuzování Malíčkova charakteru pak nemá smysl spekulovat o tom, jak mu v tom kdo pomohl, nebo kdo další na tom vydělal.
Nechci říct, že vinen je jen ten, kdo koná a ne ten, kdo tahá za nitky. To nikoli. Ale ze širšího pohledu tu Malíček opravdu nestojí za tisíci mrtvol. Z mého pohledu. Máš jiný názor, respektuji, možná je ten můj špatný a zcestný ;)
Ještě abych dodal nějaký příklad. Ono Malíček může za vše a za nic. Záleží na člověku, který posuzuje jeho jednání. Může za rozpoutání války? Kladl bych mu zabití Jona Arynna (jestli si to pamatuji správně a zabila ho Lysa na jeho slovo?), protože ta labilní ***** se těžko mohla jinak rozhodnout. Ale že proti sobě např. poštval lvy a vlky... to mi přijde zcestné mu dávat tohle za vinu. Oni se na sebe vrhli sami. Kdyby mi řekl kamarád, abych skočil z okna, skočím? Ne. Catelyn taky mohla přemýšlet (já vím, lehko se to řekne). Ale za válku daleko více mohli lidé jako Jaime, Cersei, Joffrey (nevím, jak se píše) (oh, samí lannisteři) svými skutky.
1) Icioval spiknutí, jehož cílem byla vražda Jona Arryna
2) Zradil Neda Starka
3) Podílel se na vraždě krále
4) Zavraždil Lysu Arryn
Jeden z těhle zločinů by sám o sobě stači, aby dostal trest smrti
2) A? On mu říkal, ať koná jinak, že takhle nemá šanci. Neposlechl, zařídil se podle sebe (aby z toho měl největší prospěch) Bylo to svinské, ale vlastně to sám Nedovi před tím řekl.
3) Chudák Jof. Je tohle vlastně prokázané, že se na tom podílel? A i kdyby, podílet se na vraždě zrůdy a budoucího Aeryse není přitěžující okolnost a důvod pro ty, co Malíčkem pohrdají, řekl bych... to je jen důvod pro justici Západozemí ho z něčeho obvinit, ale k tomu stěží dojde. A opět, jakou přímou roli v tom sehrál? (jen se ptám, opravdu nevím)
4) Tu labilní *****? Tím zabil kolik tisíc, snad desetitisíc lidí?
Takhle bys mohl pokračovat i u ostatních postav, vražd je tu víc než dost :)
Vždyť v té době bylo vše jiné, člověk si musel dávat bacha, aby ho brácha v noci nepodřízl a intrikařilo se všude. Čím vyšší kruhy, tím vícen ebzpečí a lží. A to by měla žena lorda vědět a podle toho se zachovávat. Tohle nemůžeš srovnávat. Ty lidé ve lži žili. Proto bylo naprosto bláhové věřit Malíčkovi, kterého x let neviděla a ani si nic neověřit atd.
Opravdu neporovnávej 21. století a život normálního "smrtelníka" s lordy 7 království.
Přijde mi, že Malíček jen využil příležitosti, jak se obohatit.
Něco jiného bylo po vypuknutí konfliktu. Pak už intrikoval kde kdo.
Citace z Bouře mečů (Lysa předtím, než ji vystrčil z Orlího hnízda)
...jenže tohle jsi v Králově přístavišti neříkal. Jen jsi mě přiměl dát ty slzy Jonovi do vína a já to udělala. Kvůli Robertovi a kvůli nám! A poslala jsem Catelyn dopis, ve kterém jsem jí napsala, že mého manžela zabili Lannisterové, přesně tak jak jsi řekl.
Opravdu stojí. On ten konflikt zažehl. Válka by nejspíš byla i tak, ale při vývoji událostí, jak se seběhly v Písni, za to skutečně odpovídá Malíček. Ke střetu Lannisterů se Starky v tomhle případě došlo díky jeho intrikám. Těm intrikám, při kterých počítal s chováním lidí jako je Cersei (ostatně sám to někde v knize zmiňuje, že s její reakcí předem počítal).
Taky před ním Catelyn slíbil, že mu pomůže, jak jen bude moci. A taky mu opravdu pomáhal, když mu prozradil, po kom pátral Jon Arryn. Taky mu slíbil zajistit Zlaté pláště a pak zradil. Malíček se sám Sanse pochlubil, že nechal své lidi rozšířit řeči o Joffreym a přitom předpokládal, že Olenna už se o toho zmetka postará.
A nebyla by to přitěžují okolnost, kdyby to udělal, aby opravdu zbavil Západozemí zrůdy (jako Jaime u Aeryse). Jenže on to udělal pro vlastní prospěch, aby jen mohl dosáhnout dalších svých cílů. To se uvidí, jestli v budoucnu zatáhne Údolí do války, nebo ne. Navíc je to přád vražda.