Lady Catelyn Tully Stark
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jinak je možné, že pletu (tu první část), ta druhá část - rozhovor "what if" je knižní.
Jinak já souhlasím s tím, že jako postava je uvěřitelná, chápu její vztah k Jonovi, beru její vztah ke svým dětem,... jo, je uvěřitelná. Akorát mám pocit, že ani v reálu bych si nesedl s člověkem, který by někomu například na pohřbu příbuzného řekl někomu, kdo přijde vyjádřit soustrast to co ona Jonovi...
1) Kvůli ní Ned odešel do KL, jak dopadl všichni víme
2) Věřila Malíčkovi a kvůli němu zajala Tyriona, jak to dopadlo všichni víme
3) Vyjednala dohodu s Walderem Freyem, jak to dopadlo všichni víme
4) Nedokázala vyjednat spojenectví s Tyrelly, ani Arynny, jak to dopadlo všichni víme
5) Nedokázala přesvědčit Robba, aby dodržel slovo, jak to dopadlo všichni víme
2) Kdo by Malíčkovi nevěřil? :D
3) Vyjednala dohodu, ale porušil jí Robb, největší král-blbec v sáze
4) Jela vyjednávat spojenectví ne s Tyrelly ale s Renlym.. Arynny nezatáhl do války zatím nikdo, protože byla jejich panička tak trochu mešuge..
5) Nebyl to žádnej cucák, byla to jeho vlastní umíněná, romantická hloupost
6) Ano, to byla určitě její chyba :D :D
Cat udělala největší chybu když pustila Jaimeho.. do KL měli poslat jeho hlavu. To jediný bych bral jako chybu Catelyn...
OMG, už zase tenhle kec? Zajímalo by mě co při čtení ságy vlastně děláte, protože vnímání textu k tomu evidentně nepatří.
1) Kvůli ní Ned odešel do KL, jak dopadl všichni víme
Zalistuj si touhle diskuzí zpátky, tenhle požadavek na Neda byl pochopitelný i oprávněný.
2) Věřila Malíčkovi a kvůli němu zajala Tyriona, jak to dopadlo všichni víme
Ano, věřila Malíčkovi. No a? Malíčkovi věří kde kdo a to s ním ani nevyrůstali.
Ne, nezajala Tyriona jen kvůli tomu. Zajala ho, protože ji poznal, když se vracela inkognito s příkazy svého manžela, který nařídil vazalům, aby se připravili na válku. Potřebovala tím získat nějakou výhodu a čas. Nebýt její šílené sestry, tak by se jí to z velké části podařilo. Že Tywin zareaguje šíleným způsobem, který ignoruje zákony královské spravedlnosti, to taky nemohla vědět.
3) Vyjednala dohodu s Walderem Freyem, jak to dopadlo všichni víme
V té situaci neměla na výběr, ostatně Robb byl tím, kdo tu dohodu přijal. Protože taky věděl, že nemá na výběr, pokud chce v tažení pokračovat. Navíc ta dohoda byla sjednána dobře, byla pro Starky hodně výhodná.
4) Nedokázala vyjednat spojenectví s Tyrelly, ani Arynny, jak to dopadlo všichni víme
Nedokázala, ale to nebyla její vina. To ztroskotalo na sebevědomí Renlyho a jeho vazalů, neústupnosti Stannise a vraždě, kterou zinscenovala Malisandra. Ani jednu z těch věcí nemohla ovlivnit.
5) Nedokázala přesvědčit Robba, aby dodržel slovo, jak to dopadlo všichni víme
K tomu ani neměla příležitost. Byla v Řekotočí, Robb se oženil na Západě a za ní se vrátil už ženatý, aniž by ji předem informoval.
Co tam máš dál? Je vinna i tím, že se blíží zima?
Je legrační, že jedinou její opravdovou a závažnou chybu jsi jí nevyčetl. Propuštění Jaimeho. I když i to je z ženského hlediska pochopitelné, je to těžko odpustitelné. Na druhou stranu - Tywin už byl v té chvíli ve fázi, kdy synka odepsal, resp. s ním v plánech nepočítal. Rudou svatbu začal zřejmě organizovat ještě v době, kdy byl Jaime v zajetí a vůbec se na jeho bezpečí neohlížel.
@pavel Proto jsem řekla důvěryhodného vazala. To, že slíbil, že Jona bude chránit, nutně neznamenalo, že ho bude mít pořád za zadkem. Ale samozřejmě ten argument chápu.
Kdysi byla taková úžasná funkce - pojídač hříchu se to jmenovalo. Mrtvému se dal na prsa chléb, do kterého přešly hříchy mrtvého a pojídač dostal zaplaceno za to, že ten chleba snědl. Podle toho se k němu všichni chovali - nositel hříchu, špatná osoba a tyhle kecy. Někdy mám dojem, že Catelyn je takovým pojídačem hříchu Západozemí. Někdo se blbě rozhodne a může za to Catelyn...
Nevím, ale zmiňované propuštění Jaimeho byla sice možná nejhloupější věc, kterou udělala, ale v celkovém důsledku taky to jediné, co udělala dobře a co možná bude mít nejlepší dopady na budoucnost... (během ságy).
A navíc jsi krásně formulovala to, co lze aplikovat i na její vztah k Jonovi "I když i to je z ženského hlediska pochopitelné, je to těžko odpustitelné." Sám bych to neřekl lépe...
7) Stvorila globálne otepľovanie, ako to dopadlo všetci vieme
8) Svojím prdom prebudila Iných, ako to dopadlo všetci vieme :roll: Hej všetko je to jej vina, tu sa niekto hrá na premúdrelého, čo by to zvládol inak
1) Ned odišiel do KL kvôli Lyse a jej lži, kvôli tomu, že Malíček dal otráviť Jona, kvôli Robertovej žiadosti, Cat to len schválila. Ned tam zahynul kvôli svojej
blbosticti. Popraviť ho dal Joffrey, pomohol Malíček, splodila a podporovala ho Cersei, nestaral sa oňho Robert. Malíček, Joffrey, Cersei, Lysa, Robert, Ned (v tomto poradí) na tom majú väčší podiel viny.2) Malíček bol presvedčivý, áno holt chyba Nedovi a Cat, že boli hlúpi. Ale bol to Malíček, čo klamal, Joffrey, čo sa pokúsil zabiť Brana, Cersei čo ho splodila, Robert čo sa oňho nestaral, Jaime čo hneď konal ako blb, Tywin, ktorý mal pripravený útok už dávnejšie a napokon aj Cat možno konala ako robotický bezcitný pragmatik zle, no ako matka normálne. Malíček, Joffrey, Cersei, Tywin, Jaime, Robert, Cat (v tomto poradí). Ale môžeme z toho obviniť Brana, že keby sa ten idiot malý naučil lietať alebo aspoň teleportovať, nespadol by a žiadna vojna by nebola.
3) Dohadovanie sa bol Robbov nápad, vybavila dohodu, ale Robb ju schválil (keď mu ju prišla vypovedať), Robb napokon tú istú dohodu porušil. Robb je kráľom, nie Cat. Walder Frey porušil právo hosťa, Roose ich zradil. Cat môžeme vyčítať akurát nesprávnu výchovu, ktorá k tomu mohla dopomôcť (keď už sme to vyčítali Cersei). Walder, Roose, Robb, Cat.
4) Cat našťastie nie je tak nedomýšľavá ako ty. Ty by si to určite vyjednal a bol sťatý asi ako Karstark. Robb je kráľom. Cat mohla dohodu vybaviť, ak by sa Robb vzdal koruny z oficiálneho hľadiska. O tom mohol rozhodnúť ako kráľ Robb, nie ona. A Lysa je krava, ktorá sa dištancovala od vojny. Za to tiež Cat nemohla. Zle to dopadlo, pretože Lysa bola blbá a Renlyho zabil Stannis (čo Cat, ktorá, ak si si nevšimol, nie je jasnovidka, nemohla vytušiť). Stannis, Lysa, Renly.
5) WTF?! Takže najskôr sa mala pozrieť do svojej jasnovideckej gule, že Robb sa chystá prešukať nejakú devočku centlígy ďaleko, pričom pri ňom nemohla byť na Robbovo želanie, následne sa tam mala teleportovať a odfiknúť Robbovi vtáka, aby neporušil prísahu. Ach iste. Pochválena buď demence. Bola to vina Tywina, že ten kontext zosnoval, starej Westerlingovej, že sa na to podujala, Robba, že do toho spadol. Tywin, Westerlingová, Robb.
Asi máš predstavy, že Cat je jasnovidka, čo sa dokáže teleportovať a hypnotizovať ľudí a že keby chcela, môže poraziť Veľlkého Jiného. Ale nie, to si asi nečítal tú knihu pozorne.
Dajme tomu, lebo som straaaasne mila osoba.
Ale nastane vyhrotena situacia, napr mi zomrie niekto blizky a ja nie som schopna sa s tym vyrovnat, tak si vylejem zlost na najblizsom vhodnom objekte. No a hadaj, kto by nim bol....
Ano, ked mi vykypi mlieko, rozbijem cajovy servis, vymazem z disku 5 stran poviedky, tak sa proste stane, ze ked si dovoli prist dcera do mojej blizkosti, tak to schyta. Je mi to luto, nechvalim sa tym, ale raz za cas sa to stane. A to je moja dcera! Ano, som zla zena, matka bla bla bla...
Dalsia je, ze davam po zadku vlastnym detom....
A jak říkám, přát někomu smrt a říct to nahlas (beru, že v tu chvíli se čekalo, že skoro jistě Bran zemře) mi prostě přijde hodně za hranou... a srovnávat to s nějakým "nespravedlivým seřváním když se potřebuji vyvztekat" považuji za nepoměr.
Ale jak říkám, chápu ji, je psaná uvěřitelně, akorát mi svým chováním nesedne (Jaime mi taky nesedl vraždou Aeryse, či hoblováním sestřičky, ale tak vysvětlil, jaký měl k prvnímu důvod a že si za tím stojí, u druhého prohlédl a jako laskavý čtenář mu to odpustim, neb se změnil - Cat prostě ne, Jona nemá ráda a basta, měla si s Nedem rovnou vyříkat, že Rodina na prvním místě, Povinnost (vychovávat Jona jako vlastního) na druhým a Čest je až třetí... - když už se s tím ohání). A druhé, proč ji nemusím je fakt, že je celkem nudná (možná lépe čtenářsky nudná/nijaká) v tom smyslu, že její kapitoly jsou tak nějak odosobněné - přijde mi to, jako by víc byly pohled třetí osoby, kterou mohl být kdokoli, kdo s ní zrovna šel - prostě když Jon hovoří s Tyrionem na téma Bastard, vzpomeneme si, že to bylo v Jonově kapitole, když Ned pátrá u Tobha, účastní se potyčky s Jaimem, navštěvují je ve vězení ten i onen, víme, že jde o Nedovu kapitolu... a dokonce třeba pobočníkův turnaj si vzpomenu, že je popisován z pohledu Sansy... Ale u Cat? Když se bran probral a chtěli vyrazit na cestu, byla to její nebo Robbova kapitola? Tyriona zajala ve své nebo Tyrionově kapitole (spíš ve své, Tyrion by té kapitole dal víc šťávy)? Když s Robbem mluvila o následníkovi, byla to její, nebo Robbova kapitola? Určitě její je jen ta kapitola o cestě na Eyrie, a jestli ji neměl Martin vytrhnout celou, tak ji snad radši přepsat, aby ji vyprávěla Miya Stone - jak na oko pochlebuje a v duchu si myslí co to dneska vede za paničku a že jestli tohle je sestra lady Arryn, tak to hodně vysvětluje... :o)
Jinak jako postava je spíše kladná,... ale to by člověk mohl napsat skoro o všech s výjimkou pár pošahanců jako Vis, Ram, Joff, Hora...
Nevím, ale mám (jako mnohokrát) radši třeba Oberyna, který vlastní kapitolu neměl, dějem se jen mihl, jeho motivací nebylo nic než čirá pomsta a zemřel vlastní blbostí? Neumím říct jasný důvod proč,... ale prostě to tak je. Možná charisma, možná to, že měl jasný cíl, který si určil sám, možná ochota se za svou věc bít, schopnost myslet dva dny dopředu.
1) Catlyn nezajala Tyriona, aby "Za to zaplatil". Zajala ho, aby to bolo prešetrené, poprípade neunikol trestu či, ako tvrdí Nevada, získala výhodu, keď už ju odhalil. Letieť ho chcela vidieť v prvom rade Lysa a jej Robertko.
2) Obviňuješ Cat z uprednostňovania rodiny? No nepríde mi, že by si ju až moc idealizovala (idealizuje, ale nie až tak moc). Najmä nechápem tej pointe vyčítať jej preferencie v rodine. A kto to tak nerobí? Pretože Lannisterovia vôbec nevyzdvihujú svoju rodinu.
@JoffreyWater tobě by přišla sympatická jedině kdyby malíčka na místě zabila, renlyho otrávila a pak se pokusila ovládnout svět a týrala při tom roztomilá zvířátka a nevinné dětičky.
Inu, Catelyn nemůže za to, že máš špatnou paměť. Třeba Robb nikdy POV neměl, takže se ty události mohly jen těžko odehrávat v jeho kapitolách ;)
Že Tě to nebavilo, to je věc druhá. Tohle bych i pochopila, protože já to mám takhle u Daenerys, většiny těch z Dorne a v podstatě všech z Železných ostrovů. V těch kapitolách jsou kromě nezajímavého děje navíc postavy, se kterými se nedokážu v žádném ohledu ztotožnit nebo je pochopit, takže se mi staly vesměs nesympatickými. Nebo aspoň nezajímavými. Třeba vyprávět Doranův příběh skrz Hotaha považuju snad za skoro stejnou chybu, jako věnovat tolik prostoru tolika dementním Greyjoyům. Nemyslím si.
Tady bych chtěla upozornit na něco, co většina haterů Catelyn "nenávidíchudáčkabastarda", míjí (podotýkám, že Jon patří mezi moje tři nejoblíbenější postavy). U ní nešlo jen o to, že by měla na očích manželovu nevěru. Jon byl živoucí připomínka, že její milovaný manžel má/měl někde ženu, do které byl zamilovaný on (dokonce natolik, že se při zmínce o ní rozzlobil a odmítal se o tom bavit), zatímco Catelyn pro něj byla jen povinností (bráno z jejího pohledu). To je palčivá dennodenní připomínka, která s uplývajícími léty jen sílí a sílí, až člověk přestane být rozumný a jen si "hýčká" pocit křivdy.
A to, co řekla Jonovi u Branovy postele, je přesně jak psala Hildegarda. Catelyn byla žalem bez sebe. V takovém rozpoložení řekne člověk často věci, které by jinak nahlas nevyslovil. Ne že by to adresáta bolelo o to míň, to vím sama dobře, ale přesto je to třeba brát v potaz. Ve všech.
A taky mi vadí, jak nutila Neda, aby vzal úřad Pobočníka, protože se už viděla jako matka královny. Přišla mi vyloženě nadržená na to, aby si Sansa vzala Joffa. (Nevyčítám ji to, že nepoznala, že je to lidská zrůdička.)
Mne je Cat dosť ľúto, hlavne keď to čítam druhýkrát a všímam si viac detailov, je to taká obeť svojej výchovy, snaží sa vždy konať to, čo považuje za povinnosť alebo za správne, a väčšinou to dopadne zle. Jediné, čo urobila s vedomím, že nekoná správne, bolo prepustenie Jaimeho. A čo sa týka vzťahu k Jonovi, dávam za pravdu Hildegarde a Nevade, tiež viem reagovať hnusne keď som unavená a nahnevaná, a to aj na vlastnú rodinu, len to našťastie nikto nedá do knihy :-)
Ale na to, proč musela jet Catelyn vám odpoví jedině Martin. Zřejmě to bude, protože chtěl a protože ji tam potřeboval. Catelyn, ať se vám to líbí nebo ne, je důležitým vypravěčem prvních tří dílů. V jejích kapitolách se dozvídáme nejen o aktuálním dění v říši, ale i o historii Západozemí, o Robertově vzpouře. A je taky spojnicí mezi Severem a Říčními krajinami (a severem a jihem obecně). Ale no tak, tohle už jsme taky řešili. Vždyť to není pravda (to, že by Neda donutila vzít funkci kvůli svatbě).
A chtít mít dceru královnou přece není smrtelný hřích.
Všechno co udělala - až na tu šílenost Jaimem - bylo zkrátka to nejlepší co mohla v danou chvíli udělat/neměla na výběr/zachovala se správně ale nepomohlo to.
Jinak zaznělo tady že "zjebala Renlyho a Stannise jako malé kluky". To byla zrovna situace u které jsem se usmíval. Tohle bylo asi to nejmoudřejší co v kapitole (knize?) zaznělo. Standa a Renly měli takový pohlavek vážně dostat. Jenže oba dva byli - hlavně Renly - prostě absolutní tvrdohlavci, neschopní si uznat chybu.
Mne osobne Cat nijak nevadí. Jej kapitoly ma nenudili. Bola chyba prepustiť Jaimeho a bola chyba opúšťať Zimohrad, ale za svoje chyby zaplatila. Keď už jej nič nevychádzalo, tak by mohla aspoň tá pomsta na starom Freyovi, ktorá je zatiaľ nepravdepodobná. :-(