Lady Catelyn Tully Stark

upraveno 18. října 2012 v Postavy a bytosti
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
11214161718

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 19. srpna 2014
    Jay napsal(a):

No, když to mu Malíček nabízel (otázka je, zda by to splnil, kdyby byl Ned akčnější), ale Ned se rozhodl, že zlaté pláště nepotřebuje (měl glejd) a nechá královnu se synáčkem odejít (což neměla v plánu ona)...

Kdepak. Ned po Malíčkovi chtěl, aby mu Zlaté pláště koupil. Jen nehodlal přistoupit na Malíčkův návrh na další postup. Malíček chtěl, aby Ned nechal Joffreyho králem a vládl jako regent. Když to Ned odmítl, tak se Malíček domluvil s královnou.
  • Achileus napsal(a):

...Poslat havrana Nedovi, aby poslal Sansu a Aryu do bezpečí
    ...Poslat Sansu a Aryu na Zimohrad

By mě zajímalo kterou by Ramsay znásilnil a kterou stáhnul z kůže...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Jay Viz Nevada. V knížce je i popisovanej vnitřní boj Neda, protože vlastně po Malíčkovi chce, aby Zlaté pláště koupil, což se mu moc nelíbí.
  • @flanker.27 @Nevada: Jo, máte pravdu, nějak se mi to popletlo... Ale někdo jej přesvědčoval, že musí jednat, dokud má čas, na což se Ned zvysoka vykašlal... Že by to byl Renly?
    Když ono je to těžké, zjevně se pořád viděl jako ten, kdo o všem rozhoduje a je nepopiratelnou autoritou (což byl na Zimohradě, ne v KL)
    K Cersei - Ty uteč, děti jsou bastardi, a hrozí jim smrt
    K Renlymu - trůn náleží Stannisovi, a proti Lannisterům teď nic nepodniknu, jsou odepsaní...
    k Malíčkovi - sežeň mi pláště a nezajímá mě, že ty Stannise nechceš ani za zlatý prase...
    Jo, to se pak těžko vyjednává...
    Nojo, trouba Ned jednal z pozice pobočníka krále (což je téměř jako král) a později regenta království (což je.. moment - jo, téměř jako král). Naivka jeden, snad nečekal, že bude někdo ctít staleté tradice a pořádky? Měl předpokládat, že na to všichni budou hned zvysoka srát, a že Cersei dokonce veřejně roztrhá poslední vůli zesnulého krále. Hloupý, hloupý Eddard Stark!
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Nevada S tím že ho podrazí Malíček počítat nemohl, obzvlášť když předtím Nedovi "pomohl", ale co je Cersei za krávu, to mu mohlo dojít mnohem dříve, blbost byla už jen to jí před něčím varovat.
  • Jen pro pořádek, co jsou staleté zvyky a tradice? Myslím, že tam není mnoho precedentů pro případ, kdy po smrti krále pobočník/regent (potažmo člověk, který se podílel na dosazení zesnulého krále) prohlásí jeho děti za bastardy a chce na trůn dosadit někoho, kdo je neoblíben (všichni mu říkají, že ze Stannisem nepůjdou, prosazuje jej jen on) a není přítomen. Know the men who follow you and let them know you. Don't ask your men to die for a stranger.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Everett_Young napsal(a):

@Nevada S tím že ho podrazí Malíček počítat nemohl, obzvlášť když předtím Nedovi "pomohl", ale co je Cersei za krávu, to mu mohlo dojít mnohem dříve, blbost byla už jen to jí před něčím varovat.

Tomu se v politice říká myslet dopředu, musíš přemýšlet co udělají tvoji protivníci za tah.
    flanker.27 napsal(a):

Nutno dodat, že Ned spoléhal na to, že Malíček je přítelem Cat. Se Zlatými plášti by měl dost síly, aby hlavní město udržel, zajal královnu a pacifikoval nevelké síly Lannisterů ve městě. Naopak Renlyho síly byly malé, takže by stejně museli KL opustit, kdyby podporu Malíčka a Zlatých plášťů neměl. To znamenalo otevřenou válku a to přesně Ned nechtěl. Jestli byla varianta, za které k válce nemuselo dojít, byla to jedině tato.

Renly měl v přístavišti čtyři sta mužů v záloze armádu Tyrellů a Bouřlivých zemí, nezapomeň, že v té době seděla armáda Lannisterů ve Zlatému zubu, pokud by Renly poslal zpávu Macemu a Bouřlivý lordům, tak by měl v KL hodně slušnou armádu
    upraveno 20. srpna 2014
    Everett_Young napsal(a):

S tím že ho podrazí Malíček počítat nemohl, obzvlášť když předtím Nedovi "pomohl", ale co je Cersei za krávu, to mu mohlo dojít mnohem dříve, blbost byla už jen to jí před něčím varovat.

Došlo, i když nepředpokládal její reakci s roztrháním poslední vůle. Proto si chtěl zajistit Zlaté pláště, ale...
    Jay napsal(a):

Jen pro pořádek, co jsou staleté zvyky a tradice? Myslím, že tam není mnoho precedentů pro případ, kdy po smrti krále pobočník/regent (potažmo člověk, který se podílel na dosazení zesnulého krále) prohlásí jeho děti za bastardy a chce na trůn dosadit někoho, kdo je neoblíben (všichni mu říkají, že ze Stannisem nepůjdou, prosazuje jej jen on) a není přítomen. Know the men who follow you and let them know you. Don't ask your men to die for a stranger.

Tradice a zvyky, že král a pobočník krále mají rozhodující slovo. Tradice a zvyky, že platí dědické právo, kdy dědí nejbližší rodiný příslušník. Jak pravím, trouba Ned.
    Nevím, co znamená ten anglický citát. Nevím proč ho tam dáváš (a není to poprvé) bez bližšího osvětlení. Ano, je to tím, že angličtinou vládnu je slabě a překládat se mi to nechce.
    Achileus napsal(a):

Renly měl v přístavišti čtyři sta mužů v záloze armádu Tyrellů a Bouřlivých zemí, nezapomeň, že v té době seděla armáda Lannisterů ve Zlatému zubu, pokud by Renly poslal zpávu Macemu a Bouřlivý lordům, tak by měl v KL hodně slušnou armádu

Mýlíš se.
    Renly neměl 400 mužů v Králově přístavišti.
    Lord Renly obezřetně pohlédl na sera Borose na vzdáleném konci mostu a na sera Prestona u dveří za nimi. „Ten dopis.“ Naklonil se blíž. „Bylo to regentství? Jmenoval tě můj bratr protektorem?“ Nečekal na odpověď. „Můj pane, mám třicet mužů ve své osobní stráži a kromě toho spoustu přátel, rytíře a lordy. Dej mi hodinu a svěřím ti do rukou stovku mečů.“
    Varys se na něj zkormouceně podíval. „Obávám se, že lord Renly opustil město.“
    „Opustil město?“ Ned počítal s Renlyho podporou.
    „Odjel boční bránou hodinu před svítáním, provázen serem Lorasem Tyrellem a zhruba padesáti zbrojnoši,“ řekl jim Varys.
    Neměl ani armádu Tyrellů v záloze. Neměl v záloze ani armádu Bouřlivého konce. Obě armády museli nejdřív svolat. Proto mu taky trvalo tak dlouho, než jeho armáda vůbec vytáhla na hlavní město (a to přitom navíc ani moc nespěchal.)
  • @Nevada: Sorry, nevěděl jsem... jde o něco jako "Poznej muže, kteří tě mají následovat a nech je poznat sebe. Nechtěj po nich aby umírali za cizince".
    Ostatně ty zvyky platí pro běžný lid, ti mocní, kteří hrají hru o trůny si pravidla vždy přizpůsobovali po svém a tradic se drželi jen když jim to bylo po vůli... (To platí asi obecněji než ve Westerosu...)
    Šlo mi taky o to, že ten citát bez kontextu moc neřekne ani v překladu. Asi nikdo z nás si nepamatuje každou větu ze ságy. ;)
    To řekl Ned?
    Ty zvyky platí i pro ty mocné. Kdyby neplatily, tak by zavládla anarchie a rval by se každý s každým neustále. Robert systém správy, zákony i zvyky přebral po Targaryenech, stejně jako Targaryeni většinu z nich převzali, nebo spíš ponechali v platnosti po vládě jednotlivých království. Nezavedl nový zákoník, nezměnil systém vlády, nezměnil dědická práva. Proto jsou to pořád zákony a zvyky a tradice platné (minimálně) několik staletí.
  • Řekl bych, že se Stanisem měly problém, protože ho znali velmi dobře.
  • @Nevada: Jo, řekl to Ned Robbovi, když jej nechával jako vládce Zimohradu. Tehdy ještě Ned poměrně dobře věděl, že aby mohl po lidech chtít, aby jej následovali, že je musí nechat aby ho poznali (V KL byl pořád nováček) a musí znát on je (aby věděl co chtějí a co od nich může čekat)... podle mě velmi dobrá rada (možná si ji překládám v trochu širším kontextu), trochu problém je, že Ned sám s jí úplně neřídil...
    Mno, myslím, že poznat se nechal. Každému dal jasně najevo za čím si stojí a jaké má názory. A proto dopadl jak dopadl. Poznat okolí se taky pokusil. Neodhadl Malíčka, ale popravdě - kdo ano? Malíček je bezprecedentní svině, a ani Varys ho nemá přečteného.
    Nevada napsal(a):

Mno, myslím, že poznat se nechal. Každému dal jasně najevo za čím si stojí a jaké má názory. A proto dopadl jak dopadl. Poznat okolí se taky pokusil. Neodhadl Malíčka, ale popravdě - kdo ano? Malíček je bezprecedentní svině, a ani Varys ho nemá přečteného.

A kdo v Západozemí tou bezprecedentní sviní není?

Malíčkova formátu už tam nikdo takový není.
  • upraveno 22. srpna 2014
    @Nevada Joffrey, Ramsay, Vargo Hoat... jsou mnohem větší svině než Malíček.
  • @JoffreyWater Řekl bych, že tebou jmenovaní je jiná kategorie zmetků. Nejedná se tedy o obdobu Malíčkova formátu.
  • @Elendir Malíček je podle mého kladnější postava než mnou zmínění. Ti se přímo vyžívají v sadismu, mučení a zabíjení. Malíček sice jde přez mrtvoly, ale že by se vyžíval v sadismu, mučení a zabíjení bych neřekl. On je prostě intrikán.
  • Malíček má jen ideální charakter, schopnosti a svědomí na období, ve kterém se píseň odehrává (nějaký ten středověk). Můžeme ho považovat za svini, ale v té době bylo lepší býti sviní a žít, než se čestně tvářit a v hrobě se obracet....
  • Ve středověku ti hodní nepřežívají, toť vše.
    upraveno 22. srpna 2014
    @JoffreyWater Malíček jde přes tisíce (až desetitíce) mrtvol. V sadismu se sice přímo nevyžívá, ale ani přinejmenším mu nevadí, že sadistu nechá na trůně vládnout. A jeho jednání ohledně malého Roberta Arryna je taky pěkně zvrácené.
    Malíček je v Písni bezprecedentní svině a dělá to z něj v mých očích horšího šmejda, než jsou Joffrey či bastard Ramsay. Může se ti to nelíbit, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeš dělat. Obhájit ho nedokážeš.
  • @Nevada Dokážu. Joffreyho nakonec svrhnul (zabil) on.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mellien Zaujímavé. Je tam mnoho postáv žijúcich v tej istej dobe, ktoré prežili a dožili bez problémov a ani sa nemuseli chovať ako Malíček. Myslím si, že náhodný lord z Údolia číslo 283 (čo bol v podstate aj Malíček, kým nezačal strkať seba na vyššie pozície) nemusí byť sviňa aby dožil pekne.

Tvoja (ne)logika ráta s tým, že Malíček sa stal jedným z hlavných z KL úplnou náhodou, vôbec to nechcel, vôbec sa o to nesnažil a teraz, chudáčik jeden maličký, sa musí chovať ako sviňa, aby prežil to strašné prostredie, v ktorom je bez svojho zásahu. Nie. Malíček bol nepodstatný lord, keby taký zostal, prežil by aj bez toho byť sviňa. On ale chcel viac a aby to dosiahol, musel byť sviňa. Áno, pre prostredie musel byť tým, čo si nevybral, ale to prostredie si už vybral. Chápeme už?
  • @Nevada Myslím, že to s Malíčkem solidně přeháníš. Přes desetitisíce mrtvol, vážně? Jak, kde, kdy? :) Malíček převážně nikdy přímo nic nezpůsobil a jestli narážíš na rozpoutání války, která s sebou nese oběti, no, copak vytáhl meč a zařval: "Na ně!"? Ne. On jen dokázal postrčit lidi, vlivné lidi, těmi správnými cestičkami a ti už se pak rozhodli na základě svého nejlepšího svědomí a vědomí.

Zdá se mi, že rveš do Malíčka zlosti celého světa písně, ale takový bastard to zase není. Co udělal přímo? Co?

• @Gepeto Copak jsem někde něco takového psal? Zdá se mi, že odpovídáš na něco (z části), co jsem nenapsal. Já nenapsal, že nikdo jiný nedokázal žít v pokoji a míru. Jen jsem drobet narážel např. na Neda a každého, kdo chce přežít ve vyšších kruzích. Není to med. Jasné, že lord numero 355 si může na svém hradíku žít v celku bezpečně (záleží na okolnostech) a nemusí být zrovna svině, ale tak to u dvoru nechodí. Tuhle část jsem nijak nezpochybnil, tak nevím, co blbneš :)

Opět, já nepsal NIKDE, že se stal klíčovou postavou jen tak náhodou, protože mu to vytočil v kole štěstí Béda Trávníček. Ale když už jí byl (a cíleně), tak se nemohl chovat jako nebožtík Ned a vyčítat mu intrikánství je povrchní. Do "politiky" šel ze svobodné vůle, chtěl vydělat (kdo ne) a podle toho se chová, protože je značně inteligentní, tak z toho i solidně těží a dokáže ostatními manipulovat. Je to svině? Asi jo. Ale jestli chce dosáhnout svých cílů, musí se tak +- chovat. Já ho neomlouvám, jen podotýkám, že jeho chování je úměrné době a prostředí dvora. Toť vše.

Až budeš příště reagovat, prosím, nemyslím to nijak zle ani útočně, snaž se reagovat jen na to, co jsem nepsal, ne na to co si moooožná myslím. Děkuji.

Jinak přeji pěkný pátek :)
  • Kdybych já žil ve světě písně, chtěl bych být druhorozený syn nějakého lorda. A aby se mi narodil ještě alespoň jeden bratr. Protože pak by na mě neleželo břemeno dědictví, kde bych se pak musel pohybovat v oněch vyšších kruzích, kde by hrozilo že mě někdo sejme, a pak bych měl i bratry kteří by ze za mě přidali k noční hlídce nebo královské gargě, tudíž by mi ani nikdo nezakazoval si zašukat. Já bych dostal nějaké menší panství, ale i tak bych byl zabezpečený do konce života a neměl bych se špatně.
  • Samozřejmě by mi hrozilo že mě někdo sejme, takové riziko podstupuje každý člověk, ale bylo by mnohem menší než u prvorozeného syna.
  • Jo, takhle se narodit nebylo k zahození ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.