Lady Catelyn Tully Stark

upraveno 18. října 2012 v Postavy a bytosti
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
1568101118

Komentáře

• upraveno 22. října 2012
    Osobně třeba nechápu, že se Cat víc aktivně nesnažila dost domů, kde měla chromého kluka, na kterého spadlo šéfování celého panství (měl na to lidi, ale stejnak) a jedno pětileté mrně.
    P.S: Vím, že návrat domǔ několikrát zmiňovala, ale nějak extra si zatím nestála.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 22. října 2012
    protože považovala Brana a Rickona na zimohradě v bezpečí a Robba nikoli. Plus chtěla být s otcem.
    Sansa byla vychována tak, jak se slušelo na západozemskou šlechtičnu.
    Však se taky podívej na západozemské šlechtičny: Cersei - šílená psycho coura; Arriane - intrikuje proti vlastnímu otci; Lysa - ta snad ani nepotřebuje komentář; lady Tanda (manželka Bronna) - hloupější než Teleblbíz. Úžasný výběr...

Tak Arianne lze částečně pochopit - nemocný otec zahrabaný ve svém zámku a Martellové mají na krku málem vzpouru Dorne. Ona ho nechtěla zabít, chtěla aby v poklidu dožil tam, kde to má rád. Stačilo jen Arianne dokázat, že Doran ví, co dělá, a zas je plně na jeho straně.
    brbr napsal(a):

Osobně třeba nechápu, že se Cat víc aktivně nesnažila dost domů, kde měla chromého kluka, na kterého spadlo šéfování celého panství (měl na to lidi, ale stejnak) a jedno pětileté mrně.
    P.S: Vím, že návrat domǔ několikrát zmiňovala, ale nějak extra si zatím nestála.

A už je tady zase Džim Bridžr., já měl jsem v noci sen :-) Měla to holt těžké - její PATNÁCTILETÝ syn táhnul do války, otec byl obklíčen nepřáteli a umíral, postižený syn a předškoláček byli naopak v srdci moci svého rodu, zdánlivě v bezpečí...
    Tyna napsal(a):

brbr napsal(a):

A už je tady zase Džim Bridžr., já měl jsem v noci sen :-) Měla to holt těžké - její PATNÁCTILETÝ syn táhnul do války, otec byl obklíčen nepřáteli a umíral, postižený syn a předškoláček byli naopak v srdci moci svého rodu, zdánlivě v bezpečí...
    Mám spíš pocit, že ji to začalo bavit. Celý život vychovávala děti, dělala manželku a paní a teď mohla zasahovat do vojenských záležitostí a začít "hrát hru o trůny". Nic proti tomu, ale je otázkou nakolik na to měla.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. října 2012
    To jako fakt?
    Proč ne? Nemusela jet pomáhat Robbovi, měl dost svých chytrých vazalů. Dělala, co cítila, ne co musela. Z Robbova pohledu z něj dělala neschopáka, co bez matky nedá ani ránu. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. října 2012
    Tohle je do značný míry problém v tom, jak si to martin nastavil. Nechtěl asi zmnožit počet POW postav, tak se úpěnlivě snažil spoustu děje popisovat z pohledu těch už existujících. Bohužel zrovna pro tuhle linii to bylo poměrně nešťastný rozhodnutí a mnohem leší řešení by bylo POW Edmura/Bryndena/pátého zbrojnoše ve třetí řadě.
    @brbr: Kdepak, ona to dělala jenom "z donucení". Kdo nezažil v rodině, nepochopí :D
    upraveno 22. října 2012
    Jenže Robb si jaksi ze své pozice nemohl dovolit obrátit se na vazaly s výrazem "Hmm, co mám teď sakra dělat? Jsem jen 14letý kluk a potřebuju poradit, jestli to dělám správně." Obrátit se takhle na matku mohl. A svým vyslancem ji udělal taky sám Robb, nikdo mu to nenakázal. Až se pak otrkal, tak mu její rady přestaly být po vůli a chtěl ji poslat hezky (šikovně) do ústraní.

Ben Nevis: Já bych spíš řekla, že dělala, co cítila, že dělat musí.

Vážně čekám kdy někdo vyrukuje s tvrzením, že za příchod zimy může taky Catelyn :)
    Nevada napsal(a):

Vážně čekám kdy někdo vyrukuje s tvrzením, že za příchod zimy může taky Catelyn :)

za to sice nemože
    ale može za prichod bielych chodcov :-)
    .........
    .........
    .........
    .........
    .........
    .........
    .........
    .........
    .........
    len žartujem
    upraveno 22. října 2012
    už mne málem chyt infarkt :)
    Mně naopak přišlo zrovna působení Cat v Robbově armádě sympatické (když vynecháme tu akci s puštěním Jamieho - ale to se dá pochopit a zdůvodnit). Vycítila, že potřebuje její podporu a podle mě mu ji poskytovala adekvátním a rozumným způsobem, nijak nepodrážela jeho autoritu, chytré rady si nechávala do soukromí...
    upraveno 22. října 2012
    naprostý soulas. Jinak škoda že to nevyšlo s Theonem. ÁÁÁ. Co takhle další topic?
    Za příchod zimy může Eddard, protože neklepal na dřevo, když říkal "Zima se blíží". :-)

Catelyn mi připadá jako ten typ postavy, kdy ona něco rozhodne a pak přijde její muž a řekne: "Proboha, ženská, co jsi to zase provedla?" Prostě žena v mužském světě.
    Do tohoto typu mi mnohem víc pasuje Cersei, ta je neuvěřitelně hloupá...:-)
    Nemůžu souhlasit s flankerem v tom, že Martin udělal chybu v tom, že tu Starkovskou část války pěti králů nechal vyprávět Catelyn. Kdyby to bylo jinak a nechal to na POV Bryndena/Robba/Edmura, nemělo by to zdaleka takový emotivní dopad. Martin prostě chtěl vyprávět o válečných událostech z pohledu ženy a matky (krále), protože to je přístup, který jiní autoři fantasy nepoužívají. Ženy a jejich postavení jsou IMHO jedno z největších témat ságy a i když je Martinův svět logicky šovinistický, tak každá jeho ženská hrdinka je svým vlastním způsobem silná (i Sansa, na které jsem ocenila, že po všem, co ji potkalo, neskončila jako slintající troska v koutě). Rozhodně to není tím, že Martin nechtěl přidávat POV postavy, s tím přece hlavně v Hostině neměl problém
    upraveno 22. října 2012
    Svoa00: Já nemyslel jí jako POW nepoužít. Ale šetřit jí na jiný věci nebo minimálně ten pohled zkombinovat. Třeba Bitva na Černovodě, to bylo ideální, kombinace vojenskýho pohledu Davose/Tyriona vs. pohled Sansy. Ale Cat bohužel zabírá úplně všechno.
    Rozhodně to není tím, že Martin nechtěl přidávat POV postavy, s tím přece hlavně v Hostině neměl problém
    Páč to byla cesta ze slepých uliček :)
    flanker.27 napsal(a):

Svoa00: Já nemyslel jí jako POW nepoužít.

To vysvětluj Freyům, kteří ji místo toho hodili do řeky :D

To jsem si nemohl odpustit, i když si tím nejspíš koleduju o místo na Nevadině seznamu, z kterého se na rozdíl od toho Aryiného tak snadno nevyškrtává.. :hides:
    flanker: Já chápu, že hromadu nových POV postav přidat v Hostině/Tanci musel, ale nikdo z nich mě nezajímá zdaleka tolik jako postavy z prvních tří knih :/ Ale to už je odfrknutí, které patří do jiného topicu.
    Ugla napsal(a):

flanker.27 napsal(a):

Svoa00: Já nemyslel jí jako POW nepoužít.

To vysvětluj Freyům, kteří ji místo toho hodili do řeky :D

To jsem si nemohl odpustit, i když si tím nejspíš koleduju o místo na Nevadině seznamu, z kterého se na rozdíl od toho Aryiného tak snadno nevyškrtává.. :hides:
    Uglo, je vůbec v písni ženská postava, kterou máš rád? :D
    upraveno 22. října 2012
    A teď jsem z Catelyn udělal POW čili Prisoner Of War, namísto Person Of View, ach jo... :)

Ad Ugla: Jo, má rád Brienne :)
    Ugla ma rad Aryu žeeeee?
    @svoa00: To byl jen další z mých dnešních pokusů o vtip, který nejspíš zapadne nepovšimnut pod řadou navazujících příspěvků..
    EDIT: aha, koukám, že už to flanker vysvětlil. Jinak myslím, že je to Point of View.

Ještě, že jsou tam ta slova na "p", jinak bys mě tou otázkou přivedla do nesnází.. Každopádně ano ..a ano. Ale není jich mnoho. Brienne už jsem nominoval v topicu, "Holka, co vás podrží", s tím, že si ji Martin určitě vymyslel. Jinak mám rád třeba paní z Žaludohradu, ač o ní skoro nic nevím :-)
    upraveno 22. října 2012
    Ugla napsal(a):

Skoro to vypadá, jako bys mě osobně znal *paranoidně se rozhlíží* 8-o

Víš v čem je hlavní vtip? Nejsem Catelynin fanoušek. Není to má oblíbená postava. Její kapitoly jsem četla ráda, protože kromě dění kolem Robba a Řekotočí (dočasného centra války), jsme se v jejích kapitolách dozvěděli hodně o historii a způsobu života v Západozemí. A historií nemyslím jen rebelii proti Targaryenům (i když samozřejmě hrála prim). A taky o Nedovi. V Bouři mečů už se mi pak Catelyn poněkud zajídala, protože začala být moc popisná a moc přemýšlivá. Jako by v jejích kapitolách Martin naznačoval jak klesne u Hostiny a Tance. Ale - jak už jsem psala dřív - nemám ráda, když se jí vyčítá něco, co nemohla ovlivnit nebo nezpůsobila. Nemám ráda, když ji lidi soudí se znalostmi kompletní ságy a neberou ohled na to, co ve zkutečnosti mohla a nemohla vědět, předvídat, tušit.
    Catelyn mi přijde jako jedna z nejuvěřitelnějších ženských postav a prostě jsem fanynka mamči Starkový i s jejími chybami ;) Non, je ne regrette rien.
    @Nevada: Takhle jsem to pochopil hned od začátku, mám na to podobný názor a navíc cítím, že mé výhrady k ní jsou jiné než u ostatních, proto jsem se to snažil víc rozvinout. A bál jsem se, zda si tu poslední narážku, která ve skutečnosti reagovala pouze na flankera, nevyložíš jako "Cat is dead, lets move on".
    Catelyn má něco, co se mi na ženách líbí a co považuji za sexy věc. Charakter.
    :-)) Takže podle Tebe je nejvíc sexy žena v sáze Cat a Brienne?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 22. října 2012
    A Jirka Paroubek má sexy mozek ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.