Lady Catelyn Tully Stark
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ad Cat a Jon, což tady, zdá se, jitří emoce (ne moje) nejvíc:
Lord Stark, její pán, řekl:
"Nestarej se, nepátrej!"
Manžel Ned mohl dodat:
"Neměj mu to, prosím, za zlé."
Nedodal. Věřím, že k tomu měl nějaký důvod. Cat mu dala jasně najevo, že Jona brát nebude a on to po ní ani nežádal. Zjevně ho to mrzelo, ale respektoval její postoj.
TLDR: Cat je čestná a loajální přesně podle slov Tullyů, což beru. Za ženu bych ji nechtěl. A nemám moc rád, když někdo přespříliš poučuje druhé v něčem, v čem sám plave.
Ještě "pod čarou" si rýpnu ohledně výchovy dcer. Nevím, cos holka dělala a jaký je tvůj podíl, ale výsledek za moc nestojí.
Ad Edmure: Taky nechápu to pohrdání, které se mu hojně dostává. Není to pitomec. Je to jen další zhýčkaný panský synek, který se navíc aspoň pokusil pochlapit.
Obecně nechápu pohrdání Tullyi (a Tyrelly), přičemž překotného omilostnění se dostává Bryndenovi, který je taky solidní parchant. Pochopím ještě odmítavý postoj k lordu Hosterovi, který byl podobný pragmatik, jako Tywin. A taky neváhal podobně jednat. Ale zase o jeho motivaci víme málo, skoro nic.
;)
pohrdání Tyrelly zcela chápu, ale pohrdání Tullyi taky nechápu... - přesněji, nechápu pohrdání mužskou částí rodiny Tully, zejména Bryndenem, kterej má nejen koule, ale i mozek... A to, že se neoženil - no a, to snad není povinnost, přeci... - on věděl, co to bude znamenat, ale nějak se rozhodl a stál si za svým, to ho ctí.
ad chování k Jonovi - to jí vyčítám, stejně jako Sanse, ostatně mam na obě dost podobnej názor..
Nelíbí se mi jak po smrti renlyho přeběhli na stranu Lannisterů. To mi přišlo (vůči renlymu i stannisovi) hrozné.
Nelíbí se mi to, jak je celé KL zbožnuje, protože ukončili hladomor, ale nepamatují si, že to taky kvůli nim začalo. Chápu že to je logické když bojovali na straně renlyho a přidat se k lannisterům bylo nejrozumnější řešení, ale za tu situaci si mohli sami.
Nelíbí se Mace Tyrrell a představa, že by ovládal říši se mi hnusí.
Nelíbí se mi Margaery: Ne, že by byla nějak zakerná nebo blbá, ale je to prostě politicky obratná Sansa, co prahne po tom být královnou. Navíc se mi nelíbí, jak ji KL zbožnuje, zatímco Sansou pohrdá jako zrádkyní i když by to mělo být opačně.
Nelíbí se mi Loras se svou sladkou tvářičkou a dokonalým bojovým uměním, co sežral všechnu moudrost světa. Zkrátka na Jihu je muj nej Rod Martellové.
S Bryndenem je něco nového v Tanci? Já měl zatím výhrady pouzet k plánu "Tywin", viz. můj minulý příspěvek. Hostinu čtu (velmi pomalým tempem) podruhé, ale k druhému obléhání Řekotočí jsem se zatím nedostal. Navíc mám pocit, že s jeho postupem jsem se onehdá plně ztotožňoval.
Lenže, "skazil" to Edmure. Lenže čo mal robiť? Robb mu povedal, nech bráni Riekobeh, ale inak nič nepovedal. A čo mohol čakať, že Edmure si len tak pustí Lannisterov na svoje územie?
Pritom riešenie by bolo jednoduché: Povedať Edmurovi o pláne. On by potom pustil Tywina na západ, prípadne by spravil nejaký predstieraný odpor. Lenže z nejakého dôvodu si veľký kráľ Robb Stark myslel, že jeho vazalovia sú tupé ovce, ktoré sa budú pozerať, ako im ničia územie, lebo kráľ im nedal príkaz brániť ho. Proste, Robb bol síce výborný stratég, ale čo sa týka ľudí, bol úplne nanič.
Co se týče selhání ve výchově dcer, tak to nesouhlasím. Použiju slova flankera a řeknu, že Sansa byla vychovaná tak, jak dívka jejího postavení měla být. Co se týče Aryi, tak by se nikomu nejspíš nelíbilo, kdyby četl, jak svéhlavou dceru matka zamyká do věže, natož něco horšího v rámci krocení jejího temperamentu.
Lidi jsou pitomí a mají krátkou paměť. Mají snad lidi v Králově přístavišti zahodit jídlo do odpadu jen proto, že jim ho přinesli ti, kteří ho předtím přestali dodávat? To mi připadne úsměvné.
Mace Tyrell se mi taky nelíbí. Ale ničím výrazně nevybočuje z řady jiných lordů. Z čeho vychází představa politicky obratné Margaery, která prahne po tom, být královnou? Mně přišlo, že prostě hraje roli, do které ji posadil její otec. Stejně jako ji svého času hrála Cersei a před ní stovky jiných královen. Že se snaží získat vliv na Tommena? Jako manželka dítěte a loutka ambiciózního otce se logicky snaží udělat si trochu vlastního prostoru.
O tom pohrdání Sansou je zbytečné se bavit. Ale Margaery za to v žádném případě nemůže. Ani se neprosila o to, aby Sansu v její roli nahradila. To už mi přijde jako nesmyslná zaslepenost.
Ad Loras, to už není jen zaslepenost, to jsou snad i předsudky.
Martellové? Intrikáři a traviči. Inu proti gustu... ;)
Jedinou chybu, kterou bych jí byla schopná vyčíst je propuštění Jaimeho. Ale pořád si myslím, že tahle "chyba" se v budoucnu vyplatí, minimálně Sanse.
Když jde o děti, jedná zaslepeně snad každá matka. I když nevím na co přesně narážíš, tak z jakých zdrojů si měla ověřit informace? Neměla náhodou poslat do Králova přístaviště havrana a najmout si na konzultace Varyse? Vzpomeň si, jak rozdílné zprávy přicházely na Zimohrad po Eddardově uvěznění... Ať na to koukám z jakékoliv strany, tak se na základě dostupných informací snažila dělat to nejlepší. A nenapadá mě nic, co by vyloženě zmrvila nebo mohla udělat lépe - kromě už zmíněné akce Jaime.
Že peskovala svého bratra za nedospělé chování? No a? Vždyť se zpočátku choval nedospěle.
blbost?
Já prostě nedokážu pochopit, že někdo může chorobně nenávidět LITERÁRNÍ postavu. :-)