Lady Catelyn Tully Stark

upraveno 18. října 2012 v Postavy a bytosti
Při pročítání starých starých příspěvků mne docela vyvedlo z míry, kolik lidí nemá rádo, nemusí, nemá v oblibě či dokonce nenávidí Lady Cat.
To jsem fakt nečekal.
Stejně tak vztah většiny lidí k rodu Tully.
A proto se ptám proč a čím vás Cat tak naštvala - to že nemá ráda Jona? Upřímně, nedivím se jí. Přeci jen jak by se Vaše partnerky tvářily kdyby jste si domů přivedli "bastarda" a vychovávali jí ho před nosem?
Tak diskutujte, holoto...
13468918

Komentáře

• BenjiBenji so much universe, so little time
    upraveno 20. října 2012
    to bortas: 1.nejsem fanatik 2. nevada tvé argumenty vyvrátila a ty si chladíš žáhu na mně 3. výtka nebyla z tve strany jen jedna nic proti tobě nemam co se rozejit v smiru?
  • upraveno 20. října 2012
    Já proti tobě ano, ale to tady nepatří a nemá smysl to řešit. Prostě už na tvé příspěvky nebudu reagovat, takže to můžem brát jako "rozejití-se ve smíru". :-)
    upraveno 20. října 2012
    ah, kvuli rozdílným názorům mne hned nenávidiš?vždyť jde jen o diskuzi, tak sorry. HAR!
    @Anglachel: Konečně nějaké zastání Edmura. Kdyby Catelyn dokázala být stejně kritická sama k sobě, jako je k němu, udělala by nejspíš méně chyb. Martin navíc pořádně ujel v případě Bryndena. Černá ryba opomene vzít v potaz takový "detail" jako povahu svého synovce, kterého velmi dobře zná, a pak mu ještě vynadá?! "Víš, my chtěli odlákat Tywina (dost naivní plán), ale schválně jsme ti to neřekli, než jsme opustili Řekotočí, abys mohl být za blbce." Cat bylo samozřejmě vše jasné, neb je chytrá jak rádio Jerevan. Zdá se, že jediný, komu to jasné nebylo byl Edmure. Proč mu to teda, u Sedmi pekel, někdo neřekl?! Prostě z něj, Georgi, chceš mít fackovacího panáka za každou cenu.

Ad Cat a Jon, což tady, zdá se, jitří emoce (ne moje) nejvíc:
    Lord Stark, její pán, řekl:
    "Nestarej se, nepátrej!"
    Manžel Ned mohl dodat:
    "Neměj mu to, prosím, za zlé."
    Nedodal. Věřím, že k tomu měl nějaký důvod. Cat mu dala jasně najevo, že Jona brát nebude a on to po ní ani nežádal. Zjevně ho to mrzelo, ale respektoval její postoj.

TLDR: Cat je čestná a loajální přesně podle slov Tullyů, což beru. Za ženu bych ji nechtěl. A nemám moc rád, když někdo přespříliš poučuje druhé v něčem, v čem sám plave.

Ještě "pod čarou" si rýpnu ohledně výchovy dcer. Nevím, cos holka dělala a jaký je tvůj podíl, ale výsledek za moc nestojí.
    Ach jo, tak ještě jednou. Jeden z důvodů, proč jsou mi tvé příspěvky nesympatické je, že vše hned ženeš do extrémů. Někdo si dovolí kitizovat Cat, z tvého pohledu je to okamžitě nenávist. Mě se nelíbí tvá forma vyjadřování, dle tebe tě nenávidím. Vypadá to, jak kdybys viděl jen černobíle. Ale opravdu, dost už, o tomhle toto téma není.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 20. října 2012
    Co Catelyn káže a přitom v tom sama plave? V čem při výchově dcer Catelyn zklamala? Tedy když pomineme, že podstatnou část výchovy měla na starost septa?

Ad Edmure: Taky nechápu to pohrdání, které se mu hojně dostává. Není to pitomec. Je to jen další zhýčkaný panský synek, který se navíc aspoň pokusil pochlapit.
    Obecně nechápu pohrdání Tullyi (a Tyrelly), přičemž překotného omilostnění se dostává Bryndenovi, který je taky solidní parchant. Pochopím ještě odmítavý postoj k lordu Hosterovi, který byl podobný pragmatik, jako Tywin. A taky neváhal podobně jednat. Ale zase o jeho motivaci víme málo, skoro nic.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 20. října 2012
    Tedy když pomineme, že podstatnou část výchovy měla na starost septa?
    Dobrá tedy, přejděme k přesnější definici: Septa zklamala při výchově jejích dcer. To by se Harrisonu Morganovi nikdy nestalo *sarcasm*
    upraveno 21. října 2012
    nevado, já se asi přestanu na tomto fóru vyjadřovat. Všechno co si myslím, ty napíšeš. Takže chcete vědět jaký mám názor? Už víte koho se zeptat. :D
  • upraveno 21. října 2012
    zklamala v tom, co se stalo ze Sansy...
    ;)
    pohrdání Tyrelly zcela chápu, ale pohrdání Tullyi taky nechápu... - přesněji, nechápu pohrdání mužskou částí rodiny Tully, zejména Bryndenem, kterej má nejen koule, ale i mozek... A to, že se neoženil - no a, to snad není povinnost, přeci... - on věděl, co to bude znamenat, ale nějak se rozhodl a stál si za svým, to ho ctí.
    ad chování k Jonovi - to jí vyčítám, stejně jako Sanse, ostatně mam na obě dost podobnej názor..
    Nevada napsal(a):

Co Catelyn káže a přitom v tom sama plave? V čem při výchově dcer Catelyn zklamala? Tedy když pomineme, že podstatnou část výchovy měla na starost septa?

Ad Edmure: Taky nechápu to pohrdání, které se mu hojně dostává. Není to pitomec. Je to jen další zhýčkaný panský synek, který se navíc aspoň pokusil pochlapit.
    Obecně nechápu pohrdání Tullyi (a Tyrelly), přičemž překotného omilostnění se dostává Bryndenovi, který je taky solidní parchant. Pochopím ještě odmítavý postoj k lordu Hosterovi, který byl podobný pragmatik, jako Tywin. A taky neváhal podobně jednat. Ale zase o jeho motivaci víme málo, skoro nic.

Tyrrely rád nemám a myslím, že oprávněně.
    Nelíbí se mi jak po smrti renlyho přeběhli na stranu Lannisterů. To mi přišlo (vůči renlymu i stannisovi) hrozné.
    Nelíbí se mi to, jak je celé KL zbožnuje, protože ukončili hladomor, ale nepamatují si, že to taky kvůli nim začalo. Chápu že to je logické když bojovali na straně renlyho a přidat se k lannisterům bylo nejrozumnější řešení, ale za tu situaci si mohli sami.
    Nelíbí se Mace Tyrrell a představa, že by ovládal říši se mi hnusí.
    Nelíbí se mi Margaery: Ne, že by byla nějak zakerná nebo blbá, ale je to prostě politicky obratná Sansa, co prahne po tom být královnou. Navíc se mi nelíbí, jak ji KL zbožnuje, zatímco Sansou pohrdá jako zrádkyní i když by to mělo být opačně.
    Nelíbí se mi Loras se svou sladkou tvářičkou a dokonalým bojovým uměním, co sežral všechnu moudrost světa. Zkrátka na Jihu je muj nej Rod Martellové.
    Nevada napsal(a):

Co Catelyn káže a přitom v tom sama plave?

Tobě nepřipadá, že se chová, jak kdyby byla vrchním stratégem seveřanů, a přitom nedokáže domýšlet ani bezprostřední důsledky svých rozhodnutí? Když jde o její děti, jedná zaslepeně a nenamáhá se ověřit si jedinou informaci z více než jednoho (obvykle pochybného) zdroje. Opakovaně se naváží do svého bratra, který je možná floutek a kurevník, ale aspoň se snaží dostát svým povinnostem, jak jsi sama připustila.
    Nevada napsal(a):

V čem při výchově dcer Catelyn zklamala? Tedy když pomineme, že podstatnou část výchovy měla na starost septa?

Proto jsem psal, že nevím, jaký byl její podíl. Knihy tohle příliš nerozebírají. Takže nechala část výchovy svých dětí na septě, aby mohla trávit více času peskováním bastarda? A jsme zpět u bodu jedna. Výsledek septina snažení jsem již dříve komentoval na příslušných místech.

S Bryndenem je něco nového v Tanci? Já měl zatím výhrady pouzet k plánu "Tywin", viz. můj minulý příspěvek. Hostinu čtu (velmi pomalým tempem) podruhé, ale k druhému obléhání Řekotočí jsem se zatím nedostal. Navíc mám pocit, že s jeho postupem jsem se onehdá plně ztotožňoval.
    Ad Bryndena mam rád a proti Edmurovi nic nemám.Lysa je blbá. Hoster je mírnější verze Tywina a Cat je prostě zaslepená milující matka s tragickým osudem. K jonovi se nechovala dobře ale kdo z vás je dokonalý?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 21. října 2012
    ale kdo z vás je dokonalý?
    Všichni jsme dokonalí.
    No, plán na vylákanie Tywina zlý nebol, koniec koncov šiel tam, kam oni chceli.
    Lenže, "skazil" to Edmure. Lenže čo mal robiť? Robb mu povedal, nech bráni Riekobeh, ale inak nič nepovedal. A čo mohol čakať, že Edmure si len tak pustí Lannisterov na svoje územie?
    Pritom riešenie by bolo jednoduché: Povedať Edmurovi o pláne. On by potom pustil Tywina na západ, prípadne by spravil nejaký predstieraný odpor. Lenže z nejakého dôvodu si veľký kráľ Robb Stark myslel, že jeho vazalovia sú tupé ovce, ktoré sa budú pozerať, ako im ničia územie, lebo kráľ im nedal príkaz brániť ho. Proste, Robb bol síce výborný stratég, ale čo sa týka ľudí, bol úplne nanič.
    Everett Young napsal(a):

ale kdo z vás je dokonalý?
    Všichni jsme dokonalí.
    matiaš kurvin
    Nedá mi to a zaprskám si nad postojem těch, co Catelyn pořád předhazují chování k Jonovi. Už tu bylo probíráno, proč to tak dělá a že by se tak chovala naprostá většina z nás. Přesto se to tu ozývá pořád znova a znova, aniž by někdo z kritiků reagoval na tu obhajobu (já mám prostě Jona rád a ta mrcha se k němu tak neměla chovat!) Nikdy mu vlastně doopravdy neublížila (další rozdíl oproti Cersei), maximálně jeho píše. To, že se jako bastard měl královsky, ostatně pochopil až po jedné lekci na Černém hradě.

Co se týče selhání ve výchově dcer, tak to nesouhlasím. Použiju slova flankera a řeknu, že Sansa byla vychovaná tak, jak dívka jejího postavení měla být. Co se týče Aryi, tak by se nikomu nejspíš nelíbilo, kdyby četl, jak svéhlavou dceru matka zamyká do věže, natož něco horšího v rámci krocení jejího temperamentu.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 21. října 2012
    svoa00: Já zrovna nemá Cat ráda hlavně z důvodu jejího chování k Jonovi. Vůbec nepochybuji, že bych se tak dost pravděpodobně chovala i já, ale bohužel má smůlu, protože Jon je má nejoblíbenější postava. Nemám ji ráda, ale nenenávidím ji, ani jí nepřeji nic zlého (teda přeji si konec UnCat, ale to s normální Cat nemá nic psolečného).
    upraveno 21. října 2012
    tahle diskuze snad nikdy neskončí...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 21. října 2012
    Benji Stark napsal(a):

tahle diskuze snad nikdy neskončí...

A kdo jí začal? Hmm? :D
    Některá témata jsou jak bumerang:-)
    upraveno 21. října 2012
    S4RUM4N napsal(a):

Tyrrely rád nemám a myslím, že oprávněně.
    Nelíbí se mi jak po smrti renlyho přeběhli na stranu Lannisterů. To mi přišlo (vůči renlymu i stannisovi) hrozné.
    Nelíbí se mi to, jak je celé KL zbožnuje, protože ukončili hladomor, ale nepamatují si, že to taky kvůli nim začalo. Chápu že to je logické když bojovali na straně renlyho a přidat se k lannisterům bylo nejrozumnější řešení, ale za tu situaci si mohli sami.
    Nelíbí se Mace Tyrrell a představa, že by ovládal říši se mi hnusí.
    Nelíbí se mi Margaery: Ne, že by byla nějak zakerná nebo blbá, ale je to prostě politicky obratná Sansa, co prahne po tom být královnou. Navíc se mi nelíbí, jak ji KL zbožnuje, zatímco Sansou pohrdá jako zrádkyní i když by to mělo být opačně.
    Nelíbí se mi Loras se svou sladkou tvářičkou a dokonalým bojovým uměním, co sežral všechnu moudrost světa. Zkrátka na Jihu je muj nej Rod Martellové.

A co měli dělat? Oni prohlásili Renlyho králem. Po jeho smrti se celkem oprávněně obávali, že se jim Stannis pomstí. Zatímco Lannisteři okamžitě nabídli omilostnění. Navíc započítej Lorasovy city, a výsledek máš jistý. Ale nebyli v říši zdaleka jediní kdo to udělal, jen jim to skončilo nezdarem jako prvním. Hrát si na pocity v téhle situaci je těžce naivní.
    Lidi jsou pitomí a mají krátkou paměť. Mají snad lidi v Králově přístavišti zahodit jídlo do odpadu jen proto, že jim ho přinesli ti, kteří ho předtím přestali dodávat? To mi připadne úsměvné.
    Mace Tyrell se mi taky nelíbí. Ale ničím výrazně nevybočuje z řady jiných lordů. Z čeho vychází představa politicky obratné Margaery, která prahne po tom, být královnou? Mně přišlo, že prostě hraje roli, do které ji posadil její otec. Stejně jako ji svého času hrála Cersei a před ní stovky jiných královen. Že se snaží získat vliv na Tommena? Jako manželka dítěte a loutka ambiciózního otce se logicky snaží udělat si trochu vlastního prostoru.
    O tom pohrdání Sansou je zbytečné se bavit. Ale Margaery za to v žádném případě nemůže. Ani se neprosila o to, aby Sansu v její roli nahradila. To už mi přijde jako nesmyslná zaslepenost.
    Ad Loras, to už není jen zaslepenost, to jsou snad i předsudky.

Martellové? Intrikáři a traviči. Inu proti gustu... ;)
    upraveno 21. října 2012
    Ugla napsal(a):

Nevada napsal(a):

Co Catelyn káže a přitom v tom sama plave?

Tobě nepřipadá, že se chová, jak kdyby byla vrchním stratégem seveřanů, a přitom nedokáže domýšlet ani bezprostřední důsledky svých rozhodnutí? Když jde o její děti, jedná zaslepeně a nenamáhá se ověřit si jedinou informaci z více než jednoho (obvykle pochybného) zdroje. Opakovaně se naváží do svého bratra, který je možná floutek a kurevník, ale aspoň se snaží dostát svým povinnostem, jak jsi sama připustila.
    Nepřipadá.
    Jedinou chybu, kterou bych jí byla schopná vyčíst je propuštění Jaimeho. Ale pořád si myslím, že tahle "chyba" se v budoucnu vyplatí, minimálně Sanse.
    Když jde o děti, jedná zaslepeně snad každá matka. I když nevím na co přesně narážíš, tak z jakých zdrojů si měla ověřit informace? Neměla náhodou poslat do Králova přístaviště havrana a najmout si na konzultace Varyse? Vzpomeň si, jak rozdílné zprávy přicházely na Zimohrad po Eddardově uvěznění... Ať na to koukám z jakékoliv strany, tak se na základě dostupných informací snažila dělat to nejlepší. A nenapadá mě nic, co by vyloženě zmrvila nebo mohla udělat lépe - kromě už zmíněné akce Jaime.
    Že peskovala svého bratra za nedospělé chování? No a? Vždyť se zpočátku choval nedospěle.
    upraveno 21. října 2012
    Ugla napsal(a):

Nevada napsal(a):

V čem při výchově dcer Catelyn zklamala? Tedy když pomineme, že podstatnou část výchovy měla na starost septa?

Proto jsem psal, že nevím, jaký byl její podíl. Knihy tohle příliš nerozebírají. Takže nechala část výchovy svých dětí na septě, aby mohla trávit více času peskováním bastarda? A jsme zpět u bodu jedna. Výsledek septina snažení jsem již dříve komentoval na příslušných místech.
    [/quote=Ugla]
    He? Promiň, ale nějak se v tom ztrácím. Tak co zanedbala? I kdyby septa neplnila své povinnosti řádně, tak měla Catelyn zasáhnout a napravit to, takže septu vypusťme. Ale co přesně je vlastně špatně?
    Sansa je vychovaná dámička jak jen může být. Takže Arya? Co tedy je špatně ve výchově?
    Tak znova som začal čitat piesen a som prave v tej časti kde Cat presvieča Neda aby išiel na juh a (zomrel) stal sa pobočnikom aj ked nechce a to je jej prva chyba
    upraveno 21. října 2012
    chyba? No to je fór.
    Benji Stark napsal(a):

chyba? No to je fór.

Tak čo to je ak nie chyba.
    blbost?
    Teda toto jej vyčítať to je už vrchol. Veď chcela chrániť rod Starkov a pomôcť Robertovi. Urobila vtedy logické rozhodnutie, narozdiel od Neda, kotrý chcel zostať doma a nič neurobiť. Aj tam vysvetľovala svoje dôvody a boli správne.
    ale ked sa pozries ako to dopadlo musiš uznat že to bola chyba
    rekhyt: A Ned je snad nesvéprávnej? Cat spíš viděla jak Neda trápí smrt dlouholetého přítele a rád by přišel jak to bylo. Já teda do budoucnosti vidět neumím a oni taky neuměli. Ale tak někteří asi na Catelyn svedou i to že prší nebo sněží. :-(
    Já prostě nedokážu pochopit, že někdo může chorobně nenávidět LITERÁRNÍ postavu. :-)
    Ano a taky byla hrozně natěšená z toho, že si Sansa vezme Joffa a ona bude babičkou budoucího krále. Pokud se nepletu, tak to byl jeden z důvodů, proč chtěla, aby Ned úřad vzal.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.