Princezna a královna (úryvek) - Ice & Fire

upraveno 21. ledna 2014 v Překlady
imagePrincezna a královna (úryvek) - Ice & Fire

3. prosince 2013 vyjde dlouho očekávaná antologie sci-fi a fantasy autorů s názvem Dangerous Women  (Nebezpečné ženy), ve které nebude chybět ani povídka George R.R. Martina.

Read the full story here

135678

Komentáře

• Tak jsem to přelouskala... je tu ještě někdo takový? Docela ráda bych to s někým probrala, ale sama se sebou si tu povídat nebudu. :-)

Pocity jsou spíš rozporuplné. Je tam pár zajímavých detailů i ve vztahu k možnému ději ve Vichrech/Snu a kdo má rád draky a Targaryeny, přijde si na své, i když... někdy to George podle mě docela už přehání a dělá z nich vyloženě hlupáky. :-) Často mi u postav chyběla nějaká hlubší motivace, ale to je asi dáno i tou formou kroniky, která mi úplně nesedla. Prostě výčet toho, co se (zhruba) stalo, je celkem nůďo a člověk se v těch výčtech jmen a míst ztrácí o něco víc než obvykle. :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Závidím.

Nechtělo by se to náhodou někomu přeložit, prosím? :)
  • Tak jsem se dal do čtení a rovnou to překládám. Jde to docela lehce, dobře se to čte. Ale mám tu jeden dotaz pro ty, kdo to četl. Píše se tam, že princ Dareon plakal nad dědečkovou smrtí. Jenomže podle všeho je Dareon synem Viseryse a ne vnukem. Mohl byste mi to někdo objasnit? Děkuji.
    Nečetla jsem, ale podle wiki (jestli je to on), je to skutečně Viserysův syn. Možná je to pozůstatek chyby, kdy v první verzi Martin udělal z Viseryse I. syna Jaehaeryse.
  • upraveno 2. ledna 2014
    Viserys je v povídce Jaehaerysův vnuk, to je opraveno. A Daeron the Daring je určitě Viserysův (nejmladší) syn...
  • Prince Daeron, the gentlest of her children, wept for his grandsire’s passing Je to tam napsané takto. Tak nevím, jestli je to chyba GRRM nebo jsem něco přehlédl...
  • Těch nesrovnalostí je tam IMHO víc, řeší to i na westerosu. Ten původní text povídky byl prý mnohem rozsáhlejší a detailnější, ale editor ho proškrtal (i když já teda žila v domnění, že editorem téhle knihy byl právě GRRM :D - tak asi ne)... Tohle ale samozřejmě není seškrtáním, je to kiks, který se Georgovi už minimálně jednou povedl. :-)
  • Pokusil jsem se vytvořit rodokmen Targaryenů z té doby. Chybí tam pár jmen (asi 2) na která jsem během čtení zatím nenarazil. Také schází větev rodiny Rhaenys Targaryen a jejího manžela Corlyse Velaryona. Ti by mi měli mít i vnoučata. Kdo má zájem, může si stáhnout ;-)

ulozto.cz/xyF9Z3QT/targareni-jpg
  • @David23 Pěkné. Existuje někde úplný soupis targaryenských draků? A jak to bylo s těmi dračími jezdci? To bylo něco jako autoškola? :-)
  • Ano, už exstuje :)

Aegonova strana:
    Vhagar, osedlán Aemondem
    Sunfyre, osedlán Aegonem II.
    Dreamfyre, osedlám Heleanou
    Tessarion, osedlán Dareonem

Rhaeniřina strana:
    Caraxes, osedlán Daemonem
    Syrax, osedlán Rhaenyrou
    Vermax, osedlán Jacearysem Velaryonem
    Arrax, osedlán Lucerysem Velaryonem
    Tyraxes, osedlán Joffreyem Velaryonem
    Stromcloud, osedlán Aegonem III.
    Meleys (Rudá Královna), osedlán Rhaenys Targaryen
    Moondancer, osedlán Baelou Targaryen

Drženi na Dračím Kameni:
    Silverwing, drak mrtvé královny Alysane
    Seasmoke, drak mrtvého sera Laenora Velaryona
    Vermithor, drak mrtvého krále Jaehaeryse I.

Volní draci:
    Sheepstealer
    Grey Ghost
    Cannibal (žral ostatní mrtvé draky)
  • Super. A co rodokmeny? :-)
  • Myslíš draků? :D
  • Volní drací byli nezkrocení?
  • To asi ne :D , je tam zmínka, že drak Baely Targaryen se vylíhl z vejce Syraxe, ale nejsem si tím jistý.
  • A když byl nějaký drak někým osedlán, tak mu na něm nikdo jiný nesměl jezdit?
  • Ještě bys mohl k těm drakům přidat popisy. :-D
    Třeba zlatý Sunfyre musel být nádherný...
  • Tím si nejsem jistý, zatím tam ale každý létal jen na svém drakovi. Každopádně, stát se dračím jezdcem asi nebylo snadné. Hodně mužů uhořelo, když se je snažili zkrotit. A krotili je i jiné rody, než Targaryenové. Npř. Masseyové a Darklynové (Oba snaživci uhořeli... :onfire: )
    Ale například na Sheepstealerovi se svezla malá špinavá šestnáctiletá dívka jménem Netty, která mu každý den vodila ovci a on si ji oblíbil a začal ji uznávat.
  • @David23
    Mám pocit, že tím, jak si ta malá špinavá holka naklonila draka oběťmi je možná Martinův způsob, jak naznačit, jak si kdysi Valyrijci původně "ochočili" draky...
    Ale pokud se nepletu, tak je jediná nevalyrijského původu, komu se povedlo draka osedlat. Jinak byli jezdci samí Targaryeni, Velaryonové nebo jejich levobočci. Implikuje to jisté věci do budoucna :-) (tím myslím děj v následujících knihách).
  • Já se dozvídám samé nové věci! :-)
    A existuje nějaký seznam starých valyrijských rodů? Já znám jenom Targaryeny.
    Syrax byla dračice :)

A drak byl spoután vždycky s jedním jezdcem. Jiného nesnesl.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    S Targaryeny se v Západozemí usadily ještě další dva menší, hej? Velaryon a ten druhý si nepamatuji.
  • Přidávám ještě jeden seznam draků, jezdců a jejich podoby (Alespoň u většiny)
    Sveva, Netty nebyla jediná, byli tu i další...

Aegonova strana:
    Vhagar, osedlán Aemondem (Největší a nejstarší drak Západozemí zelené barvy)
    Sunfyre, osedlán Aegonem II. (Krásné zvíře se zlatými šupinami a bledě růžovými membránami křídel.)
    Dreamfyre, osedlám Heleanou (Dračice)
    Tessarion, osedlán Dareonem (Dračice s kobaltově černými křídly a mohutnými zuby)
    Jeden drak neznámého jména, osedlán dvojčetem Heleany (Také neznámé jméno)

Rhaeniřina strana:
    Caraxes, osedlán Daemonem
    Syrax, osedlán Rhaenyrou (Jedno vejce od něj bylo dáno Rhaeně Targaryen, dceře Daemona z prvního manželství)
    Vermax, osedlán Jacearysem Velaryonem
    Arrax, osedlán Lucerysem Velaryonem
    Tyraxes, osedlán Joffreyem Velaryonem
    Stromcloud, osedlán Aegonem III. (Velmi mladý drak)
    Meleys (Rudá Královna), osedlán Rhaenys Targaryen (Líný rudý drak)
    Moondancer, osedlán Baelou Targaryen (Bledě zelený drak, ještě malý a neunese jezdce)

Drženi na Dračím Kameni:
    Silverwing, drak mrtvé královny Alysane (Jednou se nechal zkrotit Ulfem Bílým)
    Seasmoke, drak mrtvého sera Laenora Velaryona (Bledě šedý drak)
    Vermithor, drak mrtvého krále Jaehaeryse I. (Nechal se zkrotit bastardem kováře Hughem Kladivem)

Volní draci (Nikdy nezkroceni, ale drženi v zajetí)
    Sheepstealer (Blátivě hnědý drak)
    Grey Ghost (Velký bílý drak)
    Cannibal (Žral mrtvé draky, největší z volných draků)
    Celtigarové, ale přišlo jich s nimi víc, jen nebyly jmenované (zatím).
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Nevada Já myslel, že jsou bezpohlavní. A vejce sypou všichni.
    To by pak přece znamenalo, že na velikonoce malovali vajíčka jen dračice.
    Bílý drak (Martinův Ledový drak), zlatý drak (moje nej povídka ze Zaklínače)... vy mě ničíte :'-(

@Montezuma3
    To si vyřiď s Martinem :)
  • Dreamfyre, tak ten by byl můj. 8-)
  • Mě docela udivuje, že ještě žije Vhagar. Tou dobou by mu mohlo být i 220 let (Podle toho, kdy přesně se vylíhnul...).
  • upraveno 3. ledna 2014
    Sunfyre, Tessarion, Silverwing... tihle by mě asi bavili. Dokud by mě nesežrali. :-D

@David23
    A kdo? Ostatní byli přece "seeds"... nelegitimní potomkové Targaryenů/Velaryonů.
  • Hugh Hammer si podřídil Vermithora. Byl to bastard kováře. A Ulf Bílý osedlal Silverwinga. Tihle dva by neměli být levobočky Targaryenů.
  • @sveva Musela bys jim nosit každý den ovce. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.