Volby
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Prislo mi raz na pohovor take mlada, ktore si malo chut asi v ten den obliect tu najhorsiu mikinu, tie najroztrhanejsie rifle a holit sa tiez zabudol par tyzdnov. Ked mu kolega naznacil, ze ak ho posunieme cez nas do druheho kola, tam uz budu zahranicni manageri a ty su zvyknuti na ine oblecenie, tak drzo na nas vystekol, ze clovek uz fakt netusi, co si ma na tie blbe pohovory obliect :)
Jsem naprosto proti tomuhle rozindividualizovávání (jé, to se mi povedlo hezký slovo...) ve stylu každej hrabem za sebe. Pak se mimo jiné nemůžeme divit tomu, že nikdo necejtí žádnou sounáležitost s nějakým celkem, třeba národem, jak tu padlo. Osobně za to mnohem víc viním bezbřehej individualismus než co jinýho.
@Thorar pokud by byl součástí školného nějaký stipendijní program, který by za dobré známky část školného nebo školné celé odpustil, pak by mi to až tolik nevadilo, jenže ta formulace nic takového nepřipouští.
Shrnu to takhle, pokud nemáš titul, ale umíš programovat v Javě a jdeš do nějaké korporace, není problém mít nástupní plat 30 tisíc. Po pár měsících praxe, pokud tě nevyhodí (což se stává málokdy), tak třeba 40 tisíc. Jako PHP programátor o 5 - 10 tisíc míň, ale v tom se moc nevyznám.
Takže co se školného týče, tak v IT v tom problém nevidím, problém je u jiných oborů.
Abych byl taky k tématu, tento rok mi příjde rozhodování, koho volit velmi těžké. Možná to hodím SZ, byť mi jejich ekofašistické názory vadí, pořád mi příjdou jako jedna z nejlepších voleb.
To je ve zkratce celý záměr ohledně zavádění školného, získat další způsob, jak dlouhodobě zadlužit mladého člověka, z kterého se pak dají dojit peníze. Ona totiž ta škola odněkud finance dostat musí. Pokud je dostane prostřednictvím státu (formou daní), dost těžko se na tom může přiživovat někdo další. Při současném počtu "studentů" slušný vejvar. Ne takový jako druhý "pilíř" důchodového systému, ale pořád lepší než pracovat. A kteří to samaritáni budou tyto služby pro blaho státu a všech jeho občanů poskytovat? Nevěřím jim, ani žádnému podobnému výmyslu, a ač nevěřící, lichvu považuji za hřích.
Proč by měl nestudovaný člověk "platit na vysoké školy"? No třeba proto, aby mu někdo navrhl takový dům, který na něj nespadne, mohl si v něm rozsvítit, objednat se telefonem k doktorovi, poslat děti do školy apod.
@Hildegarda: Pokud věříš těm 5%, pořád máš 1,05^7 ~= 1,40, což pro 13 tisíc dává ekvivalent v podobě 18292, čili těch 20 tisíc je sice víc, ale ne až tak dramaticky. Já těm 5% navíc nevěřím. Přesněji řečeno, záleží, za co ty peníze utrácíš.
Když byly v roce 2007 na AV ČR vytvořeny nové mzdové tarify - dodnes pamatuji novoroční projev tehdejšího ředitele našeho ústavu k zaměstancům: "Od dnešního dne přestanete všichni pobírat plat.. Začnete pobírat mzdu." - činila tato tarifní mzda k 1.1.2007 na pozici doktorand II.A (člověk s titulem Ing., Mgr. apod.) 17300Kč. Samozřejmě čistě teoretických, při plném úvazku (doktorand víc než 0.5 dostat nemůže).
Na pozici I.A (posléze přeznačeném na V2), tedy po absolvování státní doktorské zkoušky, pak 18700Kč. Samotná výše není až tak zajímavá jako fakt, že ještě v roce 2011 byla tato mzda, zkuste hádat... 18700Kč. Jaká je dnes nevím, i když mám jisté podezření.
Tak koukám, že jsem napsal blok textu, a všechno OT :-k
@Everett_Young: velmi solidní argumentace bez zbytečné angažovanosti.
EDIT: @Thorar: já bych ještě radši 5 doktorů slušné úrovně a jednoho špičkového, což m.j. víc odpovídá realitě.
A ja osobne utracam iba na potraviny. Sem tam nejaky sampon a raz za pol roka sveter ci tricko :).
Doktoranti su kapitola sama osebe. Vacsina z nich ma viac prijmov, co sa pri normalnej praci na plny uvazok neda. Ako moja segra.
Od roku 1998, což byly první volby, ve kterých jsem mohl volit, jsem volil vždy, včetně voleb do senátu a místních voleb.
Jinak s některými věcmi, které hlásá SSO, docela souhlasím, mám podobnej názor na EU, některý opatření pro omezení výdajů na různý komise a jiný byrokratický instituce bych též klidně zavedl. Akorát že oni to dovádějí zase do opačnýho extrému.
EDIT: zabudla som na knizky, tam ide nejakych 50 eur mesacne :)
@Krisa Sportovanie = nahradene kocikovanim
Citanie = uplne neobmedzene a v hojnej miere
Priatelia = vacsina ma uz male deti a v parku s nimi toho vela nenautracas ;)
@Tom Nie, kupim si viac rozkov, lebo uroda psenice je o patinu lepsia :)