Volby

upraveno 4. října 2014 v Rozličný pokec
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
13468936

Komentáře

• @M1on Nevím kdes studoval, ale za mě si platíš ubytování, jídlo, každé razítko.
  • @svoa00 Ano odvedli, ale za sebe
  • upraveno 3. října 2013
    @Tom A na školu si šel s tím že neutratíš nic?Nehledě na to máš prázdniny.
    A navíc Thorar má pravdu s těma ulejvákama
  • Everett_Young napsal(a):

@M1on Pokud projde školné na vysoké, tak já budu muset začít vařit drogy, a Gardien se dá na vraždy na objednávku, protože nevidím jinou možnost jak to finančně utáhnout.

My uz nejakych tych 7 rokov splacame studentsku pozicku a nevidim v tom nic zle. Manzel je z viacdetnej rodiny (co nie je tvoj problem), rodicia si casto tyzden pred vyplatou museli poziciavat od znamych, aby bolo na rozky (co asi tiez nie je tvoj pripad) a ako programator si potreboval kupit nejaku masinu, zaplatit intrak, poplatit stravu, skolne a pod. Z brigady mu ostavalo tak akurat na pivo :)
  • @Hildegarda Ano, před sedmi lety, jenže u nás od té doby šla hodnota koruny dolů a plat zůstal téměř stejný (nebo se minimálně nezvýšil zdaleka tolik aby to vykompenzovalo nárůst cen). Co jsou to "rozky"? Navíc se oproti období před sedmi lety značně celkově změnila ekonomická situace k horšímu. Studentskou půjčku si předpokládám stejně budu muset opatřit, ale abych k tomu ještě platil za naše školy (jejichž úroveň je přinejmenším pochybná, pokud na to budu koukat tak že sklenice je napůl plná) to vážně ne.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Hildegarda No jo, ale jsou obory, které by studentskou půjčku splácely do smrti... A některé z nich jsou potřeba a bohužel budou potřeba čím dál tím víc, i když nejsou moc dobře ohodnoceny (nejen finančně)...
  • @M1on Odvedli daně, které jsou mimo jiné používané na podporu školství :spike:
  • @M1on poměrně výstižně odpověděli @svoa00 i @Everett_Young a já se přikláním k oběma.

Obzvlášť se mi pak nelíbí tahle formulace "Není spravedlivé, aby ostatní přispívali ze svých daní na
    studium těm, kterým může studium přinést dodatečný prospěch.
    " Wtf? Od lidí, kteří vystudovali "zadarmo" to zní poněkud pokrytecky. Pokud si pánové koupili tituly v Plzni, pak se omlouvám. Navíc jsem z toho jejich programu vyčetla (je možné, že jsem si to vyvodila blbě), že by rádi školné i na středních školách a základní školství založené na domluvě škol a rodičů...ehm? A vůbec s tím "vracením" daní občanům, to nebude až tak růžové, jak to vypadá, když je to napsáno velkým tučným písmem na plakátu.
  • @Everett_Young To nemeni nic na tom, ze varit drogy je posledna moznost ;)
    A generalizujes - napr taky pocitac by dnes vysiel ovela lacnejsie, nie vsetky segmenty zdrazeli a platy tiez o hodne porastli. Aspon u nas. Skus si najst nejake porovnanie, lebo neviem, ci si velmi pamatas, co bolo pred siedmymi rokmi ;). Ja som sa pred siedmymi rokmi po VS zamestnala ako matematik a v hrubom som mala cca 13000 Kc. Za to by terajsi absolvent Matfyzu odmietol vobec poslat CV.
    Rožky su rohliky.
    A ked uz hovoris o tej urovni VASICH skol, skus si precitat toto
    Hildegarda napsal(a):

Ja som sa pred siedmymi rokmi po VS zamestnala ako matematik a v hrubom som mala cca 13000 Kc.

=D Tohle je v současné době v sociální oblasti naprosto běžný plat.
  • Krisa napsal(a):

@Hildegarda No jo, ale jsou obory, které by studentskou půjčku splácely do smrti... A některé z nich jsou potřeba a bohužel budou potřeba čím dál tím víc, i když nejsou moc dobře ohodnoceny (nejen finančně)...

No ja tiez vidim to nase splacanie pozicky este na takych 10 rokov. Manzel mal rad pocas studentskych cias pivo v hojnej miere
    :-D
    Pripomenulo mi to vsak pripad jedneho dievcata, co u nas vystudovalo konstrukciu leteckych motorov, ale stale sa nemoze zamestnat, lebo tu ziadne motory nevyrabame. Z mojho gymplu polovica ludi islo na pravnicku. Co myslis, kolki z nich su pravnikmi? Umelo sa udrziavaju skoly, odbory a pocet miest. Kvalita klesa, ale studaci sa az neskoro zamyslaju nad tym, ale vobec budu mat z toho uplatnenie. "Ved je to zadarmo, ked sa mi nebude pacit, prejdem na inu, aj tak ide iba o titul" a pod
  • @Krisa V socialnej bohuzial hej.
  • Ja som sa pred siedmymi rokmi po VS zamestnala ako matematik a v hrubom som mala cca 13000 Kc. Za to by terajsi absolvent Matfyzu odmietol vobec poslat CV.
    Tak to máš hodně zkreslenou představu :-) Terajsi absolvent nejspíš bude první rok někde makat za minimální plat a pokud ho někde potom přijmou tak nepohrdne ani těmi 13 000 hrubého. Znám dost programátorů a od nich vím, že pokud tady nejedeš na vlastní triko, ale necháš se zaměstnat, ať už ve státním sektoru, nebo v soukromém, můžeš být ráda za 20 000 měsíčně, když k tobě bude zaměstnavatel štědrý. Takže odmítnout poslat CV můžeš, ale pak si taky budeš práci hledat dva nebo tři roky ;-)
  • @Hildegarda Iba o titul nejde, bez vysoké školy tě dnes už tady v ČR nechce nikdo zaměstnat :-(
    @Hildegarda Já třeba proti školnému apriori nejsem (i když teď už se mi to kecá, že jo), ale podle mne nejde udělat tak, aby to bylo schůdné pro všechny, kteří chtějí studovat (a mají na to - ne finančně, ale schopnosti, dovednosti...). Protože kdyby se zavedlo jednotné školné pro všechny školy a obory, tak některé to splatí za rok a některé nikdy, i když budou pracovat "stejně", což je nespravedlivé. Zavést různé školné pro různé obory, což by mohlo být jistým řešením, by se určitě taky nelíbilo těm, co by ho měli vyšší. A splácení školného po dosáhnutí "průměrného" platu je taky zvláštní, protože některé obory ho nikdy nedosáhnou...
    Everett_Young napsal(a):

Iba o titul nejde, bez vysoké školy tě dnes už tady v ČR nechce nikdo zaměstnat :-(

Ono ani s vysokou :(
  • @Everett_Young Nemam zkreslenu predstavu. U nas to tak naozaj je. Manzel zamestnava absolventku a dlho nemohol ziadneho zohnat, lebo a) boli zamestnani uz pocas skoly, b) nik nechcel robit za plat, ktory ponukal. Aj teraz hladaju QA a nic.
    A 20000 je teda poriadny narast oproti mojim 13000, nemyslis? ;)
    A uprimne, akovladas Ruby, tu u nas mas do hodiny pracu. Dva, tri roky? Seriously? Tu sa o programatorov kazdy trha.
  • upraveno 3. října 2013
    @Everett_Young Nemusíš mít vysokou je spousta řemeslných profesí.
    Anebo dostaň nápad a podnikej.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 3. října 2013
    @Hildegarda ok, za tři a kus roku (pokud někde nepropadnu :D ) mě tam máte ;-)

EDIT: A jak už jsem psal v předchozím příspěvku, hje to sice nárůst 7000 ale reálná hodnota těch 20 000 je nyní nižší než před 7 lety těch 13 000. Jednoduše sice je to víc peněz ale koupíš si toho za ně méně.
  • @M1on Ano, takže místo aby se to řešilo systémově, vymyslíme novou daň aby to odsrali všichni.

Na V-školu jsem šel za svoje (aka zacáloval jsem si sám školné) na zahraniční prestižku, když už tě to zajímá.
  • upraveno 3. října 2013
    @Everett_Young To nie je pravda. Asi som zabudla dodat, ze ta absolventka, co manzel prijal, nema titul, lebo ju vyhodili z piataku. Ani ja som sa pri pohovoroch, ktore som robila s programatormi, nezameriavala na titul. Pre mna je to blbost. Dolezite su vedomosti, logika, zdravy sedliacky rozum. Jeden z panov titulovanych programator povedal, ze som bola nanho pri pohovore zla :twisted:
  • @Hildegarda 1) viz EDIT u minulého příspěvku. 2) situace na Slovensku a v Čechách se od roku 93 ubírá zcela jiným směrem, takže to že ty na to tak nekoukáš (protože máš rozum), neznamená že tomu není tak v tady.
    3) na mě můžeš být zlá jak chceš, já se nenechám tak snadno odbýt :-D
  • upraveno 3. října 2013
    @Everett_Young V pohode, za tri a pol roka bude urcite nejake teple miestecko volne ;). Treba sledovat trh a flexibilne a vo volnom case ucit sa programovacie jazyky, robit vlastne projekty, fusky a pod. Rubisti su teraz najviac ceneni, ale o par rokov to moze byt inak.

Rozdiel 7000 prekracuje ovela inflaciu, ktora za sedem rokov nastala, takze realna mzda je vyssia.

Edit: U nas ani v tych najhorsich poslednych rokoch nebola inflacia viac ako 5 percent rocne.
  • A tak pěkně to vlákno začalo :-|
  • @M1on Dobre, uz vam nebudem do toho kafrat :). Mne v tej vasej kalkulacke vysiel Usvit veku :)
    @Hildegarda fusky asi nebudou ponožky, že jo :P
  • @Krisa Fušky su prace popri robote/studiu... :D
    @Hildegarda Já věděla, že tam bude ten háček =D (Ale hrozně mě pobavila rada, že když bude mít EY čisté ponožky, sežene práci v pohodě).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.