Nejoblibenejsi rod

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování

Sestavil jsem si žebříček mne nejvice sympatickych rodu. Jak jste na tom vy?

1. Starkove

2. Martellove

3. Lannisterove

4. Targaryenove

5. Baratheonove

6-7. Arrynove, Tullyove

8. Tyrellove

9. Greyjoyove

Slys mne rvat

11011121416

Komentáře

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Elendir snad každý kromě Polska má s Polskem vlastní plány =D
  • @Everett_Young ..jo, aj ten jeden znamii Rakusan mal v 1939om plany s Polskom.. :-) este ze nevysli ...
  • @Depresor: Ten co se s Poláky dohodl, že můžou obsadit Těšínsko?
    Ostatně v '39 měl s Polskem plány i Soso Džugašvili...
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Elendir napsal(a):

Římský císař Ludvík Bavor byl jeho nepřítel č. 1 v souboji o Svatořímskou korunu ten by ho tam rád neviděl určitě, ale nic by s tím dělat nemohl. Otázka je, co by udělal Karel Uherský (Ludvík Uherský byl jeho syn). S ním byl Jan Lucemburský spojenec proti Ludvíkovi Bavorovi. Ale v otázkách Polska měl samozřejmě vlastní plány.

Polskou korunu zdědili po Kazimírovi uherští Anjouvci, těm by se česká přítomnost v Polsku nelíbila, myslím, že ani papež by s toho nebyl nadšený

• Po Kazimirovi získal trůn skutečně Ludvík Uherský z rodu Anjou. Tomu ji však zajistila až domluva ve Visegrádě mezi jeho otcem Karlem Uherským (ty jeho vlastní záměry s Polskem), Karlem IV a Kazimírem, který neměl mužské potomstvo. V tu dobu už to k bitvě u Kresčaku nebylo daleko a i Karel Uherský to měl za pár.
    Lucemburkové byly jináč příbuzensky úzce propojení s francouzským vládnoucím rodem Kapetovců (proto také stáli ve stoleté válce na jejich straně) a rod z Anjou byla boční větev Kapetovců. Takže Karel Uherský byl příbuzným Lucemburků.
    Papež v tu dobu bojoval (politicky) proti císaři Ludvíku Bavorovi a Jan Lucemburský bylo jeho nejlepší želízko v ohni.
    Elendir napsal(a):

Po Kazimirovi získal trůn skutečně Ludvík Uherský z rodu Anjou. Tomu ji však zajistila až domluva ve Visegrádě mezi jeho otcem Karlem Uherským (ty jeho vlastní záměry s Polskem), Karlem IV a Kazimírem, který neměl mužské potomstvo. V tu dobu už to k bitvě u Kresčaku nebylo daleko a i Karel Uherský to měl za pár.
    Lucemburkové byly jináč příbuzensky úzce propojení s francouzským vládnoucím rodem Kapetovců (proto také stáli ve stoleté válce na jejich straně) a rod z Anjou byla boční větev Kapetovců. Takže Karel Uherský byl příbuzným Lucemburků.
    Papež v tu dobu bojoval (politicky) proti císaři Ludvíku Bavorovi a Jan Lucemburský bylo jeho nejlepší želízko v ohni.

sv atý Václav a Boleslav byli taky příbuzní, a jak to dopadlo, na nějaké příbuzenství se ve středověku moc nehrálo (Ve finále byl příbuzný každý s každým, on i Edward III. byl příbuzný s francouským králem a zvesela spolu válčili), ano Lucemburkové byli pro papeže Klimenta VII. želízko v ohni, ale v jen v Říši, Papež by Lucemburky na polském trůnu moc rád neviděl (O pár desítek let měla problém, když Karel obsadil Braniborsko)

• Středověká diplomacie byla ošemetná věc, většinou se kuli pikle a zbrojilo proti tomu, kdo byl největším ohrožením pro vlastní zájmy a to byl ten nejsilnější. Pokud by Jan Lucembursky zkrotil polské vazaly, zaleželo by především na tom, jak nebezpečně by vypadal pro ostatní. Jestli by předčil ohrožení od Ludvíka Bavora, největší hrozbu v HRE pro všechny nebo ne. Když odešel Ludvík k Pánu a Karel se stal Císařem, tak se logicky stal i nejmocnějším a začal být největší hrozbou on, ale do té doby ….. Důležité je však, že Jan Lucemburský měl De Jure na Polsko, protože vyženil polskou korunu. To pohled ostatních zúčastněných poněkud mění oproti variantě, kdy by si jen tak vyrazil dobýt území svého souseda bez legitimního důvodu. V případě Braniborska odebral Karel IV titul Braniborského markraběte jeho legitimním nositelům, šlo tedy o rozpor s De Jure.
  • Ps. Abych dodal, neříkám, že by se to Lucemburkům nemuselo vymstít (prosadit svůj nárok na polský trůn). Byla by to, podle mě, otázka diplomacie a Jan i Karel v diplomacii vynikali.
    Elendir napsal(a):

Středověká diplomacie byla ošemetná věc, většinou se kuli pikle a zbrojilo proti tomu, kdo byl největším ohrožením pro vlastní zájmy a to byl ten nejsilnější. Pokud by Jan Lucembursky zkrotil polské vazaly, zaleželo by především na tom, jak nebezpečně by vypadal pro ostatní. Jestli by předčil ohrožení od Ludvíka Bavora, největší hrozbu v HRE pro všechny nebo ne. Když odešel Ludvík k Pánu a Karel se stal Císařem, tak se logicky stal i nejmocnějším a začal být největší hrozbou on, ale do té doby ….. Důležité je však, že Jan Lucemburský měl De Jure na Polsko, protože vyženil polskou korunu. To pohled ostatních
    zúčastněných poněkud mění oproti variantě, kdy by si jen tak vyrazil dobýt území svého souseda bez legitimního důvodu. V případě Braniborska odebral Karel IV titul Braniborského markraběte jeho legitimním nositelům, šlo tedy o rozpor s De Jure.

Václav II. měl taky DE jure nárok na Rakouské země, samotný nárok nic neznamená, Vztahy Lucemburků s jejich sousedy( Anjouvci, Piastovci, Habsburkové a Wittelsbachové) byli dost napjaté, tedy hlavně s Witelsbachy, podle mě rizika případného polského tažení (konflikt s uherským králem, který by mohl vehnat Uhry do koalice s Ludvíkem Bavorem)

• 1) Starkové
    2) Baratheoni
    3)Tullyové
    4) Arrynové
    5) Lannisteři
    hanule napsal(a):

1) Starkové
    2) Baratheoni
    3)Tullyové
    4) Arrynové
    5) Lannisteři

Arryny a Tullye, za co?

• No tak Tullyové aspoň do děje zasáhli:-)
  • 1. Stark
    2. Manderly
    3. Reed
    4. Tarly
    5. Baratheon
    Svého času při četbě, jsem začal doufat v setkání otce a syna, velmi platného člena noční hlídky.
    Chmur napsal(a):

No tak Tullyové aspoň do děje zasáhli:-)

Jako největší hlupáci

• Achileus napsal(a):

Chmur napsal(a):

Jako největší hlupáci

He, ta čest přece jenom patří Arrynům, když už :king:
    svoa00 napsal(a):

Achileus napsal(a):

Chmur napsal(a):

Jako největší hlupáci

He, ta čest přece jenom patří Arrynům, když už :king:
    Náhodou propagují budge jumping

:-D
  • 1. Lannister
    2. Greyjoy
    3. Martell
    4. Targaryen
    5. Baratheon
    6. Stark
    7. Tyrell
  • Nitpicker napsal(a):

@svoa00
    ... ale Roose...to je prostě Jiný v lidském těle.

Bez ohľadu na predchádzajúcu búrlivú diskusiu, tá predstava je fascinujúca. Rooose Bolton - s tými očami ako kúskami ľadu (ikeď nie modrými ako zafíry), večným pokojom a bezcitnou racionálnou pragmatickou povahou - spojený s Bielymi chodcami... Normálne to volá po fantasmagorickej konšpirácii podobnej spolupráci medzi Vraním okom a Inými (nič dokázané, ale niekde na icefire sa ten nápad vyskytol).
  • upraveno 5. prosince 2014
    @Aviv Někteří Roose považují spíš za upíra :D Každopádně jak mám ráda Starky, tak mě Roose celkem fascinuje. Trochu mě mrzelo, že v seriálu je z něj prostě takový druhý Tywin, ale snad aspoň použijí jednu z nejvtipnějších vět, které Martin v sáze napsal: "Abych nelitoval dne, kdy jsem znásilnil tvoji matku". :twisted:

Awww...

image
  • AvivAviv
    upraveno 5. prosince 2014
    To by taky nebyla špatná teorie. Ikdyž... On by měl krv sát a ne se nechávat vysávat pijevicemi, ne? :D
    No to já stejně. Za to jak je zradil si něco ošklivého zaslouží, ale stejně ho mám docela ráda a připadá mi hhodně zajímavej. Chtěla bych s ním ještě hromádku kapitol.
    Tak to musí použít! To je geniálni linka. Nejdřív rapotá o tom jak v zemi musí být klid a pak to všechno korunuje dnem kdy znásilnil matku Ramsaye.
  • Achileus napsal(a):

Chmur napsal(a):

Jako největší hlupáci

Hlupáci co udělali tak hloupého?

upraveno 5. prosince 2014
    Arrynové? 1) Jon věděl pravdu o Cersei a Jaimem, a nešel s tí za Robertem
    2) neposlal Robertíka do Dračího kamene
    3) Lysa otrávila Jona a tím vyvolala válku
    EDIT: Tak mě napadá, co kdyby byl malý Arryn poslán do Dračího kamene, a Rober se Stannisem by šli se zprávou o incestu za Robertem
    hanule napsal(a):

Achileus napsal(a):

Chmur napsal(a):

Jako největší hlupáci

Hlupáci co udělali tak hloupého?

• Špatná citace... ;)
    Oj
  • upraveno 27. prosince 2014
    1) Targaryen
    2) Stark
    3) Martell
    4) Greyjoy
    5) Tyrell
    6) Baratheon
    7) Arryn
    8) Lannister
    666) Frey + Bolton
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 7. prosince 2014
    Achileus napsal(a):

Arrynové?
    3) Lysa otrávila Jona a tím vyvolala válku

Ale kdepak. Válku vyvolal Malíček. To on přiměl Lysu otrávit Jona Arryna a napsat zprávu pro Catelyn, ve které z toho obviňuje Lannistery. Lysa by na něco takového sama nepřišla.
  • Lysa byla jenom nástrojem a tedy je asi tak vinná, jako je dýka vinná, že jí byl někdo ubodán. Pořád Lysu možno nařknout z toho, že mohla říct "Ne" a řekla "Ano", ale mluvíme tu o Petyrovi. Tomu řekneš "Ano", aniž by sis to uvědomil a to do něj nemusíš být ani po uší zamilován a krapet šílenej.
  • 1.) Starkové - prostě vlci
    2.) Arrynové - něco se mi na nich líbí, nejvíc asi erb a slova, i když neznám žádného skvělého zástupce
    3.) Tullyové - ráda mám hlavně Catelyn, Bryndena, Hostera
    4.) Martellové - Dorne je prostě kouzelné místo
    5.) Tyrellové - Vysoká zahrada je krásný hrad + mají dobrou symboliku

Vůbec ale nemusím Lannistery (kromě Tyriona, ten docela ujde) ani Targaryeny (nějaký zmutovaný dračí rod, který si Západozemí přivlastnil násilím mi prostě nic neříká)
  • @stark
    tvoje názory se mi líbí čím dál víc
    nejvíc mě štve že spousta lidí zapomíná na Tullye i kdy žto byli trochu smolařští klaďasové úctu a řekotočí zpět by si zasloužili

nevím jak se to dá napsat podle rodů protože u těch nenáviděných (Lannisteři) to už je dost o jednotlivých postavách

ale tedy za mě:
    miluji Starky a všechny jejich podporovatele jsou prostě pro mě srdcovka a nesnesu pomyšlení že by nakonec vládl na severu někdo jiný takže prostě Rickon už musí vydržet, v poslední době třeba Manderleyho s jeho koláči to bylo prostě dokonalé :)
    taktéž mám rád s nimi chudáky Tullye
    Baratheoni jsou trošku rozporuplní ač to Stannisovi strašně přeju tak občas je prostě k vyliskání
    Lannistery, Freye a a ramsayho bytostně nesnáším ač Tyrion je chytrej a vtipnej i když ne až tak jak ho všichni považují protože Varys a malíček jsou prostě o třídu výše
    Rooseho nesnáším samozřejmě taky ale uznávám že je chytrej..
    zbožňuji Varyse a fandím mu proti Malíčkovi, kterého chvílemi nesnáším a chvílemi obdivuji..
    no a co se týče Targaryenů tak ač je Daenerys ještě protivnější se svýma blbýma rozhodnutíma než Stannis a štve mě že je hlavní postavou každého traileru na seriál tak ji prostě mám v hloubi duše rád
    Tyrelly nemám rád a Marteli naopak ano
  • @_Já_ Jenom bych podotkla, ať ohledně Starků a severu nemáš moc vysoká očekávání. Jediný smysl existence Rickona je v tom, že je poslední naděje rodu, ale to neznamená, že jeho návrat na Zimohrad uvidíme, i kdyby to k tomu směřovalo. A i kdyby ano, tak malý kluk plný hněvu, který přišel o rodinu, a kolem něj kupa hamižných šlechticů není zrovna happy end. Když se nad tím zamyslíš, s tímhle základem by z něj úplně v klidu mohla vyrůst slabošská loutka nebo někdo, komu by krutost mohli i Boltonové závidět.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.